fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 11. 11
Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
2019. 11. 08
Van élet odakint? - The Outer Worlds bemutató
2019. 11. 08
AMD vagy Nvidia? Radeon RX5700 vagy RTX2060 Super?
2019. 11. 07
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
2019. 11. 06
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
2019. 11. 06
Miért füstöl az AMD-s konfig? Ryzen 3600, Radeon 5700XT és egy hihetetlen szerelés.
2019. 11. 04
A legerősebb Intel? 8 x 5GHz? Itt az i9-9900KS processzor
2019. 10. 31
Hogyan épül a merev csöves számítógép? Most elmondjuk és megmutatjuk.
2019. 10. 30
GTX 1650 és 1660 SUPER - újra lecsapott az Nvidia
2019. 10. 29
Kit érdekel, hogy neked mennyire jó szerelni? Az 1,1 gurigás számítógép.
2019. 10. 28
Fejlettebb AMD BIOS, gyorsul a Ryzen, 3nm-en a TSMC, ingyen Layers of Fear es QUBE 2
2019. 10. 28
Ez nem csak gyerekjáték! Xiaomi Mi Robot Builder bemutató
2019. 10. 26
Az ideális gamer processzor? I5-9600K/Ryzen 5 3600/RTX2070 SUPER teszt
2019. 10. 25
iPhone 11 Pro vs iPhone X. Fényképezési különbségek egy átlag felhasználó szemével
2019. 10. 21
IT hírek 10.21. - 3950X vs. i9-10980XE, megújul a DDR4, Observer és Alan Wake
2019. 09. 02

IT hírek 09.02 - AMD hírek, ingyen Inside, Huawei és TSMC

Ingyenes játék? INSIDE!

A fizika és mozgás is meglepően részletes


Megállíthatatlanul pörög az Epic Games promóciós hadjárata, melynek keretei között ingyenes játékokkal bombázzák az érdeklődőket. Aki korábban figyelte a híreket, lecsaphatott a Playdead fejlesztőinek Limbo című alkotására, most pedig a stúdió második sikere, az Inside is felkerült az ajándék címek listájára. Az különleges és nyomasztó hangulatú logikai platformjáték egyedi vizualitással, váratlan helyzetekkel és utánozhatatlan atmoszférával bír, így aki valamiért kihagyta, szeptember ötig lecsaphat rá, egy újabb pixelgrafikás indie játék, a Celeste társaságában. 
Az Inside és a Celeste IDE kattintva elérhető.

Érdekes mintadarabok az új AMD APU–kból

Egyre ütősebb laptopok jönnek


A 7nm-es, laptopokba szánt ultramobil processzorok Zen 2 processzormagokkal, és a Vega 20-nál fejlettebb GPU-val érkeznek majd. A Renoir kódnéven fejlesztett négy magos SoC APU-k bemutatását, a jövő év elején megrendezésre kerülő CES rendezvényre várják. 
A két tesztpéldány érdekes tulajdonságokkal bír. Az egyik 3GHz-es magokkal és 800MHz-es IGP-vel, a másik 1.8 GHz-es magokkal, viszont 1.9 GHz-es órajelű IGP-vel bír. Sajnos több fontos részlet nem ismeretes, mivel az AMD által kiküldött mintadarabokból szoftveresen nem kinyerhetők olyan lényeges információk, mint a például a multiprocesszorok száma. Ezek az adatok tehát még erősen kísérleti fázisra utalnak, az AMD pedig valószínűleg az arany középutat keresi, ugyanakkor az új grafikus vezérlő, még korlátozva is erősebb mint az Intel jelenleg ismert integrált megoldásai.

Lezárult az AMD ellen zajló per

Most akkor hány magja van?A cég elleni pert egy Tony Dickey nevű férfi indította még három éve, miszerint a 8 magos Bulldozer architektúrás processzoruk valójában csak 4 magos. Az internet azóta megrágta és ki is köpte a témát, eszerint a magnak, vagy core-nak valójában nincs konkrét meghatározása, az említett processzor pedig valóban 8 magos CPU-ként dolgozott. Az AMD végül kiegyezést kezdeményezett, mivel időközben megindult ellenük a csoportos kereset is, ami jelentősen elhúzódna, nem beszélve a procedúra alatt keletkező magas perköltségekrőlről. Az eredeti 60 millió dolláros követelés helyett, egy visszafogottabb 12.1 milliós kártérítést ajánlottak, amit az érintettek végül elfogadtak.

A játékosok nem voltak oda érte, de dolgozni már ezzel is lehetett


Az egyezség értelmében, a résztvevők kártérítést kaphatnak megvásárolt processzoruk után, ám minél több a jelentkező, annál kisebb összegre számíthatnak, ráadásul az ügyvédek tiszteletdíját is ebből az pénzből szokás megtéríteni, ami ebben az esetben akár 3-4 millió dollár közé is eshet, így a fennmaradó keret még szűkösebbá válik. Az eset tanulsága, hogy az ügyvédek viszonylag jó pénzt kapnak, az AMD vesztesége valójában jelentéktelen, míg a pereskedők éveket vártak, hogy bejelentkezhessenek a megítélt néhány dollárukért. Amennyiben megvalósulna, hogy az összesen 150 000 felhasználó mindegyike bejelentkezne a pénzéért, az adminisztrációs eljárást követően, fejenként nagyjából 8 dollárra, azaz nem egészen 2400 FT-ra számíthatnának.


Mégis Google nélkül jelenhet meg az új Huawei

Vajon Európa ezúttal kimarad?A Huawei-t érintő amerikai korlátozások továbbra is érvényben vannak, melyet az újabb három hónappal meghosszabbított türelmi időszak enyhít. A Google azonban nem adta át a megszokott licenceket, így az új Mate 30 sorozat termékei Play Áruház, vagy legrosszabb esetben akár Android rendszer nélkül jelenhetnek meg. Ez jelentősen ellehetetlenítené a termékek értékesítését, mely leginkább az európai eladásokat érintené rosszul, amik az utóbbi években rendkívül jól alakultak a vállalat számára.

Egy átlagos felhasználónak gondot okozhatnak a hiányzó Google szolgáltatások


Az USA kereskedelmi minisztériuma 130 kérelmet kapott, melyek a Huawei különböző partnereinek megoldásait tartalmazzák, azonban az amerikai kormány eddig a fejlesztések egyikét sem hagyta jóvá. Bár a vállalat több új operációs rendszer fejlesztésében is érdeket, lehetőség szerint maradnának az Android mellett. Érdekesség, hogy nemrég felbukkanta hír, mely szerint a Rostelecom az októberre várt népszámláláshoz 360 000 Huawei tablet vásárlását tervezi, melyekre már az orosz fejlesztésű Aurora rendszer kerülne. A Mate 30 megjelenése nagyából három hét múlva, szeptembe 19-én esedékes egy müncheni promóciós rendezvényen, addig a Huaweinek tisztáznia kell az új prémium széria körülményeit.


Per elé néz a TSMC is?

A szebb napokat látott vállalat, néhány év várakozással nagyobb összeget is szakíthat


A támadó fél ezúttal az arab tulajdonú GlobalFoundries, aki a hosszú évek alatt nem tudta megőrizni piaci helyzetét. A nagy múltú vállalat helyzete sokat romlott, nem is olyan régen az egyik legjelentősebb partnere, az AMD döntött úgy, hogy 7 nm-es termékeihez már a TSMC gyártósorait veszik igénybe. A per alapja természetesen licence vita, miszerint a a TSMC megsérti cégük 16 szabadalmát is. 
A TSMC elutasítja a vádakat, és főként arra hivatkozik, hogy több mint 37 000 szabadalmukkal ők a világelső félvezetőgyártók. A GlobalFoundries kissé elkeseredettnek tűnik, ha már ehhez hasonló hadműveletekre van szüksége, a per viszont ebben az esetben is hosszúra nyúlhat, így nem kizárt, hogy néhány év elteltével a tajvaniak is inkább a kiegyezés mellett döntenek majd.

