fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 19
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
2019. 10. 17
Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
2019. 10. 16
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
2019. 10. 15
A világ leggyorsabb gépszerelői.
2019. 10. 14
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
2019. 10. 14
Ádám csövezik. Hogyan készül egy folyadékhűtéses számítógép merev csövekkel?
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 08
Kúpósztó vagy egy átlagos Gamer számítógép? TUF cuccok, Ryzen 7, X470, 970 Pro, 1660Ti
2019. 10. 07
IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping
2019. 10. 07
Jól szellőző QHD-ra alkalmas konfiguráció 390 000 ft-ért! 2700/RTX2060 S/32GB RAM/NVMe SSD
2019. 10. 07
Számítógép az irodába és játékra 260 ezer Ft-ért. Ryzen5 3400G/GTX1650/16GB RAM/ SSD /HDD/FSP
2019. 10. 03
Ki az igazi G? Négy dudás egy stúdióban
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 30
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
2019. 09. 30
IT hírek 09.30. - Lekörözné a Wi-Fit az Amazon, AMD PRO CPU-k, Oculus Quest PC-n, Metro 2033 ingyen
2019. 03. 06

Sötétbe zárt szépség - FSP Hydro G áttekintés


Az FSP a Hydro G tápegységek kiadásával kifejezetten a gamer közösséget vette célba. A sorozat három tagból áll, ebből mondhatni legnépszerűbb a 650 wattos verzió, amit igen gyakran találhatunk meg mainstream gamer rendszerekben. A sorozat valamennyi tagja prémium kategóriás, jóminőségű tápegység, 80+ Gold hitelesítéssel rendelkezik és moduláris kábelezésű. Lássuk, mit kapunk a pénzünkért!

A Fortron Source Power-t 1995-ben alapították, és mostanra a világ egyik legnagyobb, tápegységek gyártásával foglalkozó cégévé vált. Mindenfajta tápegységet gyártanak, beleértve külső tápegységeket és nyitott szerkezetű modelleket is, ODM és OEM modelleket, ipari célra gyártott tápellátást, de még LCD monitorokhoz is gyártanak tápegységet. A több mint tucatnyi termékosztály három fő kategóriára oszlik: prémium, professzionállis és mainstream kategóriás PSU-kat egyaránt gyártanak.

A Hydro G sorozat a prémium kategóriába tartozik, akár az FSP Aurum PT és Aurum Pro modelljei. Jelenleg három Hydro G konfiguráció elérhető, 650-től 850W-ig terjedő kapacitásban. Ezek nagyjából le is fedik a legkeresettebb teljesítménykategóriákat, és a 650W modell méltán népszerű, mert egyrészt olcsó, másrészt máig a legnépszerűbb gamer videokártyák esetében is 650W van megjelölve ajánlott tápellátásként.

A Hydro G sorozat 80+ Gold hitelesítéssel és teljes moduláris kábelezéssel rendelkezik. Ez szintén előnyt jelent, mára a felhasználók tekintélyes hányada a moduláris kábelezést részesíti előnyben a fix elhelyezésűvel szemben. A teljes moduláris kialakítás egyrészt megkönnyíti a gép összeszerelését, kevesebb problémát okoz a kábelek elhelyezése, másrészt a tapasztaltabb felhasználó saját elképzelései szerint eszközölhet módosításokat. A múltban jelen volt bizonyos szintű szkepticizmus a moduláris tápegységekkel szemben – különösen a nagyteljesítményű modellek esetében -, mert sokan úgy gondolták, hogy az extra csatlakozók jelenléte negatívan befolyásolhatja a hatásfokot és a terhelésszabályozást. Ezeket a félelmeket azonban igen hamar cáfolta a gyakorlat, különösen, hogy a Corsair AX1500i és EVGA SuperNOVA 1600 T2 tápegységek moduláris kábelezéssel rendelkeznek és Titanium hitelesítést érnek el, így a Hydro G sorozat esetében az FSP olyan termékeket ad, melyek haladnak az idővel és teljes mértékben megfelelnek a mai elvárásoknak.

