fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Milyen számítógépet vegyek a gyereknek, amin jól fut a Fortnite?
F1 2018 - ingyenes a száguldó cirkusz digitális változata
240 Hz-es és 165 Hz-es AOC AGON monitorok érkeznek
A TikTok és a WeChat is az USA tiltólistáján, Kína tiltakozik
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
10 milliárd dollárnyi netközvetítő műholdat lő fel az Amazon
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
Irodai "Gamer" 110 ezerért, 3 játékteszttel (Fortnite, CS: GO, Valorant). Joakim megmutatja
2019. 01. 22

Generációs különbség - i7-7700/GTX1070 vs i5-8600/GTX1070Ti számítógép teszt

Összecsapás véres ellentétek nélkül

Készen állnak


Az AMD feltörekvő Ryzen szériája ellenére továbbra is népszerűek az Inteles konfigurációk, hiszen a teljesítmény a relatíve magas ár ellenére is magáért beszél. A mostani alkalommal egy érdekes tesztre került sor, mivel kategóriájukat tekintve, két egymáshoz nagyon közel álló gépösszeállítást ereszthettünk össze. Azon túl hogy mindkét esetben Intel és Nvidia kooperációról beszélünk, az árfekvés hajszál híján azonos, hiszen a teszteléskor az árkülönbség mindössze párezer Ft volt a két, nagyjából 400 000 Ft-os rendszer között. Az egyik szembetűnő különbség a processzorok terén látható, hiszen míg az egyik vásárló egy előző generációs i7-el szimpatizál, a másik inkább egy újabb i5-ös processzorra tette le a voksát. A 1070-es videokártyákat is figyelembe véve ideális gamer masinákról van szó, így a szárazabb teszteredmények mellett azt is megnézzük, hogyan boldogultak a játékok alatt.

A videós formátum szimpatikusabb, esetleg megnéznéd, hogy melyik gépet sikerült hamarabb összeállítani? A fellpörgetett gépszerelős párbaj YouTube-os videója IDE kattintva elérhető.

PCX I7 N2844 7700/GTX1070 SZÁMÍTÓGÉP


DEEPCOOL KENDOMEN


A Deepcool eme KENDOMEN fantázianevet viselő háza igazán jó választás az induláshoz, hiszen tágas, jól szerelhető és 5db előre beépített ventilátorral rendelkezik. Ebből kettő az előlap mögött, másik kettő felül, egy pedig hátul helyezkedik el, a hőség miatt tehát nem kell aggódnunuk. A felső részen a levehető ajtó mögött pedig kívánságunk szerint a vízhűtő rendszerek légterelőit is elhelyezhetjük. A ház a régimódi megoldásokkal sem szakított, így három optikai meghajtó is számára is helyet biztosít, melyek kívánságunk szerint a megfelelő bővítőrekesszel módosíthatók, bár erre aligha lesz szükségünk a három HDD és három SSD hely mellett.


INTEL CORE I7-7700

Tuning nélkül is akár 4200MHz-en

Az i7 7700 az előző generáció egyik nagyágyúja. A Kaby Lake kódnéven futó széria a 6. generációs Skylake sorozatot követte, és bár hozta a kötelező pár %-os erőtöbbletet, hatalmas újításokkal nem szolgált a vásárlóknak, ez a kényelmes tempó pedig valószínűleg az Intel előnyös piaci helyzetéből fakadt. Maradt a 14nm csíkszélesség, így a 2015-ös lapokhoz elegendő volt egy BIOSZ-frissítés, fejlettebb memóriavezérlés társul hozzá, így valamivel gyorsabb memóriákkal is dolgozhatunk (DDR4 esetén 2400Mhz) és egy kicsit javult a fogyasztás is (65W). A tesztelt darab mögött nem látunk K jelölést, vagyis extrém tuningra nincs elhetőség. A 4 db 3600Mhz-es mag 8 szálon dolgozik, de egy magon elérhető a 4200-as, mind a négy mag esetén pedig a 4000-res Turbo frekvencia is. A gyári hűtő is elegendő lehet az induláshoz, amit meg is találunk a dobozában, a vásárló azonban gondolt a jövőre is.

COOLER MASTER HYPER 212

Egy igazi torony a házban

Az izmos processzor mellé tehát komoly hűtő is dukál, a Cooler Master megoldása pedig meg is felel ennek. A 16cm magas alumínium bordák alkotta tornyot, a processzorra fekvő réz mag támogatja, mely két irányban 4-4 hűtőcsővel vezeti el a hőséget egy 12cm-es légterelő segítségével. Utóbbi nagyjából 31dB zajszint mellett dolgozik és természetesen LED világítást is kapott.

ASUS PRIME H270-PLUS és KINGSTON HYPERX FURY 16GB DDR4 2400MHZ 

Semmi flanc, de négy RAM és két VGA is belefér

Tuning mentes processzor mellé tuning mentes lap. Ez persze nem jelenti, hogy bármi baj lenne vele, mindössze mellőz néhány extra funkciót, így valamennyit lefaraghat a végösszegből. Mivel a vásárló egyetlen memóriamodult vásárolt, így a dual channel hiánya miatt plusz sebességtől esik el, viszont a processzor által támogatott 2400MHz-et teljesíti. Találunk még itt M.2 alaplapi csatlakozót, bár a vásárló egyelőre megelégszik egy hagyományos SATA3-as SSD-vel.

Silicon Power 480GB

Az alaplapba belefért volna egy M.2-es tár is, de talán a jövőben bővül majd a gép

A Silicon Power nem a legismertebb gyártó, ám aki először épít gépet, annak a korábbi merevlemezes megoldásokhoz képest, álomgyors lesz a rendszer vagy a telepített programok betöltési ideje, ezzel a 480GB-os SSD-vel is. Adatírási sebessége maximum 450MB/s, olvasási sebessége pedig 500MB/s lehet, de ezt is leteszteltük, a cikk végén látható lesz az eredmény.

FSP 600W HYPER 600

Megbízunk benne

AZ FSP közismert és közkedvelt márka ha tápegységről van szó, ezt a terméket is sokan használják nagy elégedettséggel. Hatékonyságát tekintve nem kapott Silver vagy Gold besorolást, ám az FSP megbízható márka, így hiszünk nekik ha nagyjából 85%-os hatásfokot ígérnek. A csatlakozók száma bőséges, két VGA-t is könnyen csatlakoztathatunk, a 600W pedig kényelmesen kiszolgálja majd a rendszert bővítések után is.

ASUS GTX1070 8GB GDDR5 DUAL-GTX1070-8G 

Kontrasztos de csinos a fehér borítás

A végére nem maradt más, mint a grafikus kártya, mely egy extráktól mentes GTX 1070. Az új RTX szériát megelőző sikeres sorozatból ezúttal a GTX1070-es két változatával is találkozunk. A hűtés az Asustól megszokott dizájnt alkalmazza, az impozáns hófehér keretben két ventilátor dolgozik. Természetesen 0db-es technológiával működik, tehát alacsony teljesítményen mozdulatlanul maradó ventikkel is megfelelő hőfokot tart a kártya. A 256bit-es adatsínnel kommunikáló GDDR5 memóriából 8GB-ot kapott, mely még továbbra is ideális ha játékokról van szó. A GPU alapórajele 1582. Elérhető Gaming és OC profil is magasabb értékekkel, de ezeket most nem alkalmaztuk. Csatlakozókból bőséges a készlet, két HDMI, két DisplayPort és még egy DVI-D is elfért hátul, a tápegységünket pedig egy 8pines csatlakozón fogadja.

PCX I5 N2845 8600/GTX1070TI SZÁMÍTÓGÉP

    
KOLINK PUNISHER

Áramvonalasan futurisztikus

A Punisher szintén egy szellős belterű ATX ház, bár valamennyivel kevesebb meghajtó fogadására képes. Egy optikai meghajtó még így is belefér, a VGA-k esetében pedig jóformán bármekkora szörnyet választhatunk, itt elfér majd. Két HDD és két SSD beépítésére van lehetőségünk, ami a legtöbb esetben bőven elegendő, ahogy most is az volt. Ami említésre méltól, hogy a Kendomen-hez képest valamivel rosszabb a kábelmenedzsment, tehát még egy moduláris táp esetében is előfordulhat, egy kicsit szöszmötölünk kell a vaskos vezetékek kényelmes elhelyezésével. Mankó gyanánt a választott tápegység nagy segítség volt, lapos kialakítású kábeleket használ, így az oldallap mögött kényelmesen elfértek, ám erre vásárláskor nem árt figyelmet fordítani. Előre telepített 12cm-es ventilátorokból három darab vár bennünket, kettő az előlap mögött, egy pedig hátul. Természetesen itt is választhatunk, hogy a felső fedlap alá a vízhűtéshez tartozó vagy hagyományos rendszerhűtőket szerelünk-e a továbbiakban. A ház tehát jól szolgál, ám a kevesebb bővítőhely ellenére valamivel méretesebb mint a Kendomen, ahogy ez a nyitóképen is látható. Árban már alig van különbség, nagyjából 15-16000 Ft-tól elérhetők.

INTEL CORE I5-8600

Tuning itt sincs, cserébe már hat maggal dolgozik

Szó esett már az AMD Ryzen családjának sikeréről, ám az Intel nem esik kétségbe a konkourencia ébredését látva. A 8. generációban nem csak az órajelek emelésével igyekeztek fejlődést elérni, de a magok száma is nőtt, mely két sorozatot is érint. A Coffee Lake-re keresztelt processzorcsaládban az i3 már négy, az itt is szereplő i5 pedig már hat fizikai maggal rendelkezik. Ha dolgozunk vele, egyértelműen érezhető lesz a növekvő teljesítmény, és azok a játékok is profitálnak majd belőle, amik ki tudják használni a többmagos rendszereket, így talán a jövőre vonatkozóan jobban járunk vele, mint az előző generációs változatokkal. Az i5 8400 és a szorzózár mentes i5 8600K közé érkező processzor tehát hat darab 3100Mhz-es maggal dolgozik, hat szálon. Egymagos terhelés esetén 4300, mind a hat mag használata esetén pedig 4100MHz-es Turbo értékekre képes, ami egy rendkívül impozáns, legalább 1GHz-es emelkedés az alapórejelhez képest. A Coffe Lake-ről érdemes tudni, hogy 14nm-es gyártási technológia változásokon esett át, mely magasabb üzemi órajel elérését tette lehetővé, azonban nőhet az üresjárait fogyasztás, és ami a legfájóbb, használatához új fajta foglalatra lesz szükség. Bár kívülről nem látni a különbséget, a plusz magok további tápellátást igényelnek, emiatt módosult a lábkiosztás, így a hagyományos 1151-es kompatibilitásról le kell mondanunk. Egy egyszerű BIOS-frissítés sajnos nem fog segíteni, így muszáj 1151 v2 foglalattal rendelkező alaplapot választanunk.

COOLER MASTER HYPER H411R

A hat maghoz szükség lesz fejlettebb hűtésre

A hat magosra bővült CPU mellé nem árt ha fejlettebb hűtésről is gondoskodunk, így a gyári alacsony profilú hűtő helyett egy komolyabb darab került a házba. Szintén egy Cooler Master tornyocskára esett a választás, mely kialakításában nagyon hasonló a Hyper 212-höz, ám valamivel alacsonyabb, 13.6cm magas, a ráerősített légterelő pedig 12 helyett egy 9cm-es. Mindezek az eltérések viszont nem befolyásolják a zajszintet, mindkét modell esetén nagyjából 30dB-es zajszintet ígér a gyártó. Az árat már annál inkább érinti, a kisebb CM hűtő nagyjából 3000 Ft-al olcsóbb.

GIGABYTE B360M AORUS GAMING 3 és KINGSTON HYPERX FURY 2X8GB DDR4 2666MHZ

A játékosokat célozza

A Gigabyte gazdag felszereltségű alaplapja a 9. generációs processzorokat is támogatja és bőséges funkcionalitással bír, kezdve a dupla VGA-s rendszer lehetőségével. Két M.2 foglalattal rendelkezik (Dual üzemmóddal), alkalmas Optane gyorsítótár fogadására, fejlettebb hálózati megoldása pedig elektromosság elleni védelemmel és optimalizált sebességgel bír. Konkrétan az Intel® GbE LAN és cFosSpeed technológia segítségével javít az adatkommunikációs folyamatokon, optimalizálva a játék alatt tapasztalt teljesítményt, zsúfolt hálózatokon is. Találunk rajta USB Type-A csatlakozót, mely akár 10GB/s sebesség elérésére is alkalmas, és USB 3.1-től visszafelé is kompatibilis. A sok egyéb kisebb-nagyobb fejlesztés mellett mellett kapunk intelligens ventilátor vezérlést is, így bármilyen szabványos csatlakozót fogad, méri a hőértékeket és indokolt esetben le is tudja állítani az adott légkeverőt. A teljes RGB támogatás és a testreszabási lehetőség már csak hab a tortán. Fejlődött a memóriakezelés is. Akár 64GB 2666MHz-es DDR4 memória kezelésére képes és 4 modult fogad, ebből jelenleg 2x8GB 2666MHz-es egység került bele, tehát ebben az esetben a Dual füzemmód is él. Biztonsági funkcókat is tartalmaz, például ellenállóbb a statikus elektromossággal szemben, de van DualBIOS, így különböző beállítási profilokat hozhatunk létre és nem okoz gondot egy félbeszakadt BIOS-frissítés sem. Mindezekért nagyjából 30 000 Ft-ot kell fizetnünk.

SAMSUNG 860 EVO 250GB

Az EVO sorozat már bizonyított

A Samsung komoly nevett szerzett magának az SSD-k piacán a tehcnológiát érintő újításaival, és ehhez mérten minőségi meghajtóival. Sok dícsérő szó érte már a PRO és az EVO sorozatot egyaránt, és ez most sincs másképp. Kicsit sajnáljuk, hogy nem egy M.2-es változat mellett döntött a vásárló, hiszen a választott alaplap bizonyosan kihozná belőle az elérhető maximumot, a párszáz Forintos árkülönbség pedig szóra sem érdemes, tekintve a SATA3 6GB/s sebességlimitjét. A 250GB-os változatok nagyjából 19 és 20000 Ft körüli áron szerezhetők be.

COOLER MASTER 750W MASTERWATT TUF EDITION MPX-7501-AMAAB-EF TÁPEGYSÉG

80PLUS BRONZE minősítés és moduláris kialakítás

A tápegység egy érdekes választás, a 750W kicsit túllő a rendszer igényein, hiszen az összesített terhelés nem indokolja, ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy a későbbiekben milyen módosításokat tervez a vásárló. Ami viszont mindenképpen mellette szól, az a 80 PLUS BRONZE minősítés, így a stabil működés és a kiegyensúlyozott energiafelhsználás biztosítva van, a moduláris kialakítás előnye pedig egyértelmű, összeszereléskor csak annyi kábellel kell bajlódnunk, amennyivel feltétlenül szükséges, a többi a dobozban várhatja, hátha szükség lesz rá. Ára nagyjából 27000 Ft.

Gigabyte GTX1070 Ti 8GB GDDR5 Gaming 8G GV-N107TGAMING-8GD videokártya

A sima GTX1070-es kártyával egy Titanium változat áll majd szembe, mely teljesítményével már közelebb van egy GTX1080-hoz. A Gigabyte bevált hűtési megoldása a WINDFORCE 3X, mely a nevéhez hűen három 9cm átmérőjű légterelőt alkalmaz, és egyedileg formázott lapátokkal igyekszik javítani a hőkezelésen. Ha az alacsony terhelés miatt a ventik megpihennek, arról LED világítású FAN STOP felirat is tájékoztat minket a VGA oldalán, az egyéb RGB-s funkciókról pedig már szót sem ejtek. A gyártó ígérete szerint extrém tuningra is felkészíteték a kártyát, így minden adott a határok feszegetéséhez. A hátlap fémből készült, masszív és minőségi érzetet adva ezzel az eszköznek. A memória szintén 256bit-es 8GB GDDR5, a GPU órajele pedig 1607MHz-ről indul, amit mi nem is bolygattunk. Csatlakozók terén nincs semmi eltérés, adott a két HDMI, két DisplayPort és egy DVI-D, a 8pines tápcsatlakozóval.

Tesztre fel

Színes szélesvásznú álomvilág

Mivel is kezdjük? Ami a játékokat illeti három cím került be a kalapba, a kiegyensúlyozott viszonyok miatt valószínűleg főleg a videokártyákon áll majd a végeredmény. A GTA V magas beállításokkal annak ellenére is izzasztó, hogy az Nvidia eszközeit preferálja, a Shadow of The Tomb Raider maximális beálíltásokon gyönyörű és rendesen megéhezik, a Star Wars Battlefront II online csatái alá pedig legalább annyira szükséges egy jó processzor, mint a megfelelő videokártya. Lefutott néhány Benchmark teszt is, így láthatjuk, hogy a két hasonló konfiguráció hogy viszonyul egymáshoz, továbbá lefuttattunk egy SSD tesztet is, hogy lássuk miként boldogul az olcsóbb típus a Samsung-gal szemben.

GTA V

Minimális különbségek
A teszt arról tanúskodik, hogy a Titanium jelzésű gyárilag tuningolt 1070-es csak minimális előnyt biztosít a GTA V alatt, átlagban ez mindössze 4 FPS-t jelent, bár a kis eltérés biztosítja a stabil 60 feletti értéket a Ti számára. A minimumok terén 41 alát még a 1070 se ment, a Ti pedig legjobb pillanatában 109 FPS-t ért el, ez 16 FPS különbség a javára, bár a játékélményt ez biztosan nem befolyásolja.

Shadow of The Tomb Raider

Van különbség
Az extrém terepeken kiránduló régésznő kalandjainak legnagyobb erénye, a fantasztikus részletekben gazdag környezet. Itt sincs ez másként, a Dél-Amerikai falvaktól az elhagyott ősi piramisokon át a dzsungel legrejtettebb pontjait is meglátogathatjuk, ez pedig eltérő terheléssel ostromolja számítógépünket. Itt bizony jól jött a 1070Ti-ben rejlő potenciál, az elért átlag FPS 87, míg a tuningmentes változat 63-at könyvelhet el, ami bizony 24 képkockával kevesebb másodpercenként. Ez meg is látszik a minimumokon, a Ti kényelmes 69 FPS-éhez képest a 1070 csak 58-at ért el, ezzel a stabil 60 alá is benézett. Ez persze nem vészes, de extrém esetekben jól jöhet a stabilan magasabb érték. Ezt a különbséget erősíti az elért maximum, ami a 1070 esetében 122 pont, a Ti pedig erre rálicitálva kerek 140-en állt meg.

Star Wars Battlefront II

Itt is jelentkezik a nagyjábó 15 frame különbség

Bár a Frostbite Engine egészen lenyűgöző grafikával kecsegtet, a két játékra kész konfiguráción képtelen volt kifogni, és jól kiélesíti a két VGA közti erőkülönbséget. A játék valószínűleg megelégszik a négy magos processzorokkal is, és a végeredmény nagyjából a VGA-kon dőlt el. Az átlag értékek impozánsak, a 1070 is 100 FPS fölött, a Ti pedig erre is rádob 16 képkockát és kerek 120-on tetőzik. Maximum értékek nem szálltak el nagyon, de ez azt mutatja, hogy többnyire átlagban is majdnem hozzák az elérhető maximumokat. A Ti 135 FPS-ig bírta, de a 1070 115-ös értéke is rendben van és ismét jól látható, hogy nagyjából 10-20 FPS a kártyák közötti valódi különbség. A legrosszabb esetben a 1070 megállt 83 FPS-en, a Ti pedig mindössze 2 képkockával esett 100 alá.

Benchmark

A Benchmark tesztek viszonyítási alapot kínálnak, így a pontszámok alapján összehasonlíthatunk különböző konfigurációkat. A következő képeken tehát ezeket az értékeket láthatjuk majd.

Cinebench

A plusz két mag előnye?
A kizárólag a processzorokra koncentráló Cinebench teszt egyszerű eredménnyel szolgál. Az i5 8600 bizonyult a jobbnak, 144 ponttal előzve meg a 7. generációs i7-et. Ahogy azt említettük, a 8600 két fizikai maggal többel rendelkezik a 7700-nál, így a 6 mag 6 szálon jobb teljesítményt ért el a teszt alatt, mint a 4 mag, 4 szálon. A különbség nem vakító, ellenben érthető.


Time Spy
i5 8600 + GTX 1070 TiTime Spy
i7 7700 + GTX1070

Az összesített értékek között a Time Spy szerint 1032 pont a különbség a 8. generációs rendszer javára. A mérésből arra következtethetünk, hogy a 6 magos CPU-t és az erősebb VGA-t egyaránt kihasználta a program, így jogos a különbség.

Sky Diver
i7 7700 + GTX 1070


Sky Diver
i5 8600 + GTX 1070Ti

Ismét elöl végzett
A Sky Diver némileg kiterjettebb és ezáltal valamivel hosszabb tesztfolyamot zúdít a rendszerekre, de a lényeg itt is ugyanaz. A 8. generációs i5 a GTX1070Ti-vel karöltve jobb értékeket produkál, a pontkülönbség nem olyan lényeges, de azért jól látható, hogy legyen szó csak a CPU-k összevetéséről vagy kombinált tesztekről, végül az i7 7700 és 1070 kombináció némileg lemarad a fiatalabb Intel CPU javára.


SSD teszt

AS SSD Benchmark
Nem kell szégyenkeznie a Silicon Powernek sem

Az AS SSD Benchmark egy ingyenesen elérhető szoftver, mely az SSD meghajtók számára nyújt különféle, a hétköznapok során is releváns írási és adatelérési feladatokat. Az írási sebességet illetően összességében jól állta a sarat a Silicon Power eszköze, ám a Samsung 860 EVO írási sebességéhez képest jócskán lemaradt. Akinek mindkettő kevés, és teheti, válassza a fejlettebb M.2-es csatlakozású megoldásokat.


Az összkép


A végeredmény nagyjából sejthető volt. Hatalmas különbségeket nem láttunk, de a processzorok közti eltérések megmutatták, hogy aki most vásárol gépet, jobb ha alaposan körülnéz a frisebb generációk eszközkínálatában is. Hosszú távon nem csak a több processzormaggal járunk jobban, de ha bővítenénk, később több kompatibilis eszköz lesz a piacon, akár fejledtebb képességeket kínálva a régebbi daraboknál. A két GTX kártya közti különbség nagyjából ismert, a Titanium mindig rálicitál az alapváltozatra, és ez most sem történt másképp. A játékok nagy része hasonló mértékben használta ki a processzorokat, de ha nagyköltségvetésű játékokban gondolkodunk, például sokszereplős multiplayer ütközetekben; hatalmas, akár onlie is elérhető Sandbox univerzumokban, akkor a 6 mag megmutathatja az előnyét. Az árak hasonlóságát tekintve az i5 8600 + GTX 1070 Ti kombináció jobb választásnak tűnik, ráadásul ez a gép fejlettebb alaplappal, gyorsabb SSD-vel és magasabb frekvencián üzemelő Dual Channel memóriával is rendelkezik, a választott tápegység pedig moduláris, így összességében gyorsabb és praktikusabb összeállítás. Talán a választott ház valamivel kevesebb opciót nyújt, és kevesebb rendszerhűtővel is rendelkezik mint ami az i7 7700-as konfigurációt fogadó torony, de némi utánajárással biztosan találunk olyat, ami nem csak dizájnban, de szerelhetőség és szellőzés szempontjából is megfelel az igényeinknek. Ha vásárolni készülünk, jól fontoljuk meg mit választunk és ha nem tervezünk egyhamar cserélni, gondoljunk a jövőre is és válasszunk modernebb architektúrájú eszközöket. A két összeállítás egyaránt elérhető és szabadon módosítható webshopunkban, áruk pedig nagyjából 400 000 Ft.


PCX I5 N2845 8600/GTX1070TI SZÁMÍTÓGÉP

PCX I7 N2844 7700/GTX1070 SZÁMÍTÓGÉP

KD - PCX

2019. 01. 22

Az 1440p ostroma 300 ezerért? i5-9400F/GTX 1660 SUPER bemutató
Az utóbbi időben nagyot fordult a kocka, és rendesen leuralták a piacot az AMD-s összeállítások, de azért nem kizárólag Ryzen processzorok duruzsolnak a játékra választott gépekben. A legjobb példa erre következő számítógépünk, egy tipikus kozépkategóriás rendszer, mely extravagáns alaktrészek nélkül, a korrekt játékélmény reményében került összeállításra.  Cooler Master MasterBox Q300L A Q300-as házakat nagyjából tavaly ilyenkor dobta piacra a Cooler Master, miután a korábbi Computex rendezvényen jól felcsigázta velük az érdeklődőket. A Q300L legfontosabb jellemzője, hogy olyannyira az apró gépek kedvelőinek készítették, hogy csak micro-ATX alaplapok férnek el benne, miközben tápegységből a hagyományos ATX modellek is alkalmazhatók maradnak. Ha ez nem lenne elég, akár fekvő helyzetben is használható, ahogy a régi kompakt masináknál láthattuk, az előlapnál megszokott I/O panel pedig ehhez mérten szabadon áthelyezhető, akár hat tetszőlegesen választott pozíció valamelyikébe. A 387x230x378mm-es házikó egyetlen hagyományos 3.5” merevlemezt, és kettő 2,5” meghajtató fogad, ventilátorból pedig legfeljebb négy, 120mm-es darab pöröghet odabent, egyet ráadásul hátra már be is szereltek. Kicsinek tűnik, de a sok légzőrésnek és a tudatos dizájnnak köszönhetően nagyszerűen szellőzik, és még jól is néz ki, főleg az áttetsző oldalpanel miatt. Ez utóbbi ugyan nem edzett üveg, de 14 600 Ft-os áráért cserébe ezt elnézzük neki! i5-9400F Az Intel 9. generációs pro
A végletekbe, és tovább! 1,4 milliós PC az asztalon!
Aktuális konfiguráción erős és dizájnos hardverek egyvelege, mely akár az Asus kiállítási darabja is lehetne, ha az alaplap nem az MSI kínálatából származna. Lássuk mit nézett ki magának a vásárlónk, aki 1,4 millió forintot költött erre a masszív erőműre. ASUS GX601 ROG STRIX HELIOS Mi mással kezdhetnénk, mint a házzal, ami kiállásával azonnal magára vonja a figyelmünket. Egy korábbi tesztünkben szerepelt a hasonló Asus TUF GT501, ám a Helioshoz képest az még egy visszafogott darab, és fele ennyibe kerül. A 250 x 565 x 591 mm-es dimenziók jóformán saját külön szobát követelnek maguknak, és talán még az informatika után kevésbé érdeklődő vendégeink is elidőznek fölötte, ha a szobába lépve meglátják. Nagyrészt minőségi alumínium, üveg, illetve némi acél és műanyag egyvelege alkotja ezt a monstrumot, aminek tetején összefűzött hordszíjat láthatunk. A gyártó úgy gondolta, hogy ez a ház kiváló választás LAN partyk megtartásához, ám ha figyelembe vesszük, hogy a ház üresen is 18 kilós, valószínűleg ez inkább dizájnelemként funkcionál majd. Mivel egy másfél milliót súroló összeállításról van szó, az amúgy 50 kilós teherbírásra hitelesített pánt valószínűleg csak a port gyűjti majd, így érdemes lehet inkább elcsomagolni. Az oldallapok és az előlap is edzett üveg, előbbi kettő színezett, utóbb viszont áttetsző, LED megvilágítású ROG díszítéssel. A panelek ügyes rögzítőtalpakkal fektethetők a helyükre, és gombnyomással távolíthatók el, mely a prémium kategória egyik legke
Csendes szörnyeteg közel 460 000 forintért! 3600X/RTX2070 S teszt
Pár hete videóban bemutattunk egy 500 000 forint alatti gépet, amiről úgy gondoltuk, hogy most részletesebben is szemügyre vesszük.  Ha nem láttátok volna a videónkat akkor ezt itt pótolhatjátok: Alaplapok közül a vásárlónk a Gigabyte B450M S2H-t választotta. Ez az alaplap micro-ATX szabvánnyal rendelkezik. Árban rendkívül kedvező, valószínűleg a vásárló itt szerette volna megszorítani egy kicsikét a pénzcsapot. Ez onnan is látszik, hogy a ház ATX méretű, a lap mégis kisebb az ATX szabványnál. Egyébként az oldalunkon jelenleg olyan 20 000 forint környékén mocorog az S2H ára. A nagyobb méretű testvéreire már azért + 10 000 forintot rá kell számolni. Véleményem szerint egy nagyobb lap jobban nézne ki egy ekkora házban… Na de mindegy is, nézzük a részleteket. Ahogyan azt már feljebb leírtam, micro-ATX-es lapról beszélünk, ami egy BIOS frissítésnek köszönhetően támogatja a 3. generációs Ryzen processzorokat. 2db DDR4-es ram foglalattal rendelkezik, ami akár 32GB rendszermemória kezelésére is képes. Egészen 3600Mhz-es OC-t támogat a memóriáknál. Támogatja az ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memóriamodulokat (non-ECC módban). Kezeli a non-ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memóriamodulokat. És ami manapság minden játékos számára elengedhetetlen az az XMP (Extreme Memory Profile) memóriamodulok támogatás. Csatlakozók tekintetében annak ellenére, hogy kis lapról beszélünk eléggé szépen bővelkedik: 1 x D-Sub port, maximálisan támogatott felbontás: 1920x1
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...