A népgyógyászatban enyhe nyugtatóként, emésztési zavarok kezelésére, vizelethajtóként, vérnyomáscsökkentőként, valamint fejfájás csillapítására használják.
Gyógytea készítési módok:
Forrázat: Forrásban lévő vizet öntünk a gyógynövényre, majd azonnal lefedjük. 10-15 perc áztatás után leszűrjük.
Főzet: Általában kéregdrogok, magok, termések, gyökerek, hőre nem érzékeny hatóanyagok esetén. A növényi részt 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük.
Hideg vizes áztatás: Nyálka- és vitamin-tartalmú drogoknál (pl. zilizlevél, csipkebogyó) vagy medveszőlőlevél drognál (cseranyagok miatt). A növényi részt 10-12 órán keresztül hideg vízben áztatjuk, majd leszűrjük
Alkalmazása: 1-2 kávéskanál (2-4 g) drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk. Mézzel ízesítve naponta többször, de főleg a délutáni órákban fogyasszuk, napi adagja 3-6 gramm.