Fűszerként a mediterrán konyha ételízesítője. Emésztésjavító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása emelhető ki. Az újabb kutatások antiszeptikus, fájdalomcsillapító, vírusgátló tulajdonságát bizonyítják. Élvezeti teaként korlátozás nélkül fogyasztható.
Összetevők: borsmentalevél
A teakészítés ajánlati módjai:
Virágokból, levelekből, füvekből álló teák esetén 1 csésze teához (2,5dl) egy csapott evőkanálnyi anyagot tegyünk, öntsük rá a forrásban lévő vizet, majd 5 perc után szűrjük le.
Gyökerekből, kérgekből, termésekből és magvakból álló teák esetén 2,5dl forró vízben 5 percig főzzük az egy csapott evőkanálnyi növényi anyagot, majd leszűrjük.
Egyéb növényi anyagokból vagy hőre érzékeny anyagból álló teákat 1 csapott evőkanál mennyiségben csészébe téve kézmeleg vízzel leöntjük, lefedjük és legalább 5 órás áztatás után leszűrjük.