Specifikációk

Azon túl, hogy 80+ Gold hitelesítéssel rendelkezik, a Hydro G 650 egészen 50 °C-ig képes teljes kapacitáson üzemelni. Minden szükséges védelemmel el van látva, beleértve túlmelegedés elleni védelmet (OTP) is. A tápegységet Hydro Dynamic Bearing ventilátor hűti, ami nagyon hasonlít a Fluid Dynamic Bearingre (FDB). Utóbbi a Matsushita Electric Industrial Co. védjegye, és minden gyártónak, ami ezt a sémát használja, fizetnie kell érte, így az FSP “feltalált” egy szinte ugyanolyan, de nevében kicsit eltérő saját sémát, ezzel a probléma megoldva, nem kell plusz költségeket ráterhelni a tápegység fogyasztói árára. A Hydro G 650 hűtése félpasszív üzemmódra is képes, ami azt jelenti, hogy alacsonyterhelés alatt nem pörög fölöslegesen a hűtőventilátor.

Az FSP a termék méretezését is kissé visszafoghatta volna, hiszen ez egy alacsonyabb kapacitású tápegység, ennek ellenére ugyanazt a vázat használják, amit a nagyobb kapacitású modellek esetében, ezzel is egyszerűsítve a gyártást és leszorítva az előállítás költségeit, ami szintén az árak alacsonyan tartását segíti elő.

Kábelek és csatlakozók

Mindegyik kábel kellő hosszúságú, a csatlakozók közti távolság is megfelelő (a SATA csatlakozók közti túl nagy távolságot gyakran szidják). PCIe csatlakozóval is kellően nagy számban látták el. SATA és Molex csatlakozóból is megfelelő számú áll rendelkezésre, és az ATX szabványból következően mindegyik kábel 18-as nyomtávú.

Csomagolás

A Hydro G doboza elég dizájnosra sikerült, egyúttal megfelelő védelmet is biztosít a tápegység számára. Előlapján az FSP felvonultatja a cserélhető matricákat, valamint a bal alsó sarokban láthatjuk a 80+ Gold hitelesítésre, félpasszív hűtésre, moduláris dizájnra és japán kondenzátorokra vonatkozó ikonokat. Másik sarokban a kapacitásra és ötévi garanciára vonatkozó adatok, valamint Intel Broadwell CPU-kkal kompatibilitást jelző ikon látható.

Ezen az oldalsó felületen a rendelkezésre álló csatlakozókat sorolják fel, bár az egyes kábelek hosszáról nem adnak információt. Szintén itt található a teljesítményre vonatkozó tábla, két külön táblázattal a hatásfok és a ventilátor teljesítménye/zajszintje kapcsán.

A doboz hátoldalán a PSU belső felépítésére vonatkozó információk találhatók meg, ez az oldal a használt technológiákra vonatkozóan ad tájékoztatást.

Külső dizájn

A HG750 külső dizájnja elég egyedire sikerült, ezen a téren kiemelkedik a hasonló árkategóriás tápegységek közül. A ventilátor rácsa egyrészt jól néz ki, másrészt nem nehezíti a légáramlást. A gyártó által felhelyezett matricák kevésbé dizájnosak, de emiatt van lehetőség a lecserélésükre, és több változatot is mellékelnek. A tápegység alján láthatjuk a teljesítmény specifikációkra vonatkozó cimkét, a PSU hátoldalán egy jókora matrica található, a moduláris PCB csavarainak eltávolításához előbb ezt is el kell távolítani.

Gyártási minőség

Az FSP Hydro G 650W hűtéséről egyetlen 135mm-es ventilátor gondoskodik. Ez a 120mm-es ventilátoroknál megszokott séma alapján csendes környezetet garantál annak köszönhetően, hogy alacsony sebességen is nagyobb mennyiségű levegőt képes mozgatni. A 135mm-es verzió az ATX formátumnál használatos legnagyobb ventilátor, a formátum méretkorlátai miatt ennél nagyobbat nem is tudtak volna beszerelni.

Az FSP Hydro G 650W külsőre ugyanolyan, mint a 750 wattos modell - ugyanaz az egyedi tervezésű védőrács és moduláris kábelezés, cserélhető matricákkal.

A Hydro G 650W 15 cm hosszú, a moduláris kábelek 53-71 cm-re nyúlnak és ezek mindegyike FlexForce stílusú lapos kábel.

Belső felépítését tekintve a Hydro G 650W szintén majdnem ugyanolyan, mint a Hydro G 750W. A 650W-os tápegység belsejében az erősebb modellével megegyező szerkezetet látunk – elsődleges LLC és DC-DC VRM-ek. Ennek a tápegységnek a dizájnja elég helytakarékos, a ház egy része is a hűtőborda részeként funkcionál, ennek köszönhetően a másodlagos oldalon kisebbek a hűtőbordák.

Az ezt hűtő ventilátor egy Power Logic PLA13525S12M, ugyanaz a 12v mellett 0.4A modell, amit a Hydro G 750-be és az AURUM PT1000W-be is beszereltek. Az FSP ezt FDB ventilátorként kategorizálja, de ennek kapcsán kisebb szemantikai vita zajlik, hogy a Power Logic H. Y. Bearing (HDB "Hydro Dynamic Bearing") tényleg FDB ventilátornak számít-e, vagy nem, mert ez se nem hagyományos csúszócsapágyas, se nem golyós csapágyas ventilátor. A főáramkör hátoldalán a teljes forrasztás és felépítés általánosságban tiszta kivitelezésű, a gyártó itt minőségi munkát végzett.

Ahogy a Hydro G 750W esetében is láthatjuk, az input szűrés a vázon kezdődik X és Y kondenzátorral, majd a fő PCB-n folytatódik. Ezek között a komponensek közt láthatunk egy fekete hűtőbordát, amire a hídkapcsolású egyenirányító kapcsolódik. A főoldalon egy további áramkör ad otthont az aktív PFC vezérlőnek, valamint egy tekercsnek, ami a PFC terület része. Emögött látható egy nagy és barázdált hűtőborda, amiben az APFC és számos más komponens foglal helyet. A hűtőborda mellett – a fő PCB sarkában – találhatók az elsődleges kondenzátorok. Ez egy érdekes, vegyes összeállítás, itt kap helyet egy 270uF 420v 105C értékkel jegyzett Nippon Chemi-con és egy 220uF 450v 105C besorolású Rubycon kondenzátor. Ezek után látható egy további PCB, ami a +5VSB áramkörnek elkülönített helyet ad, mintha ez lenne a saját tápellátása. Ezen a PCB-n szintén található egy pár Rubycon kondenzátor.

A másodlagos térfélen egy ritkásabb elrendezés látható - ez jórészt annak köszönhető, hogy a váz is a hűtőborda részeként funkcionál, így felszabadul az a hely, amit hagyományosan a plusz hűtőbordák szoktak elfoglalni. A PCB-nek ezen az oldalán lévő hűtőbordák kisebb méretűek, és a fő transzformátor, valamint a másodlagos oldal 12V komponenseinek CT platformja közt foglalnak helyet. A PCB sarkában egy további PCB található, ami a DC-DC VRM-eknek ad otthont, a fő PCB-n bedig Teapo által gyártott kondenzátorok vannak, emellett Nippon Chemi-con és Rubycon elektrolit-kondenzátorok. A moduláris PCB általánosságban véve letisztult benyomást kelt, bár a forrasztás helyenként lehetne tisztább. Szintén a moduláris PCB-n látható néhány Teapo kondenzátor, valamint standard Nippon Chemi-con szilárd kondenzátorok.

Gyártási minőség – összegzés

Az FSP Hydro G 650W tehát nagy általánosságban ugyanazt a kialakítást kapta, mint amit nagyobb kapacitású modell, ennek eredményeként egy különösen ellenálló és jó teljesítményű tápegységet tisztelhetünk benne. A hűtésről gondoskodó Power Logic venilátor szintén megüti a mércét. A használt komponensek jobb minőségűek számos, hasonló kategóriás tápegység belsőségeihez képest, a szilárd kondenzátorokat pedig kevésbé fenyegetik a túlmelegedésből adódó problémák, ami a tápegység várható élettartamát is növeli.

120v tápfeszültséggel

120v tápfeszültséggel tesztelve az FSP Hydro G 650W minden követelménynek maradéktalanul megfelel, és nem sokkal marad le a sorozat nagyobb teljesítményű darabjaitól. A feszültségszabályozást tekintve azt láthatjuk, hogy legfeljebb 0.08v változás van a 12v sávon, 0.08v az 5v sávon, és 0.06v a 3.3v sávon. Ezek az eredmények azt jelentik, hogy a Hydro G 650W az XFX ProSeries 650W tápegységhez mérhető megbízhatóságban, és jobb mint az EVGA NEX650G, a Cyonic AU-650x, és a Thermaltake Toughpower DPS G 650W. Így a Hydro G 650W ebben az árkategóriában határozott értéket képvisel és előkelő helyet foglal el a jelenleg elérhető 650W tápegységek közt. A Hydro G 650W 87.32%-től 91.75%-ig terjedő hatásfokkal üzemel ebben a sávban, és az elképzelhető legnagyobb leterheltség mellett 54C-on tetőzik a hőmérséklete.

100v tápfeszültséggel

100v tápfeszültséggel az FSP Hydro G 650W ugyanazt az eredményt produkálja feszültségszabályozás terén, amit 120v mellett is. Ezáltal nem csak megüti a mércét, hanem kifejezetten jól teljesít, teljes terheléssel 85.50%-től 90.70%-ig terjedő hatásfokkal üzemel.

Zajszint

Az FSP Hydro G 650W zajszintje nem sokban tér el a sorozat többi tagjától, a gyártó láthatóan sok munkát fektetett a hűtés optimalizálásába és ennek köszönhetően a tápegység működése akkor sem feltűnő, ha kifejezetten nagy terhelés mellett üzemel, tehát a játékélményt semmilyen esetre se fogja rontani. Gyakorlatilag a Hydro G tápegység hűtésének hangja nem elég magas ahhoz, hogy a gép háttérzajától érezhetően el tudjuk különíteni, és ezzel eleve egy jó pozíciót foglal el a 650W-os mezőnyben.

Megéri?

Gamer rendszert építők számára a Hydro G 650W mindenféleképp egy érdekes platform, hiszen általánosságban véve jó teljesítményt nyújt, megbízható a feszültségszabályozása, és a 650W a legtöbb mainstream gamer PC számára elegendő tápellátást biztosít, emellett 5VSB sínen 3.5A max. kimenet 1000W kapacitású tápegységeknél sem mindennapos jelenség.

A Hydro G 650W teljes moduláris kábelezésű, hűtése félpasszív módban is működik és emiatt kifejezetten halk, és aki érzékeny a külső megjelenésre, az talán örömmel látja, hogy a gyártó egyéni dizájnelemként cserélhető matricákat is mellékelt. A kiváló teljesítményről japán gyártású elektrolit kondenzátorok gondoskodnak, ezek miatt a Hydro G nem csak megbízható, de hosszú élettartamú is. Teljesítményében veri az azonos árkategóriás tápegységeket, ezek miatt előkelő helyet foglal el a jelenleg elérhető 650W PSU-k közt.

NTG - PCX

2019. 03. 06

Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
A csapat a lelke mindennek A francia Ubisoft, több egymáshoz hasonló szériát is üzemeltet, melyek alapját első sorban, a nagy bejárható területen zajló lövöldözés adja. Míg az egyjátékos kalandokért főként a Far Cry és az Assassin's Creed epizódok felelnek, a multiplayer élményt, jelenleg a Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon, és The Division játékok adják. Utóbbi 2008-ban mutatkozott be, ám nem egészen felelt meg a megjelenést megelőzően felgerjesztett elvárásoknak. A be nem tartott ígéretek és a hiányzó technikai kunsztok ellenére, rengetegen töltötték idejüket a csatatérré változott New York utcáin. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos céges rekord megdöntése után, végül 330 millió dolláros világszintű bevételt produkált, a kiegészítő tartalmakat és a mikrotranzakciókat pedig még nem is számoltuk. Borítékolható volt tehát a folytatás, mely a hiányosságok pótlásával, és a hibák kijavításával kecsegtette a játékosbázist. Idén márciusban meg is jelent a folytatás, melyet most vasárnapig ingyenesen kipróbálhatunk. Műfaját tekintve, egy kizárólag online játszható, külső nézetű akció-szerepjáték, melynek keretében, a rejtélyes vírus által letarolt New York-ban kell felszámolnunk az elszabadult bűnözést. Az idő nagy részében gép ellenfeleken kell átverekednünk magunkat, így tisztítva meg a várost a fegyveres csoportoktól. A játék egyik tartópillére a szerepjátékos rendszer, így nem csak mi léphetünk szintet, de ellenfeleink is különböző nehézségi fokot képvi
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
Kellemesnek ígérkezik a The Outer Worlds Emlékszünk a Fallout 76-ra? Ha kedveljük a szériát, akkor egészen biztosan előttünk van az a csúfos kudarc, és a pofátlanul elbagatelizált marketinghazugság, amit a Bethesda hányt a széria rajongói, és a játékosközösség elé. Nagyon úgy tűnik, hogy idén októberben, szó szerint betölti a majd az űrt az Obsidian Entertainment csapata, ugyanis új játékuk már csak pár hipertér ugrásra van tőlünk. A fejlesztők olyan referencákkal a hátuk mögött kezdtek a fejlesztésbe, mint a legendás Star Wars: The Knights of The Old Republic második része, a Neverwinter Nights 2, a Pillars of Eternity, vagy épp a Fallout: New Vegas, mely egyaránt a széria, és a stílus közkedvelt darabja. Aki tehát régóta vár egy stílusos akció-RPG-t, az most dörzsölheti a tenyerét, és még az első 20 percet is megnézheti. Aki esetleg figyelemmel kísérte a játék fejlesztését, az talán aggódott a különböző hibák, hiányosságok miatt, ám ez alapján bizakodhatunk, hogy a szemmel látható gondokat sikeresen orvosolták, már csak bíznunk kell abban, hogy legalább egy átlagos, a 3D-s érából származó Fallout epizód szintjét hozza majd, és akkor nem sokat panaszkodhatunk. A felvételen jól látható, hogy az atmoszférával nem lesz gond, a retro-futurisztius dizájn, stílusos formáival és színeivel egyszerre idézi meg a Bioshock féle art déco-t, és a Fallout alternatív történelmi hangulatát. Az előzetesekből már sejthető volt, hogy a pihent humor legalább akkora jelentőséget kap majd
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
i3 lesz az i7-ből Nagyot fordult a kocka az IT piacon, mikor az AMD bemutatta tovább fejlesztett Ryzen processzorait. A harmadik generációs Zen CPU-k megjelenésével több magot és több logikai szálat kapunk a pénzünkért, a megnövekedett magonkénti teljesítményt viszont már az Intel sem hagyhatta figyelmen kívül. A kérdése tehát, hogy milyen választ ad a kék gyártó, a soron követező, 10. generációs asztali processzoraival. A legfrissebb hírmorzsák szerint, újragondolják a Core i szériát, és a belépő kategóriában is bevezetik, a többszálas munkavégzést. 2020-tól tehát az i3 processzorok is rendelkeznek majd Hyperthreading funkcióval, vagyis 4 maggal és 8 szállal dolgoznak majd. No nem új fejlesztésről van szó, egészen konkrétan a 2017-es i7 lesz az i3-as kupak alatt. A kissé esetlenül hangzó i3-10100, a SiSoftware adatbázisában bukkant fel, és twitteren tette közszemlére, egy TUM_APISAK nevű felhasználó. A leírás szerint, a processzor négy magos, nyolc szálas, alap órajele pedig 3.6GHz. A pletyka szerint, a Comet Lake processzorok mindegyike Hyperthreading képes lesz, vagyis az i5 hat maggal és tizenkét szállal, az i7 nyolc maggal és tizenhat szállal, az i9 pedig tíz maggal és húsz szállal támad majd. Valódi újdonságokról persze továbbra sem beszélhetünk, ugyanis a 2020-ban érkező Comet Lake, továbbra is a Sky Lake architektúrára épül majd. Viszlát Kaby Lake Eközben az Intel bejelentette, hogy hamarosan végleg búcsút int azon asztali processzorainak, melyek a Kaby
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres