fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2020. 09. 29

Instabil pár RTX 3080, csere helyett szoftverfrissítés jött

Az ág is húzza az új RTX 3080 kártyát, akinek jutott, annak gondja lehet veleAz EVGA későbbre halasztott RTX 3080 kártyája

Amilyen hangzatos volt az NVIDIA nagy Amper leleplezése, az új videokártyák indulása már sokkal inkább idézi a régi idők nehézkes termékstartjait, ahol a félig-meddig teljesített gyártói ígéretek mellett az alacsony árukészletek, az őrült felvásárlóhadjárat, és végül az új hardverek esetében előforduló gyártási hibák is bekerülnek a képletbe. Márpedig kiderült, hogy bizony az új RTX-ek sem mentesek ezektől, így néhány sikertelenül járt érdeklődő még hálás is lehet azoknak az úgynevezett scalpereknek, akik botok sokaságával szinte a teljes nyitókészlet felvásárolták a két forgalomba hozott Ampere kártyából. A sikeres vásárlók egy része azonban joggal lehet bosszús, mivel az első tesztek sokuk számára kellemetlen élményekkel szolgáltak, az Nvidia pedig jelenleg úgy áll a dologhoz, hogy termékcsere helyett inkább szoftveres megoldást kínál.

Az EVGA megerősítette a baj forrását, az RTX 3080 FTW3 már hiba nélkül érkezik


A hibajelenség híre futótűzként terjedt az online felületeken, és mint kiderült, nem csak a gyári Founders Editiont, de a különféle ismert gyártók egyedi kiadásait is érinti. A vásárlók egyöntetűen arra panaszkodtak, hogy játék közben az alkalmazás váratlanul összeomlik, ők pedig a Windows asztalán találják magukat. Az Nvidia sokáig csendben volt, a sajtó és a közösség tagjai viszont nem bírták cérnával és maguk kezdtek el utána járni a helyzetnek. Az első tapasztalatok annyit árultak el, hogy bizonyos kártyák nem bírják a 2GHz-es vagy annál magasabb órajelet, és mikor a Boost átlépi azt a határt, jön az összeomlás. Mivel a gond nem mindenkinél jelentkezett, ezzel még közel sem kerültek közelebb a megoldáshoz, a felhasználók többsége pedig amúgy sem tolja idáig a GPU frekvenciáját, még akkor sem, ha az automatikus GPU Boost hatékonyan működik, hiszen itt is inkább az 1800-1900 Mhz közötti érték volt a jellemző, mely bőven a hibahatár alatt van. Ahogy gyűltek az adatok, kiderült, hogy a Founders Edition kártyák sem nélkülözik a hibát, viszont jóval kevesebb példány produkálja, az észlelések többsége inkább az Nvidia partnerei által készített modellekhez, például az MSI vagy Zotac egyedi termékeihez köthetők. Az érthető, hogy ezek a kártyák általában egyedi hűtést és magasabb elérhető Boost órajelet kínálnak, melyet adott esetben 2GHz fölé kalibráltak be, így manuális tuningolás nélkül is hamar kideríthető, hogy az adott termék is a problémás darabok közé tartozik-e.

Rengeteg játékos tapasztalt szoftveres összeomlást


A megoldáshoz végül a hardveres előzetesekről és bennfentes információkról ismert tech-videós, Igor's Lab jutott el elsőként, aki négy RTX 3080-ról is lebontotta a burkolatot. A két feltevéséből végül az egyik igaznak bizonyult, ő ugyanis ügyesen kiszúrta, hogy a megfelelő energiaellátásért felelős kondenzátorok egyes kártyákon nem tűnnek a legjobb minőségű daraboknak, ami okozhat a tapasztaltakhoz hasonló jelenséget. Az erős tippet végül az EVGA erősítette meg, miszerint bizonyos kondenzátorokkal kapcsolatos problémák valóban a gyárilag túlhúzott kártyák összeomlását okozhatják, de arra is fény derült, hogy nem véletlenül nem dobták piacra saját RTX 3080 FTW3 kártyájukat. A tesztek végül egyértelművé tették, hogy a hat darab POS-Cap (Conductive Polymer Tantalum Solid Capacitor) kondenzátorral szerelt áramkörök nem bírták az említett 2 GHz körüli terhelést, és miután ezeket elkezdték kicserélni jobb minőségi MLCC-re (többrétegű kerámia szűrő kondenzátor), a hibajelenség többé nem jelentkezett. A vita persze elindult, hogy akkor ki is a felelős a blamázsért, és egyelőre arról hallani, hogy az Nvidia későn osztotta meg gyártópartnereivel a kártyák elkészítéséhez nélkülözhetetlen információkat, így azok tesztelésére alig jutott idő a hivatalos megjelenés előtt, részben ezért nem vállalta az EVGA sem az említett kártya bemutatását.

A nem megfelelő kondenzátor konfiguráció elégtelen okozta az elégtelen működést


A kész helyzet elé állított Nvidia ezúttal megspórolta a bocsánatkérést, és inkább egy új, stabil működést garantáló GeForce driver kiadásával orvosolja a gondot, melyet már elérhetővé is tett a hivatalos odalán. Az erősen problémás helyzetre egyelőre az a válaszuk, hogy az összes RTX 3080 videokártyán csökkentik az elérhető Boost frekvenciáját, hogy az semmiképp se haladja meg a 2010 Mhz-es értéket, a tesztek alapján ugyanis az összeomlás a 2025 Mhz környékén jelentkezik. A GPU Boost visszaszorítása elvileg minden egyes problémás kártya esetén megoldást jelent az instabilitásra, mely nem jelent komoly sebességvesztést, maximum pár százalékot a gyári alaphoz képest. Arról ugyanakkor egy szó sem esett, hogy mi van azokkal, akik szeretnék kihasználni a kártya elvi képességeit, és manuális túlhajtás mellett használnák azt. A tuning ugyanis mindig is a garancián kívül eső terület volt, melyre a felhasználók csak saját felelősségükre merészkedhettek, így papíron ebben az esetben nem fordulhatnak jogorvoslatért, a minimális Boost különbség pedig valószínűleg a hibahatáron belül marad, az új driver pedig biztosítja a stabilitást, tehát a kártyák a továbbiakban probléma nélkül üzemelhetnek tovább.

