fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
5600XT VS 5700XT és az IGAZI Vágó István
Hivatalos kutatás készült a fővárosi ivóvízről
Cyberpunk 2077 - új előzetes és játékmenet-bemutató
Nem készül több Olympus fényképezőgép
Visszaél 95%-os németországi fölényével a Facebook
Biztonság és pénzbírság? Így teljesítenek a víruskövető-appok
2019. 03. 06

Sötétbe zárt szépség - FSP Hydro G áttekintés


Az FSP a Hydro G tápegységek kiadásával kifejezetten a gamer közösséget vette célba. A sorozat három tagból áll, ebből mondhatni legnépszerűbb a 650 wattos verzió, amit igen gyakran találhatunk meg mainstream gamer rendszerekben. A sorozat valamennyi tagja prémium kategóriás, jóminőségű tápegység, 80+ Gold hitelesítéssel rendelkezik és moduláris kábelezésű. Lássuk, mit kapunk a pénzünkért!

A Fortron Source Power-t 1995-ben alapították, és mostanra a világ egyik legnagyobb, tápegységek gyártásával foglalkozó cégévé vált. Mindenfajta tápegységet gyártanak, beleértve külső tápegységeket és nyitott szerkezetű modelleket is, ODM és OEM modelleket, ipari célra gyártott tápellátást, de még LCD monitorokhoz is gyártanak tápegységet. A több mint tucatnyi termékosztály három fő kategóriára oszlik: prémium, professzionállis és mainstream kategóriás PSU-kat egyaránt gyártanak.

A Hydro G sorozat a prémium kategóriába tartozik, akár az FSP Aurum PT és Aurum Pro modelljei. Jelenleg három Hydro G konfiguráció elérhető, 650-től 850W-ig terjedő kapacitásban. Ezek nagyjából le is fedik a legkeresettebb teljesítménykategóriákat, és a 650W modell méltán népszerű, mert egyrészt olcsó, másrészt máig a legnépszerűbb gamer videokártyák esetében is 650W van megjelölve ajánlott tápellátásként.

A Hydro G sorozat 80+ Gold hitelesítéssel és teljes moduláris kábelezéssel rendelkezik. Ez szintén előnyt jelent, mára a felhasználók tekintélyes hányada a moduláris kábelezést részesíti előnyben a fix elhelyezésűvel szemben. A teljes moduláris kialakítás egyrészt megkönnyíti a gép összeszerelését, kevesebb problémát okoz a kábelek elhelyezése, másrészt a tapasztaltabb felhasználó saját elképzelései szerint eszközölhet módosításokat. A múltban jelen volt bizonyos szintű szkepticizmus a moduláris tápegységekkel szemben – különösen a nagyteljesítményű modellek esetében -, mert sokan úgy gondolták, hogy az extra csatlakozók jelenléte negatívan befolyásolhatja a hatásfokot és a terhelésszabályozást. Ezeket a félelmeket azonban igen hamar cáfolta a gyakorlat, különösen, hogy a Corsair AX1500i és EVGA SuperNOVA 1600 T2 tápegységek moduláris kábelezéssel rendelkeznek és Titanium hitelesítést érnek el, így a Hydro G sorozat esetében az FSP olyan termékeket ad, melyek haladnak az idővel és teljes mértékben megfelelnek a mai elvárásoknak.

Specifikációk

Azon túl, hogy 80+ Gold hitelesítéssel rendelkezik, a Hydro G 650 egészen 50 °C-ig képes teljes kapacitáson üzemelni. Minden szükséges védelemmel el van látva, beleértve túlmelegedés elleni védelmet (OTP) is. A tápegységet Hydro Dynamic Bearing ventilátor hűti, ami nagyon hasonlít a Fluid Dynamic Bearingre (FDB). Utóbbi a Matsushita Electric Industrial Co. védjegye, és minden gyártónak, ami ezt a sémát használja, fizetnie kell érte, így az FSP “feltalált” egy szinte ugyanolyan, de nevében kicsit eltérő saját sémát, ezzel a probléma megoldva, nem kell plusz költségeket ráterhelni a tápegység fogyasztói árára. A Hydro G 650 hűtése félpasszív üzemmódra is képes, ami azt jelenti, hogy alacsonyterhelés alatt nem pörög fölöslegesen a hűtőventilátor.

Az FSP a termék méretezését is kissé visszafoghatta volna, hiszen ez egy alacsonyabb kapacitású tápegység, ennek ellenére ugyanazt a vázat használják, amit a nagyobb kapacitású modellek esetében, ezzel is egyszerűsítve a gyártást és leszorítva az előállítás költségeit, ami szintén az árak alacsonyan tartását segíti elő.

Kábelek és csatlakozók

Mindegyik kábel kellő hosszúságú, a csatlakozók közti távolság is megfelelő (a SATA csatlakozók közti túl nagy távolságot gyakran szidják). PCIe csatlakozóval is kellően nagy számban látták el. SATA és Molex csatlakozóból is megfelelő számú áll rendelkezésre, és az ATX szabványból következően mindegyik kábel 18-as nyomtávú.

Csomagolás

A Hydro G doboza elég dizájnosra sikerült, egyúttal megfelelő védelmet is biztosít a tápegység számára. Előlapján az FSP felvonultatja a cserélhető matricákat, valamint a bal alsó sarokban láthatjuk a 80+ Gold hitelesítésre, félpasszív hűtésre, moduláris dizájnra és japán kondenzátorokra vonatkozó ikonokat. Másik sarokban a kapacitásra és ötévi garanciára vonatkozó adatok, valamint Intel Broadwell CPU-kkal kompatibilitást jelző ikon látható.

Ezen az oldalsó felületen a rendelkezésre álló csatlakozókat sorolják fel, bár az egyes kábelek hosszáról nem adnak információt. Szintén itt található a teljesítményre vonatkozó tábla, két külön táblázattal a hatásfok és a ventilátor teljesítménye/zajszintje kapcsán.

A doboz hátoldalán a PSU belső felépítésére vonatkozó információk találhatók meg, ez az oldal a használt technológiákra vonatkozóan ad tájékoztatást.

Külső dizájn

A HG750 külső dizájnja elég egyedire sikerült, ezen a téren kiemelkedik a hasonló árkategóriás tápegységek közül. A ventilátor rácsa egyrészt jól néz ki, másrészt nem nehezíti a légáramlást. A gyártó által felhelyezett matricák kevésbé dizájnosak, de emiatt van lehetőség a lecserélésükre, és több változatot is mellékelnek. A tápegység alján láthatjuk a teljesítmény specifikációkra vonatkozó cimkét, a PSU hátoldalán egy jókora matrica található, a moduláris PCB csavarainak eltávolításához előbb ezt is el kell távolítani.

Gyártási minőség

Az FSP Hydro G 650W hűtéséről egyetlen 135mm-es ventilátor gondoskodik. Ez a 120mm-es ventilátoroknál megszokott séma alapján csendes környezetet garantál annak köszönhetően, hogy alacsony sebességen is nagyobb mennyiségű levegőt képes mozgatni. A 135mm-es verzió az ATX formátumnál használatos legnagyobb ventilátor, a formátum méretkorlátai miatt ennél nagyobbat nem is tudtak volna beszerelni.

Az FSP Hydro G 650W külsőre ugyanolyan, mint a 750 wattos modell - ugyanaz az egyedi tervezésű védőrács és moduláris kábelezés, cserélhető matricákkal.

A Hydro G 650W 15 cm hosszú, a moduláris kábelek 53-71 cm-re nyúlnak és ezek mindegyike FlexForce stílusú lapos kábel.

Belső felépítését tekintve a Hydro G 650W szintén majdnem ugyanolyan, mint a Hydro G 750W. A 650W-os tápegység belsejében az erősebb modellével megegyező szerkezetet látunk – elsődleges LLC és DC-DC VRM-ek. Ennek a tápegységnek a dizájnja elég helytakarékos, a ház egy része is a hűtőborda részeként funkcionál, ennek köszönhetően a másodlagos oldalon kisebbek a hűtőbordák.

Az ezt hűtő ventilátor egy Power Logic PLA13525S12M, ugyanaz a 12v mellett 0.4A modell, amit a Hydro G 750-be és az AURUM PT1000W-be is beszereltek. Az FSP ezt FDB ventilátorként kategorizálja, de ennek kapcsán kisebb szemantikai vita zajlik, hogy a Power Logic H. Y. Bearing (HDB "Hydro Dynamic Bearing") tényleg FDB ventilátornak számít-e, vagy nem, mert ez se nem hagyományos csúszócsapágyas, se nem golyós csapágyas ventilátor. A főáramkör hátoldalán a teljes forrasztás és felépítés általánosságban tiszta kivitelezésű, a gyártó itt minőségi munkát végzett.

Ahogy a Hydro G 750W esetében is láthatjuk, az input szűrés a vázon kezdődik X és Y kondenzátorral, majd a fő PCB-n folytatódik. Ezek között a komponensek közt láthatunk egy fekete hűtőbordát, amire a hídkapcsolású egyenirányító kapcsolódik. A főoldalon egy további áramkör ad otthont az aktív PFC vezérlőnek, valamint egy tekercsnek, ami a PFC terület része. Emögött látható egy nagy és barázdált hűtőborda, amiben az APFC és számos más komponens foglal helyet. A hűtőborda mellett – a fő PCB sarkában – találhatók az elsődleges kondenzátorok. Ez egy érdekes, vegyes összeállítás, itt kap helyet egy 270uF 420v 105C értékkel jegyzett Nippon Chemi-con és egy 220uF 450v 105C besorolású Rubycon kondenzátor. Ezek után látható egy további PCB, ami a +5VSB áramkörnek elkülönített helyet ad, mintha ez lenne a saját tápellátása. Ezen a PCB-n szintén található egy pár Rubycon kondenzátor.

A másodlagos térfélen egy ritkásabb elrendezés látható - ez jórészt annak köszönhető, hogy a váz is a hűtőborda részeként funkcionál, így felszabadul az a hely, amit hagyományosan a plusz hűtőbordák szoktak elfoglalni. A PCB-nek ezen az oldalán lévő hűtőbordák kisebb méretűek, és a fő transzformátor, valamint a másodlagos oldal 12V komponenseinek CT platformja közt foglalnak helyet. A PCB sarkában egy további PCB található, ami a DC-DC VRM-eknek ad otthont, a fő PCB-n bedig Teapo által gyártott kondenzátorok vannak, emellett Nippon Chemi-con és Rubycon elektrolit-kondenzátorok. A moduláris PCB általánosságban véve letisztult benyomást kelt, bár a forrasztás helyenként lehetne tisztább. Szintén a moduláris PCB-n látható néhány Teapo kondenzátor, valamint standard Nippon Chemi-con szilárd kondenzátorok.

Gyártási minőség – összegzés

Az FSP Hydro G 650W tehát nagy általánosságban ugyanazt a kialakítást kapta, mint amit nagyobb kapacitású modell, ennek eredményeként egy különösen ellenálló és jó teljesítményű tápegységet tisztelhetünk benne. A hűtésről gondoskodó Power Logic venilátor szintén megüti a mércét. A használt komponensek jobb minőségűek számos, hasonló kategóriás tápegység belsőségeihez képest, a szilárd kondenzátorokat pedig kevésbé fenyegetik a túlmelegedésből adódó problémák, ami a tápegység várható élettartamát is növeli.

120v tápfeszültséggel

120v tápfeszültséggel tesztelve az FSP Hydro G 650W minden követelménynek maradéktalanul megfelel, és nem sokkal marad le a sorozat nagyobb teljesítményű darabjaitól. A feszültségszabályozást tekintve azt láthatjuk, hogy legfeljebb 0.08v változás van a 12v sávon, 0.08v az 5v sávon, és 0.06v a 3.3v sávon. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy a Hydro G 650W az XFX ProSeries 650W tápegységhez mérhető megbízhatóságban, és jobb mint az EVGA NEX650G, a Cyonic AU-650x, és a Thermaltake Toughpower DPS G 650W. Így a Hydro G 650W ebben az árkategóriában határozott értéket képvisel és előkelő helyet foglal el a jelenleg elérhető 650W tápegységek közt. A Hydro G 650W 87.32%-től 91.75%-ig terjedő hatásfokkal üzemel ebben a sávban, és az elképzelhető legnagyobb leterheltség mellett 54C-on tetőzik a hőmérséklete.

100v tápfeszültséggel

100v tápfeszültséggel az FSP Hydro G 650W ugyanazt az eredményt produkálja feszültségszabályozás terén, amit 120v mellett is. Ezáltal nem csak megüti a mércét, hanem kifejezetten jól teljesít, teljes terheléssel 85.50%-től 90.70%-ig terjedő hatásfokkal üzemel.

Zajszint

Az FSP Hydro G 650W zajszintje nem sokban tér el a sorozat többi tagjától, a gyártó láthatóan sok munkát fektetett a hűtés optimalizálásába és ennek köszönhetően a tápegység működése akkor sem feltűnő, ha kifejezetten nagy terhelés mellett üzemel, tehát a játékélményt semmilyen esetre se fogja rontani. Gyakorlatilag a Hydro G tápegység hűtésének hangja nem elég magas ahhoz, hogy a gép háttérzajától érezhetően el tudjuk különíteni, és ezzel eleve egy jó pozíciót foglal el a 650W-os mezőnyben.

Megéri?

Gamer rendszert építők számára a Hydro G 650W mindenféleképp egy érdekes platform, hiszen általánosságban véve jó teljesítményt nyújt, megbízható a feszültségszabályozása, és a 650W a legtöbb mainstream gamer PC számára elegendő tápellátást biztosít, emellett 5VSB sínen 3.5A max. kimenet 1000W kapacitású tápegységeknél sem mindennapos jelenség.

A Hydro G 650W teljes moduláris kábelezésű, hűtése félpasszív módban is működik és emiatt kifejezetten halk, és aki érzékeny a külső megjelenésre, az talán örömmel látja, hogy a gyártó egyéni dizájnelemként cserélhető matricákat is mellékelt. A kiváló teljesítményről japán gyártású elektrolit kondenzátorok gondoskodnak, ezek miatt a Hydro G nem csak megbízható, de hosszú élettartamú is. Teljesítményében veri az azonos árkategóriás tápegységeket, ezek miatt előkelő helyet foglal el a jelenleg elérhető 650W PSU-k közt.

NTG - PCX

2019. 03. 06

Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
A Microsoft négy év után bukkant rá egy kritikus biztonsági problémára  Július elsején két frissen felfedezett biztonsági hibáról adott jelentést a Microsoft, mely az általános Windows 10 verziók mellett a Server kiadásban is megtalálható. Bár mélyreható elemzést nem közöltek, az kiderült, hogy a Microsoft Windows Codecs Library, vagyis a médiafájlok lejátszásához szükséges kodekcsomag a ludas, mely nem megfelelően kezeli a memóriában található objektumokat. A CVE-2020-1425 sebezhetőséggel a sikeres támadáshoz szükséges információkhoz férhetnek hozzá, a CVE-2020-1457 pedig kártékony kódok távoli futtatását-, konkrétabban egy speciális kialakítású képfájlt futtató program alkalmazását teszi lehetővé. A helyzet több szempontból is szoaktlan, ugyanis a probléma a 1709-es verziószámú őszi frissítés óta minden Windows 10 kiadásban megtalálható, melybe a 32-bites, 64-bites és ARM verziók mellett a Windows Server 2019 és 2004 változatok is beletartoznak. A kritikus besorolású biztonsági rést tehát bő három év után sikerült felfedezni és orvosolni. Ami viszont valóban rendhagyó, hogy a frissen kiadott javítócsomagot nem a Windows frissítéskezelő szolgáltatásán keresztül érhetjük el, ehelyett a Microsoft Áruház (Microsoft Store) telepíti nekünk. Az ígéretek szerint a rendszer automatikusan végrehajtja a frissítést, de ha nem szeretnénk várni, az Áruházon belül a Letöltések és frissítések menüpont alatt kattintsunk a Frissítések beszerzése gombra. Igencsak furcsán kezeli
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Idén ősszel végre megérkezhet a Samsung felső kategóriás NVME SSD-je, mely a gyártó első PCIe 4.0 megoldása lesz Ha az otthoni felhasználásra szánt termékek piacán nézelődünk, láthatjuk, hogy már válogathatunk is a PCI-Express 4.0 csatoló képességeit kihasználó SSD-kből, ugyanakkor a Samsung nevét sehol sem találjuk. A neves gyártó valóban nem sietett el semmit, ám erre nem is volt szüksége, hiszen mostanáig egyedül az AMD X570-es lapkészlete biztosított PCI-E 4.0 támogatást, és a legújabb B550 lapok is csak alig néhány hete jelentek meg. Azt persze sejtettük, hogy a Samsung nem holmi visszafogott belépővel érkezik meg az M.2 meghajtók csúcskategóriájába, a bizonyítékot pedig már az év elején megkaptuk, mikor felbukkant a 980 Pro modell, mely időn ősszel végre valóban megérkezhet. Először június közepén bukkant fel a pletyka, mikor tech-világhoz köthető előrejelzésekről ismert Ice Universe Twitteren mindenféle feltételes módot nélkülözve közölte, hogy hamarosan megtudhatjuk milyen egy igazi PCIe 4.0 SSD teljesítménye, a 980 Pro ugyanis két hónap múlva bemutatkozik. Végül a Techpowerup.com tegnap pontot tett a mondat végére, ugyanis lehozta a hírt, hogy a koreai hatóságok jóváhagyták a 980 Pro szériát, így megkezdődhet az új NVMe M.2 SSD-k tömeggyártása. A széria egyelőre háromféle tárhelyopciót kínál majd, konkrétan a 250 GB (MZ-V8P250), 500 GB (MZ-V8P50), illetve 1TB (MZ-V8P1T0) modellek között válogathatunk majd. A gyártó egyelőre nem osztott meg részletekbe menő t
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Az utóbbi időszak legnépszerűbb alkalmazása továbbra is kétes adathalászatot folytat, Indiában pedig már be is tiltották A 2017-ben debütált TikTok rövid idő alatt tett szert hihetetlen népszerűségre, ám míg a hírek a látványos sikerről és a tavaly elért egymilliárdos letöltésszámról szóltak, egymás után érkeztek a kémkedésről és jogosulatlan adathalászatról szóló cikkek is. A kínai ByteDance által kiadott mobilos alkalmazás, rövid hangos videóklipek összeállítását teszi lehetővé, mely már nem csak Ázsiában, de Amerikában és az egész világon közkedveltnek számít, tavaly konkrétan a harmadik legnépszerűbb mobilos app volt. Éppen ezért aggasztó, hogy folyamatosan lebukik agresszív adathalászat miatt, most az iOS 14 rendszer egyik új funkciója mutatta meg, hogy a TikTok a háttérben megállás nélkül jegyzetel. A múlt heti leleplezés Jeremy Burge-höz, az Emojipedia alapítójához köthető, aki Twitteres bejegyzései mellé egy rövid, de beszédes felvételt is megosztott a jelenségről. A felfedezés egy új iOS funkciónak köszönhető, mely figyelmezteti a felhasználót, ha valamelyik alkalmazás megpróbál hozzáférni a vágólapon szereplő tartalomhoz. Nos, a TikTok minden harmadik lenyomott betű után leolvasta a vágólapot, így konkrétan engedély nélkül férhetett hozzá akár jelszavakhoz, vagy más kényes adathoz. Ez különösen annak tükrében zavaró, hogy a kiadó már sokadik alkalommal bukik le, ám minden ígéretet egy másik, olykor még komolyabb szabályszegés követett. A ByteDance ezúttal is eg
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...