fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 21
IT hírek 10.21. - 3950X vs. i9-10980XE, megújul a DDR4, Observer és Alan Wake
2019. 10. 21
Ryzen 5 3600 vagy i5 9600K jobb egy RTX2070 Super mellé? Viktor vs Joakim 2.
2019. 10. 19
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
2019. 10. 17
Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
2019. 10. 16
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
2019. 10. 15
A világ leggyorsabb gépszerelői.
2019. 10. 14
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
2019. 10. 14
Ádám csövezik. Hogyan készül egy folyadékhűtéses számítógép merev csövekkel?
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 08
Kúpósztó vagy egy átlagos Gamer számítógép? TUF cuccok, Ryzen 7, X470, 970 Pro, 1660Ti
2019. 10. 07
IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping
2019. 10. 07
Jól szellőző QHD-ra alkalmas konfiguráció 390 000 ft-ért! 2700/RTX2060 S/32GB RAM/NVMe SSD
2019. 10. 07
Számítógép az irodába és játékra 260 ezer Ft-ért. Ryzen5 3400G/GTX1650/16GB RAM/ SSD /HDD/FSP
2019. 10. 03
Ki az igazi G? Négy dudás egy stúdióban
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 06. 06

Kút az óceán mélyén - Layers of Fear 2 bemutató

"Látásod csak akkor válik tisztává, ha a saját szívedbe nézel. Aki kifelé tekint, álmodik; aki befelé tekint, felébred."

Carl Gustav Jung

Éés...tessék!


A független fejlesztésű Layers of Fear, 2016-ban elsők között vállalt szerepet a walking simulatorok hullámának felgerjesztésében. A lengyel Bloober Team fejlesztői egy pszichológiai megközelítésű horrorban gondolkodtak, amit Hideo Kojima, botrányba fulladt P.T. projektje inspirált. Három évvel a tragikus sorsú festő drámája után, idén ismét egy művész alkotói válságát, és személyes pokoljárását asszisztálhatjuk végig.

Szoba belátással.


Az alig három órás kaland egy Viktoriánius rezidencia falai között indult, ám hamar ráébredtünk, hogy bolyongásunk nagyrészt elménk folyosóin zajlik. Az alapfelvetés lehet, hogy nem a legeredetibb, hiszen sérült személyiségek sötét múltját kibontó történetekből kismilliót láttunk már, viszont a kreatív vizuális megoldások képesek voltak egyedivé varázsolni az ismerős felállást. A folyamatosan váltakozó környezet garantálta a nyomasztó kiszámíthatatlanságot, az egyre szürreálisabb események, pedig az őrület lépcsőin vezettek egyre mélyebbre, elbarikádozott emlékezetünk sötét pincéjébe.

Ég és vég nélkül


A játékmenet megtartotta az elődre jellemző egyszerűséget és lineáris felépítést. Metaforáktól hemzsegő tortúránk helyszíne ezúttal egy óceánjáró, mi pedig egy elismert színészt terelgetünk végig önismereti vesszőfutásán. Az eredeti koncepció csak árnyalataiban változott, a rejtély, mint központi elem, viszont sokkal hangsúlyosabbá vált. Nem ismerjük se nevünket, se arcunkat, és belső monológot sem hallgathatunk, ami megkönnyítené egybeolvadásunkat a karakterrel. 
Hallunk viszont sok egyebet. A rejtélyes filmrendező érdes hangjára ébredünk, aki végig ellát minket fölényeskedő szónoklatokkal és szigorú instrukciókkal. A hatalmas hajótest vészjóslóan zajong, az elszórt tárgyak emlékeket szólaltatnak meg, ám tudatalattink tomboló óceánjához képest ezek a béke szigeteinek tűnnek majd. Válaszok után, emlékekben és elborult vízióinkban kutathatunk, de a készítők nem könnyítik meg a dolgunkat. Kapunk ugyan támpontokat, de az elvont képekből és eseményekből nem mindent fogunk kibogozni, aki pedig felületesen szalad végig a játékon, az könnyen a felszínen ragadhat.

Fekete-fehér, szépia, színes, WTF.


