fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 07

CPU és GPU? Nagy szavak, az Intel vezérigazgatójától

AMD Zen kaliberű lépést ígérnek és állítólag még az NVIDIA-ra is nyomást helyeznekJöhetnek az Intel GPU-k az NVIDIA ellen!

Az Alder Lake processzorok megjelenéséhez közeledve szeptember elején online interjút adott az Intel vezére (CEO) és a vállalat pénzügyi igazgatója (CFO), akik közösen és kellő magabiztossággal meséltek az Intel terveiről és x86-os előrelépési kísérleteiről, kitérve a professzionális, ipari és otthoni szegmensre is. A beszélgetés során ráadásul nem csak a Zen-hez hasonló kiugrásról tettek említést, de azt is megengedték maguknak, hogy saját fejlesztésű grafikus processzoraikkal még az NVIDIA-t is megszorongatják majd.

A két fejes az Intel elkövetkező sikereiről beszél.


Az Intel két kiemelt státuszú vezetőjét Pierre Ferragu pénzügyi elemző kérdezte, a közel egyórás beszélgetésben pedig elhangzott néhány érdekesség. A kérdező nem vacakolt, az egyik legfontosabb kérdést pedig mindjárt Pat Gelsingernek (CEO) szegezte, mely arra vonatkozott, hogy az Intelnek vajon mikor lesz olyan izgalmas újítása, mint a Zen, ami az AMD számára megalapozta jelenlegi sikereiket. Gelsinger szerint az idei Architecture Day-en részletezett Alder Lake processzorok mindjárt három Zen-szerű újítással is szolgálnak, a kulcs pedig a heterogén architektúra, mely az erős és takarékosabb magok ötvözetével szolgál. A CEO szerint az AMD még csak hasonlóval sem rendelkezik, a másféle megközelítés pedig a nagy teljesítményű magok mellett azok energiatakarékos kiadását is magában hordozza majd, ami állítása szerint a többszálas teljesítmény növelését nagyobb hatékonyság mellett éri majd el. Hozzáfűzte, hogy a soron következő termékeken túl, a színfalak mögött új architektúrák is készülőben vannak, melyek a vezérigazgató szerint „elég drámai előrelépések lesznek és jelentősen túlmutatnak mindazon, amiről mostanáig beszéltek”. Hogy itt a kiszivárgott és nagy IPC-növekedés reményével kecsegtető Cove magokra, a Meteor Lake-re, vagy valami egészen másra gondol, ahhoz valószínűleg legkorábban a következő Architecture Day alkalmával kerülhetünk közelebb.

Intel Alder-Lake-S architektúra


A vezérigazgató azonban itt nem állt meg, ugyanis ezen a ponton nem csak az AMD-t, de az NVIDIA-t is beemelte a képbe, természetesen a közelgő Xe-HPG grafikus architektúrájukkal kapcsolatban, melyről a bejelentés óta tudjuk, hogy a sikereihez nagy reményeket fűznek. Augusztusban derült ki, hogy az Intel már nevet is talált az Alchemist kódnéven fejlesztett első generációs kártyáknak, melyek egy része már egészen biztosan az ARC sorozat részeként jelenik majd meg, de állítólag ennél jóval tovább terveznek az ARC szériával. Egyelőre csak annyit tudni, hogy minden jelenleg fontos technológiai szempontot igyekeztek lefedni – tehát lesz DX12, Ray Tracing és AI vezérelt képjavító technológia is –, illetve, hogy többek között már náluk dolgozik Anton Kaplanyan is, aki még az NVIDIA kötelékében kiemelt szerepet töltött be a DLSS fejlesztésében. Konkrét részleteket a friss interjúban sem árult el, azonban nehezen hallhatnánk magabiztosabb kijelentést, minthogy az új Xe-HPG architektúrájukkal kihívják a két vezető GPU-gyártót, sőt, az ARC bevezetésével „egy örökkévalóság óta először nyomást helyeznek az NVIDIA GPU-kínálatára”.

Minden területre berobbanhat az Xe HPG GPU-architektúra


Mint kiderült, nem állnak meg a mobilprocesszoroknál, a laptopokba szerelt és integrált megoldásoknál, de az OEM gépekbe szánt, alacsony teljesítményű termékeknél sem, ugyanis teljesértékű asztali kategóriás kártyákra is számíthatunk tőlük, melyek az Intel szerint megállják majd a helyüket a professzionális GPU-k szegmensét is uraló NVIDIA megoldásai mellett. Nagy szavak ezek, de érthető, hogy mindenki szeretne hinni az új vezérigazgatóban, és abban, hogy valódi előrelépést hoz az újdonságok terén régóta botladozó Intel számára. Az asztali videokártyák esetén a pletykák szerint nem kizárt, hogy az RTX 3000 kategóriájában konkrét középkategóriás versenyzőkkel rukkolnak elő. Ez nem csak elképesztő húzás lenne egy első generációs GPU-termékcsaládtól, de azt is előre vetítené, hogy az Intel alaposan belehúzhat a fejlesztésbe és hamarosan ezeknél is erősebb fejlesztésekkel rukkolhat elő, ami jelentősen felborítaná az NVIDIA-tól AMD-ig süllyedő mérleget.

Szeretnék megizzasztani a veterán NVIDIA-t is.


Végezetül pedig a felhőágazatról, a szerverpiacról és a nagyvállalati szegmensben betöltött szerepükről esett szó, melyben az AMD szintén megszorongatta őket hatékony fejlesztéseivel. Gelsinger kiemelte, hogy ezen a területen is határozottan elismerik az AMD felől érkező piaci fenyegetést, a Wccftech cikke pedig itt visszautal az Intel 2018-ban leköszönt vezárigazgatójának, Brian Krzanich-nek a szavaira, miszerint az AMD „félelmetes konkurencia” és nem hagyhatják, hogy 15-20%-os piaci részesedést érjenek el. A félelem jogos volt, ugyanis az AMD 2017-ben még egyáltalán nem rendelkezett piaci részesedéssel, most azonban több mint 10%-ot fednek le, ami a semmiből nem kis eredmény. Az Intel vezére elmondta, hogy volt időszak, amikor rossz felhő/szerver stratégiájuk miatt lemaradtak az AMD mögött azonban az az Ice Lake és a közelgő Sapphire Rapids / Diamond Rapids Xeon chipek segítségével újra tartós vezető szerephez jutnak, alig 3-4 éven belül.

Pet Gelsinger vezérigazgató vidámságot és magabiztosságot közvetít.


Az Intel Diamond Rapids SP Xeon családja lehet az első felállás, amely felveheti a versenyt, sőt, vezető szerepet tölthet be az EPYC felhozatallal szemben, de ez várhatóan 2025-ben kezdődik, ami összhangban van a vezérigazgató 3-4 éves ütemtervével. „Az AMD fenyegetéséről csak annyit mondunk, hogy jobb termékeket kell gyártanunk, és kész! Tehát jobb termékeket fogunk építeni, melyeknek megvolt az időszaka, amit nem teljesítettünk túl jól. Végre fogjuk hajtani, végrehajtjuk, végrehajtjuk, végrehajtjuk!”

2021. 09. 07

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...