fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 11. 18
Nem játék? Új grafikus architektúra az Inteltől!
2019. 11. 15
Mit tudnak az AMD videokártyák és hogy fűtenek? RX5700XT, RX5700X, RX590, RX580, RX570
2019. 11. 14
Szoftveres Ray Tracing? Letölthető a Crytek új benchmarkja
2019. 11. 13
Harc WQHD felbontáson - RTX 2060 SUPER vs. RX 5700 számítógép teszt
2019. 11. 12
Poszt-apokaliptikus futárszolgálat - Előrendelhető PC-re a Death Stranding
2019. 11. 12
Warcraft III Reforged - visszatér a legendás stratégia, már játszható a béta
2019. 11. 11
Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
2019. 11. 08
Van élet odakint? - The Outer Worlds bemutató
2019. 11. 08
AMD vagy Nvidia? Radeon RX5700 vagy RTX2060 Super?
2019. 11. 07
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
2019. 11. 06
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
2019. 11. 06
Miért füstöl az AMD-s konfig? Ryzen 3600, Radeon 5700XT és egy hihetetlen szerelés.
2019. 11. 04
A legerősebb Intel? 8 x 5GHz? Itt az i9-9900KS processzor
2019. 10. 31
Hogyan épül a merev csöves számítógép? Most elmondjuk és megmutatjuk.
2019. 10. 30
GTX 1650 és 1660 SUPER - újra lecsapott az Nvidia
2019. 09. 06

A Radeon amire vártunk? - MSI RX 5700 XT EVOKE OC bemutató

Végre az erősebb Navi is elhagyta a gyári hűtést

Itt a szeptember, és végre Magyarországon is tiszteletüket teszik az egyedi hűtéssel ellátott Navi kártyák. Az MSI RX 5700 MECH OC-t nekünk is volt alkalmunk elvinni egy körre, így nagyjából képet kaphattunk róla, hogy mit tud a gyári dizájnt, és a rémes blower hűtőt elhagyó MECH kiadás. Aki szemfüles, valószínűleg kiszúrta már, hogy webshopunkban egy másik kártya is felbukkant, méghozzá az erősebb XT újragondolt változata. Az EVOKE szériához tartozó kártya szintén az MSI műhelyéből került ki, és szintén egy gyárilag emelt órajellel rendelkező dupla ventilátoros megoldás. Az első házi tesztek elkészültéig nézzük meg közelebbről, mit is nyújt a várakozók számára az MSI RX 58700 XT EVOKE OC.

Egyszerű dizájn, de ezüstben talán még jobban mutatna


Az MSI több formában is útjára indítja saját Navi változatait, a már bemutatott MECH változat mellett Gaming X, air-boost illetve az itt látható EVOKE széria is képviselteti magát. Az EVOKE egy új sorozat, ami első ránézésre a gyártó Lightnig sorozatát juttathatja eszünkbe, mely hasonlóan masszív, és nem túl hivalkodó dazájnnal megáldott fém hűtéssel hódított. Ahogy a MECH OC-n, úgy itt is visszaköszön a Twin Frozr VII dizájnra épülő, két 90 mm-es Torx ventilátor. Ha a kártyára pillantunk, azonnal szemet szúr, hogy hosszából lefaragtak jó 3 cm-t, cserébe a nyitott, dupla ventivel szerelt hűtésnek és a borításnak köszönhetően vaskosabb lett. Külsejével nem követ semmilyen extravagáns trendet, és nem is flancol, hacsak az arany és pezsgő szín közé eső árnyalat nem tekinthető hivalkodónak, de ezt ízlése válogatja. Mindenesetre a burkolat teljesen lapos, a szélek lekerekítettek, és tetszik vagy sem, ez a kiadás mellőz mindenfajta LED világítást, így a látvány PC-k szerelmesei egészen biztosan csak legyintenek majd. 

Egyszerű de masszív borítást kapott, és sehol egy RGB LED


Az enerigiaigény 225 Watt, a tápegység egy 8 és egy 6 tűs PCI-E csatlakozót igényel. A csatlakozókínálat pedig három DisplayPort 1.4 és egyetlen HDMI 2.0b lesz, a VR mánia finomodott, így a plusz USB csatlakozót egyre ritkábban kapunk. Ahogy a MECH, az EVOKE változat is gyárilag emelt órajelekkel érkezik, így már az alap érték is 1690 MHz, a Boost frekvenciát pedig 1945 MHz-ig emelték. Ez az érték játékok alatt valószínűleg nem nyújt majd érezhető extra teljesítményt, a hűtést azonban biztosan jobban igénybe veszi majd, így érdemesebb lehet az 1835 MHz-es Game módra kapcsolni. Érdemes megjegyezni, hogy az AMD büszke arra, hogy elsőként vezette be a PCI-Express 4.0 szabványt, melyet a Navi kártyák is támogatnak, de kihasználni aligha fogják, hiszen a 3.0 képességeit sem veszik vészesen igénybe. A memória maradt a 8GB GDDR6, 256-bites memóriabusszal, 14 Gbps sebességgel, ami maximum 448 GB/másodperc sávszélességet jelent. A mérések szerint a 100%-os terhelés alatt mért fogyasztás továbbra is barátságos maradt, így a nagyszerű teljesítmény stabil kiaknázásához, egy 550 wattos tápegységnél nagyobb nem igazán szükséges. Kivéve ha mindenképpen túlhajtásban gondolkodunk, akkor mindenképp szükségünk elsz egy hatékony, de nagyobb teljesítményű PSU-ra.

Ha nem tervezünk túlhajtást, elég lehet egy 550 wattos tápegység


Nincs más hátra mint a melegedés,a zajszint, és persze a játékok alatt várható teljesítmény. Az eddigi információk szerint a kártya terhelés nélkül nagyjából beáll 38°C-ra, ami kellemes érték, de mi történik játék közben? A teszteredmények többnyire vegyesek kissé, van ahol a mérések szerint a kártya kényelmesen 70°C körül maradt terhelés alatt is, máshol 80°C környékéről beszéltek. Az eltérő eredmények és tapasztalatok a tesztek eltérő körülményeiből adódnak, így a környezet hőmérséklete, a nyitott vagy zárt gépház, esetleg annak teljes mellőzése, illetve az eltérő BIOS változatok is közrejátszottak. Továbbá azt se feledjük, hogy a ventilátorok teljesítménye lehet visszafogott, alacsony fordulatszámon pedig halkan dolgoznak, de kevesebb hőtől szabadítják meg a kártyát, így végül kompromisszumra kényszerülünk. Halk de melegebb, vagy hangos de hűvösebb kártyát szeretnénk? A mérések alapján, terhelés alatt a 45 dB is lehet a jellemző zajszint, ezzel az EVOKE OC nagyjából a leghangosabbak közé delegálta magát, konkrétan nem halkabb a blower változatnál. Ez nem mindenki számára lesz perdöntő, hiszen van aki a teljesítményt és a korrekt üzemi hőmérsékletet részesíti előnyben, mondván játék közben nem számít a ventilátorok zaja, hiszen az akció hevében ez az utolsó szempont. Ugyanakkor azt tekintve, hogy az MSI korábban már többször is képes volt visszafogni kártyáit ebből a szempontból is, az EVOKE is megérdemelt volna egy korábban már bevált megoldást.

