fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 02
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 04. 01
Játszós home office konfig 180 ezerért!
2020. 03. 31
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
2020. 03. 31
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
2020. 03. 30
Limbo? Inside? Végre életjel a fejlesztőktől
2020. 03. 30
Hétvégi felújítás? Modern Warfare 2 Remastered
2020. 03. 30
Az USA a TSMC-t is eltiltaná a Huaweitől
2020. 03. 27
Járványsegély? Közel egymillió dollárt adakozott a CD Projekt RED
2020. 03. 27
Isteni teljesítmény extrém áron? MSI MEG X570 GODLIKE
2020. 03. 27
Az új mobil AMD odaszúrt a 3950X-nek is!
2020. 03. 27
Ezekkel az alkatrészekkel vigyázz, ha gépet építesz!
2020. 03. 26
Most ingyen beszerezhető a World War Z!
2020. 03. 26
EUV gyártás és DDR5? Érkeznek a Samsung újdonságai
2020. 03. 26
AMD videokártyák lopott adatait árulja egy ismeretlen!
2020. 02. 24

Ez valami óriási! - Fractal Design Define 7 és 7 XL

Az elsőosztályú szerkezeti és anyagminőségéről ismert gyártó, két méretes házzal bővíti a Define szériáját, illetve a high-end házak kínálatát. Aki komolyabb rendszerekben gondolkodik, melyhez a tágas belteret és a jó hangszigetelést részesíti előnyben, a vadonatúj Define 7 házak valamelyike minden bizonnyal jó választás lesz.

Letisztult, és határozott megjelenés


A Fractal Design említése esetén általában minőségi megoldások jutnak eszünkbe, ám a profin összeállított, elsőosztályú anyaghasználattal készült házaik nem éppen a pénztárcakímélő megoldást kereső felhasználókat célozzák. Ez így rendben is van, hiszen mindig a kiváló, hangszigetelést szem előtt tartó, jól szerelhető darabokról van szó, melyek elegendő opciót biztosítanak a különféle hardverelemek elhelyezéséhez. Ami kérdéses, az a szellőzés hatékonysága, mert bár bőséges helyünk van a megfelelő hűtés kialakítására, a zárt előlapos, illetve nyitható ajtós modellek gyakran alul maradnak a konkurencia szellősebb megoldásaival szemben.

A rácsozott filter nélkül jóval hűvösebb a rendszer


Ahogy az a méretekből adódik, mindkét esetben E-ATX lapok fogadására is alkalmas toronyházakról beszélünk, és ahogy azt sejtjük, az XL változat kínálja a legtöbb bővítőhelyet, illetve teret a méretesebb légterelők számára. A két változat mindegyike különféle oldallappal rendelhető, kezdve a hangszigetelt fémmel, tovább a háromféle edzett üveglapos megoldásig, ráadásul a fekete-fehér színkonbináció is választható. Alul egy kényelmesen kihúzható porszűrő lemezt találunk, az előlapot pedig egy anodizált alumínium ajtó fedi, melyet kinyitva egy masszív műanyaggal rácsozott szűrő óvja a ventilátorokat. Eltávolítása igényel némi határozottságot, talán többet mint azt elsőre gondolnánk, de a megfelelő anyaghasználatnak hála nem kell félteni. Mondhatni így lett kitalálva, ebben a házban ugyanis nem találunk mocorgó, vagy berezonáló elemeket, minden részlet és minden illesztés a helyén. Apróság, de közvetlenül felette egy kisebb rács az optikai meghajtónak fenntartott helyet óvja, mely természetesen annak hiányában átadja helyét a ventilátornak. Jóval egyszerűbb lesz a ház tetején lévő filter mozgatása, mely jóformán az egész felső részt lefedi. Fedlapból ráadásul egy tömör és egy jól szellőző megoldás is választható, cseréje pár könnyed mozdulattal elvégezhető, az oldalsó szellőzőrések és az előlap találkozásánál.

fekete-fehér változatban is


A kébelvezető csatornához rögzítve találjuk a hosszúkás ventilátorszabályzó hub-ot, mely PWM vezérlést és összesen 30 wattos kimeneti teljesítményt biztosít. Nagyjából szokásosnak számít a három darab előre beszerelt ventilátor, melyekből két 140mm-es kiadást elöl, egyet hátul találunk. Alapból hét darab 120/140 mm-es venti fér be, de ha a 7 XL esetén beérjük 120-as változatokkal, azokból akár kilencet is betehetünk. Amit érdemes kiemelni, hogy az ilyen házakat többnyire azok választják, akiknek a PC munkaeszköz is, így adott esetben igénylik a 3,5" meghajtók számára kialakított helyet. Nos, míg sok ház esetében maximum kettő fér be, esetleg az utólagos bővítéshez külön elemeket kell vásárolnunk, itt akár hat darab hagyományos merevlemezt is azonnal beszerelhetünk. Ha tartalomgyártással foglalkozunk, a házon nem fog múlni a kényelmünk, és ez nem lenne elég, bővíteni ezúttal is lesz lehetőségünk. Konkrétan a kihasználatlanul maradt ventilátorhelyekre szerelhetünk külön megvásárolható tálcákat, extra merevlemezeink számára. Igazán ötletes és okos megoldás, mindig jó látni ehhez hasonló rugalmasságot a gyártók részéről.

Tárhely? Az XL nem ismer határokat


Az első tesztek arról tanúskodnak, hogy míg a zajszint továbbra is dicséretes és a bőségesen ajánlható kategóriába esik, a szellőzés a kissé zárt előlapnak köszönhetően nem tökéletes. Fontos kiemelni, hogy elég kinyitni az ajtót, és akár 10°C-ot is nyerhetünk a zárt állapothoz képest, melyet további 5-7°C-kal csökkenthetünk, ha a rácsot is kipattintjuk. Komoly munkafolyamatok esetén szükségünk lesz a szabad légáramlásra, így viszont számítanunk kell arra is, hogy a rendszer hangja nem lesz izolált többé. A maximalisták persze lecserélhetik a ventiket a legdrágább a Noctua modellekre, de ez nem feltétlenül indokolt. Összességében masszív, tágas, jól szerelhető, a legnagyobb CPU hűtő vagy videokártya befogadására alkalmas házakról van szó, mely komolyabb munkaállomásokat is szívesen lát vendégül. Visszafogott dizájn, stabil és időtálló kialakítás, ahogy azt a Fractal Design-tól megszokhattuk.

Kényelem és jó szerelhetőség


A Define 7 nettó árai nagyjából 55 és 60 000 Ft környékén alakulnak, attól fügően, hogy a hagyományos, vagy az üveglapos kiadásokra vágyunk. Ugyan ez a helyzet az XL változattal, ott a nettó ár 70 és 75 000 Ft körül várható.

2020. 02. 24

Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
Alig néhány órája váltak elérhetővé a legfrissebb adatok a Big Naviként emlegetett Radeonról, köszönhetően egy AMD partner védtelenül hagyott weboldalának. A friss információk új megvilágításba helyezik az eddigi ismereteinket is, lássuk hát mire lesz képes az AMD Radeon RX Gamma XT! Órajelek, teljesítmény, sávszélesség Ha furcsának hat az elnevezés, egy kis kutakodás után hamar kiderül, hogy a Gamma Cassiopeia nem más, mint a W alakjáról ismert csillagkép középső tagja, más néven Navi. A tekintélyt parancsoló keresztnév nem véletlen, az AMD fejlesztésének eredménye fényes csillag lesz a gyártó termékei között, elég csak egy pillantást vetni az órajelekre, a blokkdiagramot bemutató ábrán. Az előző generációs csúcsot leköröző számítási kapacitás a GCU, vagyis a Quad Compute Unit érdeme, mely hanyagul meglépi a két gigahertzes alap órajelet, sőt, igény szerint 2633 Mhz-es Boost frekvenciára kapcsolható. Az eszméletlen magaslatok eddig elérhetetlennek tűntek, ám nagyon úgy tűnik, hogy a GPU 7nm-es csíkszélességen készül, a korábban már említett EUV gyártástechnológia bevetésével. A helyzet úgy áll, hogy a TSMC korábban beharangozott 7nm EUV gyártósórain, valószínűleg jut majd hely az AMD grafikus chipjeinek is, így ez a szörnyeteg hamarosan a boltok polcaira, és a játékosok gépeibe kerülhet. A kártya összesen 80 számítási egységgel (CU) dolgozik, a dia pedig pontosan 5120 Stream Processort (SP) ír, és egy gyors osztással pedig megkapjuk a kettő arányát, mely változat
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
Nemrég adtunk hírt a CD Projekt RED felajánlásáról, mikor a játékipar egyik legszimpatikusabb vállalata közel egymillió dollárt adományozott az egészségügynek. A hírek azóta egyre több játékipari szereplőt említenek, akik szintén hasonlóan inspiráló lépést tettek, és a Humble Bundle aktuális akcióján keresztül most akár mi is segíthetünk. Humble Conquer COVID-19 Bundle Mintha csak tegnap lett volna, hogy a videojátékok kedvelőit világszerte a konzolok új generációjának érkezése és a tavaszi játékmegjelenések tartották lázban, mások a késve érkező alkotások miatt bosszankodtak. A járvány azonban rendesen átírta a hétköznapjainkat, de ha már otthon ragadtunk, a hírek figyelése mellett játékokkal is elüthetjük az időt. A kedvezményes gyűjteményeiről, és jótékonysági akcióiról is ismert Humble Bundle akciójával, most két legyet üthetünk egy csapásra: úgy juthatunk olcsón egy értékes játékcsomaghoz, hogy a teljes összeg felajánlásra kerül. A speciális ajánlat keretében több mint 40 játékhoz férhetünk hozzá, melyet egy vaskosabb csokor e-book és hangoskönyv fog közre, természetesen angol nyelven. Az összeállításba olyan ismert stúdió is dobott be játékokat, mint a THQ Nordic, és számos közkedvelt indie játék fejlesztője is beköszönt, hogy közösen egy ezer dolláros összértéket meghaladó (nagyjából 340 000 Ft) válogatást kínáljanak fel, alig több mint 10 000 Ft-ért. A hátékok listája a következő: A Darksiders széria első két részének bővített kiadásai, melyekben
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
Sok szolgáltató igyekszik valamilyen módon segíteni az online kommunikációt, akár a hálózat tehermentesítésével, akár a szükséges alkalmazások módosításával. A korlátozások mellett azonban számos fejlesztés is történik, a kiterjesztett hírszolgáltatás mellett a Facebook például az élő közvetítéseket segítő funkciókkal bővül. A „live stream”, vagyis az élő közvetítés még sosem volt ilyen népszerű, ám nem csak a közkedvelt Twitch csatornák nézőszáma magas, de a Facebookon indított élő bejelentkezések is megszaporodtak. A közösségi oldal fejlesztői reagálnak növekvő igényekre, így az elkövetkező hetekben igyekeznek a Facebook Live szolgáltatást elérhetőbbé tenni, minden felhasználó számára. Az első lépés, hogy csökkenteni igyekeznek a szolgáltatáshoz szükséges adatforgalmat, így azok is könnyebben használhatják, akik esetleg csak minimális mennyiségű mobilinternettel rendelkeznek. A frissítés teljesen régiófüggetlen, tehát minden felhasználót érint majd. Olyannyira, hogy bővülnek a hozzáférési lehetőségeink is, így nem feltétlen lesz szükség Facebook fiókra, egy élő adás megtekintéséhez. Ezt valószínűleg a közvetítőre bízzák majd, ahogy azt is, hogy biztosít-e lehetőséget az interakcióra, melyre a telefonhálózat (PSTN) integrálásával új lehetőség nyílik. Az élő adás kezdeményezője ingyenes számokat hozhat létre, ezzel a kiválasztott nézők is szóhoz juthatnak. Érkezik az „audio only”, vagyis a kizárólag hang alapú közvetítés, mely a videós adatfolyam n
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
Nagyszerű korszak ez a hardverkedvelők és a technológiai fejlesztések rajongóinak, ami első sorban az AMD törekvéseinek köszönhető. A Ryzen processzorok bevezetésével, illetve a Zen magok folyamatos fejlesztésével új életet leheltek a tetszhalott CPU piacba, ám arra sokan nem gondoltunk, hogy olyan téren is feltörnek, ahol korábban sosem rúgtak komolyan labdába. Ez a terület pedig a laptopok felső kategóriája. Korábban mi is közöltünk egy kiszivárgott mérési eredményt, most azonban elérhető bőséges számú hivatalos teszt és beszámoló, melyeknek mindegyike egy felé mutat: a Zen 2 magok bevetésével az új mobilprocesszor nem csak a nyers erő, de hatékonyság tekintetében is állva hagyta az Intelt. A tesztek alanya minden esetben az új Asus Zephyrus G14, mely egy ultrakönnyű notebook, ám ez egészen addig nem tűnhet különösnek, amíg nem tudjuk, hogy milyen processzor hajtja. A Ryzen 9 4900HS egy 8 magos, 16 szálas processzor, 3 GHz-es alap-, és 4.3 GHz-es Boost órajellel, mely a 7nm-es gyártástechnológiának köszönhetően mindössze 35 wattos TDP-vel dolgozik. Mostanáig a piac legerősebb laptopokba szánt megoldását természetesen az Intel szállította, egy Core i9-9980HK formájában, mely szintén 8 magos és 16 szálas, ugyanakkor 14nm-es csíkszélességen készült és 45 wattos TDP-vel indul, alap frekvenciája 2.3 Ghz, és megfelelő hűtés esetén akár 5 Ghz-es Boost elérésére is képes. Hogy mi ebben a különleges? Bár alapvetően mi is elsősorban a PC-s hardverelemek körül forgolódunk, az eh
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres