A máj védelmére szolgál és annak működését támogatja. Az összetevők többirányú, sokoldalú gyógyhatással rendelkeznek. Többek között antidiabetikus, tumorellenes, gyulladásgátló, antioxidáns hatást ismertet a szakirodalom.
Virágokból, levelekből, füvekből álló teák esetén 1 csésze teához (2,5dl) egy csapott evőkanálnyi anyagot tegyünk, öntsük rá a forrásban lévő vizet, majd 5 perc után szűrjük le.
Gyökerekből, kérgekből, termésekből és magvakból álló teák esetén 2,5dl forró vízben 5 percig főzzük az egy csapott evőkanálnyi növényi anyagot, majd leszűrjük.
Egyéb növényi anyagokból vagy hőre érzékeny anyagból álló teákat 1 csapott evőkanál mennyiségben csészébe téve kézmeleg vízzel leöntjük, lefedjük és legalább 5 órás áztatás után leszűrjük.