fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 12. 09
Ismét sokkol a 2K Games – új fejlesztőcsapat, új BioShock
2019. 12. 07
Driver hibák? AMD vagy Intel? Az RX5700XT feltámadása
2019. 12. 04
Számítógép szerelés durva sérüléssel és életmentő ellátással. Csak erős idegzetűeknek!
2019. 12. 02
Karácsony előtt érkezik az AMD RX 5500?
2019. 12. 02
A Gigabyte hasznos újdonsága - USB 3.2 Gen2x2 bővítőkártya
2019. 11. 29
Miért lassul be az RX5700XT? 440 ezres Ryzen5 3600X konfig egy kis hendikeppel.
2019. 11. 27
Melyik videokártyát éri megvenni manapság? 16 videokártyát mértünk össze!
2019. 11. 25
Radeon RX 5500 - apró NAVI egy GTX 1060 helyett?
2019. 11. 25
1 milliós konfig 870 000-ért!? SIMÁN! 9900K/RTX2080S/Dual Nvme SSD/Maximus XI-Hero/16GB/Vízhűtés/CM
2019. 11. 22
RTX 2080 Ti SUPER – Az NVIDIA mégis megcsinálja?
2019. 11. 21
Milyen Nvidia kártyát vegyek? Nagy GTX/RTX összehasonlító 1650-től 2080Ti-ig. 11 VGA, Ft/Képkocka
2019. 11. 21
Nagy Radeon teszt! - Öt RX kártya és egy i9-9900K
2019. 11. 20
Filléres processzor Ryzen alapokon? - Athlon 3000G
2019. 11. 20
Munkára fel - AMD Radeon Pro W5700 videokártya
2019. 11. 20
Egyensúlyt hoz az erőbe? - Star Wars Jedi: Fallen Order bemutató
2019. 09. 23

IT hírek 09.23. - AMD hírek, Intel frissítés, EPYC 8K, ingyen Batman és GTA játékok

Késik a Ryzen, támad a Threadripper

AZ AMD igyekszik felkészülni a megnövekedett keresletre


Az E3 rendezvényen bemutatott Ryzen 9 3950X asztali processzor szeptemberi startja végül későbbre csúszik. Erre állítólag azért volt szükség, mert az AMD, illetve a 7nm-es processzorok gyártását végző TSMC nem számított ilyen mértékű érdeklődésre, ezért nem tudták maradéktalanul ellátni a kereskedőket a szükséges mennyiséggel. Hogy ezt elkerüljék, a 16 magos szörnyeteg megjelenését novemberre tolták, és igyekeznek felkészülni az ünnepi szezonra is, miközben készül az otthoni felhasználásra szánt erőgépeket hajtó széria is. A Ryzen Threadripepr, az EPYC szerverprocesszorok visszafogottabb változata, melyből hamarosan a Ryzen 3000-re épülő széria is elérhetővé válik. Annyi már biztos, hogy a legvisszafogottabb változat is 24 magos lesz, az értékesítés pedig szintén novemberben veszi kezdetét.

Komoly teljesítmény otthon, és vállalati felhasználásra egyaránt


Eközben lezajlott az első valós idejű 8K kódolás. A bemutatót az AMD és a videós technológiák fejlesztésében vezető szerepet betöltő Beamr hozta tető alá. A prezentáció két szempontból is érdekes volt, hiszen egyfelől a Beamr 5-re keresztelt fejlett HEVC kódoló bemutatója volt, eközben az is kiderült, hogy mire képes egy AMD EPYC 7742 processzor, ha egy szoftver képes mind a 64 mag meghajtására. A 8K-s anyag valós időben, 79 képkocka per másodperc sebességgel, és 10-bites színmélységű HDR-rel futott. Az AMD kommunikációja szerint, örömmel csatlakoznak a Beamr-hez, hogy az EPYC 7002 szériás processzorokra építve magas minőségű videokódolást hozzanak a piacra. Emellett azért is elismerésüket fejezték ki, amiért a Beamr 5 single és dual socket konfigurációkban is képes az összes processzormag következetes használatára.

