KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 23

A böngésző után itt a Brave Talk, a titkosított videotelefon

A böngészőjével már bizonyított cég most előállt saját, titkosított beszélgetést nyújtó szolgáltatásávalItt a Brave Talk

Kevés népszerűbb funkció van ma egy digitális szolgáltatás esetén, mint a teljes titkosítás vagy az adatvédelem, melyet számos vállalat megígért, némelyik viszont nem egészen tudott betartani. Ilyen például a Facebook, aki a biztonság kedvéért hagyott magának egy kiskaput, így a titkosított üzeneteket végponttól végpontig tartó titkosítás esetén is megszerezheti és átvizsgálhatja. Most viszont a követésvédelemről is ismert Brave böngésző alkotói döntöttek úgy, hogy ők is belépnek a kommunikációs platformok piacára, és bemutatták a Google ellenfelének szánt követésgátló beszélgetős megoldásukat.


Bár a Brave a Google Chrome árnyékában rétegterméknek számít, de valójában rengetegen elégedettek a Chromium alapokon nyugvó böngészővel, már számos kedvelt kényelmi, illetve biztonsági funkciót már alapból tartalmaz. Az adatgyűjtést és kéretlen reklámokat hatékonyan szűrő Brave lényegében ugyanazt a felhasználói élményt nyújtja, amit a Chrome, csak extrákkal. Egyszerre akadályozza meg az oldalakat az adataink listázásától, szűri ki a képünkbe tolt hirdetéseket és nyitja meg az oldalakat az elvárt sebességgel, még mobil platformon is. A startupként induló projekt mostanra eleget bizonyított a felhasználóknak és elég népszerűvé vált ahhoz, hogy a fejlesztők újabb fejlesztéssel rukkoljanak elő, mely egy hasonló minőséget, sebességet és megbízhatóságot ígérő alkalmazás, konferenciahívások lebonyolításához. Az érdeklődők számára azonban egy a lényeges: a nyomkövetésgátló böngésző után érkező szolgáltatás egy nyomkövetésgátló kommunikációs lehetőség, mely egyelőre önállóan telepíthető alkalmazás formájában még nem elérhető, bár állítólag ez is csak idő kérdése.


Az újdonság Brave Talk néven érkezik és mint kiderült, az alkotók már tavaly május óta aktív bétatesztet folytatnak. A Brave csapata elmondta, hogy a kezdés óta eltelt idő alatt mintegy 14 000 aktív felhasználót fogadtak naponta, a próbaüzem résztvevői pedig nagyrészt korai hozzáféréssel rendelkező érdeklődőkből, illetve magukból a fejlesztőkből tevődtek össze. A cég azonban most úgy döntött, hogy a zárt időszak alatt elegendő tapasztalattal gazdagodtak ahhoz, hogy a Brave Talkot végre megnyithassák nagyközönség számára is, így mostantól bárki számára elérhetővé vált a korai verzió ingyenes kipróbálásának lehetősége. "Sok más videokonferencia-szolgáltató, köztük a Zoom is, figyeli a hívásokat, a metaadatokat és a képeket, és az ezekből az adatokból készült feljegyzések a felhasználó beleegyezése nélkül eladhatók vagy megoszthatók" – írják a szélesebb körű bevezetést bejelentő blogbejegyzésükben. Ez az állítás nehezen tagadható, az adatok ugyanis túlzottan értékesek ahhoz, hogy tökéletesen megvédjük őket, a Brave azonban mégis azt ígéri, hogy az ő ajánlatukban továbbra is bízhatunk.


A mottójuk természetesen a „privacy-focused”, vagyis a magánélet védelmére koncentrálnak, melyet többrétegű titkosítással igyekeznek biztosítani. A kezdés előtt nem árt tisztázni, hogy az új funkció kizárólag a Brave böngészőn keresztül elérhető, akinek viszont ez nem jelent gondot, az élvezheti a teljességgel ingyenesen lebonyolítható hívásokat, melyeket semmilyen formában nem korlátoznak, tehát sem hosszukat, sem az egymást követő hívások számát nem limitálták. A lehetőségeink ráadásul nem merülnek ki a szimplán két- vagy többszereplős videohívásokban, hiszen még YouTube stream indítására is lehetőséget biztosít, szó szerint biztosítva az adatfolyamot. Ehhez pedig nem lesz szükségünk jelszavakra, profilok regisztrálására vagy bejelentkezésre. A hívás indításához látogassunk el Brave böngészőnkből a https://talk.brave.com/ oldalra, itt pedig a Start free 1:1 call gombra kell kattintanunk, de figyeljünk, privát ablakban, avagy inkognitó módban nem működik, mivel ebben ez esetben a Token-rendszer inaktív.


A felület amúgy meglepően letisztult és a legtöbb lényeges funkciót és beállítást tartalmazza, így a hang ki- és bemeneti eszközök kiválasztása mellett például választhatunk hátteret is a kameraképünk mögé, de ha van pl. Nvidia Broadcast kiegészítőnk, akkor az is csak egy kattintásra lesz a választható források között. A YouTube közvetítés mellett választható a közös videónézés funkció is. Ha az ingyenes hívás mellett a csoportos hívásokhoz is védelmet szeretnénk, esetleg gigantikus konferenciahívásokban vennénk részt, rögzítenénk a beszélgetéseket, vagy széleskörűbb moderációs és híváskezelő lehetőségekre vágyunk, a szolgáltatás támogatható a 7 dolláros prémium tagság megváltásával, mely ezeket is lehetővé teszi.

A cég ígérete szerint hamarosan a mobilokra (iOS és Android) készített app is teljesen ingyenesség válik, egyelőre viszont csak Talk Premium módban működik,. Ez azt jelenti, hogy hívást indítani egyelőre csak böngészőből tudunk, csatlakozni viszont akár mobilról, akár asztali vagy telefonos böngészőből is tudunk, akkor is, ha nincs prémium előfizetésünk. Az ingyenes mobilapp heteken belül szintén megérkezik, addigis a Brave böngésző ide kattintva érhető el.

2021. 09. 23

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...