fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
10 milliárd dollárnyi netközvetítő műholdat lő fel az Amazon
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
Irodai "Gamer" 110 ezerért, 3 játékteszttel (Fortnite, CS: GO, Valorant). Joakim megmutatja
Trump betiltaná a TikTokot, a cég videóval reagált
Ismét rekordközeli bevételt produkált a Facebook
A Microsoft tiltólistára tette az ingyenes CCleanert
A Steam rendet vág, lőttek az olcsó VPN-es játékvásárlásnak
2019. 09. 23

IT hírek 09.23. - AMD hírek, Intel frissítés, EPYC 8K, ingyen Batman és GTA játékok

Késik a Ryzen, támad a Threadripper

AZ AMD igyekszik felkészülni a megnövekedett keresletre


Az E3 rendezvényen bemutatott Ryzen 9 3950X asztali processzor szeptemberi startja végül későbbre csúszik. Erre állítólag azért volt szükség, mert az AMD, illetve a 7nm-es processzorok gyártását végző TSMC nem számított ilyen mértékű érdeklődésre, ezért nem tudták maradéktalanul ellátni a kereskedőket a szükséges mennyiséggel. Hogy ezt elkerüljék, a 16 magos szörnyeteg megjelenését novemberre tolták, és igyekeznek felkészülni az ünnepi szezonra is, miközben készül az otthoni felhasználásra szánt erőgépeket hajtó széria is. A Ryzen Threadripepr, az EPYC szerverprocesszorok visszafogottabb változata, melyből hamarosan a Ryzen 3000-re épülő széria is elérhetővé válik. Annyi már biztos, hogy a legvisszafogottabb változat is 24 magos lesz, az értékesítés pedig szintén novemberben veszi kezdetét.

Komoly teljesítmény otthon, és vállalati felhasználásra egyaránt


Eközben lezajlott az első valós idejű 8K kódolás. A bemutatót az AMD és a videós technológiák fejlesztésében vezető szerepet betöltő Beamr hozta tető alá. A prezentáció két szempontból is érdekes volt, hiszen egyfelől a Beamr 5-re keresztelt fejlett HEVC kódoló bemutatója volt, eközben az is kiderült, hogy mire képes egy AMD EPYC 7742 processzor, ha egy szoftver képes mind a 64 mag meghajtására. A 8K-s anyag valós időben, 79 képkocka per másodperc sebességgel, és 10-bites színmélységű HDR-rel futott. Az AMD kommunikációja szerint, örömmel csatlakoznak a Beamr-hez, hogy az EPYC 7002 szériás processzorokra építve magas minőségű videokódolást hozzanak a piacra. Emellett azért is elismerésüket fejezték ki, amiért a Beamr 5 single és dual socket konfigurációkban is képes az összes processzormag következetes használatára.

Most még felesleges, de pár év múlva jóformán elavult lesz


A 8K talán most még túlzásnak tűnhet, azonban a 4K televíziók elterjedéséből is látható, hogy az új technológiák szép lassan helyet szorítanak maguknak a piacon, és ezt aligha befolyásolja hazánkéhoz hasonló videoszolgáltatások technológiai fejlettsége, ahol még a HD csatornák is lassan váltak elérhetővé. A Consumer Technology Association (CTA) előrejelzése szerint 2022 végére, csak az Egyesült Államokban több mint 3.4 millió 8K TV kerül értékesítésre, a szabvány pedig várhatóan az ázsiai-csendes óceáni térségben terjed el a leggyorsabban.


Intel gondok és NAVI pletykák

Vajon mit tartogat még a NAVI?


Szemfüles felhasználók nemrég áttúrtak egy friss Mesa 3D frissítést, melyben NAVI 12 és 14 GPU-kra vonatkozó utalást fedeztek fel. Ez alapján még nem borítékolható az új kártyák érkezése, és sokkal valószínűbb, hogy az AMD mindössze előre biztosítani kívánja a kompatibilitást. A pletykák persze szárnyra keltek, és mivel a következő végleges Mesa verzió novemer 5-én jelenik meg, a közönség szerint az új NAVI-k érkezése már akár októberben esedékes lehet. Korábban egy 4GB-os fedélzeti memóriával rendelkező NAVI 14 kártya eredményei már igazolást nyertek, így érthető a fokozott várakozás. Az adatok szerint a vizsgált GPU 24 számítási egységgel (CU) rendelkezik, ehhez képest az RX 5700 széria alapját képező NAVI 10 GPU-ban 40 CU található. Az AMD nem kommentálja a híreszteléseket, a közösség viszont továbbra is a Radeon RX 5600 és 5500 sorozatok bemutatkozására számít.

Az új szériával gépünkből egyszer működő retro PC lehet


Eközben az Intel bejelentette, hogy a 2016-ban megjelent Apollo Lake processzorcsaládból több modell is az elvártnál gyorsabban öregszik. A sok éves használat alatt a lapkák jelátvivő képessége csökken, ezáltal a szilíciumlapka degradációja természetes jelenségnek minősül, azonban előfordulhat hogy a megjeölt termékek esetén egyes részek akár tíz éven belül is érezhetően elhasználódnak. A 25 helyett 15 éves várható élettartam még így is a generációs elavulás határán belül van, az Intel azonban frissített változatokat dob piacra. Az új CPU-k E jelölést kapnak, így a boltokban már Celeron N3350E, J3355E, J3455E és Pentium N4200E néven lesznek megtalálhatók.


Ingyen játék? Most hat Batman játékot, és egy GTA-t is bezsebelhetünk!

Három jól sikerült játék, temérdek tennivaló, fejtörők, látványos akciók, teljesen ingyenAz Epic Games megállíthatatlanul dobálja utánunk az ajándék játékokat, és ezúttal különleges apropót is talált arra, hogy a felhasználókat a saját digitális platformjához csábítsa. Ugyanis idén lett 80 éves Batman karaktere, aki a DC képregények után tv-s és mozis karriert is befutott, a méltó videójátékos adaptáció viszont sokáig váratott magára. Ez volt a 2009-es Arkham Asylum, mellyel a Rocksteady a játékipar sok éves adósságát törlesztette a közönség, és a sajtó legnagyobb megelégedésére. A folytatások borítékolhatók voltak, jött is az Arkham City, majd a közepes minőségű, oldalágon érkező Origins után, az Arkham Knight bővítette valódi trilógiává a sorozatot.

Ketten egy képernyő előtt, mint a hőskorszakban


Akinek eddig kimaradt volna a legendás akció-kaland széria, az most nyugodtan kipróbálhatja milyen a denevérember bőrébe bújva lopakodni a börtönné alakított Arkham elmegyógyintézet falai között, majd kirándulást tehet a birtokot övező börtönvárosba, végül Gotham-et is megtisztíthatja a mocsoktól. A teljes várost bebarangolhatjuk, repülhetjük, vagy autózhatjuk, az utolsó epizódban ugyanis nem csak a toronyházak csúcsai között vitorlázhatunk, de az évek alatt igazi tankká változott Batmobile-t is irányíthatjuk. Ha ez nem lenne elég, az Arkham Knight ezen változatából eltávolították az erőforrásigényes másolásvédelmet, ami az Epic számára 
megspórol némi licence díjat, számunkra viszont valamelyest javít a játék teljesítményén. Az ütős csomag mellé ráadásul családbarát szórakozást is kapunk, ugyanis a szintén trilógiává bővült Lego Batman játékok is ingyenesek, melyek különlegessége, hogy támogatják a kooperatív játékot, melyet akár egyetlen képernyőn is elérhetünk. Figyelem, az akció csütörtökön lejár, így akinek eddig kimaradt, az egy Epic Games Store regisztrációt követően, véglegesen digitális könyvtárába helyezheti a játékokat.

A San Andres egy új korszak hajnala volt


Elszabadultak a digitális áruházak, az egyre hosszabb sort pedig mostantól a Rockstar Games is bővíti. Az újabb PC-s kliens természetesen a vállalat saját játékainak ad otthont, melyekből jelenleg a Grand Theft Auto V, az L.A. Noire: Complete Edition, a Grand Theft Auto: Vice City és San Andreas, a Max Payne 3: Complete Edition, illetve a Bully: Scholarship Edition érhető el. A Rockstar Games szívesen növelné bevételeit a STEAM áruház megkerülésével, ugyanakkor a STEAM-en keresztül már megvásárolt darabokat az új launcher gond nélkül felismeri, és működik a cloud saving, vagyis az online tárhelyre történő mentés is. Hogy mennyire lesz népszerű az új felület, az még kérdéses, a Rockstar ettől függetlenül minden regisztrálónak kedveskedik valamivel, ugyanis limitált ideig minden új fiókhoz jár a legendás GTA: San Andreas

KD - PCX

2019. 09. 23

Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
A Windows 7 már tíz éves is elmúlt, és bár nem igazán ajánlott, a mai napig is sokan használják A Windows 7 még 2009 októberében kezdte meg hódító útját, ám a dolgok akkor is csak úgy mentek, ahogy mostanság, így az akkor legelterjedtebbnek számító Windows XP-t nehezen engedték el az emberek, sőt, még ma is találhatunk olyan irodai környezetet, ahol jóformán megállt az idő. A Windows 7 azonban hasonló sorsra jutott, mint elődei, és támogatás híján nem csak a szolgáltatások terén sodródott az elavulás útjára, de már biztonsági frissítésekben sem részesül, ezért napról napra kiszolgáltatottabbá válik a vírusokkal és hackerekkel szemben. A Microsoft januárban megtartotta Windows 7 virtuális temetését, mely azóta hivatalosan is múzeumi darabnak minősül, tehát nem biztosítanak hozzá semmiféle frissítést, így azok, akik még jelenleg is használják, képtelenek lépést tartani az elavuló rendszerekre vadászó hackerekkel. A tétlen felhasználók azonban mára annyira kiszolgáltatottá váltak, hogy az ügyben még a Szövetségi Nyomozóiroda, vagyis az FBI is fontosnak érezte, hogy megszólaljon és figyelmeztetést adjon ki, a cégek számára ráadásul hivatalos megkeresés formájában. Az FBI tapasztalatai szerint a forgalomból kivont rendszerek általában a nyugdíjazásuk után viszonylag hamar célponttá válnak, és a különféle bűnözőcsőportok célzottan kutatják az ideális áldozatokat, elsősorban azokat a cégeket, akik nem szánták rá magukat az eszközparkjuk frissítésére vagy leváltására. A Wind
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az ID-Cooling ezúttal két visszafogott méretű hőtőt kínál, legfeljebb 150 wattos TDP leküzdésére Az ID-Cooling nagyjából 7 éve lépett a piacra, hogy hűtési megoldásokat készítsen az egyszerű ventilátoroktól és házaktól kezdve, a processzorokon át, egészen a videokártyákig, ám az anyavállalat már a 2013-as Computexes bejelentéskor jó tíz éve hűtötte az OEM partnerek hardvereit. Ezúttal az SE szériájuk bővítésére került sor egy újabb processzorhűtővel, mely a megfizethető kategóriában 7 és 10 ezer forint közötti ársávban kívánja magát versenyeztetni egy multiplatform eszközzel és opcionális RGB-vel. Az SE-914-XT BASIC mellett ugyanis egy SE-914-XT ARGB kiadás elérhető lesz, mely nem kizárólag a címezhető LED-ekkel megszórt ventilátorral, de az úgyszintén világító diódákkal megtöltött, 360 fokos szögben fénylő fedőlappal is igyekszik egyedibb lenni az alapváltozatnál, melyet egy ráadás kontrollerrel is megfejelt a gyártó. A két hűtő között itt nagyjából ki is merül a különbség, leszámítva, hogy a BASIC 126 milliméteres magasságához az ARGB-s kupak hozzátold még 5 millimétert. Ahogy azt már a legolcsóbb megoldásoktól is hajlamosak vagyunk elvárni, a négyszer 6 milliméteres átmérőjű, rézből készült hővezető csövek közvetlenül érintkeznek a hűteni kívánt felülettel. A kupakhoz illesztendő felületet leszámítva egészen a csúcsig nikkelezték őket, az ARGB kiadás viszont gyönyörű matt feketében érkezik, a heatpipe-okat és az alumínium lamellákat is beleértve. A kis tornyocskák
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Hamarosan több felső kategóriás Geforce kártya is eltűnhet a piacról A hardverek iránt érdeklődők számára nem számít újdonságnak, hogy hamarosan érkeznek az új Nvidia AMPERE grafikus kártyák, melyek az otthoni felhasználók számára az RTX 30XX sorozat formájában válnak elérhetővé. Ám júliusban befutott a hír, hogy a jelenlegi TUIRNG alapú RTX kártyák felső szegmenséből több modell is eltűnhet, mivel az Nvidia szép csendesen leállítja azok gyártását. Ha ez nem lenne elég, a fennmaradó készletek beszerzését a kriptovaluták bányászatának éppen felgerjedő új hulláma, és a nehézkesen beszerezhető utolsó példányok magasra kúszó árai is megnehezíthetik. A kellemetlen híreket a kínai ITHome tech-magazin szállította még júliusban, és állításuk szerint az Nvidia már le is állította az RTX 2070, az RTX 2070 SUPER, az RTX 2080 SUPER és az RTX 2080 Ti videokártyák gyártását. Mivel kiemelt high-end modellekről van szó, jelenlegi spekulációk szerint az Nvidia a teljes szegmens egyidejű cseréjét tervezi, pont úgy, ahogy az RTX 2070, 2080 és 2080Ti modellek is szorosan egymást követve jelentek meg, ugyanakkor a MYDriver szerint az RTX 2070 utódja csak egy hónap csúszással töltheti be elődje helyét. Ezzel párhuzamosan a szintén keleti MYDrivers növekvő VGA árakról, illetve a virtuális valuták bányászatának feltámadásáról írt, és sajnos az eddigi tapasztalatok alapján ritkán tévednek. Az Nvidiához köthető belsős források állításira alapozva azt is közölték, hogy az amúgy is népszerű középk
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
FAIR-TECH Szerviz Kft.
*: "... startja végül későbbre csúszik. Erre _álíltóalg_ azért volt..."*: "...némi licence díjat, _számunkra_ viszont valamelyest..."
2019-10-09 17:32:58
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...