Teendőnk többnyire ajtók nyitogatása, illetve kulcsok, feljegyzések, és emlékek gyűjtögetése lesz, de út közben néhány logikai feladvány is utunkat állja majd. Komoly kihívásra nem kell számítani, a rejtvények inkább arra szolgálnak, hogy színesítsék a cselekményt, és hogy fokozzák a történet abszurditását. Ezt tekinthetjük akár komoly hiányosságnak is, ám ha elfogadjuk, hogy a játék célja nem a műfaj megújítása, egy kissé hatásvadász, de emlékezetes utazásban lehet részünk. Az élmény kulcsa pedig természetesen a narratíva, ami a látvány, hang és szöveg hármasán nyugszik, mindezt pedig a rendezés foglalja kissé amorf keretbe. Mindezekre aligha lehet panaszunk, hiszen a hajó sematikus folyosóit rendre átrajzolja hősünk zaklatott ám kétség kívül kreatív elméje. Elborult jelenségek, és torz, rémálomszerű helyszínek váltogatják majd egymást, miközben sejtelmes hangok játszanak idegeinken. A felcsendülő dallamok csak tovább sűrítik a nehéz légkört, a dramaturgia szempontjából fontosnak szánt pillanatokat pedig fanyar hegedűszó kíséri. Az írások minőségére nem lehet panaszunk, a szinkronhangokra pedig láhatóan komolyabb büdzsé jutott, még a tapasztalatlanabb szereplők is elismerésre méltó munkát végeztek. Az egyik legérdekesebb adalék a négy választási lehetőség, és a három alternatív befejezés. Döntéseink függévényében más végkifejlet vár majd ránk, új fénybe helyezve a történéseket, vagy mégjobban összezavarva minket
. Ha elégeedetlenek, vagy pusztán kíváncsiak vagyunk, nem muszáj a YouTube-hoz szaladnunk, a New Game + megnyílásával újrajátszhatjuk a kritikus epizódokat, más irányba terelve a lezárást.

Most kéne belépnie Trinitynek egy vagon stukkerrel.


A problémák akkor jelentkeznek, amikor tovább tekintünk a szépen berendezett helyszíneken, és a jól megkomponált nyomasztó képeken. A fejezetek során szembe találkozunk majd egy alaktalan lénnyel, aki elől jobb esetben menekülnünk kell, rosszabb estben tehetetlenül nézhetjük, ahogy ránk veti magát. Szerepe végül tisztázódik, ám a játékmenet szempontjából még így is kissé olcsó húzásnak hat. Persze ezen kívül sem lesz hiány ijesztgetésből, hiszen már az előző rész is sportot űzött szívritmusunk megakasztásából. A jumpscare-ek tehát itt vannak, akár tetszik, akár nem. A szimbólumok és metaforák mögé bújtatott cselekmény túlmisztifikáltnak tűnik, ami valójában nem mutat túl az előző epizód mélységein. Analógia gyanánt az Alan Wake jut eszembe, ami máshogy közelítette meg a műfajt és a játékosokat, ám végül hasonló hibába esett. Az persze ízlés dolga, hogy melyik ízlésvilág és stílus a szimpatikusabb. A Remedy története a szuperazonosulható főhőssel, aki szemünk láttára veszíti el feleségét, letudva ezzel a motiváció kérdését; vagy a Bloober Team esztétizáló titokzatossága, ahol a pszichológiai rétegek és a művészi körítés előnyt élveznek a többi részlettel szemben. Itt mi magunk vagyunk a rejtély, és az árnyalakok hordáinak lövöldözése helyett jóval keservesebb úton jutunk el a végkifejletig. Itt az út végén vár ránk nem is egy értelmezés, a kérdés csak az, hogy az amit a Layers of Fear 2 kínál, találkozik-e elvárásainkkal.

Srácok, vége a túlórának!


A Layers of Fear 2 tehát első sorban esztétikai élmény, és pszichológiai utazás, minden pillanatával bizonyítva a fejlesztők odaadását. Hangulatos és kellően nyomasztó, de minden elvont jelenete ellenére, lesznek majd, akik nem találják elég félelmetesnek. A feszültséggel teli zaklatott képeivel könnyen magával ragadja az arra fogékony játékosokat, de lesznek, akik a hat órásra duzzadt játékidőt már vontatottnak és elnyújtottnak érzik. Vizuálisan rendkívül erős, ám formabontó játékmenetbeli újításokkal, vagy lenyűgöző logikai feladványokkal nem szolgál. Aki nem várja az évezred logikai-horror-kaland hibridjét, de egy az ötletesen levezetett, elvont hangvételű lélektani dráma ígérete szimpatikusnak hangzik, az megveheti a STEAM-en keresztül, nagyjából 8 000 Ft-ért, vagy várhat egy leárazásra, mert egy vaskosabb kedvezménnyel már szimplán ajándék.

2019. 06. 06

A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
Még nem telt el sok idő, hogy összeraktunk egy igazán látványos, minőségi elemekből összeillesztett konfigurációt, már itt is az alkalom, hogy bemutassuk a testvérét. A jól sikerült gépet, a csúcskategóriás Intel processzor és Nvidia videokártya mellett, két izgalmas és alkotóelem tette igazán érdekessé. Az egyik, az alkatrészeknek otthont adó ház, a másik egy igazi nagyágyú, egy limitált szériás, merev csövekkel szerelt, épített vízhűtés. Az egymilliós határon mozgó rendszer persze nem hétköznapi darab, ám láthatóan olyannyira megtetszett egyik vásárlónknak, hogy magának is, egy nagyon hasonló összeállítást álmodott meg. A legutóbbi bemutatóból hiányoztak a játékok, így ha már alkalmunk adódott, a legutóbbihoz ennyire hasonló rendelés teljesítésére, akkor már néhány tesztet is lefuttattunk, igaz, az RTX 2080 ezúttal nem a Ti, viszont nem is egy egyszerű alapváltozat, inkább egy jól tuningolható, egyedi kiadás. Phanteks Enthoo Evolv X RGB (PH-ES518XTG_DAG01) A holland vállalat a prémium kategóriában versenyezteti termékeit, szenvedélyükké pedig ezen belül is, a gépházak tervezése, illetve gyártása vált, melynek az Evolv X az egyik legjobb példája. A látványos DIY rendszereket építő felhasználók szívesen is fordulnak a gyártóhoz, hiszen az egyedi stílusjegyek, rugalmasan szerelhető, igényes anyaghasználattal megalkotott termékeket rejtenek. A cég ritkán nyugdíjazza a gondos tervezés után boltokba került sorozatait, inkább megújítja őket az optimalizáció jegyében, pont ahog
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
Középkategóriás, mégis prémium? Egy számítógép összeállítása előtt meg kell hoznunk néhány kényes döntést, hiszen az adott anyagi keretből, ízléséhez mérten mindenki máshogy gazdálkodna. A most bemutatott rendelés tárgya, egy jól kiegyensúlyozott darab, hiszen a vásárló hajlandó volt lemondani némi grafikai teljesítményről, az alkatrészek minőségénél azonban magasra tette a lécet. A 400 000 Ft körüli összeállításba, egy második generációs Ryzen processzor, és egy Turing architektúrával felfrissített GTX videokártya került, továbbá látványos szerephez jutott az ASUS, és a játékosokat megcélzó TUF GAMING széria is.  ASUS TUF Gaming GT501 Kezdésnek mindjárt itt a gépház, ami egy kifejezetten impozáns, és egyedi megoldásokkal felvértezett darab, méghozzá az ASUS műhelyéből. A gyártó közismert a játékosoknak szánt termékeiről, ám eddig ha házat kerestünk, nem feltétlenül rájuk gondoltunk. Első pillantásra az összhatás ismerősnek hat, aztán gyanakodni kezdünk, hogy az ASUS-nál kedvelik a Cooler Master házak formavilágát, és talán kölcsön is vettek néhány ötletet. Aztán mikor felfedezzük, hogy egyes Cooler Master termékek szintén TUF GAMING néven kaphatók, bizonyságot nyerünk a két cég együttműködéséről. A GT501 a felső kategória megalkuvástól mentes szörnyetege. 251 x 545 x 552mm-es méreteivel, és több mint tíz kilós súlyával tehát nem éppen a kompakt PC-re vágyók barátja, sokkal inkább azoké, akik tágas belső teret és kiváló szellőzést keresnek rendszerük szá
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
Mondhatnánk, hogy a Zen architektúra debütálása óta a vásárlók szép lassan megbarátkoztak az AMD új termékeivel, ám igazság szerint erre nem igazán volt szükség. A Ryzen 2000 és 3000 processzoraik felbukkanásuk óta töretlenül népszerűek, és egyre gyakoribbak a vegyes konfigurációk is, amikor a jó át-teljesítmény arányú AMD CPU mellé NVIDIA videokártya kerül. Aktuális összeállításunk is egy vegyes házasság, a 8 magos AMD mellé ugyanis egy RTX2060 SUPER-t szemelt ki a vásárló. Cooler Master MCB-NR600-KG5N-S00 NR600 Ez a kellemes megjelenésű és megfizethető midi torony, idén hagyta el a Cooler Master műhelyét. Az NR sorozat, az időtlenül népszerű minimalista dizájnt hordozza, miközben igazodik a folyamatosan változó felhasználói elvárásokhoz, ugyanakkor megtartja a legfontosabb jellemzőt, a megfelelő szellőzést. A tízezres belépő mezőny helyett a húszezres kategóriában találjuk, ám ezzel a kis ugrással érezhető a jobb anyaghasználat. A fém elemek mindegyike acél, az oldallap edzett üveg, és a műanyag elemek sem az igénytelen sorjás darabok, az összhatás így az igényes vásárlók számára, a megbízhatóság érzetét kelti. Az üveglapon át láthatjuk a gyakran alkalmazott takaróelemet, amely az alulra szerelhető tápegységnek és a merevlemezeknek külön kamrát alakít ki, így a tobzódó kábelek nem zavarják majd sem a szemünket, sem a szellőzést. A 478 x 209 x 473 mm-es dimenziókkal rendelkező ház ATX szabványig bezárólag fogad alaplapot, tárhelyből pedig maximum négy 3.5”, illet
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres