KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 22

Az i9-12900K lenyomott egy 32 magos Threadrippert

Az AMD processzora már nem fiatal, eredetileg mégis az volt az esélyes

Ma már mind tudjuk, hogy az AMD szépet gurított a Ryzen processzorokkal, hiszen lényegében minden kategóriában erős szereplővé vált, és mostanra már nyers erő tekintetében le is hagyta a rivális ajánlatokat. Az Intel azonban jó ideje készül már egy régen várt nagy fordulatra, a sokadik céges átalakulás első lépése pedig egy kompetens vezérigazgató kinevezése volt, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan látványos fejlesztésekkel állnak elő. Az egyhelyben ácsorgás végét az új Alder Lake-S széria jelentheti, mely egy előzetes teszteredmény alapján odavágott még egy 32 magos Threadripper processzornak is.

Az Alder LAke-S? Végre valami újdonság az Inteltől.


2018 augusztusában jelent meg hivatalosan az AMD Threadripper 2990WX, mely 32 maggal és 64 logikai szállal a közönséget és a tesztelőket egyaránt lenyűgözte. Az energiaéhes szörnyeteg nagyjából 1800 dolláros ajánlott árán, állva hagyta minden ellenfelét, főleg a sok magot és nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokban. Az idő persze felette is eljár, és ma, amikor közeleg a Zen 4, de az AMD már a Ryzen 5000-rel is alaposan odalépett az egymagos teljesítménynek, a hároméves Zen+ magok egy szálon nyújtott ereje aligha lehet versenyképes. De ne feledjük, hogy a sok mag adott esetben többet nyújt, mint kevés, de egyenként nagyon izmos mag, éppen ezért a Threadripperek még a mai napig is megállják a helyüket a megfelelő feladatkörben. Úgy tűnik, hogy a generációs fejlődés azonban egyre jobban megmutatja magát, egy teszt szerint ugyanis az Intel új hibrid felépítésű, 8+8 magos asztali processzora már lenyomja a HEDT kategória egykori legerősebbjét.

32 mag és 64 szál, igaz, ma már kevésbé meggyőző Zen+ magokkal.


Az Alder Lake-S szériáról már sokat hallhattuk, hogy sikerét az Intel a heterogén felépítésétől reméli, valahogy úgy, ahogy az az ARM mobilchipjeiben már olyan jól működött. A lényeg, hogy az i9-12900K úgy ért el kifejezetten impozáns benchmark eredményt, hogy a nyolc darab izmosnak ígérkező Golden Cove magja mellett nyolc energiabarát, ugyanakkor jóval gyengébb Gracemont kapott helyet, ráadásul Hyper Threading lehetőséggel is csak a Golden Cove magok rendelkeznek. Külön érdekesség, hogy a tesztekhez mellékeltek CPU-Z programból származó képeket is, melyek szerint a 12. generációs Intel processzor 5300MHz-ces frekvencián üzemelt. Bár megvan az esély rá, hogy ez pont túlhajtás eredménye, de az is benne van a pakliban, hogy igen kellemes lesz a magok együttes működése esetén érvényes, gyári Thermal Velocity Boost órajel. A teszt a Cinebench 23 adatbázisában zajlott le, ahol a jól ismert napfényes szobácskát kell minél nagyobb tempóban kiszámolni és megjeleníteni, az esetnek azonban van még egy fontos aspektusa.

Az Intelnél valószínűleg csak 8 mag dolgozott. EZ így elég korrekt eredmény.


Mégpedig az, hogy a teszt Windows 10 alatt zajlott, ami nem is lenne különösebben érdekes, ha az Intel esetében nem az új hibrid struktúrát alkalmazó CPU-ról lenne szó. A kétféle processzormag megfelelő kezelésében, avagy a terhelés és a fogyasztás kiegyensúlyozásában ugyanis egy Thread Director nevű hardveres komponens segíti a rendszert, a Windows 10 azonban jelenleg nem ismeri ezért nem tudja megfelelően kezelni ezt a mikroprocesszort. Ebből pedig következik a logikus következtetés, hogy az elvégzett teszt ideje alatt a gyengébb Gracemont magok nagy valószínűséggel meg sem mozdultak. A megjelenés előtt álló Windows 11 állítólag már most is sokkal jobban bánik a hasonló felépítésű CPU-kkal, mindenesetre ez az információ arról árulkodik, hogy az új Intel i9-es nem használta ki minden tartalékát és a győzelme 8 mag eredménye volt volt a 32 mag, illetve 16 logikai szál küzdelme volt a 64 ellen.

Ez már valódi versenynek számít?


Az elérhető adatok szerint az Intel i9-12900K egy Gigabyte Z690 AORUS Ultra alaplapban dolgozhatott, 32 GB of DDR5-5200 memória társaságában, két modulos felosztásban. Akárhogy is, a Ryzen Threadripper 2990WX és az általa produkált 30054 pont bizony alulmarad attól a 30549 ponttól, amit az i9-12900K teljesített. Az AMD mentségére azért érdemes elmondani, hogy a 3 éves processzorban dolgozó Zen+ magok teljesítményét ma már szépen meghaladtuk, az AMD pedig már a következő generációban leváltotta a 2+2 csatornás DDR4 memóriavezérlőt, mely akkor sajnos visszafogta a Thredrippereket. Amennyiben ezek az eredmények valósak, az elképesztő szintugrást jelent, és nem csak az Intel, de az egész piac számára. Ezzel rendesen odavágnának a Zen3-nak és a sokat méltatott Ryzen 5000-nek is, hiszen az összehasonlítás szerint ez valamivel kevesebb mint a duplája annak, amit a 8 magos Ryzen 7 5800X teljesít. A Zen 4 persze még szintén előttünk áll, mindenesetre érdekes tény, hogy mindössze 3 év után egy otthoni felhasználásra szánt csúcsprocesszor, mindössze 8 maggal képes odavágni a nagy terhelésre tervezett 32 magos munkagépet.

Hoppá, az Alder Lake már a Zen 3-nak is bemutatkozott.


A végén pedig még egy érdekesség egy újabb AMD-s vereségről. Az Ashes of Singularity játék a sokmagos processzorok erejének kiváló felhasználásáról ismert, tehát nem véletlenül mai napig az egyik legkedveltebb darab, ha a CPU-k erejének teszteléséről van szó. Egy kiszivárgott kép tanúsága szerint a 12900K közel 40%-kal többet hozott ki a játékból és egy RTX 3080 videokártyából, mint a 16 izmos Zen 3 magjáról ismert Ryzen 9 5950X. Fontos megjegyezni, hogy két különálló teszt összevetéséről van szó, és bár a szoftver verziója azonos, a 3080 típusa valószínűleg eltérő volt, és más részletek is különbözhetnek, melyek csalóka eredménnyel szolgálhatnak.

Mi mindenesetre kíváncsian várjuk az újabb méréseket és még annál is inkább a megjelenés napját mely remélhetőleg legkésőbb november második felében, állítólag 19-én esedékes.

2021. 09. 22

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...