Alkalmazása: 1 teáskanál (2 g) drogot 1,5 dl hideg vízzel leöntünk, majd 6-12 óráig állni hagyjuk. Napi adagja 10 gramm. Készíthetünk belőle forrázatot is, de hideg vizes áztatással minimálisra csökkenthetjük a májat megterhelő anyagok kioldódásának mértékét.
Gyógyteák elkészítésének főbb módjai: gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általban egy evőkanál (kb. 2-3g) gyógynövényt egy csésze (kb. 2-3dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor kerüljük a fém eszközök használatát.
Forrázat: Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Főzet: Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.
Hideg vizes kivonat: Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálka anyagok). az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 5-10 órn át állni hagyjuk, majd leszűrjük.