fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
2019. 01. 10

Régi hagyományokkal szakít az Intel processzorok 9. generációja

Az Intel legújabb sorozatú, asztali PC-khez kiadott processzorai számos új változást hoztak, melyekkel a gyártó kifejezetten a nagyteljesítményű CPU-k rajongóinak próbált kedvezni. Az újabb sorozattal az Intel akár nyolcmagos processzorokat kínál, magasabb órajellel és látványosan jobb hőelvezetési képességgel. A kiemelkedő teljesítményhez persze vastagabb pénztárca és nagyobb processzorhűtő is kell, az árak mellett az energiafogyasztás növekedésére is számíthatunk. Az Intel több régi gyakorlattól is eltért a 9. generáció bővítése során, de ez minden szempontból a felhasználó előnyére válik.

A 9. generációnak kiemelkedő példánya a Core i9-9900K, ez az új sorozatú Intel processzorok új zászlóshajója. Nyolc magja van és hyperthreading technológiával látták el, alapfrekvenciája 95W fogyasztással 3,6GHz, ami két magon 5GHz-re növelhető. Memóriatámogatása kétcsatornás DDR4-2666-ig terjed. A Core i9-9900K a 8. generációval kiadott Core i7-8086K-ra épül, ehhez adtak hozzá két magot, valamint egy helyett két magra érvényes az 5GHz turbó órajel. Az összes mag esetében 4,7GHz a turbó órajel.

Szintén nyolc maggal rendelkezik a Core i7-9700K, csak hyperthreading technológia nélkül. Ennek alap órajele szintén 3,6GHz azonos fogyasztás mellett, de csak egyetlen magon és csak 4,9GHz-re turbózható. A Core i7-9700K a Core i7-8700K közvetlen továbbfejlesztésének tekinthető. Bár mindkét csip ugyanarra a Coffee Lake mikroarchitektúrára épül, a 9700K-nak kettővel több magja és jobb turbó teljesítménye van, ugyanakkor magonként kevesebb (1,5MB) L3 gyorsítótárral rendelkezik.

Egy másik fontos, overclocking-hangsúlyos processzor a Core i5-9600K, ennek hat magja van, hyperthreading technológia nélkül. Szintén számos hasonlóságot mutat az előző generációs Core i5-tel, csak magasabb az órajele. A három overclockolható CPU magonkénti turbó órajele a következőképpen alakul:


A turbózási potenciál kapcsán említendő, hogy a 9. generációs processzorok esetében már forrasztás van a lapka és a hővezető lapka közt. Az Intel korábban egy olcsóbb megoldást alkalmazott, mindössze hővezető pasztát kentek a lapka és IHS közé, aminek jóval alacsonyabb hővezetési értéke van a forrasztásnál, ami arra ösztönözte a felhasználókat, hogy lecseréljék a gyárilag kapott olcsóbb anyagot. Az a tény, hogy a 9 generációs processzorok hővezető paszta helyett forrasztással érkeznek, garancia arra, hogy ezek a CPU-k jobban hűthetőek, következésképp OC terén is némileg jobb eredményt tudnak elérni.

Az Intel CPU-k 9. generációja a Coffee Lake platformra lett alapozva, és annak okán, hogy a mikroarchitektúrán nem változtattak, a 8. generációs processzorok frissebb változatának tekinthetőek, ahol ugyanazon elemek némileg más elrendezésben kaptak helyet. Nem újdonság ez az Inteltől, hiszen a Coffee Lake eleve a Kaby Lake újragondolt változata volt, ami viszont a Skylake újragondolt változata, tehát a 9. generáció a Skylake sokadszori felújításának is mondható.

Ami ezt bonyolultabbá teszi, az a nyolcmagos CPU-k kiadása. Annak érdekében, hogy az Intel nyolcmagos processzorokat kezdjen gyártani, újra optimalizálni kellett a gyártási folyamatot - az Intel új maszkokat kellett tervezzen a gyártósorra, mert a korábbiak csak hat magig (előtte négy) terjedtek. A gyártás optimalizálása pedig rendszerint nagyobb órajellel és teljesítménnyel ajándékozza meg a felhasználót, ezt láthatjuk a 9. generációs processzoroknál is.

HyperThreading és L3 gyorsítótár

A 9. generáció tagjai közül a Core i9 modellek esetében aktív a HyperThreading technológia. Ez egyrészt megtartja az Intel processzorok esetében látható lineáris fejlődést, az olcsóbb modellek nem versengenek a drágábbakkal (pl. egy négymagos processzor HyperThreadinggel lekörözne egy hatmagos, HyperThreading nélküli CPU-t). Másrészt, ez bizonyos szempontból stabilabbá is teszi az olcsóbb modelleket, amiért az egyes programszálak nem versengenek a magonként eltérő maximális erőforrásért.

A 9. generációs processzorok esetében az L3 gyorsítótár magonkénti mérete is mutat érdekességeket. A korábbi generációnál a Core i7 modellek magonként 2MB L3 gyorsítótárral rendelkeztek, míg a Core i5 esetében ez 1,5MB volt, a Core i3 esetében pedig mindkét esetre volt példa. A 9. generációval az Intel csak a Core i9 modelleknek adta a teljes 2MB értéket, Core i7 esetében a magonkénti L3 cache 1,5MB marad.

Az Intel 9. generációjának megjelenése jelzés értékű, a nyolcmagos processzorok gyártásából itt azonnal arra következtethetünk, hogy a Ryzen gyártmányok előretörésére adott kényszerű válasznak lehetünk szemtanúi. A nyolcmagos/ 16 szálas Core i9(-ek) megjelenésével az Intel a legmagasabb órajel processzort adta ki, amit valaha láthatunk a mainstreamet célzó processzorok piacán, emellett a két plusz maggal feltunningolt Core i7 és újratervezett Core i5 is erősítheti bennünk ezt a meggyóződést. Az AMD sokmagos processzorai, ehhez képest agresszívan leszorított árai lépésre kényszerítették az Intelt, ebből lett például a Core i9-9900K, ami extravagáns csomagolásával is némileg arra emlékeztet, ahogyan az AMD próbálta elkápráztatni a vásárlókat a Threadripper sorozat különleges külső megjelenésével. Szintén a több magnak köszönhető, hogy az Intel elhagyta az olcsó hővezető paszta használatát és a Core i9 processzorok a lapka és hőelvezető részek közt már forrasztással érkeznek, ami így jobb hővezető képességet és magasabb overclock értékeket eredményez.

A Core i9-9900K határozottan a leggyorsabb és legdrágább processzorok egyike, talán pont emiatt fog a felhasználó inkább Core i7-et venni, de akinek belefér a keretbe, annak határozottan megéri az árát. Az új K-sorozat tagjai az Intel 14nm-es gyártási technológiájával készülnek, integrált UHD 630 grafikával rendelkeznek és könnyedén overclockolhatóak, emellett kétcsatornás DDR4-2666 memóriát kezelnek. Az Intel a RAM sűrűség terén is válaszolt a kihívásra, és duplájára (128GB) növelte a támogatott maximális memóriamennyiséget.

A Core i9-9900K esetében a fentiekben említett forrasztás gondoskodik a jobb hőleadásról, így alap órajelen a plusz két maggal ellátott processzor nem meríti ki a 95W jelentette kereteket. Továbbá, a -9900K modellek alap órajele 3,6GHz, ami két plusz mag mellett is 100MHz-el alacsonyabb a korábbi generációs Core i7-8700K értékeinél. A hővezető paszta helyett kapott forrasztás azonban nagyban javítja az overclockolási potenciált, tehát akik korábban ugyanezen gyakorlat miatt dícsérték az AMD-t, most ugyanezt megtehetik az Intel esetében is. A Core i9-9900K két aktív mag esetén 5.0GHz sebességre képes, ezzel lekörözve a Core i7-8086K-t, ami egymagon hozott ugyanilyen teljesítményt. Mint a fenti táblázatból is kivehető, az Intel a nyolcmagos modellek esetében a feszültség/órajel kiegyensúlyozására törekszik. Mindegyik boost érték esetében magasabb szorzó érvényesül, mint a korábbi generációs modelleknél, ami tovább fokozza az Intel processzorok versenyképességét gamer körökben, hiszen képesek nagyobb terhelés mellett is felvenni a versenyt a Ryzen hasonló kategóriájú termékeivel.

Ahogy az sejthető, a -9900K plusz magjai két további 2MB-os szeletet jelentenek az L3 gyorsítótárban, ami így a teljes CPU esetében összesen 16MB-ra nőtt. A Core i7-9700K ugyanazzal a 12MB L3 gyorsítótárral érkezik, mint az elődje, ugyanakkor ez magonként kisebb cache-t jelent. Az Intel Core i7 sorozata esetében hagyományosan aktív a hyperthreading technológia, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen fizikai mag két programszálat kezeljen, ezzel nagyban javítva a teljesítményt. A Kaby Lake alapú processzorok esetében legfeljebb négy magon nyolc szál futhat, míg a Cofee Lake gyártmányoknál ez hat mag és 12 szál a high-end modellek esetében. A 95W teljesítményű Core i7-9700K szakít ezzel a tradícióval – nyolcmagos, de nem rendelkezik HT támogatással. Ha azzal számolunk, hogy a HT 15-20%-os teljesítményjavulást jelent – ideális körülmények közt -, a Core i7-9700K nyolc magos nyolc szálas CPU általános terhelés alatt még mindig gyorsabb, mint a 12 szálas Core i7-8700K, ezzel a HT kivonásával is megmaradt az Intel-termékcsoportok közti lineáris fejlődés.

A 9. generációs Core i5-ök szintén hat maggal érkeznek és nem rendelkeznek hyperthreadinggel, akár az őket megelőző Coffee Lake generáció tagjai. A 95W Core i5-9600K 3,7GHz alap órajelen üzemel és 4,6GHz-re boostolható. Az Intel mindegyik magot 1,5MB L3 gyorsítótárral látta el, ami így összesen 9MB.

Alaplap kompatibilitás

A 9. generáció alap CPU-i a már létező 300-as sorozatú alaplapokra érkeztek meg egy BIOS frissítés után, majd elérhetővé váltak az új Z390-es alaplapok. A Core i9-9900K amúgy elég sokat fogyaszt ahhoz, hogy a tápellátó áramkör milyensége egy fontos tényező legyen alaplap választáskor, különösen, ha komolyabb overclockolást tervezünk. Ennek megfelelően a high-end Z390-es alaplapok többsége robusztusabb áramkörökkel rendelkezik, mint a Z370-es modellek.

A Core i9-9900K mellé különösen ajánlott egy masszív processzorhűtő beszerzése is, mivel a nyolcmagos modell ugyanazon hővezető megoldás mögött lapul, mint a korábbi hatmagos modellek, ami így a forrasztásos megoldás alkalmazása mellett is kihívást jelenthet a gyengébb hűtő rendszereknek. A gyártó által közöltek szerint egy 130W teljesítményű hűtő jelenti a belépő szintű megoldást. Ha tunningolással tervezünk, kötelező jelleggel vízhűtés fog kelleni, és még ebben az esetben is egy nem csúcskategóriás hűtő használata is visszafoghatja a csúcskategóriás processzort, amikor OC terén a legtöbbet akarjuk kihozni belőle.

Legújabb újdonságok

Miután az utóbbi hónapokban nagy sikert aratott az Intel három új zászlóshajója, a napokban a gyártó újabb bejelentéssel lepte meg a nagyérdeműt, miszerint hat újabb 9. generációs processzor megjelenésére számíthatunk a közeljövőben. Ezek a következők lesznek:

  • Intel Core i3-9350KF: 4-mag, 4-szál, integrált grafika nélkül, 4.0-4.6GHz órajellel
  • Intel Core i5-9400: 6-mag, 6-szál, Intel UHD Graphics 630 grafikával, 2.9-4.1GHz órajellel
  • Intel Core i5-9400F: 6-mag, 6-szál, integrált grafika nélkül, 2.9-4.1GHz órajellel
  • Intel Core i5-9600KF: 6-mag, 6-szál, integrált grafika nélkül, 3.7-4.1GHz órajellel
  • Intel Core i7-9700KF: 8-mag, 8-szál, integrált grafika nélkül, 3.6-4.9GHz órajellel
  • Intel Core i9-9900KF: 8-mag, 16-szál, integrált grafika nélkül, 3.6-5.0GHz órajellel

A hat új processzorból öt modell része a F-sorozatnak, amiből kivették a korábban majdnem minden Intel processzor részét képező integrált grafikát. Ezzel törekedhetnek a költségek csökkentésére, vagy a jobb hőprofilra és alacsonyabb energiafogyasztásra, ami szintén lehetőséget ad az OC teljesítmény kimaxolására.

Az Intel közlése szerint az új F-sorozat első tagja, a Core i3-9350K még ebben a hónapban elérhető lesz, több másik CPU megjelenése pedig a második negyedévre várható.

Egyelőre nincsenek információk arról, pontosan mennyibe kerülnek majd a legújabb 9. generációs processzorok, de ha a fent említett módosítások miatt tényleg nyomottabb áron jelennek meg, ezzel számos AMD processzor esetében dönthet úgy a vásárló, hogy inkább az Intel hasonló teljesítményű CPU-ját veszi. Mivel ma a középkategóriás és high-end asztali PC-k tekintélyes hányada dedikált videokártyát használ, az Intel proccesszorok integrált csipjei gyakran kárba vesznek, így egy sor olcsóbb, GPU nélküli processzor kiadásával az Intel újra teret nyerhet egy nagyobb piaci szegmensben, amit korábban az AMD javára elveszített.

Összességében elmondható, hogy az AMD előretörése az Intel fejlesztéseire is jótékony hatással volt. A 9. generációs processzorok megjelenésével egy sor régi hagyományt szakított meg a cég: áttértek egy olyan hőelvezetési megoldás alkalmazására, ami miatt sokan választották korábban a piaci rivális által gyártott CPU-kat. Több maggal látták el az újgenerációs processzorokat, és akár saját fejlesztásek visszavágásával is törekedtek a költségcsökkentésre, és úgy tűnik, a 9. generáció esetében azzal a hagyománnyal is szakítanak, hogy az Intel processzorok többsége eddig - gyakran felesleges - integrált GPU-val rendelkezett, emiatt szükségképpen drágább is volt. A piaci verseny éleződésével végül a felhasználó jár jól, de annyi biztos, hogy egy sor újabb, bivalyerős processzorral gazdagodott a felhozatal, amikor a mára sokkal inkább hagyománnyá váló “Intel, vagy AMD?” kérdéskörben kell vásárlói döntéseket hoznunk.

NTG - PCX

2019. 01. 10

Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
248 milliárd dollár. Ekkorára rúg az Nvidia pillanatnyi - az összes befektető által meghatározott - számszerűsített értékéke.  A szilíciumszobrász nagyvállalat történelmi magaslatra ért el, mikor értékpapírjai a napokban 404 dollár fölé hágtak, ezzel lekörözve a korábban uralkodó Intelt. Igaz, hogy a 246 milliárdos második hely továbbra is egy nagyobb bevételt generáló vállalatra mutat, ám az Nvidia csütörtökön elért-, és azóta is javuló eredményére korábban nem volt példa. Míg az Intel idén már 2%-ot zuhant, az Nvidia részvénycsomagja fantasztikus 68%-os erősödést produkált, melyet nagyrészt az adatközpontokkal elért eredményeik, és hosszú távon értékesnek tartott fejlesztéseik indokoltak. Ezek alapján az Egyesült Államokban megkérdőjelezhetetlenül a legértékesebb chipalkotó céggé vált és világviszonylatban sincs szüksége szégyenkezésre, hiszen a szegmensben annak ellenére foglalja el a kiemelkedő harmadik helyet, hogy a gyártási folyamatokat valójában kiszervezi külsős partnereknek, és házon belül kizárólag a lapkák megtervezésére koncentrál. Ezzel szemben az Intel saját gyártósorokat üzemeltet, ugyanakkor az is igaz, hogy évek óta küzdenek nem csak a kereskedelmi mennyiség szinten tartásával, de az olyan új technológiákra történő váltással is, mint például a hadak útját megjárt 10nm-es csíkszélességen alkalmazott fejlesztések. Külön érdemes megemlíteni, hogy miközben a globális bevételeket tekintve az Intel továbbra is kimagaslik a tömegből, és az idén várt
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
A koronavírus pozitív irányba terelte a PC-s piac egyre apadó forgalmát  A gazdasági mutatók kíméletlen igazsága, hogy az otthoni számítógépek értékesítése évről évre alacsonyabb számokat mutat. Ez a tendencia egyáltalán nem meglepő módon az okostelefonok és táblagépek terjedésének tudható be, mely 2020 elején évek óta nem tapasztalt mélypontra helyezte a PC-s piacot, és az év további részéről sem olvashattunk biztató jóslatokat. Azonban aki azt gondolta, hogy a kialakult járványhelyzet csak még mélyebb szakadékba löki az ágazatot, az rosszul tippelt, a globális gazdaság által behúzott kézifék pont az informatikai cikkek értékesítésén nem éreztette negatív hatását, sőt, hosszú idő után szép növekedést eredményezett. Az év második negyedévének eredményeiről két vállalat, a Gartner (globális kutató- és tanácsadó cég), illetve az IDC (Interactive Data Corporation – pénzügyi és piaci elemző, tanácsadó vállalat) felmérései nyújtanak releváns képet, a két egybevágó tanulmány alapján pedig a piac végre egyértelmű növekedést könyvelhetett el. A csoportok más megközelítést alkalmaztak, így a Gartner eredményei a vásárlókhoz került termékek darabszámát mutatja, az IDC pedig a gyártótól a kereskedőkhöz kiszállított árumennyiségre koncentrált, ebből adódik a számbeli eltérés is, mely mindkét esetben szépen jelzi az emelkedést. A hat éve nem látott pozitív változást a Gartner „rövid távú fellendülésnek” nevezte, míg az IDC valahogy úgy fogalmazott, hogy „
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
A hatóságok példát statuálnak a cseh tulajdonú kereskedővállalattal  „Közel 900 milliós büntetést kapott az Alza.hu” – hozta le a hírt az mmonline.hu (Marketing & Media Online). A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által bírságként megítélt 892 millió forint az Alza.hu webáruház üzemeltetőjét és cseh anyavállalatát sújtja, mivel korábbi hirdetéseikkel súlyosan félrevezették vásárlóikat. A hatóság ítélete állítólag nem véletlenül közelíti ilyen vészesen az egymilliárd forintos határt, ugyanis ezzel a többi vállalat számára is példát statuálnak, ez a káros gyakorlat ugyanis nem számít egyedi esetnek. Mint kiderült, a tekintélyes összegen felül további 30 millió forint eljárási bírság megfizetésére is kötelezik őket, mivel a hatósági eljáráshoz szükséges részleteket, konkrétan a vizsgálatok tárgyát képező kampányok költségére vonatkozó adatokat is hiányosan, vagy félrevezető módon közölték. Az MTI információi alapján, a GVH vizsgálata az Alza 2018. január és 2019. február közé eső, hat alkalmat számláló reklámkampányait vizsgálta, mely az Egyesült Államokból elterjedt és egyre népszerűbb Black Friday akcióra hívta fel a közönség figyelmét. A reklámanyagok a meghirdetett akciós időszakban „akár 80 százalékos” kedvezményt ígértek, ám mint kiderült, egyetlen bemutatott termék, vagy akár csak ahhoz hasonló áru sem kapott akár csak megközelítő mértékű leárazást. A hirdetésekben háztartási berendezések és különféle elektronikai cikkek szerepelt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...