Főleg a gyártópartnerek kártyáival volt baj


A gyártópartnerek reakcióira azért még kíváncsiak lennénk, ahogy arra is, hogy vajon mely modellek rendelkeznek hibátlan áramköri konfigurációval, ahol nem okoz gondot a GPU órajelének drasztikusabb megemelése. A hibát megszüntető GeForce Game Ready Driver 456.55-ös legújabb verziója ide kattintva letölthető.

2020. 09. 29

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Dénes Balázs
Panyik Sándor, nem érted hogy gondoltam ez egyszerűt. A tekercs, a kondi, ellenállás az áramkör réssze, ami önmagában nem áramkör. Nem egy IC pl, amitartalmazhat áramköröket, logikai kapukat, stb. Alkatrészek, önmagukban nem képeznek bármiféle műveletre, alkalmas dolgot. Amúgy tényleg nem bonyolult alkatrész, ha az EVGA mérnőkeinek sikerült rájönni, majd cserélni az alkatrész. Az Nvidia gyanítom nagyobb cég, több mérnökkel, mégis elszúrták a dolgot. Filéres téma az a szar alkatrész. Ez a vicces.
2020-10-02 11:26:43
Panyik Sándor
Látom van baj Dénes Balázsnál. Először is "legegyszerűbb áramköri elem", ha olyan egyszerű akkor légyszíves válaszd ki a megfelelőt az elérhető 100.000 fajta kondenzátor közül, hogy melyik lenne megfelelő (nagyvonalakban...). Másodszor a GPU-nak, mint minden CPU-nak van egy alap órajele, amit garantál a gyártója. Na már most a Boost frekvencia, amivel itt gond van, azt a gyártó nem garantálja, ezt a processzor köré épített elemek milyensége befolyásolja. Ha CPU-ról van szó, akkor alaplap, GPU esetében meg az MSI, ASUS... által készített kártya. Ha ezzel a kártyával gond van, akkor az nem az nVidia hibája, ha a Boost frekvencia crash-el szintén nem az nVidia hibája. CPU esetében is szoftveresen/BIOS-ban van lekorlátozva a Boost, nem értem itt miért lenne ez probléma? Nem tudom mit kellett volna törni magukat rajta. A kiadó cégnek azért nem tűnt fel a kondenzátor blama, mert az ő referencia dizánjukban, amiket elküldted a gyártóknak jobb minőségű kondenzátor van, csak ezt nem minden gyártó követett. Valamint mint írták, ez csak kis csoportot érint, ezért sem tűnt fel annyira nekik (mivel pl.: a tápegységed instabilitása is okozhat ilyen problémát, ha a határon mozog a dolog).
2020-09-30 19:54:42
Papp Gábor
Utánna néztem az asus tuf rtx 3080 kártyákon mind a 6 kondenzátor javitva lett igy azok birják szépen a 2080 ghz is szóval ha jo gput akarok akkor csak is az asus kártyát vegyétek meg azon az összes rendes kerámia kondenzátor ami birja a h?t durván és nem fagy ki soha. A másik meg vannak akik még a kondenzátorokra is raktak h?t?pasztát azt amit olloval vágni is lehet és arra raktak h?t?bordát és ventit és ugy még a 2200 mhz is elérték vele fent van a neten .
2020-09-30 19:22:31
Papp Gábor
Utánna néztem az asus tuf rtx 3080 kártyákon mind a 6 kondenzátor javitva lett igy azok birják szépen a 280 ghz is szóval ha jo gput akarok akkor csak is az asus kártyát vegyétek meg azon az összes rendes kerámia kondenzátor ami birja a hőt durván és nem fagy ki soha. A másik meg vannak akik még a kondenzátorokra is raktak hűtőpasztát azt amit olloval vágni is lehet és arra raktak hűtőbordát és ventit és ugy még a 220 m,hz is elérték vele fent van a neten .
2020-09-30 19:21:08
Dénes Balázs
A legegyszerűbb áramköri elem a kondenzátor, az ellenállással és a tekercsel, nagyvonalakban. És ezt basszák el. Ehhez csak gratulálni tudok a kedves mérnököknek, már ha lehet őket így nevezni. Valahogy sejtettem, hogy az órajel visszavétele lesz a megoldás. Nesze paraszt. Nagyon nem törték magukat. Milyen érdekes, hogy egy külső gyártónak feltűnt a kondenzátor blama, a kiadó cégnek meg nem. Még eggyel kevesebb indok, hogy Nvidia kártyáért pénzt adjak. Bár ha megnyerném itt a 3080-at, akkor azért kicserélném az 5700 XT-t. :)
2020-09-30 10:28:48
Tóth Szabolcs
Ahogy der8auer is megmondta, a gyártóknak nincs idejük rendesen tesztelni, így az a vásárlókra marad. Vagyis ha te az elsők között akarod megszerezni a legújabb hardvert, akkor fel kell készülnöd arra is, hogy az nem lesz hibamentes.
2020-09-29 22:23:42
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...