fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 22

Optimális kombó, vagy raktárürítés? Új Asus TUF monitor

Egészen korrekt tulajdonságokat hordoz az Asus új TUF gamer kijelzőjeVégre egy 32

Az Asus régóta futtatja már ROG (Republic of Gamers) szériáját, mely olykor túlárazott, de alkalmanként azért valóban prémium kategóriás termékeket sorakoztat fel. Persze ha valamelyik cég, akkor az Asus jól tudja, hogy a gamer kategória megszületésével új fegyver került a gyártók kezébe, amivel a játékosok szélesebb rétegére is lőhetnek. Így született meg az újabb hárombetűs brandjük, a TUF, mely kezdetben a különböző katonai felszerelésektől kölcsönzött stílusjegyekkel hívta fel magára a figyelmet. A lényeg persze a külcsíny mögött az árazás volt, hiszen ezzel lényegében kitették az indexet a középkategóriára, mely vállalhatóbb áron kínált korrekt felszereltséget. Ezúttal egy újabb gamer monitor állt hadba, mely néhány kifejezetten kellemes, és pár kevésbé izgalmas tulajdonságával biztosan megosztja majd a közönséget.


Az új megjelenítőt VG32AQL1A kódnév alatt érdemes keresni, mely emlékeztet minket, hogy a sok technikai újítás és a folyamatosan megújuló dizájn mellett, a névadás frontján még mindig az a furcsa konzervatív hozzáállás uralkodik, hogy véletlen se adjunk egyedi és könnyen megjegyezhető nevet a termékeinknek. Lejjebb görgetve persze javul a helyzet, ez ugyanis egy olyan 32 hüvely átmérőjű gamer kijelző, ami teljesen sík képernyős. Sokan úgy vélik, hogy ekkora képátlónál már kifejezetten indokolt a hajlítás, mert segít, hogy a kép szélein ne tapasztaljunk torzulást, mások viszont hallani sem akarnak róla. Nos, ez a monitor ebből a szempontból valamivel ritkábbnak tekinthető, tehát aki unja a görbe paneleket, annak itt az alternatíva. A felbontás ezúttal 2560x1440, ami szintén nem nevezhető ritkaságnak a 27 és 32 colos kijelzők esetén, ez pedig minden bizonnyal nem lesz egy túlárazott modell, tehát ezesetben felesleges hiányolni a 4K felbontást. A QHD ekkora méretben még teljesen rendben van, bár sokan úgy vélik, hogy a pixelarány itt már távolodik az ideálistól. Valójában ez még pont a határvonal, amit meg is tudok erősíteni, mivel ezeket a sorokat is egy 32 hüvelykes QHD kijelzőn gépelem, közel is ülök hozzá és nincs okom panaszra.


Természetesen nincs gamer monitor RGB… vagyis magas képfrissítés nélkül. Az Asus ezen téren igyekezett minél többet kihozni a keretből, így nem 120, nem 144, de nem is 165, hanem kerek 170 Hz-es maximumot élvezhetünk. Ehhez jár a kötelező 1 ms-os válaszidő, mely valójában a szürkéből szürkébe történő váltásra érvényes (GtG), mindenesetre az e-Sport játékok szerelmesei biztosan értékelni fogják ezt a párosítást. A panel úgynevezett „Fast IPS”, mely azon túl, hogy valóban gyors, kapott néhány extra funkciót is, például a házon belül fejlesztett Extreme Low Motion Blur Sync (ELMB SYNC) technológiát. Ez a mozgási elmosódást és a képtöredezést igyekszik csökkenteni, és az adaptív szinkronizációval együttműködve segít időben kirajzolni azokat a bizonyos pixeleket, a gyártó szerint minimum 85 Hz-en, vagy afölött. Ehhez társul az úgynevezett Variable overdrive beállítás, mely a túlhajtás mértékének dinamikus szabályzásával segít elkerülni a gyors mozgáskor megjelenő zavaró szellemképeket. Mindezeken felül kékfénycsökkentés és villódzásmentesség is szerepel a specifikációs listán, ami ha nem is különlegesség, de mindenképp plusz pont a hosszú játékmaratonok mellé.


Természetesen nem maradhatnak el az olyan jól csengő tulajdonságok, mint az AMD által szabadalmaztatott FreeSync Premium, vagy az Nvidia-féle G-Sync kompatibilitás, melyekkel az egymást követő képkockák úgy igazodhatnak az aktuális képfrissítéshez, hogy sem a szaggatással járó tearing effekt, sem a kompetitív játékokat lehetetlenné tévő input lag nem okozhatnak problémát. A kijelzőből legfeljebb 400-nites fényerőt préselhetünk ki, ami nem rossz, de jóval valószínűbb, hogy az overdrive és más lehetőségek bekapcsolása után meg kell elégednünk a még mindig vállalható 300-350 nittel. Napszemüvegre talán nem lesz szükség, mindenesetre az 1000:1 kontrasztarány és a belépő szintű VESA DisplayHDR 400 minősítés arra utalnak, hogy TV hiányában ezen is élvezhető lesz az otthoni filmnézés. Ami szintén rendben van, az a DCI-P3 színtér 99%-os lefedettsége, mely alkalmassá teszi akár képszerkesztésre és videóvágásra is, már ha nem ezekből élünk, mert akkor valószínűleg már birtoklunk egy profi célhardvert.


Ami kevésbé van rendben, az a csatlakozókínálat. Nem is a mennyiségükkel van baj, inkább azzal, hogy az alkalmazott szabványok kissé idejétmúltak. A DisplayPort 1.4 helyett csak 1.2, HDMI pedig 2.1 helyett 2.0, ezzel az újgenerációs konzolok tulajdonosai már fordulhatnak is vissza és kereshetnek tovább, a konzoljuk egyedi képfissítést és felbontást nyújtó beállításai ugyanis ezzel a modellel nem fognak működni. A két USB 3.0 port azért pozitívum és a fejhallgatónkhoz is találunk jack csatlakozót, sőt, ha már nagyon izzad a fülünk a melegben, fejhallgató helyett próbálkozhatunk a 2 wattos hangszórópárral is. Amivel a gyártó szintén nem büszkélkedik, az az állítható magasság, a szokásos széles terpeszt produkáló V talp ugyanis nem hordoz teleszkópos nyakat, mindössze egy kis billentgetéssel szórakozhatunk, de az legalább nem hiányzik.


Hiányzik viszont az ár és a pontos megjelenési dátum, mivel a gyártó ezt a két kulcsinformációt még tartogatja egy kicsit. Mindenesetre az új TUF monitor jó helyen lehet a gyorsaságra kihelyezett középkategóriás termékek között, már ha az Asus hajlandó lesz józanul megszabni a vételárát.

2021. 07. 22

A Xiaomi lett Európa elsőszámú mobilgyártója
A vállalat egyre sikeresebb, és világviszonylatban is nagyot lépett előre
A Xiaomi 11 évvel ezelőtti indulása óta elképesztő menetelést hajtott végre, és míg a mobilpiacot többször is megreformáló LG végleg feladta a próbálkozást, a fiatal kínai cég folyamatosan lépkedett feljebb a ranglétrán és eközben számos új brandet is életre hívott. Sikerüket alapvetően a jó minőségükhöz képest kedvező áron kínált termékeikkel alapozták meg, és ugyan számos egyéb elektronikai eszközt kínálnak, legnagyobb kincsüknek továbbra is az okostelefon-részleg számít, mely a közelmúltban lehagyta európai riválisait, és az első helyre ugrott.
A Xiaomi az elmúlt években mindent megtett, hogy nevét egy lapon említsék az olyan veterán iparvállalatokkal, mint például a Samsung, tavaly például ők mutathatták be az első átlátszó paneles okostévét, mely kereskedelmi forgalomban is elérhető lett. Bár egy rövid ideig felmerült a lehetőség, hogy az Egyesült Államok őket is a Huawei sorsára juttatja, de miután sikerrel perelték ki magukat a befektetői tiltólistáról, semmi sem gátolta meg őket, hogy tovább folytassák a látványos növekedésüket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Strategy Analytics piackutató intézet aktuális jelentése, mely szerint a kínai tech-cég több ponton is rálicitált legnagyobb ellenfeleire. Mint kiderült, 2021 második negyedévében nem kisebb nevet hagyott maga mögött, mint a 45 éve kiemelt szerepet betöltő Apple-t, a világ második számú okostelefon-gyártójaként.
Nem tit
Beteltek a szerverek a Windows 365 első próbanapján
Akkora volt az érdeklődés, hogy azonnal fel is függesztették az ingyenes próbát
Júliusban a Microsoft újabb bejelentéssel tolta meg a Windows 11 hírét, ugyanis leleplezte a felhő alapú szolgáltatását is, mely elsősorban céges ügyfeleknek kínál hasznos lehetőséget. Az elmúlt hetekben egyre több információ derült ki, például nyilvánosságra hozták az ügyfelekre váró költségeket, és az is kiderült, hogy a Microsoft szerverei nem igazán voltak felkészülve egy újabb, ingyenes próbaidőszakra.
A Windows 11 kiszivárgása után a Microsoft gyorsan megnyitotta a hivatalos tesztidőszakot és a teljesen ingyenes letöltést, így még azok is részt vehetnek a soron következő rendszer készre pofozásában, akik nagy valószínűséggel, az elavultnak minősített számítógépükön nem is tudják majd használni. Míg a közönség a kissé szigorú rendszerkövetelmények indokain és jogosságán vitatkozik, a Microsoft bejelentett egy olyan szolgáltatást, mely lényegében pontosan az ellenkezőjét várja el a felhasználóktól, mint az önálló, megvásárolható asztali rendszer. A Windows 365 ugyanis egy felhő alapú szolgáltatást nyújt, mellyel virtuális Windows asztalunk akár egy mobiltelefon böngészőjével is bármikor elérhető lehet. A trükk azonban az, hogy ez elsősorban egy céges felhasználóknak kitalált üzleti modell, mely előfizetéses csomagok mögé rejti a távoli szerverekről közvetített operációs rendszert, várhatóan nem olyan árazással, ami a többség számára feltétlenül vonzó ajánlat lehet.
Ez persze nem
Kevesebb műanyag a Vodafone-nál? Jön az eSIM
A Vodafone átalakítja háttérrendszerét, mely magával hozza a digitális SIM lehetőségét is
A fénysebességgel zajló digitalizáció korszakát éljük, ezért talán meglepő lehet, hogy a telefonos előfizetések többségéhez még a mai napig szükségünk van a jó öreg műanyag SIM-kártyára. Az átalakulás azonban itthon is zajlik, és ahogy szaporodnak a modern készülékek, úgy szép lassan a szolgáltatók is elhagynák a fizikai formátumot, most például a Vodafone készül szintet lépni.
Legalábbis ez derül ki a Vodafone nem rég bevezetett ÁSZF módosításából, mely szerint a Vodafone is beáll abba a sorba, melyet itthon a Telekom kezdett meg. A magenta színt kisajátító szolgáltató mintegy három éve vette fel kínálatába azt az okosórát, mely egy beépített chip segítségével helyettesítette a hagyományos SIM-kártyát, és akkor már biztosították hozzá a szükséges szolgáltatást is. Az eSIM igénylésekor fizikai kártya helyett egy egyedi felhasználói profilt kapunk, mely az adott készülékhez rendeli előfizetésünket. A Vodafone-nál még nem egészen zajlottak le az ügyfélkezelést, illetve ügyintézést bonyolító átalakítások, július 30-án azonban egy érdekes tétellel bővültek a szolgáltató Általános Szerződési Feltételei, sőt, időközben a myVodafone oldalán, az előfizetéssel bejelentkező ügyfelek szintén megtalálják a váltás lehetőségét – hívja fel rá a figyelmünket a szifon.com.
A váltás egyelőre online nem intézhető, vagy személyesen kell próbálkoznunk, vagy jobb esetben a telefonos ügyfé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...