fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
Irodai "Gamer" 110 ezerért, 3 játékteszttel (Fortnite, CS: GO, Valorant). Joakim megmutatja
Trump betiltaná a TikTokot, a cég videóval reagált
Ismét rekordközeli bevételt produkált a Facebook
A Microsoft tiltólistára tette az ingyenes CCleanert
A Steam rendet vág, lőttek az olcsó VPN-es játékvásárlásnak
Az AMD bevételei kiemelkedők, és egy termékük sem késik
Jön a hűtőborda nélküli Aorus NVMe Gen4 M.2 SSD
Ma 5 éves Windows 10, és hamarosan ismét megújul
Ideális számítógép 300 ezerért? Boldog Szülinapot Pisti!
A Google optikai kábelt húz Európa és az USA közé
Távozik az Intel műszaki vezére, ismét átrendezik a céget
Bajban az Intel - csoportos kereset és zuhanó részvényárfolyam
2019. 09. 02

IT hírek 09.02 - AMD hírek, ingyen Inside, Huawei és TSMC

Ingyenes játék? INSIDE!

A fizika és mozgás is meglepően részletes


Megállíthatatlanul pörög az Epic Games promóciós hadjárata, melynek keretei között ingyenes játékokkal bombázzák az érdeklődőket. Aki korábban figyelte a híreket, lecsaphatott a Playdead fejlesztőinek Limbo című alkotására, most pedig a stúdió második sikere, az Inside is felkerült az ajándék címek listájára. Az különleges és nyomasztó hangulatú logikai platformjáték egyedi vizualitással, váratlan helyzetekkel és utánozhatatlan atmoszférával bír, így aki valamiért kihagyta, szeptember ötig lecsaphat rá, egy újabb pixelgrafikás indie játék, a Celeste társaságában. 
Az Inside és a Celeste IDE kattintva elérhető.

Érdekes mintadarabok az új AMD APU–kból

Egyre ütősebb laptopok jönnek


A 7nm-es, laptopokba szánt ultramobil processzorok Zen 2 processzormagokkal, és a Vega 20-nál fejlettebb GPU-val érkeznek majd. A Renoir kódnéven fejlesztett négy magos SoC APU-k bemutatását, a jövő év elején megrendezésre kerülő CES rendezvényre várják. 
A két tesztpéldány érdekes tulajdonságokkal bír. Az egyik 3GHz-es magokkal és 800MHz-es IGP-vel, a másik 1.8 GHz-es magokkal, viszont 1.9 GHz-es órajelű IGP-vel bír. Sajnos több fontos részlet nem ismeretes, mivel az AMD által kiküldött mintadarabokból szoftveresen nem kinyerhetők olyan lényeges információk, mint a például a multiprocesszorok száma. Ezek az adatok tehát még erősen kísérleti fázisra utalnak, az AMD pedig valószínűleg az arany középutat keresi, ugyanakkor az új grafikus vezérlő, még korlátozva is erősebb mint az Intel jelenleg ismert integrált megoldásai.

Lezárult az AMD ellen zajló per

Most akkor hány magja van?A cég elleni pert egy Tony Dickey nevű férfi indította még három éve, miszerint a 8 magos Bulldozer architektúrás processzoruk valójában csak 4 magos. Az internet azóta megrágta és ki is köpte a témát, eszerint a magnak, vagy core-nak valójában nincs konkrét meghatározása, az említett processzor pedig valóban 8 magos CPU-ként dolgozott. Az AMD végül kiegyezést kezdeményezett, mivel időközben megindult ellenük a csoportos kereset is, ami jelentősen elhúzódna, nem beszélve a procedúra alatt keletkező magas perköltségekrőlről. Az eredeti 60 millió dolláros követelés helyett, egy visszafogottabb 12.1 milliós kártérítést ajánlottak, amit az érintettek végül elfogadtak.

A játékosok nem voltak oda érte, de dolgozni már ezzel is lehetett


Az egyezség értelmében, a résztvevők kártérítést kaphatnak megvásárolt processzoruk után, ám minél több a jelentkező, annál kisebb összegre számíthatnak, ráadásul az ügyvédek tiszteletdíját is ebből az pénzből szokás megtéríteni, ami ebben az esetben akár 3-4 millió dollár közé is eshet, így a fennmaradó keret még szűkösebbá válik. Az eset tanulsága, hogy az ügyvédek viszonylag jó pénzt kapnak, az AMD vesztesége valójában jelentéktelen, míg a pereskedők éveket vártak, hogy bejelentkezhessenek a megítélt néhány dollárukért. Amennyiben megvalósulna, hogy az összesen 150 000 felhasználó mindegyike bejelentkezne a pénzéért, az adminisztrációs eljárást követően, fejenként nagyjából 8 dollárra, azaz nem egészen 2400 FT-ra számíthatnának.


Mégis Google nélkül jelenhet meg az új Huawei

Vajon Európa ezúttal kimarad?A Huawei-t érintő amerikai korlátozások továbbra is érvényben vannak, melyet az újabb három hónappal meghosszabbított türelmi időszak enyhít. A Google azonban nem adta át a megszokott licenceket, így az új Mate 30 sorozat termékei Play Áruház, vagy legrosszabb esetben akár Android rendszer nélkül jelenhetnek meg. Ez jelentősen ellehetetlenítené a termékek értékesítését, mely leginkább az európai eladásokat érintené rosszul, amik az utóbbi években rendkívül jól alakultak a vállalat számára.

Egy átlagos felhasználónak gondot okozhatnak a hiányzó Google szolgáltatások


Az USA kereskedelmi minisztériuma 130 kérelmet kapott, melyek a Huawei különböző partnereinek megoldásait tartalmazzák, azonban az amerikai kormány eddig a fejlesztések egyikét sem hagyta jóvá. Bár a vállalat több új operációs rendszer fejlesztésében is érdeket, lehetőség szerint maradnának az Android mellett. Érdekesség, hogy nemrég felbukkanta hír, mely szerint a Rostelecom az októberre várt népszámláláshoz 360 000 Huawei tablet vásárlását tervezi, melyekre már az orosz fejlesztésű Aurora rendszer kerülne. A Mate 30 megjelenése nagyából három hét múlva, szeptembe 19-én esedékes egy müncheni promóciós rendezvényen, addig a Huaweinek tisztáznia kell az új prémium széria körülményeit.


Per elé néz a TSMC is?

A szebb napokat látott vállalat, néhány év várakozással nagyobb összeget is szakíthat


A támadó fél ezúttal az arab tulajdonú GlobalFoundries, aki a hosszú évek alatt nem tudta megőrizni piaci helyzetét. A nagy múltú vállalat helyzete sokat romlott, nem is olyan régen az egyik legjelentősebb partnere, az AMD döntött úgy, hogy 7 nm-es termékeihez már a TSMC gyártósorait veszik igénybe. A per alapja természetesen licence vita, miszerint a a TSMC megsérti cégük 16 szabadalmát is. 
A TSMC elutasítja a vádakat, és főként arra hivatkozik, hogy több mint 37 000 szabadalmukkal ők a világelső félvezetőgyártók. A GlobalFoundries kissé elkeseredettnek tűnik, ha már ehhez hasonló hadműveletekre van szüksége, a per viszont ebben az esetben is hosszúra nyúlhat, így nem kizárt, hogy néhány év elteltével a tajvaniak is inkább a kiegyezés mellett döntenek majd.

KD - PCX

2019. 09. 02

Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Az aktuális felmérés szerint a sokan több mint egy éve nem frissítik rendszerüket  A napokban volt 5 éve, hogy a Microsoft útjára bocsájtotta utolsónak szánt asztali operációs rendszerét, melyről átfogó felhasználói statisztikákat általában az az AdDuplex közöl, mely 2011 óta lát el keresztpromóciós tevékenységet, hogy ezzel segítse a különféle Windows appok és játékok terjesztését. A Microsoft ígérete szerint újabb rendszer elkészítése helyett, évenként két nagy frissítőcsomaggal igyekszik aktualizálni a Windows 10 minden kiadását, ám úgy néz ki, hogy sok felhasználó számára ez túl sok változást jelent, mivel közel a felük már vagy egy éve nem élt a lehetőséggel. Igen beszédes az a 43.6 százalékos arány, mely azon Windows 10 felhasználókat jelzi, akik mai napig tökéletesen elégedettek a 2019 Májusi Frissítéssel. Ők ugyanis azóta is az 1903-as verziót használják, és azóta nem néztek utána az elérhető csomagoknak, esetleg egyenesen elzárkóztak a frissítéstől. Ezt a tekintélyes tömeget a 2019 Novemberi Frissítés követi, az 1909-es verzión megtorpanó userek a teljes bázis 36.8 százalékát teszik ki. A fennmaradó 19.6 százalék érdemi részét a legújabb, és hosszú ideje a legproblémásabb 2020 Májusi Frissítést használók teszik ki, a 2004-es verzió hívei jelenleg 11.6 százalékon állnak. A felmérés nem csak arra az általános beidegződésre világít rá, hogy az emberek gyakorta bizalmatlanok az újdonságokkal szemben, hanem arra is, hogy a listán rosszul szereplő friss 2004-es
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Nem a kínai államvezetés kiberkülönítménye, inkább egy csapat amerikai tinédzser felel a júliusi káoszért Kicsi és nagy híroldalakon egyszerre terjedt futótűzként, mikor a Twitter július közepén sosem látott hackelés áldozata lett. A közösségi oldalon számos közismert cég és több tízmillió feliratkozóval rendelkező magánszemély oldalait törték fel, hogy végül bitcoin átutalására buzdítsák a követőket. Az összehangolt támadással rengeteg ember figyelmét nyerték el, és ha nem buknak le, végül anyagilag sem nem jártak volna rosszul. A helyzet egy még ijesztőbb aspektussal is bírt, miszerint a támadás talán csak figyelemelterelés volt, és egy komoly adatlopásról próbálta elterelni a figyelmet, melyet akár az országon kívülről is vezényelhettek. Nos, az FBI szerint ezzel az elmélettel igencsak messze járunk a valóságtól. A szövetségi nyomozóiroda ugyanis a napokban letartóztatott egy Graham Ivan Clark névre hallgató 17 éves fiút, méghozzá a floridai Tampában. Az amerikai igazságszolgáltatás tehát nem csak egészen gyorsan dolgozott, de igazán meglepő eredményre jutott, Hillsborough megye pedig időt sem hagyva a meglepődésre, 30 különféle bűncselekmény elkövetésével vádolta meg a fiatal elkövetőt. A brit hatóságokkal összehangolt nyomozás eredményeként két további fiatalt is bevittek, a Chaewon álnévre hallgató brit Mason Sheppard például 19 éves és a hackelés kivitelezésében vállalt komoly szerepe miatt, illetve más egyebek mellett, különböző pénzmosási ügyletek miatt számíthat
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
A Sapphire csiszol kicsit jól sikerült Radeon kártyáján, így valamivel olcsóbban juthatunk azonos teljesítményhez A tavaly óta elérhető AMD Navi kártyák természetesen a veterán Sapphire kínálatában is megjelentek, az egyik legjobban sikerült 5700 XT pedig a Pulse széria alatt látott napvilágot, mely a referenciamodellnél közel 10%-kal gyorsabb lett, ráadásul érezhetően hűvösebbre és halkabbra is sikerült annál. A gyártó azonban indokoltnak látta néhány költséghatékonyabb verzió kiadását is, így a július elején befutott 5600 XT után most az 5700 XT is egy olcsóbb BE kiadást kaphat. A költséghatékonyság szerencsére egyik példány esetén sem visszafogott órajeleket, vagy egyéb teljesítménycsökkentő módosításokat takar, változtatásokat elsősorban a megjelenésen és funkcionalitás terén eszközöltek. Míg az 5600 XT esetén már a kártya méretei is eltérőek voltak, esetünkben a nagyobb testvér 135 milliméteres szélessége, 254 milliméteres hosszúsága és 46,5 milliméteres vastagsága teljesen megegyezik az eredeti Pulse kiadással, változásokat a borításon, és legfőképpen az alatt találhatunk. Az előzetes termékfotókon egyből láthatjuk, hogy ezúttal nem fáradoztak a vörös csíkokkal, vagy az ezüstös rácsszerű dizájnelemek kialakításával, a kártya nagy része teljesen fekete lesz. Az első komoly operáció nyomát az egyszerűbbre sikerült hűtőbordázat mutatja, mely nagyon úgy tűnik, hogy egyel kevesebb hővezetőcsővel dolgozik majd. Ehhez szorosan kapcsolódik a Dual-X hűtőrendszerben forg
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...