A gond inkább a magas fordulatszámon pörgő ventilátorokkal van


Hogy mire számíthatunk játékok alatt? A megemelt órajelek ugyan biztosítanak számára némi előnyt, de ne számítsunk kiemelkedő különbségekre, a GPU magasabb frekvencián is maximum pár képkockával nyújt többet másodpercenként, ez pedig maximum akkor lehet érdekes, ha valaki allergiás ha egy adott játék pont 2 FPS híján nem éri el az áhított 60-as lécet. A kártya mindenesetre megszolgálja az árát, a guru3d.com mérései alapján Far Cry New Dawn alatt 1440p-n 103, míg 4K felbontáson egy kellemes 56 volt az átlag FPS. Metro Exodus ugyanilyen beállítások mellett már valamivel többet kért enni, így 1440p-n kerek 60, míg 4k-ban 37 volt az átlag. A Shadow of the Tomb Raider jobban érezte magát WQHD-ban, így itt már 78 FPS-t mértek, míg 4k-ban 40 volt az átlag képkockaszám.

USB-t már ne keressünk


Az RX 5700 és RX 5700 XT tehát kényelmesen megfér az RTX 2060 és 2070 alap, tehát nem SUPER kiadásaival, az EVOKE OC pedig rendkívül jól bírja a tuningot, így a gyári órajel egy komolyabb tápegység támogatásával 2000 MHz- fölé emelhető, és a memória frekvenciáját sem kell gyári értéken hagynunk. A másik oldalon a kissé kiábrándító zajszint foglal helyet, ami bizonyosan elrettent majd néhány érzékeny fülű felhasználót. A 65-70°C egyáltalán nem horrorisztikus érték, a magas fordulatszámon üzemelő légterelők azonban nem a legcsendesebbek. A Quad HD, vagyi a 2560x1440-es felbontás tökéletes terep a kártya számára, így aki hosszú ideje vár, hogy stabil teljesítmény mellett hagyhassa el a Full HD-s korlátot, az AMD nagyszerű alternatívát kínál, ráadásul némi kompromisszummal a 4K is élvezhető közelségbe került. 

Hozzászoktunk az extravagáns formákhoz, de egyáltalán nem rosszak az MSI egyszerű formái


Aki egy egyszerű, RGB és egyéb csicsától mentes videojátékra termett kártyát keres, az MSI RX 5700 XT EVOKE OC végre visszafogott melegedés mellett hozza a szintet. A tuningra vágyók is megtalálják számításaikat, a Navik jól bírják a strapát az MSI saját megoldásán is, cserébe számítsunk a hangos zúgásra. Aki csak arra várt, hogy az AMD gyári hűtését hatékonyabbra cseréljék, az MSI RX 5700 EVOKE OC videokártya 156 600 Ft-tól kapható!

2019. 09. 06

Nem játék? Új grafikus architektúra az Inteltől!
Nem játék? Új grafikus architektúra az InteltőlA Supercomputing 2019 rendezvényen bemutatkozott az Intel új grafikus fejlesztése, mely egy szuperszámítógépben debütál majd Aki az utóbbi években tétlensége, lustasága, fantáziátlansa miatt kritizálta a vállalatot, az most talán végre valós okot kaphat, hogy felülvizsgálja eddigi véleményét, ugyanis az új fejlesztés komoly teljesítményt ígér. A 7nm-es Xe grafikus architektúra, három szegmensre osztódik. Elérhető lesz nagy teljesítményű és mesterséges intelligenciára épülő munkaállomások (HPC); adatközpontok; és végül az otthoni felhasználásra szánt rendszerek számára is. A „Ponte Vecchio” névre keresztel kártya az első kategóriát erősíti, azon belül is az extrém teljesítményre tervezett „exascale” rendszerekhez tervezték. Az Egyesült Államok természetesen továbbra is szeretne előkelő pozíciót a technológiai versenyben, így az Aurora, mely egy 1000 petaFLOPS teljesítményt meghaladó szuperszámítógép, két 7nm-es Sapphire Rapids Xeon CPU-val; és hat darab, teljes összeköttetésben álló Xe GPU-val dolgozik. A vállalat idővel piacra dobja az általános, illetve otthoni felhasználásra szánt változatokat is, ami 10nm-es gyártási technológiával készül, és 2020-ra várható. Az Intel eltér a hagyományosnak nevezhető, egy chipes megoldástól, az MCM dizájn (Multi-Chip Module) ugyanis több számítási egységet köt össze egyetlen kártyán, melyhez új típusú felépítést is alkalmazott. Ennek alapja, a hosszú évek terve
Szoftveres Ray Tracing? Letölthető a Crytek új benchmarkja
Szoftveres Ray Tracing? Letölthető a Crytek saját benchmarkjaRTX nélkül működik, és meglepően gyors a Crytek megoldása Az RTX videokártyákkal a nagyközönség számára is elérhetővé vált a sugárkövetés, azonban a kevés támogatott játék, és a bekapcsolás után tapasztalt teljesítménycsökkenés miatt, sokan már előre temetni kezdték. Bár egyre több játékstúdió épít az NVIDIA módszerére, azóta több fejlesztő is saját, célhardvertől független megoldás fejelsztésébe kezdett. A legendásan gépigényes Crysis alkotói, márciusban már bemutatták saját készítésű eljárásukat, mely nem igényli a Turing kártyákban található RT magok használatát, de független a DirectX Raytracing-től is, melyet a Microsoft fejleszt. A projekt tömör lényege, hogy leküzdje a technológia alkalmazását megnehezítő hardveres és szoftveres akadályokat. A csapat néhány éve, már sikereket ért el a SVOTI (sparse voxel total illumination) technikával, ami PC-re is elhozta a régóta várt globális megvilágítást. Erre épül és ezt fejleszti tovább az új módszer, mellyel valósághű tükröződés szimulálható, valós időben. A lehetőségek száma szinte végtelen, az árnyékoktól elkezdve rengeteg dolog kiszámítható vele, ám egyelőre a tárgyak visszatükrözésére fókuszálnak. A demót elindítva mi is kipróbálhatjuk, hogyan birkózik meg gépünk, a játékoknak látványos vizuális ugrást jelentő feladattal. A Neon Noir című benchmark mostantól mindenki számára elérhető, a letöltéshez csak egy Crytek Marketplace regisztrációra lesz szüksé
Poszt-apokaliptikus futárszolgálat - Előrendelhető PC-re a Death Stranding
Az év legmegosztóbb sci-fi kalandja előrendelhető PC-re PlayStation 4-en már játszható a Death Stranding, 2020-tól azonban véget ér a konzolos exkluzivitás Hideo Kojima neve az utóbbi években kevés gamer figyelmét kerülhette el, hiszen a különc művész státuszt maximumra járató fejlesztő mindent elkövetett, hogy önálló projektje figyelmet kapjon. A 2016-ban bejelentett játék elkészült, megjelent, és végre kiderülhet, mit is takar a végletekig feszített titokzatoskodás, és a következetesen levezényelt reklámhadjárat. Bár a játék fejlesztése szoros együttműködésben zajlott a Sony-val, jövőre a PC-s közönség is kiveheti a részét az egyedi megközelítésű kalandjátékból, ugyanis a megjelenéssel egyidőben megnyílt az előrendelés lehetősége is. Aki rendelkezik a PS4-es változattal, az bizonyára örömmel fogadta a teljes körű magyar fordítást, így reméljük, hogy a feliratozás a PC-s változatot sem kerüli majd el. Az előzetes félelmekkel ellentétben, nem csak az Epic Games Store kínálatában lesz elérhető, tehát Steamen is megtaláljuk, egységesen 60€-ért, vagyis nagyjából 20 000 Ft-ért. Az alkotó nevével egybeforrtak az olyan fogalmak, mint a rétegelt történet, az elvont megközelítés, és a rendhagyó játékmenet, a konzolos kiadásról készült tesztek pedig már fellelhetők, és sok ponton igazolják az előzetes sejtéseket. A sci-fi és természetfeletti elemeket házasító világ megismeréséhez, egy aprólékos, türelmet igénylő kalandon át vezet az út. Igazi rétegjátékról van tehát szó,
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres