fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 19
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
2020. 02. 19
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
2020. 02. 19
A NAGY PROCESSZOR TESZT! 21 Intel és AMD proci erejét mértük össze.
2020. 02. 18
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
2020. 02. 18
Korai hozzáférés? Comet Lake-S processzorokat árult egy webáruház
2020. 02. 17
Váratlan gyorsulás? GDDR6 memóriát kaphat a GTX1650
2020. 02. 17
A Metro Exodus végre Steamen, most 40%-os leárazással
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 02. 13
A mindenre (is) elég brutál processzor. 💪
2020. 02. 12
YouTube music? Ezt kínálja a Google, ha zenére vágyunk
2020. 02. 12
Hajlékony és okos, avagy az összecsukható telefonok reneszánsza
2019. 04. 03

Május végén mutatják be a Ryzen processzorok harmadik generációját

Közeleg a 3. generációs Ryzen processzorok megjelenése, de először ismét az alaplapok érkeznek


Nagy figyelem összpontosul majd Lisa Su-ra, az AMD elnök-vezérigazgatójára május 27-én, az évenként megtartott Computex rendezvény idei bevezető napján. A szerverekbe szánt Epyc processzorok második szériáján túl érkeznek a harmadik generációs Ryzen processzorok, a hozzájuk tartozó X570-es alaplapok, sőt talán még az új Navi-ra keresztelt GPU architektúrát is megismerhetjük.

Konkrét műsortervet vagy termékpalettát ugyan nem tettek közzé, ám a hónapok óta tartó találgatások és az összeollózott információ morzsák, egyre közelebb hozták a közönséget a várható újdonságokhoz. Amit már tudni vélünk, hogy a megszokott módon, először az új lapkészlet mutatkozik be, majd ezt követik a processzorok. Az új CPU-k közül az üzleti értékesítésre szánt Epyc szerverprocesszorok élveznek elsőbbséget, de legkésőbb júliusig a Ryzeneknek is meg kell érkezniük a boltok polcaira. Az új X570-es alaplapok nem hoznak magukkal új foglalatot, marad az első két generáció által használt AM4, így aki már rendelkezik ilyen lappal, valószínűleg egy szimpla BIOSZ-frissítést követően le is csaphat egy új CPU-ra. Az egyetlen már ismert újdonságot, ebben az esetben a PCI Express 4.0 szabvány bevezetése jelenti, ami PC-s fronton az AMD-nél mutatkozik be elsőként.

Úton a Ryzen 3000


A 4.0-ás PCE-E busz optimális esetben képes megduplázni az előd 3.0 sebességét, így egy sávon 16 GT/s (1969 MB/s) sebességre lesz képes, ez pedig 16 vonalas (x16-os) csatlakozón 31,51 GB/s-os sávszélességet nyújt. Azt nem árt tudni, hogy bár a készeres sebesség jól hangzik, és a jövőben biztosan profitálhatunk majd a megnövelt sávszélességből, egyelőre csak minimális mértékben használhatjuk ki a lehetőségeit. A tesztek alapján még a felső kategóriás videokártyáknak is kényelmesen elég a 3.0-ás szabvány által nyújtott 15 GB/s körüli adatátvitel, és ez igaz az USB vagy a hálózat igényeire is. Egyelőre csak a drágább NVMe SSD-knek lehet hasznos, amik közelítenek az M.2-es szabvány 3940 MB/s körüli értékéhez, illetve most az eszközök vezérlőit kell majd az alaplapi támogatáshoz igazítani.

Vajon az Intel árcsökkentéssel reagál?


A 7nm-es gyártási technológiával készült processzorok mellett a grafikus chipekre is kíváncsiak vagyunk, ám a Navival kapcsolatban még sokkal homályosabb a kép. Bizonyos elméletek szerint a következő generációs konzolok meghajtásában kapnak majd főszerepet, de azt is hallani, hogy először az Nvidia középkategóriás videokártyáival konkurálnak majd, mielőtt újabb kategóriákkal bővülne az asztali kínálat. A 14nm-es Vega 10 és a Polaris 10 GPU-k, amelyeket az RX Vega és az RX 500-as kártyákban használnak, összesen 4096, illetve 2304 stream processzort használnak, a 7nm-es technológiával megspórolt hely viszont akár 1.6-szor több egység elhelyezését teszi lehetővé, ami komoly teljesítménynövekedést ígér. Ami viszont biztosra vehetünk, hogy a CPU-k mellett új APU-k is érkeznek, így a Ryzen 3000 grafikai téren is szolgál érdekességekkel. Tavaly december végén az AdoredTV YouTube csatorna közölt egy magabiztos összefoglalót, ahol bemutatta a Zen2 architektúrával érkező Ryzeneket. Bár a a listán szereplő infókat nem vehetjük készpénznek, eddig ez kínálja a legtöbb részletet az új processzorokkal kapcsolatban, és szerepelnek rajta a Ryzen 3-as és Ryzen 5-ös apuk is.

Tíz asztali processzort várunk


A belépő szintű Ryzen 3 3000 a legolcsóbb a tíz processzor közül, amely 6 magos és 12 szálon dolgozik, az órajele 3.2-től a 4GHz-es Boost értékig terjed, és nagyjából 30 000 Ft-os (100$) áron lesz beszerezhető, ha hihetünk a szivárogtatásnak. A lista legbrutálisabb darabja a Ryzen 9 3850X, 16 maggal és 32 végrehajtási szállal. Az órajel ebben az esetben a diszkrét 4.3GH-zről indul és egészen a szolid 5.1GHz-es Boost értékig mászik, a tuning még csak ezután következhet. A magas órajelekért és a komoly tuningpotenciálért nagyjából 140 000 Ft-ot (500$) kérhetnek majd, ám néhány tízezret még érdemes lehet rászámolni, az Intel jelenleg legerősebb i9 9900K-ja például 165 000 Ft alatt sehol sem beszerezhető újonnan. A lista két érdekes darabja még a két APU, a Ryzen 3 3000G és Ryzen 5 3600G, melyek beépített Navi 12 GPU-val rendelkeznek, és bár az órajelek itt mindkét esetben gyengébbek a hagyományos változatok értékeinél, ezt kompenzálják a 15 illetve 20 számítási egységgel rendelkező GPU-k, a Ryzen 3 3000G ráadásul az első asztali felhasználásra szánt APU lesz a piacon, ami 6 maggal dolgozik. Ha ezek az információk bizonyítást nyernek, az AMD igen komoly konkurenciát állít szembe az Intel jelenlegi felhozatalával, ár/érték arányban pedig könnyedén le is nyomhatja a konkurencia aktuális generációját.

KD - PCX

2019. 04. 03

Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
Amikor azt hittük, hogy az egyedi megoldások megjelenésével többé nem lesz gond az RX5700 széria hűtésével, az Asus ROG Strix megoldásai új bekezdést indítottak. A rossz tapasztalatok egyre csak gyűltek, az Asus azonban kiderítette a problémát és megoldást is ajánl. A ROG Strix a felső kategóriás termékekről és tuningra kihegyezett komponensekről szól, ám gyártó rendesen elnézett valamit. A vásárlók alig várták, hogy egy izmos hűtéssel felszerelt strapabíró kártyát kapjanak, ám a megjelenést hamarosan panaszos vásárlói bejelentések követték, a kártyák ugyanis indokolatlanul komoly melegedést produkáltak. Bár a gyártó az AMD-re mutogat, az a helyzet, hogy a problémáért mindkét fél felelős.  Jobb később mint soha, mondhatnák, ugyanis utólagos tesztek kiderítették, hogy az AMD téves információkkal látta el partnerét a hűtés rögzítéséhez szükséges nyomás mértékéről. Az elvégzett mérések során 50 és 70 PSI között értek el optimális teljesítményt, ezzel szemben az AMD eredetileg 30 és 40 PSI körül határozta meg, a megfelelő hőtovábbításhoz szükséges értéket. Bár az AMD valóban tévedett, a felelősség áthárítása nem túl elegáns, hiszen tökéletesen látszik, hogy az Asus egyáltalán nem tesztelte megfelelő alapossággal a szériát, mielőtt útjára bocsátotta a vásárlók felé. A helyzet megoldása a hűtést rögzítő csavarokban rejlik, a ROG kártyákon alkalmazott darabok egyszerűen nem elég szorosak a szükséges nyomás eléréséhez. A helyzet orvoslására sokan alátétekkel, és a csava
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
A sorozat kilencedik darabja ugyan csak a megjelenített történelmi korszakot tekintve volt forradalmi, de ha valaki a klasszikus Assassin's Creed stílusra vágyik, ugyanakkor megdobbantja a szívét a 19. század Angliája, ne hagyja ki az Epic Games Store aktuális akcióját. A Ubisoft bejáratott szériája 2007-es megjelenése óta, jóformán egyetlen évet sem hagyott ki újabb epizód nélkül. A Syncicate ráadásul a sorozat legnagyobb fiaskóját, a 2014-es Unity-t követte, mely tökéletes céltáblája volt a játékipar pofátlansága miatt méltatlankodó tömegeknek. A futószalagon gyártott epizódok, az ezerszer is újrahasznosított ötletek és a minden innovációt nélkülöző (de teljes áron értékesített) részek után, a kiadó átgondolni kényszerült, hogyan tartsa életben a sok fejéstől kimerült tehenét. Így míg a Montréali szárny belekezdett az átgondoltabb Origins fejlesztésébe, a kanadai csapat kisebb hírverés mellett megpróbálta visszarángatni a bérgyilkosokat a vállalhatóság talajára. A Syndicate tehát nem a teljes megújulás, inkább az engesztelés jegyében készült, és ezt igazából egészen szépen teljesíti. Azzal nehéz vitatkozni, hogy az Assassin's Creed még legrosszabb pillanataiban is fantasztikusan megszerkesztett játéktereket tárt elénk, és ez alól a Syndicate sem kivétel. Az 1800-as évek Londonja a megszokott alapossággal lett kidolgozva, a környezet minden pillanatában a hitelesség érzetét kelti, így az időutazós faktor, ami a sorozat egyik legnagyobb vonzereje, ezt a részt is simán e
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
Az internet és a vezeték nélküli hálózat mára olyan hétköznapi igénnyé vált, hogy a szakadozó kapcsolat komoly frusztrációt okoz a kényelemhez szokott felhasználónak. A kutatók nem a stressz kezelésére, sokkal inkább a Wi-Fi technológia megtámogatására alkották meg újdonságukat. Mind tudjuk, hogy még a legkomolyabb routerek és hálózati eszközök sem tudnak leküzdeni bármekkora távolságot, és minden falat. Hogy házunk minden pontján stabil netkapcsolatot biztosíthassunk, különféle jelerősítő megoldások között válogathatunk, akár minden szobába antennákat aggathatunk, és gépünkbe is komolyabb antennát szerelhetünk, hogy biztos legyen a végeredmény. Ám ez nem minden esetben hatékony, sőt, legyen akárhány antennánk, a jel sokszor rendkívül meggyengül, mire a forrástól az adott ponthoz ér, a sok kiegészítő pedig sokkal költségesebb, mint amilyen hatékony. Az MIT munkatársai ezt a problémát egy modernebb megoldással orvosolják. A Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) úgy gondolta, ahelyett, hogy minden konnektorba jelerősítőket aggatnánk, miért ne használhatnánk antenna gyanánt az adott környzetet, vagyis az épület falait. A szoftveresen vezérelt RFocus természetesen úgynevezett "okos felület", mely több mint 3000 antenna és 100 áramköri lap egységéből áll, hogy a fogadó oldalán így maximalizálja a leadott jel erősségét. A tesztek megmutatták, hogy akár tízszeresen képes az átlagos jel felerősítésére, mindezt meglepően olcsón. Az apró antennák m
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Szakály György
Elég megnézni az eheti processzor akciós árakat. A Ryzen5 1600X kemény 2600 Ft-tal drágább, mint az i3-8100, márpedig abból reggelire 2-őt megeszik az AMD egysége. Ha tényleg 130$ lesz a 3300G (6mag/12szál és még 15 GPU) arra semmilyen válasza nem lehet egy darabig az Intelnek. Mert ez a teljesítmény náluk legalább a 2x-es áron ha elérhető.
2019-04-06 15:58:40
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres