fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 06. 04
AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
2020. 06. 04
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
2020. 06. 03
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
2020. 06. 03
Konzol gyilkos HTPC, rendkívüli Fortnite teszt
2020. 06. 02
Éves termés - A Thermaltake online mutatta be újdonságait
2020. 06. 02
Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
2020. 06. 02
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
2020. 05. 31
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2020. 01. 07

Itt az RX5600 XT, és lenyomja a 1660 Ti-t.

Még decemberben esett szó az RX 5600 XT-ről, és nemrég a paraméterei is terjedni kezdtek, ám az AMD végül lezárta a találgatást, hiszen megtörtént a hivatalos bemutató, és elrajtolt az RX 5600-as sorozat.

A CES rendezvényét idén is megfűszerezte az AMD, ígéretes újdonságai között pedig fontos szerep jutott az újabb NAVI kártyáknak, melyek a 1080p-n kívánják érvényesíteni dominanciájukat. A belépő RX 5500 XT és a két 5700-as kártya között maradt ársávból eddig hiányzott a megfelelő darab, ám most ez a hely is betöltésre kerül, ráadásul nem is akárhogy. Három variáció is útjára indul DIY, OEM, illetve mobil kategóriában.

RX 5600 XT

Várjuk az izgalmas formaterveket

Akik maguk állítanák össze a gépüket, a DIY kategóriában találják a legerősebb modellt, az RX 5600 XT-t, mely kizárólag az AMD partnereitől érkezik, és egyedi kiadások formájában lesz elérhető, vagyis referencia modellre nem számíthatunk. Ez utóbbi valószínűleg nem okoz majd nagy csalódást, elég csak visszagondolni a „blower” hűtővel ellátott RX 5700 és XT kártyákra. A kártya szerencsénkre jóval közelebb áll az 5700-hoz, mint az 5500 XT-hez, konkrétan egy módosítatlan NAVI 10 GPU-t kapunk, mindössze az órajel alacsonyabb, úgy 15%-kal. Látványos módon inkább a memóriából faragtak le.

Végtelen variációban

Hogy meglegyen a szükséges távolság az erősebb kártya felé, a memóriavezérlő itt már nem 256-bit, helyette egy 192-bit memóriabusz áll szolgálatba. A 8GB GDDR6 fedélzeti memória 6GB-ra soványodott, 14 helyett 12 Ghz-es effektív órajellel. A hardverek piacán nem titok, hogy a gyártási folyamat során gyengébbre sikerült példányok gyakran alkalmasak egy új alkategória betöltésére, és valószínűleg itt is ez a helyzet. A rosszabbul teljesítő darabok tökéletesek arra, hogy kiszolgálják azt a közönséget, melynek eddig kizárólag az Nvidia GTX 16-os sorozata kínált opciót. A visszafogott memória tehát nem versenyezhet a nagyobb testvér felszereltségével, cserébe a megfelelő árkategóriába helyezi a kártyát, és bőségesen túlmutat az RX 5500 XT képességein is.

A 1060-at bőven lehagyta már

Tehát a belépő szint helyett megkapjuk a tökéletes VGA-t 1080p-s felbontásra, és ehhez nem kell leadnunk a látvány minőségéből sem. Az aggódó hangok persze már felütötték a fejüket, ugyanis tény, hogy a játékok egyre nagyobb éhséggel bírnak, és ez nyilvánvaló módon nem csak a tárhelyet érinti. Az érkező konzolgenerációra készülő címek még nagyobb igényeket támasztanak majd, így felmerül a kérdés, hogy meddig lesz elegendő a 8Gb-nál kevesebb VRAM. Ez persze igaz a vetélytárs GTX 1660 sorozatra is, de az is érdekes, hogy a 8GB-os RX 5500 hol helyezkedik el ebben a dilemmában. Ami a fogyasztást illeti, szintén két testvére között foglal helyet, 150 wattos TDP-vel.

Már nem a GTX 1660 Ti a legjobb választás

Természetesen nem maradhattak el a kérkedő versenyeredmények, melyeken a kategóriájának legerősebbje, a GTX 1660 Ti is alul maradt. Persze csak a saját szemünknek hiszünk majd igazán, de az utóbbi időben az AMD nem különösebben szorult rá a nagyot mondásra. Annyi biztos, hogy a saját méréseik szerint kártyájuk, jó 10 FPS előnyben van többek között a Call of Duty: Modern Warfare, The Division 2 és a Gears of War 5 alatt. Az ígéretek szerint minden kategóriában jobb számokat láthatunk, de az is érdekes, hogy a kisebb eSport címekben valamivel kisebb lesz az előnye, mint a tripla A játékok esetén várható 10%.

RX 5600

Kizárólag OEM, dobozos formában nem lesz elérhető

Az OEM szekció is megkapja a magáét, vagyis az RX 5600 önmagában nem lesz kapható, kizárólag munkaállomásokban, előre összeállított rendszerekben lesz megtalálható. Természetesen itt is kopik kicsit a hardver, vagyis kevesebb számítási egység és textúrázó dolgozik majd, azonban a ROP egységek, továbbá az XT-nél vázolt memória és TDP változatlan marad. Az órajelek nem kaptak előre meghatározott értéket, bár az XT-hez mérve 90%-os teljesítményt ígérnek. A gyártók keze ezen a téren nincs megkötve, vagyis teljesen eltérő megoldásokra is számíthatunk, és egy bizonyos határon belül egyedi árképzésre is.

RX 5600M

Az új Ryzenek mellé szélesebbé vált a Radeon kínálat is

A notebook-ok sem maradnak ki a jóból, vagyis a mobil egységek is részesülhetnek a komolyabb grafikai teljesítményből. Ami izgalmas, hogy itt nem a visszafogottabb 5600, esetleg egy tovább gyengített kiadás érkezik, helyette az 5600 XT képességeivel bír. A gyártók döntései, és a változó TDP keretek persze árnyalják majd a kérdés, utóbbiról annyi biztos, hogy 60 watt alá nem mehet majd, mivel ez lesz a kötelező minimum. Izgalmas lesz az év ebből a szempontból is, hiszen hamarosan azt is megtudhatjuk, mit tudnak együtt a Ryzen 4000, és az új Radeon hordozható változatai.

Itthon szokás szerint némi késéssel érkezhet

A megjelenés időpontja vészesen közeleg, ám ahogy azt megszokhattuk, az első példányok érkezése eltolódhat a hivatalos megjelenéshez képest, hiszen a beszerzési folyamat időigényes, és a gyártóknak is hatalmas piacot kell kiszolgálniuk az első szállítmányokkal. Az árak a nettó listaár átszámított változatai, tehát a hazánkban érvényes fogyasztói árakra még érdemes várni egy kicsit. Az első darabok érkezésekor természetesen azonnal nekifogunka tesztelésnek, addig is kíváncsian várjuk, hogy megoszthassuk az eredményeket.

2020. 01. 07

AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
Az új fejlesztés komoly változást okozhat az okoseszközök piacán  Tavaly izgalmas bejelentést tett közös együttműködéséről az AMD és Samsung, hiszen senki sem számított rá, hogy a két vállalat közös fejlesztésbe kezd. Mint kiderült, a jövőben a grafikus teljesítmény látványos növekedésére számíthatunk, legalábbis az ultra-alacsony fogyasztású mobilos szegmensben. Lényegében annyi tudtunk meg, hogy a Samsung Exynos processzorai Radeon grafikus megoldásokkal egészülhetnek ki, és ahogy Lisa Su fogalmazott, „az AMD felhasználói bázisa jelentős bővülés elé néz”. Ugyan részleteket ekkor még nem közöltek, sokan a szintén szóba hozott RDNA architektúra alternatív változatára számítottak. Úgy néz ki, hogy az elvetett mag egy év alatt szépen kihajtott, ugyanis nemrég kiszivárogtak az első mobilos AMD chip specifikációi. Arról már érkeztek információk, hogy az AMD nagy durranással készül a Samsung számára, ám ha egy nagyközönségnek szánt fejlesztésről van szó, a Qualcomm által tervezett ARM architektúrának rendesen össze kell kapnia magát. A Ryzen C7 kódnéven megismert lapka szívét a 3.0Ghz-es Gaugin Pro magok adják, melyek a Qualcomm Cortex X1-et veszik alapul, a grafikus megoldás azonban még ennél is izgalmasabb, ugyanis ott egy négymagos RDNA 2 Mobile GPU látható. Ez a leírás szerint 45%-kal múlja felül az Qualcomm Adreno 650-et, mely többek között a Samsung Galaxy Z Flip 5G, Lenovo Legion és OnePlus 8 Pro telefonokat is ellátja. Érdemes kiemelni a fejlett Med
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
Hiába a hosszas tesztidőszak, a Microsoft végül szünetelteti az automatikus frissítést  A Microsoft nemrég örömmel jelentette be, hogy elkészült a Windows 10 korábban beharangozott májusi frissítőcsomagja, mely változtatásokat, újdonságokat és fejlesztéseket egyaránt magában foglal. Naiv módon azt reméltük, hogy a fejlesztők talán tanultak az elmúlt hónapokban érkező frissítésekkel együtt járó folyamatos nehézségekből, és ezúttal talán elegendő lesz pusztán a megjelenésről és a főbb újdonságokról írni. Sajnos a helyzet most is igazodik a sormintához, ugyanis egyre növekszik a hibajelenségek és problémák száma. Az indulás alapból is óvatosan kezdődött, a kompatibilitási problémák ugyanis már ismertek voltak a fejlesztők számára, így azok feltérképezéséhez csak fokozatosan tették elérhetővé a frissítőcsomagot, és ugyan a manuális telepítésre továbbra is van lehetőség, sokaknak az sem működik. Úgy néz ki, hogy a Microsoft nem talál rá a megfelelő ritmusra, hiszen hiába a Windows Insider program egyre növekvő felhasználói létszáma, sajnos a tesztelési folyamat közel sem bizonyul elég hatékonynak. A listán korábbról ismerős hangproblémák és váratlan újraindulások, sajnos egyaránt visszaköszönnek. A jelenségek igen vegyes szórásban jelentkeznek, de az sem ritka, hogy például két azonos típusú és felszereltségű laptopon eltérőek a tapasztalatok. Például van ahol gond nélkül zajlott a frissítés, máshol szintén, de jöttek a hibák, és van ahol egyszerűen nem lehetséges végr
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
Hamarosan egy teljes generációnyi Coffee Lake processzor tűnik el a boltokból  A friss bejelentés alapján, hamarosan véget ér a Coffee Lake alnéven bemutatott processzorcsalád gyártása, az Intel itt alkalmazta második alkalommal, az azóta bőségesen bejáratott 14nm-es gyártástechnológiáját. A Coffe Lake a Broadwell, Skylake és Kaby Lake közvetlen utódja a sorban, ám emelt magszámmal, magasabb Turbo frekvenciával, bővített L3 gyorsítótárral és 2666 MHz-es DDR4 memóriák támogatásával igyekezett leváltani elődjét, illetve nagyjából itt szűnt meg végleg a DDR3 támogatás az LGA 1151-es platformon. A sorozat 2017-ben, a 300-as lapkészlettel együtt érkezett, majd 2018-ban a 8 magos i9 is bemutatkozott. A búcsúzó sorozat a teljes 8. generációs vonalat magában foglalja, tehát a Core, Pentium és Celeron modellek egyaránt eltűnnek majd. Az Intel egészen év végéig foglalkozik a 8. generációval, konkrétan december 18-ig fogad megrendeléseket, a teljesítésük határidejét pedig 2021. július 4-ig bezárólag tudja vállalni. Apróság, de valójában a széria frissített 9. generációját is érinti a helyzet, mivel a 9900K-ra beruházó vásárlóknak a továbbiakban le kell mondania a stílusos műanyag dobozkáról, és be kell érniük az olcsóbb modelleknél alkalmazott kartonnal. A közkedvelt sokszög állítólag megnehezítette a termék tárolását, így az Intel végül leegyszerűsíti a partnerek dolgát. A váltás valójában teljesen érthető, hiszen a gyártó elsődleges érdeke a 10. generációs modellek, és az
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Gyula Sas
AMD-s kártyákban nincs CUDA. A "CUDA" a konkurens GPU fejlesző által szabadalmaztatott programozó, modellező platform és márkanév. Radeon kártyákban a feldolgozó egységeket "Stream Processor"-nak hívják.
2020-01-08 16:14:46
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...