fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 30
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2020. 05. 25
A Huawei vs. USA - Amerika járhat rosszabbul?
2020. 05. 25
Három új Ryzen 3000 XT processzor érkezik!
2020. 05. 23
A merev csöves és a két jó munkásember.
2020. 05. 22
Az Epic Games nem áll le - Civilization VI ingyen
2020. 05. 22
Bemutatkozott az MSI B550 alaplapkínálata
2020. 05. 21
Begyorsulnak az SD kártyák, jön az SD 8.0
2020. 05. 21
A Noctua néma toronyhűtővel készül
2019. 09. 06

A Radeon amire vártunk? - MSI RX 5700 XT EVOKE OC bemutató

Végre az erősebb Navi is elhagyta a gyári hűtést

Itt a szeptember, és végre Magyarországon is tiszteletüket teszik az egyedi hűtéssel ellátott Navi kártyák. Az MSI RX 5700 MECH OC-t nekünk is volt alkalmunk elvinni egy körre, így nagyjából képet kaphattunk róla, hogy mit tud a gyári dizájnt, és a rémes blower hűtőt elhagyó MECH kiadás. Aki szemfüles, valószínűleg kiszúrta már, hogy webshopunkban egy másik kártya is felbukkant, méghozzá az erősebb XT újragondolt változata. Az EVOKE szériához tartozó kártya szintén az MSI műhelyéből került ki, és szintén egy gyárilag emelt órajellel rendelkező dupla ventilátoros megoldás. Az első házi tesztek elkészültéig nézzük meg közelebbről, mit is nyújt a várakozók számára az MSI RX 58700 XT EVOKE OC.

Egyszerű dizájn, de ezüstben talán még jobban mutatna


Az MSI több formában is útjára indítja saját Navi változatait, a már bemutatott MECH változat mellett Gaming X, air-boost illetve az itt látható EVOKE széria is képviselteti magát. Az EVOKE egy új sorozat, ami első ránézésre a gyártó Lightnig sorozatát juttathatja eszünkbe, mely hasonlóan masszív, és nem túl hivalkodó dazájnnal megáldott fém hűtéssel hódított. Ahogy a MECH OC-n, úgy itt is visszaköszön a Twin Frozr VII dizájnra épülő, két 90 mm-es Torx ventilátor. Ha a kártyára pillantunk, azonnal szemet szúr, hogy hosszából lefaragtak jó 3 cm-t, cserébe a nyitott, dupla ventivel szerelt hűtésnek és a borításnak köszönhetően vaskosabb lett. Külsejével nem követ semmilyen extravagáns trendet, és nem is flancol, hacsak az arany és pezsgő szín közé eső árnyalat nem tekinthető hivalkodónak, de ezt ízlése válogatja. Mindenesetre a burkolat teljesen lapos, a szélek lekerekítettek, és tetszik vagy sem, ez a kiadás mellőz mindenfajta LED világítást, így a látvány PC-k szerelmesei egészen biztosan csak legyintenek majd. 

Egyszerű de masszív borítást kapott, és sehol egy RGB LED


Az enerigiaigény 225 Watt, a tápegység egy 8 és egy 6 tűs PCI-E csatlakozót igényel. A csatlakozókínálat pedig három DisplayPort 1.4 és egyetlen HDMI 2.0b lesz, a VR mánia finomodott, így a plusz USB csatlakozót egyre ritkábban kapunk. Ahogy a MECH, az EVOKE változat is gyárilag emelt órajelekkel érkezik, így már az alap érték is 1690 MHz, a Boost frekvenciát pedig 1945 MHz-ig emelték. Ez az érték játékok alatt valószínűleg nem nyújt majd érezhető extra teljesítményt, a hűtést azonban biztosan jobban igénybe veszi majd, így érdemesebb lehet az 1835 MHz-es Game módra kapcsolni. Érdemes megjegyezni, hogy az AMD büszke arra, hogy elsőként vezette be a PCI-Express 4.0 szabványt, melyet a Navi kártyák is támogatnak, de kihasználni aligha fogják, hiszen a 3.0 képességeit sem veszik vészesen igénybe. A memória maradt a 8GB GDDR6, 256-bites memóriabusszal, 14 Gbps sebességgel, ami maximum 448 GB/másodperc sávszélességet jelent. A mérések szerint a 100%-os terhelés alatt mért fogyasztás továbbra is barátságos maradt, így a nagyszerű teljesítmény stabil kiaknázásához, egy 550 wattos tápegységnél nagyobb nem igazán szükséges. Kivéve ha mindenképpen túlhajtásban gondolkodunk, akkor mindenképp szükségünk elsz egy hatékony, de nagyobb teljesítményű PSU-ra.

Ha nem tervezünk túlhajtást, elég lehet egy 550 wattos tápegység


Nincs más hátra mint a melegedés,a zajszint, és persze a játékok alatt várható teljesítmény. Az eddigi információk szerint a kártya terhelés nélkül nagyjából beáll 38°C-ra, ami kellemes érték, de mi történik játék közben? A teszteredmények többnyire vegyesek kissé, van ahol a mérések szerint a kártya kényelmesen 70°C körül maradt terhelés alatt is, máshol 80°C környékéről beszéltek. Az eltérő eredmények és tapasztalatok a tesztek eltérő körülményeiből adódnak, így a környezet hőmérséklete, a nyitott vagy zárt gépház, esetleg annak teljes mellőzése, illetve az eltérő BIOS változatok is közrejátszottak. Továbbá azt se feledjük, hogy a ventilátorok teljesítménye lehet visszafogott, alacsony fordulatszámon pedig halkan dolgoznak, de kevesebb hőtől szabadítják meg a kártyát, így végül kompromisszumra kényszerülünk. Halk de melegebb, vagy hangos de hűvösebb kártyát szeretnénk? A mérések alapján, terhelés alatt a 45 dB is lehet a jellemző zajszint, ezzel az EVOKE OC nagyjából a leghangosabbak közé delegálta magát, konkrétan nem halkabb a blower változatnál. Ez nem mindenki számára lesz perdöntő, hiszen van aki a teljesítményt és a korrekt üzemi hőmérsékletet részesíti előnyben, mondván játék közben nem számít a ventilátorok zaja, hiszen az akció hevében ez az utolsó szempont. Ugyanakkor azt tekintve, hogy az MSI korábban már többször is képes volt visszafogni kártyáit ebből a szempontból is, az EVOKE is megérdemelt volna egy korábban már bevált megoldást.

A gond inkább a magas fordulatszámon pörgő ventilátorokkal van


Hogy mire számíthatunk játékok alatt? A megemelt órajelek ugyan biztosítanak számára némi előnyt, de ne számítsunk kiemelkedő különbségekre, a GPU magasabb frekvencián is maximum pár képkockával nyújt többet másodpercenként, ez pedig maximum akkor lehet érdekes, ha valaki allergiás ha egy adott játék pont 2 FPS híján nem éri el az áhított 60-as lécet. A kártya mindenesetre megszolgálja az árát, a guru3d.com mérései alapján Far Cry New Dawn alatt 1440p-n 103, míg 4K felbontáson egy kellemes 56 volt az átlag FPS. Metro Exodus ugyanilyen beállítások mellett már valamivel többet kért enni, így 1440p-n kerek 60, míg 4k-ban 37 volt az átlag. A Shadow of the Tomb Raider jobban érezte magát WQHD-ban, így itt már 78 FPS-t mértek, míg 4k-ban 40 volt az átlag képkockaszám.

USB-t már ne keressünk


Az RX 5700 és RX 5700 XT tehát kényelmesen megfér az RTX 2060 és 2070 alap, tehát nem SUPER kiadásaival, az EVOKE OC pedig rendkívül jól bírja a tuningot, így a gyári órajel egy komolyabb tápegység támogatásával 2000 MHz- fölé emelhető, és a memória frekvenciáját sem kell gyári értéken hagynunk. A másik oldalon a kissé kiábrándító zajszint foglal helyet, ami bizonyosan elrettent majd néhány érzékeny fülű felhasználót. A 65-70°C egyáltalán nem horrorisztikus érték, a magas fordulatszámon üzemelő légterelők azonban nem a legcsendesebbek. A Quad HD, vagyi a 2560x1440-es felbontás tökéletes terep a kártya számára, így aki hosszú ideje vár, hogy stabil teljesítmény mellett hagyhassa el a Full HD-s korlátot, az AMD nagyszerű alternatívát kínál, ráadásul némi kompromisszummal a 4K is élvezhető közelségbe került. 

Hozzászoktunk az extravagáns formákhoz, de egyáltalán nem rosszak az MSI egyszerű formái


Aki egy egyszerű, RGB és egyéb csicsától mentes videojátékra termett kártyát keres, az MSI RX 5700 XT EVOKE OC végre visszafogott melegedés mellett hozza a szintet. A tuningra vágyók is megtalálják számításaikat, a Navik jól bírják a strapát az MSI saját megoldásán is, cserébe számítsunk a hangos zúgásra. Aki csak arra várt, hogy az AMD gyári hűtését hatékonyabbra cseréljék, az MSI RX 5700 EVOKE OC videokártya 156 600 Ft-tól kapható!

2019. 09. 06

Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
Az Epic Games újabb közönségkedvencet tűzött promóciós listájára, a jövő csütörtökig elérhető ingyenes Borderlands: The Handsome Colelction ráadásul a népszerű széria két epizódját is tartalmazza.  Nincs megállás, az Epic Games tavaly megkezdett hadjárata minden héten más ajándék játékkal igyekszik népszerűsíteni a saját platformját, és nagyon úgy néz ki, hogy a digitális áruházak között egészen előkelő helyet szerzett magának, viszonylag rövid idő alatt. Az idei ajándékfelhozatal azonban erősebb lett, mint reméltük, és ha a GTA V vagy a Civilization VI nem volt elég meggyőző, most ismét egy közkedvelt alkotást zsebelhet be az, aki mostanáig még a gyakori leárazások esetén sem döntött a vásárlás mellet. A Borderlands 2009-ben egy nyílt világú akciójáték keretében ötvözte az FPS műfajt, és a végtelen lootolásban erős Diablo-féle „hack and slash” élményt. Az egyveleg ma már kézenfekvőnek tűnhet, ám a recept annyi kedvelhető alkotóelemet sorakoztatott fel, hogy azt csak gondos munkával lehetett ilyen ügyesen összefőzni. Nem is véletlen, hogy az első epizód üvöltött a folytatásért, a Gearbox fejlesztői pedig éltek is a lehetőséggel, és nem csak a játékmeneten csiszoltak, de szinte minden ponton többet nyújtottak, ezáltal végleg bebetonozva a szériát a legnépszerűbb videojátékok közé. A 11 éve tartó sikersorozat több mint 23 millió eladott példányt jelent, a múlt évben befutó harmadik epizóddal együtt, de vajon minek köszönhető ez a népszerűség? A játék iga
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
A Lenovo aktuális akciójában a játékosoknak szánt Legion, az üzleti kategóriás Thinkpad, illetve a szupervékony és egyedi Yoga laptopok egyaránt megtalálhatók.  A Lenovo a hordozható számítógépek nagy öregje és igazi úttörője, hiszen 1986-ban, az IBM-mel közös együttműködésben bemutatta az IBM PC Convertible modellt, mely az elsők között indította útjára a laptopok önálló kategóriáját. Ez persze már történelem, ahogy az is, hogy 2005-ben magába olvasztotta az IBM PC részlegét, így azóta a legendás ThinkPad sorozatot hivatalosan is Lenovo kínálatában találjuk meg. Most nyárköszöntő akciójukban a legnépszerűbb modellekből válogathatunk, akár mindennek ellenálló munkaeszközre; erős, de mégis vékony játékgépre; akár egy könnyen hordozható, mégis praktikus útitársra vágyunk. Lenovo Legion Természetesen a Lenovo nem csak formálja, de követi is a felhasználók és a hardverpiac igényeit, így 2017-ben útjára indította a játékosok igényeire szabott Legion sorozatát. Az új dedikált gamer brand alatt érkező notebookok, a kellemes dizájn mellett alu burkolatot, jobb szellőzést, kényelmes elosztású és háttérvilágítással ellátott billentyűzetet is kapott, hardveres téren pedig 7. generációs Intel processzorokkal, az Y720 modell esetében pedig GTX 1060 videokártyával és 4K kijelzővel hódított. A vásárlói tapasztalatok azt mutatták, hogy kifejezetten jól sikerült indulásról van szó, a rendszer megfelelő hűtéssel bírt, a processzor pedig stabilan és Throttling nélkül szolgálta ki, a
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
Már elérhető az Asus új vezeték nélküli gamer fejhallgatója, mely elsőosztályú hangzást, zajszűrést, széles kompatibilitást és hosszú akkumulátoridőt ígér, méghozzá kompakt kivitelben. A tavalyi Gamescomon bejelentett újdonság az Asus játékosoknak szánt prémium ligáját erősíti, ráadásul az első vezetéknélküli headset, mely az asztali konzolok mellett a népszerű Nintendo Swtich játékkonzolt is hivatalosan támogatja. A GO 2.4 tehát nem csak dizájnjával próbálja magát vonzóvá tenni a gamer közösség számára, de lássuk csak mit tartogat még az új ROG STRIX zajkeltő. Első ránézésre is felismernénk, hogy Asus termékről van szó, ugyanakkor a külső jegyek nem csak a szemnek kedveznek, hiszen tervezéskor a kényelem és a stabilitás legalább ekkora hangsúlyt kapott. A rendkívül kényelmes viselet eléréséhez, a fülünket teljesen lefedő és rendkívül puha párnázatot kapott, minőségi bőr borítással. Ez a kombináció látható a felső íven is, az Asus pedig ragaszkodott a masszív fejpánthoz, tehát az idővel elfáradó gumis vagy fémdrótos szerkezet helyett, egy hagyományos, de mégis ügyesen megtervezett fém alapú tolósínnel igazíthatjuk fejformánkhoz. A jó hír, hogy miközben stabilan tartja a beállítást, órákon át is kényelmes marad, mégis tolerálja a bólogatást vagy a hirtelen mozdulatokat, így biztosan nem fog lecsúszni rólunk, raádásul mindezt 360 grammos össztömeg mellett. A bőr bevonatú felső elemhez és a hangpadokhoz, kellemes matt felületű műanyag elemek csatlakoznak, melyek nagyszerű f
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...