Most még felesleges, de pár év múlva jóformán elavult lesz


A 8K talán most még túlzásnak tűnhet, azonban a 4K televíziók elterjedéséből is látható, hogy az új technológiák szép lassan helyet szorítanak maguknak a piacon, és ezt aligha befolyásolja hazánkéhoz hasonló videoszolgáltatások technológiai fejlettsége, ahol még a HD csatornák is lassan váltak elérhetővé. A Consumer Technology Association (CTA) előrejelzése szerint 2022 végére, csak az Egyesült Államokban több mint 3.4 millió 8K TV kerül értékesítésre, a szabvány pedig várhatóan az ázsiai-csendes óceáni térségben terjed el a leggyorsabban.


Intel gondok és NAVI pletykák

Vajon mit tartogat még a NAVI?


Szemfüles felhasználók nemrég áttúrtak egy friss Mesa 3D frissítést, melyben NAVI 12 és 14 GPU-kra vonatkozó utalást fedeztek fel. Ez alapján még nem borítékolható az új kártyák érkezése, és sokkal valószínűbb, hogy az AMD mindössze előre biztosítani kívánja a kompatibilitást. A pletykák persze szárnyra keltek, és mivel a következő végleges Mesa verzió novemer 5-én jelenik meg, a közönség szerint az új NAVI-k érkezése már akár októberben esedékes lehet. Korábban egy 4GB-os fedélzeti memóriával rendelkező NAVI 14 kártya eredményei már igazolást nyertek, így érthető a fokozott várakozás. Az adatok szerint a vizsgált GPU 24 számítási egységgel (CU) rendelkezik, ehhez képest az RX 5700 széria alapját képező NAVI 10 GPU-ban 40 CU található. Az AMD nem kommentálja a híreszteléseket, a közösség viszont továbbra is a Radeon RX 5600 és 5500 sorozatok bemutatkozására számít.

Az új szériával gépünkből egyszer működő retro PC lehet


Eközben az Intel bejelentette, hogy a 2016-ban megjelent Apollo Lake processzorcsaládból több modell is az elvártnál gyorsabban öregszik. A sok éves használat alatt a lapkák jelátvivő képessége csökken, ezáltal a szilíciumlapka degradációja természetes jelenségnek minősül, azonban előfordulhat hogy a megjeölt termékek esetén egyes részek akár tíz éven belül is érezhetően elhasználódnak. A 25 helyett 15 éves várható élettartam még így is a generációs elavulás határán belül van, az Intel azonban frissített változatokat dob piacra. Az új CPU-k E jelölést kapnak, így a boltokban már Celeron N3350E, J3355E, J3455E és Pentium N4200E néven lesznek megtalálhatók.


Ingyen játék? Most hat Batman játékot, és egy GTA-t is bezsebelhetünk!

Három jól sikerült játék, temérdek tennivaló, fejtörők, látványos akciók, teljesen ingyenAz Epic Games megállíthatatlanul dobálja utánunk az ajándék játékokat, és ezúttal különleges apropót is talált arra, hogy a felhasználókat a saját digitális platformjához csábítsa. Ugyanis idén lett 80 éves Batman karaktere, aki a DC képregények után tv-s és mozis karriert is befutott, a méltó videójátékos adaptáció viszont sokáig váratott magára. Ez volt a 2009-es Arkham Asylum, mellyel a Rocksteady a játékipar sok éves adósságát törlesztette a közönség, és a sajtó legnagyobb megelégedésére. A folytatások borítékolhatók voltak, jött is az Arkham City, majd a közepes minőségű, oldalágon érkező Origins után, az Arkham Knight bővítette valódi trilógiává a sorozatot.

