fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 05

Jön a Windows 11, alig enyhültek a követelmények

Hamarosan itt a megjelenés, ám a szigorú hardveres feltételek alig változtakOktóberben hivatalosan is Windows 11 megjelenés.

Meglepő húzás volt a Windows 11 bejelentése, hiszen a felhasználók többségének fejében sokáig az a túlmisztifikált kijelentés állt, mely azt sugallta, hogy a Windows 10 lesz az utolsó hivatalos asztali operációs rendszer a Microsofttól, mely frissítések formájában igazodik majd a jövő igényeihez. Ennél azonban kiderültek furcsább dolgok is, ám a legnagyobb meglepetést távolról sem az okozta, hogy a 11 képében valójában egy kissé átdolgozott Windows 10 érkezik, sokkal inkább az, hogy biztonsági okokra hivatkozva alaposan megszigorították az „új” rendszer hardveres követelményeit. Már-már nyakunkon a megjelenés, de úgy néz ki, hogy a telepítéshez és futtatáshoz szükséges feltételek terén még mindig kissé zavaros a kép.


Az érdeklődő PC-s felhasználók egy ideje már kóstolgathatják a Windows 11 előzetes kiadásait, az Insider programban való részvételen keresztül ráadásul azok is betekintést nyerhetnek a soron következő Windowsba, akik nem rendelkeznek a végleges rendszer futtatásához megszabott hardveres környezettel, illetve a kulcsfontosságúnak bizonyuló TPM 2.0 modullal. A napokban azonban befutott a végleges kiadás hivatalos megjelenési dátuma is, és ehhez kapcsolódóan az is körvonalazódott, hogy ki és milyen módon bírhatja majd működésre a rendszert, amennyiben nagyon ragaszkodik a korai átálláshoz. Mint kiderült, a végleges verzió október 5-től indul útjára, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, a frissítésre várakozóknak adott esetben tényleg várnia kell majd, mivel azok, akik nem önálló telepítésre készülnek, a központ csak szép fokozatosan aktiválja majd az update funkciót. Sajnos ezzel együtt az is világossá vált, hogy a Microsoft csak minimálisan enyhített a hardveres követelményeken, ugyanakkor a hajthatatlanok számára biztosított egy kissé felemás jövővel kecsegtető kerülőutat.


Ahogy azt az előzetes, avagy preview kiadás tesztelői tapaszta
lhatták, a próbaverzió elérhetővé vált önálló ISO, vagyis telepítőfájl formájában is, így egy pendrive vagy lemez segítségével a tiszta telepítés is megoldhatóvá vált. Természetesen ez a lehetőség a teljes verzió esetében is opció lesz, és ami a legérdekesebb, hogy utóbbi esetben a telepítő nem lesz különösebben szigorú a gépünk ellenőrzésekor, és lényegében minden olyan PC-re felengedi majd a friss 11-et, amelyen korábban a Windows 10-et gond nélkül futtatta. Sajnos ezzel több gond is akadhat, a Microsoft ugyanis nem ígér sok jót azok számára, akik az optimális élmény eléréséhez ajánlott rendszerigény hiányában állnak neki a telepítésnek. Ezeket ugyanis a „nem támogatott” kategóriába sorolják, ami többek között azzal járhat, hogy az ide tartozó gépek számára nem feltétlenül biztosítják majd a frissítéseket, sőt, még a biztonsági javításokat sem. Ehhez még hozzá tartozik, hogy állítólag a stabilitást és hibamentességet sem garantálják számukra, tehát fokozottan érvényes a figyelmeztetés, hogy „kizárólag saját felelősségre”. Ezzel tehát a Microsoft adott egy különösebb ügyeskedést nem igénylő kiskaput, ugyanakkor le is vette a kezét a biztonsági szempontból elavultnak minősített hardverekről és tulajdonosaikról.


A szigor mögött álló indokok azért finoman szólva is megkérdőjelezhetők, mindenesetre kicsit úgy tűnik, mintha a folyamatosan biztonsági hibákkal és olykor botrányokkal küzdő Microsoft szeretné ledobni a munka terhének egy kiadós részét, illetve a felhasználók azon rétegére hárítani a felelősséget, akik a korlátozások ellenére is az „új” szoftverük mellett döntenének. Tekintve, hogy a Windows 10 jelen állás szerint 2025. október 14-ig biztosan támogatott marad, nehezen indokolható, hogy a 11 esetében például miért kerülnek kizárásra az első generációs Ryzen processzorokkal dolgozó PC-k. Ezekből a kiváló ár-érték arányuk miatt nem kevés lelt gazdára az elmúlt évek során, a Microsoft viszont annyit közölt, hogy ezen a platformon nem tudták biztosítani a rendszer stabilitását. A jelek szerint több szempontból is felesleges lesz sietnünk, hiszen néhány beharangozott funkció már biztosan késve érkezik, az Android appok támogatása például – ami talán a legjobban várt újdonság – szinte kizárt, hogy október 5-től elérhető lesz, inkább a jövő év folyamán készülnek el vele. A frissítéshez amúgy is az újabb gépek tulajdonosai juthatnak majd hozzá először, ráadásul az aktív Windows 10-et használó PC-k és laptopok legnagyobb része szintén valamikor 2022-ben részesülhet a kegyben, hogy ingyen átállhat az új funkciókkal és átalakított felülettel érkező 11-re.

A modern gépek tulajdonosainak lesz a llegkönnyebb dolga.


Hogy a követelmények mennyire nem lazultak, azt már el is kezdték az Insider program tesztelőinek az orra alá dörgölni, mivel figyelmeztető üzeneteket jelenítenek meg azokon a gépeken, melyek valójában nem teljesítik a megszabott specifikációkat. A jelenség állítólag nem általános, mindenesetre intő jel, hogy a teszteléskor kitárt ajtók hamarosan bezáródhatnak. Amennyiben a megjelenést követően mindenképpen tennénk egy próbát a teljesértékű változattal, az ISO telepítéséhez elég lesz bármilyen 64-bites, legalább két magos, 1GHz-es órajellel megáldott CPU, minimum 4GB memória és 64GB tárhely. A megjelenésről szóló hivatalos blogbejegyzés itt olvasható, a támogatott processzorok listája pedig ide kattintva érhető el.

2021. 09. 05

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...