fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 13

Itt a Ray-Ban és a Facebook közös okosszemüvege

Az okosmobilt még nem igazán válthja le, pedig a Facebook már ezen dolgozikEz még nem az igazi, de szemüvegnek nem rossz.

Ha okosszemüvegről hallunk, elsőként valószínűleg a sci-fikből ismert kiterjesztett valóság jut eszünkbe, mely a szemünk elé táruló környezet látványát a lencsékre vetített extra vizuális és szöveges információkkal egészíti ki, valahogy úgy, ahogy azt például az amerikai hadseregnél használt, módosított HoloLens szemüvegek teszik. A Facebook néhány napja leleplezett kütyüje egyelőre itt még nem tart, legnagyobb erénye pedig elsősorban átlagos megjelenésében rejlik, hiszen bizonyos távolságból nem lesz egyértelmű, hogy valaki mondjuk éppen videofelvételeket készít.

Egy átlagos napszemüveg, néhány extra funkcióval.


A Facebook és a Ray-Ban közös munkáját dicsérő Ray-Ban Stories legnagyobb érdeme ugyanis az, hogy a benne rejlő technikát egy hagyományos megjelenésű napszemüvegbe sikerült belezsúfolni, mely első pillantásra nem feltétlenül árulkodik arról, hogy mivel is van dolgunk. Többek között ebben is különbözik például a hasonló Snapchat Spectaclestől, mely 5 éve jelent meg és kissé szokatlan formával bír. Persze közelről már itt is kiszúrhatjuk a keret felső sarkaiba ágyazott két lencsét, ám önmagukban még ezek sem számítanak annyira különlegesnek, hiszen kamerával egybeépített szemüvegek már évek óta kaphatók. A párossal amúgy 5 megapixeles képeket készíthetünk belső nézetű perspektívából, az integrált memória pedig összesen 500 fotó, vagy legfeljebb 36 darab félperces videofelvétel tárolására alkalmas. A tartalmak lementéséhez vezetékekkel természetesen nem kell bajlódnunk, mivel wi-fi segítségével egyenesen a Facebook View alkalmazásba másolhatók, ahol korlátozott mértékben szerkeszthetők is, onnan pedig megoszthatók Facebookon, Instagramon és más platformokon.

Messziről biztosan nem fogjuk kiszúrni a kamerákat.


A fotózáshoz használhatjuk a szárba épített gombot, sőt, a funkció aktiválása után még a "Hey Facebook, take a video" parancsra is hallgat, igaz, ezen felül más hangutasításra nem reagál, sajnos ennyire azért nem lett okos. Nem érdemes továbbá keresni a Spectaclesben látott kis színes kijelzőt sem, van viszont beépített hangszóró, mely bluetoothon keresztül kommunikál. Utóbbi kezeléséhez egy érintőgombot használhatunk, mely a felvételek indításán és megállításán túl a hangerő beállítását is lehetővé teszi. A sztereó hangélmény persze elmarad a normál fülhallgatóktól megszokott hangminőségtől és előfordulhat, hogy nagyon közelről más is felfigyelhet rá, de az eddigi tapasztalatok szerint meglepően jól szól. A keret amúgy két lámpát is hordoz, a jobb oldali kamera fölött például fehér fény jelzi a világ felé, ha a kamera használatban van, ám ez erős nappali fényben nem biztos, hogy minden esetben feltűnő, a kamera pedig valószínűleg akkor is működik, ha a kis fényforrást valahogy letakarják.

A LED fehéren izzik, ha a kamera működik.


A belső részen lévő másik lámpa különböző fénykódokkal jelzi a szemüveg aktuális állapotát, így a párosítási módot kékkel, a felvétel hibáját fehérrel, az akkumulátor hibáját pedig pirossal. Teljes töltöttség esetén zöld színt láthatunk, mely egyórás töltési idő után villan fel és nagyjából hatórás használatot vetít előre, de ezt a View alkalmazásban pontosabban is ellenőrizhetjük. Ahogy azt a vezetékmentes fülhallgatóktól megszoktuk, a tokja töltőként is funkciónál, mely a teljesen lemerült akksit legfeljebb háromszor lesz képes feltölteni, maga a tok pedig USB Type-C csatlakozót kapott, amihez kábelt is mellékelnek. A tesztek szerint intenzív használat esetén nagyjából 20%-os merülés tapasztalható, tehát egy kirándulással töltött napot bőven kiszolgál, a tokjával együtt pedig még többet is. Mint kiderült, az eszköz összeszerelési minősége sem hagy maga után kívánni valót és a funkciói is szépen működnek. Fontos, hogy az app és a szemüveg összekötéséhez állítólag Facebook-profilra mindenképpen szükség lesz, viszont a szoftverrel pillanatok alatt egymásra találnak és a wifis adatküldés szintén zökkenőmentes. További érdekesség, hogy nincs akadálya az orvos által felírt, látásjavító lencsék használatának sem.

A tok vezeték nélkül tölt, a tokot pedig a Type-C kábel.


A Facebook új terméke tehát leginkább abból a megfontolásból született, hogy végre legyen a piacon egy olyan, extra funkciókkal felvértezett szemüveg, ami nem csak kényelmes, de kifejezetten utcai felhasználásra szánták. Bár az 5 megapixeles kamera már nem túl nagy dolog, a Ray-Ban modell ebben a tekintetben mégis egyedülállónak nevezhető. Andrew Bosworth, a Facebook kiterjesztett és virtuális valóságért felelős alelnöke azonban a termék célját is igyekezett tisztázni, mely tömören az, hogy „megteremtse az alapokat a fogyasztók tudatában a sok-sok jövőbeli termékhez, amelyeket ezen a téren kínálunk". A vállalat nem titkolt célja, hogy a jövőben olyan okosszemüvegeket alkosson, melyek alkalmasak lehetnek a telefonok kiváltására és még annál is többre. Ennek érdekében több párhuzamosan zajló fejlesztés is évek óta folyamatban van, és több mint valószínű, hogy hamarosan az ő AR megoldásukkal is találkozhatunk. A tervezés során állításuk szerint számos csoporttal kommunikáltak, a legtöbb kritikát pedig érthető módon a videofelvételt és fotózást jelző fény kapta, mely lényegében nem lehet elég feltűnő.A Ray-Ban Stories háromféle dizájnban elérhető, a legolcsóbb modell pedig 299 dollár, mely nagyjából 88 ezer forint.

2021. 09. 13

Íme az új Intel foglalat, két generációt biztosan kibír majd
Felbukkantak a közelgő Alder Lake-S processzorokhoz társított új foglalat részletei
Az Intel hamarosan megjelenő Alder Lake-S asztali processzorcsaládja várhatóan a közeljövőben debütál. Ahogy azt már megszokhattuk, ezzel együtt ismételten egy foglalatváltás előtt állunk, ám ezúttal egy jelentős előtt, méghozzá az LGA1700-as CPU foglalat formájában, amelyről a napokban teljesértékű képek és technikai részletek is nyilvánossá váltak.
Az Intel 12. generációjának közeledtével a felhasználók ismét szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy az új processzorok beszerzése most is teljes platformváltást követel majd a vásárlóktól. Ahogy az a közelmúltban már kiderült, a vadonatúj foglalat jelentős változásokon esett át, az elődökhöz képest ugyanis alaposan megnyúlt. Mint kiderült, ez a drasztikus módosítás a korábban már jól bevált, illetve a jelenleg forgalomban lévő processzorhűtők rögzítését is megnehezítheti, ráadásul az előzetes értékelések alapján a fedetlenül maradt hőátadó felület következtében a hűtés hatékonyságára is negatív hatást gyakorolhat. Végül a korábbi homályos fotók után a kínai Bilibili fórumokon végre felbukkantak az első értékelhető képek, részletesebb bemutatót azonban a Videocardz közölt, bemutatva a már ismert LGA1200, és a soron következő LGA1700 közötti legfőbb különbségeket.
Az Intel tehát a 15R1 kódnéven futó LGA 1700-as foglalatra vált, melynek leginkább szembetűnő változása, hogy a 37.5 x 37.5 mm-es, lényegében négyzet alakú területet tég
Eltávolítható lett a jelszó a Microsoft-fiókokból
Sokat emlegették, és most meg is tették az első komoly lépést a jelszavas azonosítás felszámolása felé
A Microsoft még az előző év végén tett közzé egy terjengősebb blogbejegyzést, melyben az adatvédelemhez „ősidők óta” használt jelszó alapú azonosítás veszélyeit ecsetelték. Az értekezés témája és konklúziója pedig nem volt mást, minthogy záros határidőn belül szeretnék kivenni az egyenletből a biztonságot jelentősen gyengítő, begépelhető jelszavakat, hogy a felhasználókat a modernebb és megbízhatóbbnak tartott lehetőségek felé tereljék.
„A jelszavak használata nehézkes és biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók, illetve bármilyen méretű szervezetek számára, minden 250 vállalati fiókból havonta átlagosan egy kompromittálódik. A Gartner Group (globális kutatási és tanácsadó cég) szerint az összes ügyfélszolgálati hívás 20-50 százaléka jelszó-visszaállításra irányul” – foglalta össze a lényeget a Microsoft alelnöke tavaly decemberben közölt bejegyzésében. Persze nem csak a Microsoft beszél úgy a jelszóról, mint egy jelentős mértékben elavult intézményről, hiszen többek között a Google is hasonlóan hangos ebben a kérdésben, és természetesen esetükben is rég bevezetésre került a többlépcsős azonosítás és a hitelesítő alkalmazások is. Mindenesetre a Windows mögött álló óriásvállalat már évek óta beszél arról, hogy közeleg az idő, amikor a biometrikus azonosítás, az azonosító appok és további modern megoldások teljes mértékben kiszorítjá
Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap
Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálható
Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.
Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újab
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...