Ketten egy képernyő előtt, mint a hőskorszakban


Akinek eddig kimaradt volna a legendás akció-kaland széria, az most nyugodtan kipróbálhatja milyen a denevérember bőrébe bújva lopakodni a börtönné alakított Arkham elmegyógyintézet falai között, majd kirándulást tehet a birtokot övező börtönvárosba, végül Gotham-et is megtisztíthatja a mocsoktól. A teljes várost bebarangolhatjuk, repülhetjük, vagy autózhatjuk, az utolsó epizódban ugyanis nem csak a toronyházak csúcsai között vitorlázhatunk, de az évek alatt igazi tankká változott Batmobile-t is irányíthatjuk. Ha ez nem lenne elég, az Arkham Knight ezen változatából eltávolították az erőforrásigényes másolásvédelmet, ami az Epic számára 
megspórol némi licence díjat, számunkra viszont valamelyest javít a játék teljesítményén. Az ütős csomag mellé ráadásul családbarát szórakozást is kapunk, ugyanis a szintén trilógiává bővült Lego Batman játékok is ingyenesek, melyek különlegessége, hogy támogatják a kooperatív játékot, melyet akár egyetlen képernyőn is elérhetünk. Figyelem, az akció csütörtökön lejár, így akinek eddig kimaradt, az egy Epic Games Store regisztrációt követően, véglegesen digitális könyvtárába helyezheti a játékokat.

A San Andres egy új korszak hajnala volt


Elszabadultak a digitális áruházak, az egyre hosszabb sort pedig mostantól a Rockstar Games is bővíti. Az újabb PC-s kliens természetesen a vállalat saját játékainak ad otthont, melyekből jelenleg a Grand Theft Auto V, az L.A. Noire: Complete Edition, a Grand Theft Auto: Vice City és San Andreas, a Max Payne 3: Complete Edition, illetve a Bully: Scholarship Edition érhető el. A Rockstar Games szívesen növelné bevételeit a STEAM áruház megkerülésével, ugyanakkor a STEAM-en keresztül már megvásárolt darabokat az új launcher gond nélkül felismeri, és működik a cloud saving, vagyis az online tárhelyre történő mentés is. Hogy mennyire lesz népszerű az új felület, az még kérdéses, a Rockstar ettől függetlenül minden regisztrálónak kedveskedik valamivel, ugyanis limitált ideig minden új fiókhoz jár a legendás GTA: San Andreas

KD - PCX

2019. 09. 23

Ismét sokkol a 2K Games – új fejlesztőcsapat, új BioShock
A 2K Games bejelentette, hogy köteléke új stúdióval bővül, ám az igazi meglepetést a közkedvelt játéksorozat folytatásának híre okozta Nagyjából egy hónappal ezelőtt kapott szárnyra a híresztelés, miszerint a 2K új fejlesztőgárdát verbuvál, akik egy még be nem jelentett címet készítenek. A pletykák új BioShock érkezéséről szóltak, mivel kiderült, hogy a korábbi epizódok több fejlesztője is érintett az ismeretlen, új projektben. A találgatásnak most vége, a kiadó bejelentette Cloud Chamber névre hallgató új csapatát, mely hivatalosan is a következő BioShock-on dolgozik. Kelley Gilmore, a kollektíva feje nagyjából így fogalmazott: „a Cloud Chambert azért alapítottuk, hogy felfedezésre váró világokat alkossunk, - a hozzájuk tartozó történetekkel - hogy feszegessük a videojátékok lehetőségeit és határait.” A kissé triviális köszöntőn túl elmondták, hogy a stúdió tapasztalt alkotók gyülekezete, a fedélzeten több korábbi BioShock fejlesztővel, akik mind elkötelezettek az franchise mellett, továbbá hálásak, hogy ők lehetnek azok, akik az elkövetkező években a gondját viselhetik az ikonikus címnek. Sajnos megjelenésre még várnunk kell, a titokban indult munka még korai fázisában van. Tekintve, hogy a harmadik, BioShock Infinite néven megjelent epizód már hat éves, a bizonyosság, hogy új rész érkezik, segít átvészelni azt a további néhány évet, ami a széria kedvelőinek, rajongóinak egészen izgalmas időszak lesz. Aki valamiért kihagyta volna, a 2007-es első, és
Karácsony előtt érkezik az AMD RX 5500?
Még karácsony előtt befut az RX 5500? Az új AMD Radeon videokártya eredményeiről nemrég mi is hírt adtunk, most pedig úgy néz ki, hogy hamarosan le is csaphatunk az első példányokra.  Az értesülés a kínai ITHome-tól származik, miszerint az AMD már a megjelenés részleteiről tárgyal a gyártópartnerekkel, a kitűzött időpont pedig egész pontosan 2019. december 12. A tervek szerint a referencia modellekkel egyidőben egyedi kialakítású, a gyári megoldástól eltérő, és emelt órajelekkel rendelkező változatok is piacra kerülnek majd, ami jó hír, hiszen a tesztek alapján már az alapmodell hűtése is jól sikerült  Az RDNA architektúrát használó NAVI 14 GPU a TSMC 7nm-es gyártástechnológiájával készült, és olyan középkategóriás termékekkel versenyez, mint a háztáji Polaris architektúrát alkalmazó RX 570, RX 580 és RX 590, míg a konkurencia felől a Turing architektúrára építő GTX 1650 SUPER, illetve GTX 1660 érezheti magát veszélyben. Amit már biztosra vehetünk, hogy a 128 bites adatsínnel dolgozó 4GB GDDR6 mellé, az AMD jó szokása szerint 8GB-os változatok is érkeznek, így a tuningra szánt eszközök nem lesznek majd szűkében a fedélzeti memóriának. A GPU Boost és Gaming órajelei 1670, illetve 1845 MHz-en állnak meg, melyek játék alatt nagyjából 110 wattos átlagfogyasztást jelentenek majd, egyetlen 8 pines PCIe csatlakozón keresztül. Hivatalos bejelentés hiányában sem az erősebb XT kiadásról, sem a pontos árról nem tudunk többet, azonban ha minden jól megy, az utóbbira n
A Gigabyte hasznos újdonsága - USB 3.2 Gen2x2 bővítőkártya
Nem cserélnénk alaplapot egy villámgyors USB csatlakozó miatt? A Gigabyte leginkább alaplapjairól és videokártyáiról ismert, ám az utóbbi időben jelentősen bővítették repertoárjukat. Már nem ritkák a márka alá tartozó játékra szánt perifériák, az AORUS brand a prémium kategóriában indul, most pedig a világon elsőként kínálnak bővítőkártyát, nagy sebességű USB 3.2 kapcsolat eléréséhez. Ha külső SSD használatakor szeretnénk kihasználni a nagy sávszélességet, mostantól új fokozatba kapcsolhatunk, egy magányos USB-C konnektoron keresztül. Az újdonság GC-USB 3.2 GEN2X2 néven kerül majd forgalomba, használatához pedig egy alaplapi PCI Express 3.0 x4 csatlakozóra lesz szükség, így vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk legalább egy szabad PCIE x4, x8 vagy x16 bővítőhellyel. A kártya lelke az AMD TRX40 alaplapokból is ismert ASMedia ASM3242 vezérlő, ami akár 20 Gbps sávszélességet biztosít, vagyis másodpercenként 2.5 Gigabájt adat továbbítását teszi lehetővé. A kártya egyetlen USB-C kimenettel rendelkezik, mellyel kihasználhatjuk a platformban rejlő lehetőségeket, ráadásul a csatlakoztatott eszközünk külön energiaforrás nélkül is működni fog, és természetesen nem válogat az Intel vagy AMD platformok között. Ehhez hasonló sebességet eddig a Thunderbolt 3-tól vártunk, ám az ott biztosított 40 Gbps drágább vezérlőt és kábeleket igényel, ezzel szemben az előző generáció sebességét megduplázó USB 3.2 Gen2x2, bármelyik hagyományos USB-C kábellel elérhetővé teszi a f
Hozzászólások
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
FAIR-TECH Szerviz Kft.
*: "... startja végül későbbre csúszik. Erre _álíltóalg_ azért volt..."*: "...némi licence díjat, _számunkra_ viszont valamelyest..."
2019-10-09 17:32:58
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres