A Flavogard hatóanyaga a Piknogenol (Pycnogenol®), francia tengerparti fenyo (Pinus maritima) kérgének vizes kivonata, amely koncentrált formában és változatlan összetételben tarlatmaz aktív bioflavonoidokat és más anyagokat. Egy gramm Pycnogenol ® gyártásához (kivonásához) kb. 600 g fenyőfakéreg szükséges.
Hogyan hat a Flavogard
Értágitás a nitrogénoxid fokozott termelésén keresztül A kéthetes Pycnogenol-fogyasztás (180 mg/nap) után az értágítás a véráramlás 46%-os növelését eredményezte a kiinduló értékhez képest fiatal egészséges önkéntesekben , amely szignifikánsan jobb volt a hatástalan placebónál. A nitrogénoxid-szintáz-gátló semlegesítette a Pycnogenol hatását . Nishioka és mtsai, 2007.
Érfalerősítés a kollagén lebontásának gátlásán keresztül Klinikai vizsgálatokban a Pycnogenol gátolta a kollagenáz/ elasztáz/ hyaluronidáz bontó enzimek hatását, ezzel megvédte a kollagént/elasztint a lebontástól.
A fentiekből fakadó érfal-strúktúra megerősítése jelentős mértékben hozzájárult a Pycnogenollal klinikai vizsgálatokban több területen (pl. vénás elégtelenségben, diabéteszben, retinopathiában, stb.) elért eredményekhez
Gyulladáscsökkentés a gyulladásos enzimek csökkentett termelésén keresztül A Pycnogenol a lehető legkorábban avatkozik bele a gyulladásos kaszkádba - a gyulladásos enzimek (az ízületeknél: COX-2, a légutaknál: 5-LOX) gyártását csökkenti (3). Ez számos előnnyel jár a standard gyógyszeres terápiával összehasonlítva. A kevesebb COX-2 kevesebb tünetet (pl. fájdalmat, merevséget) okoz, amely kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerrel enyhíthető jobb mellékhatás-profil mellett.