KD - PCX

2019. 09. 02

Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
Lebukott a 64 magos AMD processzor? A komoly Threadripper egy új MSI alaplap promóciós videójában bukkant fel, de még továbbra sem hivatalos Nemrég mi is hírt adtunk az új harmadik generációs Ryzen Threadripper processzorokról, a 24 magos 3960X, és a 32 magos 3970X, legkorábban november 25-én kerülhet a boltokba. Az új szériához új lapkészletet is készített az AMD, az eddig csak pletykált 64 magos processzort, egy ilyen TRX40-es lap bemutatójában fedezték fel. A korábbra várt bejelentést ugyan későbbre halasztották, de nincs ok az aggodalomra, a 3990X néven várt HEDT CPU már nem maradhat sokáig rejtve. Erről nemrég megbizonyosodhatott a világ, mikor az MSI honlapjára felkerült, az új Creator TRX40 alaplapok promóciós videója. Az azóta eltávolított anyagon látszódott a Windows-os feladatkezelő, melyről leolvasható volt a lényeges információ, a törlés persze csak olaj volt a tűzre. 128 logikai szál, és egyetlen chip, a kizárólag 3. generációs Threadripperekhez tervezett alaplapban, vagyis szó sem lehet előző generációs hardverről. A három Creator alaplap magas szintű felszereltséget kínál, optimalizált felületi kiosztással, komoly terhelhetőséggel, és fokozott hűtési képességekkel, melyre szükség is lesz a 3990X kiszolgálásához. A már bemutatott Threadripper modellek november 25-én rajtolnak el, és ekkorra várják a 64 magos szörnyeteg leleplezését is, melyre legkorábban jövő év januárjában számíthatunk.
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
Három új processzorral, és új lapkészlettel zárják az évet Elérkezett a pillanat, az AMD pedig bemutatta, milyen termékekkel készülnek az utolsó negyedévre. Az őszi hardveresőből több, egymástól különálló szegmens is részesül, így a felső kategóriában otthoni, és céges felhasználásra szánt termékekről is lehullott a lepel. A felhasználók többsége valószínűleg a 16 magos Ryzen bejelentését várták a legjobban, ám nem ez volt a bemutató egyetlen érdekessége.   Az eddigi sormintát látva nem éppen váratlan, hogy az AMD az év végén is erőset alakít. Ahogy azt a korábbi bejelentés alapján már sokan várták, bemutatkozott a 16 magos Ryzen 9 3950X, két 7nm-es lapkával a fedélzeten, és napokon belül a forgalmazása is megkezdődik, 225 000 Ft-os nettó áron. Ha ez nem lenne elég, végre leleplezésre került a Threadripperek következő generációja is, mely Zen 2 chipekre épül, és új processzorfoglalatot is kap. Az ünnepeket megelőző időszak, kiváló lehetőség az ígéretes termékek értékesítésére. A sikerhez azonban szükséges, hogy a 7nm-es termékeket képviselő asztali Ryzen, és a munkaállomásokba szánt 3. generációs Threadripper árai is egyaránt megfelelően alakuljanak, az új TRX40 lapkészlet már csak hab a tortán. Lássuk hát, mit tudunk az AMD újdonságairól. A 16 magos Ryzen 9 3950X   Nagyot dobbantott az AMD, hiszen nem csak a Threadripper, de az otthoni felhasználásra szánt processzorok is szintet léptek, valódi fejlődést hozva a piacra, olyasmit, amit sem az AMD, sem az Intel
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
Szemben a pokollal – bemutatkozott a Diablo IV November első hétvégéjén, ismét megrendezésre került a Blizzard saját rendezvénye a BlizzCon, ahol a vállalat az ütős bejelentéseit prezentálja. Az aktuális újdonságok között talán a legérdekesebb, a korábban már híresztelt Diablo IV volt, melyről nem csak látványos előzetest kaptunk, de betekintés nyertünk a játékmenetbe is. A sajtó egy ideje már hangos a vállalton belül végbement változásoktól, és a közösség is egyre intenzívebben ad hangot nemtetszésének, amiért az üzleti döntések rendre felülírják a tekintélyes rajongóbázis igényeit. A magát játékos központú cégnek hirdető Blizzard számos döntésével hergelte már a közönségét. Az egyik példaértékű eset a közelmúltból, a tavalyi show keretében leleplezett mobiljáték, a Diablo Immortal volt. A népszerű, de a széria gyökereitől sok pontot eltávolodó Diablo 3 után, ez rendkívül kínos húzás volt, mely a helyszínen jelenlévő fanatikus rajongókat hideg zuhanyként érte. Ezután sejthettük, hogy idén igyekeznek majd kiköszörülni a csorbát, de legalábbis megpróbálják elkerülni, a legutóbbihoz hasonló fiaskó megismétlését. Ahogy azt megszokhattuk, idén sem nem maradtunk fejlesztési pletykák és kiszivárgó részletek nélkül, az aktuális várományos pedig egy teljes értékű Diablo folytatás volt, mely végül igazolást is nyert. A Diablo IV először is egy rendkívül látványos, és meglepően horrorisztikus hangvételű animált előzetest kapott, ami kétségtelenül célba talált. A stúdió
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres