fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 06. 02

A HarmonyOS jön a régebbi Huawei mobilokra is

Hivatalosan is bejelentették a HarmonyOS-t, ráadásul régebbi készülékek is megkapják majdStartol a Huawei rendszere.

Rengeteget hallhattunk a Huawei mobilos ágazatának lemaradásáról, melyet az USA gazdasági szankcióinak köszönhet. Ahogy a nyugati eladásaik csökkentek, a szintén kínai Xiaomi szépen beelőzte őket, a vállalatnak azonban nem áll szándékában feladni a telefonok és okoseszközök széles piacát csak azért, mert nem élvezik többé a Google támogatását. Ez jól látszik azon is, hogy mekkora energiával vetették bele magukat saját operációs rendszerük fejlesztésébe, melynek alapjait ugyan az Android adta, viszont amit ígér, az sokkal jobban hasonlít az Apple átgondolt szolgáltatáscsomagjához.


A fejlesztésről 2019-ben hallhatunk először, ám idén májusban a HarmonyOS 2.0-s verziója a tesztelési időszak utolsó fázisába lépett, így sejthettük, hogy hamarosan ismét hallani fogunk róla. Az sem titok, hogy ez nem egy semmiből felépített rendszer, mivel a kiindulópont a nyers Android volt, de most végre megtörtént a hivatalos leleplezés, ahol érdemi információkat is közöltek. A konzumer ágazat szoftverfejlesztési részlegének elnöke, Dr. Wang Chenglu engedett betekintést a rendszer érdekességeibe, és egyúttal bejelentette egy rakás új termék érkezését, melyek már az új rendszerrel kerülnek forgalomba, vagy rövid időn belül megkapják az optimalizált OS-t egy frissítés keretében. Közel száz eszközről van szó, táblagépekkel, telefonokkal és más okoseszközökkel, melyek egytől egyig az összekapcsolhatóság jegyében hirdetik a HarmonyOS által kínált kényelmet.


Először is valami olyasmit ajánlanak, amit eddig az Apple kínált a vásárlóinak, ez pedig az eszközök közötti interkonnektivitás. Egyetlen érintés az irányítópulton és a kiválasztott monitor, tv, hangszóró, táblagép vagy telefon azonnal összeköttetésbe kerül az általunk kezelt kütyüvel. A lehetőségeket el tudjuk képzelni, kedvünk szerint állíthatjuk, hogy a fogyasztott tartalom hol jelenjen meg, hogy honnan szóljon a hang, vagy hogy hová szeretnénk adatot, fájlokat továbbítani. Nem csak fizikai termékekről van szó, mivel a palettán már most szerepel vagy száz olyan alkalmazás, mely szintén támogatja az új okosfunkciókat. Ez a lista természetesen folyamatosan bővülni fog, viszont a legfontosabb funkciókhoz semmit nem kell telepíteni, az OS legfontosabb képességei azonnal működni fognak. Az ökoszisztémának nyilván meglesznek a korlátai, például nem engedhetjük rá a forró vizet a gyanútlanul zuhanyzókra, de szabadon adhatunk indítási parancsot a különböző alkalmazásoknak, mondjuk számítógépről mobilra, okosórára, és viszont.


A lényeg, hogy egy rugalmas rendszer, mely szinte bármilyen okoseszközzel kompatibilis. Így megvalósítja egy kényelmes és átfogó szolgáltatást, mely a munkától a szórakozásig számos helyzetben egyszerűsíti le azokat a műveleteket, melyekhez korábban az eszközök párosítására, appok telepítésére volt szükség. Nyilván elhangzottak hasonló állítások, hogy a Huawei mobilok népszerű Android-EMUI rendszerét fényévekkel lekörözi, és arról is hallhattunk, hogy telefonunk akkor is pörgős marad, ha betelik a tárhely. A legtöbb esetben a degeszre tömött ROM akadozó teljesítményhez vezet, de Dr. Wang szerint olyan fejlesztéseket hajtottak végre, melyek ebben az esetben is biztosítják majd a zavartalan felhasználói élményt. Említésre került még a játékok alatti teljesítménynövekedés, és az örök délibáb, avagy a hosszú akkukapacitás. A jelenlegi ígéretek szerint az alaposan finomhangolt alkalmazáskezelésnek köszönhetően jelentős mennyiségű üzemidőt spórolnak nekünk, pl. Egy Mate 40 készüléken közel 50 perccel többet játszhatunk, mint korábban. A rendszer nyílt forráskódú, tehát az OpenHarmony projekten keresztül lényegében bárki szabadon próbálkozhat saját verziójának elkészítésével, de nyilván annak örülnek a legjobban, ha minél több gyártó választja a HarmonyOS-t az Androiddal szemben. Ami a biztonságot illeti, egyelőre annyit emeltek ki, hogy összekapcsolt eszközeink segítenek több azonosítási lépcsővel bővíteni a biztonsági lépcsőházat, de hogy ezen felül milyen óvintézkedéseket tettek annak érdekében, hogy ne lehessen egyetlen hackeléssel az egész összekapcsolt házat feltörni, azzal még nem büszkélkedtek el.


Végül fontos megemlíteni, hogy az elviekben kezesebb, rugalmasabb és gyorsabb HarmonyOS nem csak a Huawei és a partnerei által frissen kiadott termékekre lesz elérhető, de egy sor régebbi eszközre is. Ennek elsősorban a Mate, Nova és P sorozatú mobilok, illetve tabletek tulajdonosai örvendhetnek, különösen akkor, ha ezekből többet is birtokolnak. A támogatás nagyjából a Mate 20, a Nova 6, és a P40 készülékekig nyúlik vissza, de a jelenleg ismert gépek listája itt átböngészhető. Ha valaki ennél is régebbi mobilt birtokol, az reménykedhet némi extra teljesítményben, mivel még idén támogatásra számíthat a 2017-es P10 és Mate 10, de a P és Mate 20 sorozat is. Az újdonságok közül már egészen biztos a P50 és a MatePad Pro 2, a mihamarabbi frissítésért pedig előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, ám nagyon úgy tűnik, hogy egyedül Kínában. Aggodalomra semmi ok, érthető, hogy először a belső piacon kezdik meg a terjeszkedést. Érdekesség, hogy a HarmonyOS helyett majdnem más nevet kapott az újraformált Android, ugyanis a Huaweinek csak nemrég sikerült megegyezni a név eredeti birtokosával, ám a Huizhou Qibei Technology valószínűleg megfelelő ajánlatot kapott, ugyanis megvált a márkanévtől.


Egy fontos kitételről nem esett szó, márpedig a HarmonyOS aligha varázsol a fedél alá Google-szolgáltatásokat, így akinek az új funkciók nem elég vonzók, esetleg nincs egy fiókba száműzött mobilja, amit megpróbálna használhatóbbá tenni, annak nem biztos, hogy eleget nyújthat a Huawei alternatív Androidja.

Egyéb források: huawei.com, gsmarena.com, bbc.com,

 

2021. 06. 02

Kevesebb RTX 2060 és több RTX 3000 kártya jön
Az Nvidia új terve logikusnak hangzik, furcsa, hogy eddig tartott, hogy eljussanak idáig
A videokártya szó többnyire már csak dühöt, nevetést vagy egy enervált legyintést vált ki az emberből, a minden korábbinál vékonyabb készletek pedig továbbra is csak egyre drágábban elérhetők. De ha már szűkös készletek, az Nvidia átalakíthatja a gyártásrendjét, hogy a piacra több RTX 30 szériás kártya érkezhessen.
A jelentés forrása a kínai ITHome oldal, mely azt állítja, hogy az ázsiai csendes-óceáni régió technológiai bennfentesei arra számítanak, hogy az NVIDIA hamarosan felére csökkentheti kínálatát a régebbi videokártyákból, természetesen azért, hogy a cég a vadonatúj termékeire koncentrálhasson. Nyilvánvaló, hogy a friss, de ritka és aranyáron keringő Amper chipekről, illetve az RTX 30 sorozatról van szó, mely akár ebben a hónapban kiszoríthatja a még jelenleg is gyártásban lévő RTX 20 GPU-kat. A lépés azért is hangozhat furcsának, mert az év elején újra gyártás alá helyezett RTX 20 és GTX 16 sorozatú kártyák visszahozását állítólag pont az alkatrészhiány és a csökkenteni vágyott végfelhasználói árak indokolták. Előbbi állítólag még mindig megoldatlan kérdés, utóbbi pedig jól láthatóan csak tovább romlott, tehát az RTX 2060, vagy GTX 1660 és 1650 modellekkel hiába próbáltak játékra alkalmas kártyákat juttatni a játékosokhoz, a kevés termék és a bányászok porszívó technikája miatt a siker aligha volt elsöprő.
Hogy valójában mennyire fontos nekik a játékosok elégedetts
Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...