fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 06. 02
Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
2020. 06. 02
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
2020. 05. 31
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2020. 05. 25
A Huawei vs. USA - Amerika járhat rosszabbul?
2020. 05. 25
Három új Ryzen 3000 XT processzor érkezik!
2020. 05. 23
A merev csöves és a két jó munkásember.
2020. 05. 22
Az Epic Games nem áll le - Civilization VI ingyen
2020. 05. 22
Bemutatkozott az MSI B550 alaplapkínálata
2019. 10. 21

IT hírek 10.21. - 3950X vs. i9-10980XE, megújul a DDR4, Observer és Alan Wake

Benchmark adatok az új AMD és INTEL processzorokról

Ryzen 9 3950X - Az AMD úthenger módjára folytatja


A napokban újabb adatok láttak napvilágot, a két rivális processzorgyártó várva várt újdonságairól. A friss adatokat ezúttal is, a jó céges kapcsolatairól ismert APISAK osztotta meg a nagyközönséggel, aki gyakran szolgál releváns infómorzsákkal a kíváncsi felhasználóknak. A hírek ezúttal is az AMD-nek kedveznek, ugyanis az új Ryzen 9 nyers teszteredményei, jó 24%-os számítási előnyről tanúskodnak, a Cascade Lake-X platform alá tartozó i9 processzorral szemben.

A Ryzen 9 nyers ereje


Főszerepben a 16 magos Ryzen 9 3950X, és a 18 magos Core i9-10980XE, az összehasonlítás alapját pedig 3DMARK alatt lefuttatott teljesítménytesztek adják. A táblákon jól látható volt, hogy a két CPU-t más-más hardveres környezetbe építették, a 3950X például egy RTX 2080Ti, és 16GB, 3200MHz-es, dual channel DDR4 memória mellett üzemelt, míg az i9-10980XE mellett egy RTX 2070 videokártya volt, 32GB mennyiségű 2666MHz-es, quad channel-ben dolgozó RAM társaságában. Az összeállítás mégis helytálló, hiszen a Fire Strike alatt mért Physics score, kizárólag a CPU terhelésére fókuszál. 

Két mag előnnyel is lemaradt egy kicsit


Ez alapján a Ryzen 9 pontszáma 32 082, a 10980XE eredménye pedig 25 838, ami 24%-os előnyt jelent a két maggal vékonyabb AMD processzornak. Az Intel HEDT processzor vetélytársát, eredetileg a hagyományos asztali CPU-kat követő Threadripperek között keresnénk, azonban a harmadik generációs Ryzen 9, egy kategóriával távolabbról ér el igazán komoly eredményeket. Jelenleg az Intel és az AMD újdonságait is novemberre várjuk.


Brutális Arctic hűtő Thredripper processzorok mellé

Freezer 50 TR - 3. generációs Threadripperek mellés


Az AMD pedig felkészül, hiszen a páncélozott hűtőtorony, a megjelenésre váró Threadrippereket ia megszabadíthatja majd a hőségtől. A konkrét kompatibilitási listát még nem véglegesítették, azonban a belépő minimum 32 mag lesz, így a jelen állás szerint a Freezer 50 TR az új AMD processzorokhoz is készül, és csak TR4 foglalatra rögzíthető.

Freezer 50 TR - 13 címezhető RGB LED


A hűtő koránt sem szokványos darab, a futurisztikus páncélozott dizájn nyolc, egyenként 6mm-es hűtőcsövet és két méretes bordát takar, összesen 104 alumínium lappal. A 147.8×149.5×165 mm-es monstrum egy 120, és egy 140mm-es ventilátort hordoz, melyek természetesen nem nélkülöznek némi RGB cicomát sem. A folyadékcsapágyas légterelők 200 és 1800RPM között foroghatnak, ami visszafogott terhelés mellet valószínűleg szinte nem is lesz hallható. Érdekesség, hogy a gyártó eredetileg készült a teljesen passzív üzemmódra is, ám ezt bölcsen elvetették, a Threadripper nem az a kategória, ahol ezzel a funkcióval érdemes lenne hergelni a vásárlókat. 

Freezer 50 TR - dupla torony, 120 és 140mm-es ventilátorok


Az 1242 gramm tömegű torony 37.5 mm helyet enged DDR4 memóriánk számára, és bár aprónak nem nevezhetjük, a legtöbb komolyabb gépházba belefér majd 165mm-es magasságával. A konkrét TDP-ről még nem esett szó, ám a gyártó megjegyezte, hogy egy 2990WX-et gond nélkül lehűt, ahogy a rejtélyes 32 magot meghaladó processzorokat is, ez tehát legalább 250W teljesítményre utal
.

Freezer 50 TR - 32 mag csak a kezdet?


Ahogy említettük, az igazi látványőrültek RGB fényeket is kapnak, méghozzá 12 címezhető LED formájában. A vezérlésük történhet az alaplap gyártója által biztosított szoftveren keresztül, vagy egy önálló vezérlővel is, utóbbi a hűtő mellé csomagolt egyedi összeállításban kerül majd forgalomba. Az eszméletlen teljesítményt nyújtó Threadripperek már a küszöbön vannak, így aki ezekre vár, az Arctic hűtőjét már tőlünk is beszerezheti, méghozzá 22 000 Ft-tól.


Szintet lép a Hynix, először ütős DDR4 memóriák érkeznek

Hynix - megragadták a lehetőséget, és előremozdították az ipart


A bejelentés szerint a gyártó háza táján 1Znm-es DDR4 memória készül, 16 Gigabites kapacitással. Az elnevezés nem elírás, ugyanis az az új 10nm-es node-ról van szó, a Hynix pedig a piacon elsőként vezet be ekkora adatsűrűséggel bíró chipet DDR4 memórián, miközben a gyártáson is sikeresen spórol. A termeléshez nem lesz szükség méregdrága EUV (ultraviola) nyomástechnológiára, és nem kell elhagyni a korábbi 10nm-es egységeket sem, a gyártósórok gond nélkül folytathatják a munkát az új lapkákkal is.

1Znm - több lapka, olcsóbb gyártás, alacsonyabb fogyasztás


A DDR4 memóriák esetén jelenleg 3200Mbps a maximális adatfeldolgozási sebesség, amit az 1Znm-es változatok természetesen támogatnak, miközben az előállítás a fejlődéshez mérve olcsóbb, a fogyasztás pedig jelentősen alacsonyabb. A korábbi gyártási hatékonysághoz viszonyítva 27%-os előrelépésről beszélnek, míg fogyasztás tekintetében 40%-os az előrelépés. Az új modulok elkészítéséhez, állítólag egy új alkotóelemet is bevezettek, mely növeli a DRAM által használt kondenzátorok tárolóképességét, így végeredményben javult a memóriák működési stabilitása is. A technológia hatékonynak bizonyult, így az LPDDR5, az új generációs mobil DRAM, illetve HBM3 memóriák esetén is bevezetésre kerül.


Ingyen játékok - horror, akció és cyberpunk a terítéken

Alan Wake: American Nightmare - Spin off, elemlámpa on


Ezen a héten sem maradunk ingyenes játékok nélkül, az Epic Store ajánlata pedig kifejezetten méltó arra, hogy beszámljunk róla. Az aktuális csomag azoknak a játékosoknak is kedveskedik, akik csak egy könnyed kis lövöldözésre vágynak, aki viszont szeret mélyebbre evezni, az most igazi csemegére találhat. Korábban már ingyenes volt az Alan Wake, most azonban megkapjuk a misztikus hangulatú akció-thriller spin-off epizódját is. Az American Nightmare azután látott napvilágot, hogy a folytatás lehetőségét a fejlesztő Remedy Entertainmentnek jegelnie kellett, a játék így végül egy arcade stílusú lövölde lett. Örök ellenfelünk a sötétség, ezúttal a főhős pszichopata alteregójaként fertőzi a környéket, melyet természetesen nekünk kell új megvilágításba helyeznünk. Ez az epizód se tartalom, se játékidő szempontjából nem ért fel az eredetihez, ám ez nem is volt célja, a folytatás után vágyódó rajongóknak viszont nyújthat pár extra küldetést, és néhény hangulatos pillanatot.

Főszerepben Rutger Hauer


Sokkal izgalmasabb a második játék, méghozzá több szempontból is. A 2017-es Observer, az eredeti Blade Runner, vagyis Szárnyas fejvadász című film előtt tiszteleg, olyannyira, hogy főhősünk a nemrég elhunyt Rutger Hauer hangján szólal meg. Nem kis dolog lehetett ez a Lengyel fejlesztőcsapatnak, és izgalmas kaland mindazoknak, akik kedvelik a műfajt, illetve emlékeznek az igazságát kereső replikáns karakterére. Az alkotó pedig a Layers of Fear-t is készítő Bloober Team, melynek második részét nemrég mi is bemutattuk, ezek alapján pedig sejthető, hogy mire számathatunk, ha belevetjük magunkat az esőben és neonfényekben úszó, nyomozós, pszichológiai horrorba. 2084-ben járunk, hősünk pedig egy rendőr, aki különleges testmodifikációja segítségével nem csak a nyomokat elemzi hatékonyabban, de képes akár extrém kihallgatási módszerek alkalamzására is. Egy másik tudatra rácsatlakozva, emlékeken, és a tudatalatti borzalmain kell átverekednie magát, hogy hozzáférjen a sokszor nem túl szívderítő információkra.

Az Observer, vagy ízig-vérig cyberpunk


Az atmoszféra első osztályúan nyomasztó, és hamar lefesti számunkra azokat a kilátástalanság határára sodródott társadalmi rétegeket, melyek magukra maradtak egy gigacég által uralt jövőben. Ezt az örökérvényű sci-fi toposzt idézi meg a játék, miközben megkapjuk a stúdióra jellemző látványos és szürreális jeleneteket, melyek minden elvontságuk mellett sokkal több értelmet nyernek ebben a fiktív világban, ahol a digitális módosítások nélküli élet már csak egy szűk réteg, a digitálsi remeték választása. Aki szívesen kipróbálna egy látványos, de lassú lefolyású, rendkívül nehéz légkörű, de izgalmas és humortól nem mentes cyberpunk történetet, az Epic Games Store akciójának keretében belevetheti magát, és egészen október 24-ig ingyenesen letöltheti.

2019. 10. 21

Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
Átalakulás vár a két népszerű közösségi oldalra, mivel Donald Trump erős kézzel szabályozná a Twitteren és Facebookon gyakorolt cenzúrát.  Az utóbbi napokban Donald Trump amerikai elnök komoly szankciókat lengetett be, a közösségi média szabályozását illetően. Az közismert, hogy Trump él hal a Twitteres kommunikációért, bejegyzéseiből rengeteg meme születik, az elnöki stáb pedig gyakran kényszerül tűzoltásra, mivel az elnöki bejegyzéseket maga Trump írja és teszi közzé, bármiféle előzetes egyeztetés nélkül. Emellett azonban az is közismert, hogy nyilatkozataiban bírálja, illetve megszűri az általa elfogultnak tartott orgánumokat és csatornákat, de egy ideje azt is rengetegszer hangoztatja, hogy az online felületek gátolják az általa képviselt republikánus oldal szólásszabadságát. A technológia világát érintő újabb szankciókra pont a Twitter miatt került sor, mivel az elnök egyik posztját nemrég megbízhatatlannak minősítették az oldal automata mechanizmusai. Az oldal történetében először történt ilyen, Trumpnak pedig mindössze két napra volt szüksége, hogy megtegye az általa szükségesnek ítélt lépéseket. A rendelet tárgyát képező jogszabály valójában nem új, a Communications Decency Act 230. cikkelye 1996-ban került bejegyzésre, a lényege pedig az, hogy felmentse a tartalomszolgáltatókat az ott megosztott tartalmakkal kapcsolatos jogi felelősség alól. Tehát például egy Facebookon megosztott tartalomért kizárólag a megosztója felel, ugyanakkor az oldalaknak lehetősége
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
Újításokkal, bővítésekkel, újragondolt Cortana funkciókkal érkezik az májusi csomag, és a türelmetlenek akár már most telepíthetik.  A May 2020 Update már jó ideje készül, és aki tagja a Windows Insider programnak, az kivehette a részét a tesztelési folyamatból, mely most hivatalosan is lezárult. A Microsoft úgy ítélte meg, hogy elegendő visszajelzés és teszteredmény érkezett, így még időben, május végén elérhetővé tette a végleges változatot. Bár a csomag terjesztése hivatalosan is megkezdődött, csak fokozatosan teszik elérhetővé a felhasználók számára, ezzel igyekeznek elkerülni a kompatibilitási problémákból adódó kellemetlenségeket. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az utóbbi időben még a kisebb frissítésekkel is sokaknak gondja adódott, ezért a rendszer ellenőrzi az adott számítógépet, tehát ha még nem látjuk a frissítéskezelőben, nem feltétlenül érdemes erőltetni a manuális telepítését. Konzol = PC? Csak majdnem! A Microsoft valóban sok érdekességgel készült, például implementálásra kerül a továbbfejlesztett DirectX12 Ultimate. Az új verzió átjárást biztosít a fejlesztők számára a PC-k és a vállalat hamarosan érkező új Xbox One X konzolja között, megkönnyítve a több platformot megcélzó alkotások elkészítését. A grafikus API az RTX kártyákat már biztosan támogatja, de a hamarosan megjelenő új Nvidia és AMD architektúrák szintén azonnal a listára kerülnek majd, tehát a konzolok új generációja és a modern PC-s hardverek kezelése talán most került a legközelebb eg
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
Az Epic Games újabb közönségkedvencet tűzött promóciós listájára, a jövő csütörtökig elérhető ingyenes Borderlands: The Handsome Colelction ráadásul a népszerű széria két epizódját is tartalmazza.  Nincs megállás, az Epic Games tavaly megkezdett hadjárata minden héten más ajándék játékkal igyekszik népszerűsíteni a saját platformját, és nagyon úgy néz ki, hogy a digitális áruházak között egészen előkelő helyet szerzett magának, viszonylag rövid idő alatt. Az idei ajándékfelhozatal azonban erősebb lett, mint reméltük, és ha a GTA V vagy a Civilization VI nem volt elég meggyőző, most ismét egy közkedvelt alkotást zsebelhet be az, aki mostanáig még a gyakori leárazások esetén sem döntött a vásárlás mellet. A Borderlands 2009-ben egy nyílt világú akciójáték keretében ötvözte az FPS műfajt, és a végtelen lootolásban erős Diablo-féle „hack and slash” élményt. Az egyveleg ma már kézenfekvőnek tűnhet, ám a recept annyi kedvelhető alkotóelemet sorakoztatott fel, hogy azt csak gondos munkával lehetett ilyen ügyesen összefőzni. Nem is véletlen, hogy az első epizód üvöltött a folytatásért, a Gearbox fejlesztői pedig éltek is a lehetőséggel, és nem csak a játékmeneten csiszoltak, de szinte minden ponton többet nyújtottak, ezáltal végleg bebetonozva a szériát a legnépszerűbb videojátékok közé. A 11 éve tartó sikersorozat több mint 23 millió eladott példányt jelent, a múlt évben befutó harmadik epizóddal együtt, de vajon minek köszönhető ez a népszerűség? A játék iga
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...