fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 26
Gyilkos páros - i7-9700K/RTX 2070 SUPER számítógép teszt
2019. 09. 24
Úthenger lábujjhegyen - 9900K/2080S számítógép teszt
2019. 09. 21
A furcsa ház, az élő fegyver és a lány - Control bemutató
2019. 09. 16
Hogy szuperál? RTX 2070 vs 2070 SUPER/Ryzen 7 3700X teszt
2019. 09. 13
Pulzus rendben - Sapphire PULSE RX 5700 és RTX 2060 SUPER OC teszt
2019. 09. 05
Tuningolt Navi egyedi hűtéssel? - MSI RX5700 MECH OC és Ryzen 5 3600 teszt
2019. 09. 04
Játék vagy munka? Mindkettő! - R9 3900X vs i9-9900K teszt
2019. 08. 15
Takarékos játékos kétszázezerért? - Ryzen 5 2600/GTX 1660 számítógép
2019. 08. 14
Vízerőmű egymillióért? i9-9900K/RTX2080 számítógép
2019. 08. 12
CPU egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 7 3700X és I9-9900K teszt
2019. 08. 07
Processzor egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 5 3600X/i9-9900K számítógépek tesztje
2019. 08. 05
XT vagy RTX? - RX 5700XT és RTX 2070/i9-9900K számítógép teszt
2019. 08. 02
Rágógumival a Nácik ellen - Wolfenstein Youngblood játékbemutató
Cikkek
2019. 06. 06

RGB-s tápegységre vágysz? Ilyen gépházat válassz!

Ezúttal egy furcsa elnevezésű gépházat mutatunk be, ami majdnem Mátrix, csak két X-szel a végén, és leginkább tükörsima üveg felületeiről fogunk rá emlékezni. Ebben a gépházban a tápegység helye is üveg borítást kapott, ami furcsa megoldás, de kétségkívül látványos. A DeepCool Matrexx 70 közepes torony ára a szokványosnál némileg magasabb, de ez éppen a méltán népszerű üvegfelületek miatt alakult így.A gépház E-ATX, ATX, Micro-ATX és Mini-ITX formátumú alaplapok befogadására alkalmas. 3,5 és 2,5"-os meghajtókat egyaránt szerelhetünk bele, van hely több videokártyának (egyenként 380mm hosszúsággal), vagy egy vertikális elhelyezésű videokártyának legfeljebb 360mm magasságig (ami nem foglal több mint két bővítőhelyet). Processzorhűtő 170mm magasságig szerelhető be, valamint legfeljebb 200mm mély tápegységet kaphat a konfiguráció. A gépház elejébe három darab 120mm-es ventilátor szerelhető, illetve egy a hátoldalra fények nélkül. Emellett a fedlapra rögzíthetünk legfeljebb három 120/140mm-es ventilátort. A hátoldalon 30mm helyünk van a kábelek elvezetéséhez, valamint több oldalon is mágneses porszűrőt láthatunk. Az I/O panelen két USB 3.0 és egy USB 2.0 port található.

Csomagolás

A hatalmas kartondobozban érkező gépházat hungarocell panelek védik a sérüléstől és nejlonzacskó a kisebb karcoktól.
Kicsomagolás után máris láthatjuk az edzett üveg paneleket, az oldalsó és az elülső lap is ilyet kapott.
Az elülső panelen szellőzőrácsok láthatók, ami elég nagy légáramlásra ad lehetőséget, mivel az I/O panel is a gépház tetején kapott helyet, és a teljes első felület a megfelelő szellőzés biztosítását szolgálja.

Külsőségek

A gépház külső szerkezete ABS műanyagból készült. Bár ez nem egy kifejezetten nehéz gépház, a legkönnyebbek közé sem sorolható. Súlya közel 10kg, mérete 475×228×492mm. Alaplap terén igen nagy választási lehetőséget ad, gyakorlatilag bármit beleszerelhetünk. E-ATX formátumtól a legkisebb Mini-ITX formátumú alaplapokig bármit választunk ki, az ebbe a házba jó lesz.
A hátoldalon 7 bővítőhely található, plusz 2 extra hely vertikális videokártya számára. Ez alatt található a tápegység helye, aminek szintén üveg fedele van.

Felül a gépház elülső része gondoskodik a konnektivitásról, itt a szokásos gombok találhatók: ki-be kapcsoló, fejhallgató-csatlakozó és USB portok. A szellőzés egyértelműen nem probléma ennél a gépháznál, körben 360fokban szellőzőrács van az előlapi panelen. A felső panel szellőzőrácsa mágnesesen tapad, nincs szükség szerelésre a tisztításához.Belső felépítés

Az alátámasztásról négy gumitalp gondoskodik. Ezen a részen is van egy eltávolítható mágneses porszűrő közvetlen a PSU alatt, ez könnyedén tisztítható és visszahelyezhető.A Matrexx 70-ben rengeteg szerelőnyílás van, de sajnos egyik sem kapott gumibélést, amit helyenként így hiányolhatunk. A tápegység a bal alsó részben helyezkedik el és üveg borítás védi, pontosan így:
Az üveg borítás itt sokak számára zavaró lehet, egyrészt mert láthatóak maradnak a kábelek, másrészt itt könnyebbben gyűlik a por. Az üvegpanellel ellátott előlap egy gombnyomással kivehető. Itt van ugyan porszűrő, de ez nem mágnesesen rögzül. Könnyű eltávolítani, de a visszaszerelése kicsit problémásabb.


Első oldal, üveg fedlap nélkül


A gépház belső részén felül rengeteg hely van kialakítva hűtés számára. A hátsó részbe csak egy gyárilag szerelt ventilátort kapunk, de több ventilátor, vagy folyadékhűtés is beszerelhető.

Hátul baloldalt ott az egyetlen előszerelt elszívó ventilátor, ami 120mm nagyságú. Ezen a helyen található még 7 bővítőhely, ami elegendő az E-ATX alaplapokhoz.Az alaplapi keret jobboldali részénél (mögötte) helyben bővelkedünk, itt akármennyi kábelt is elrendezhetünk problémamentesen. A gépház vázán rengeteg rögzítőpont van, és összesen 3cm vastag üres tér van itt kifejezetten kábelrendszerezés céljára.

A PSU területe szintén bőven elég ahhoz, hogy elférjen egy normál méret ATX tápegység, és emellett még kábeleknek is maradjon hely.

Egy HDD rekesz van két tálcával, ezt egyszerűen be kell tolni a helyére, majd csavaral rögzíteni. Gumibélés itt sincs, vagyis a HDD-k rögzítései minősége nem a létező legjobb, és csak kettőt szerelhetünk be.Az SSD-ket az alaplapi keret hátoldalán rögzítjük csavarozással. Két rekesz van, összesen négy pozícióra szerelhető a meghajtó.

Korábban a DeepCool ugyanennek a gépháznak az RGB változatát tervezte kiadni, ehelyett jött ki a Matrexx 70 a nem minden felhasználó által igényelt kiegészítőktől lecsupaszítva, de ezáltal olcsóbban is. Ezen a 20000Ft körüli áron egy ilyen típusú gépház jó vételnek mondható. Kifejezetten jól néz ki - bár vannak olyan pontok, ahol a felhasználók szélsőséges 'igen' vagy 'nem' véleményt mondanának erre, hiszen ott az üveg fedlappal elátott tápegység rész, aminek köszönhetően minden látszik. Minden IS. Aki csúnya és olcsó tápegységét akarja rejtegetni, nem fogja szeretni ezt a gépházat, de aki ezen a téren is figyelt a jó külsőre, az szívesen veszi az átlátszóságot, hiszen ez egy újabb komponens, amit edzett üveg lapon át mutogatni lehet. Például a Thermaltake RGB-s tápegységei lehetnek kiváló jelöltek ebbe a gépházba.

Érdemes-e a Matrexx 70-et választani?

Amit negatívumként lehet említeni ezen a gépházon, hogy az előlap mögé szerelt szűrő nem mágneses rögzítésű, mint a fedlapon látható. Szőrszálhasogatásnak tűnhet, meg persze attól függ, mennyire gyakran akarjuk leszedni és tisztítani az első szűrőt. A visszaszerelése problémásabb, mint a fedlapon lévőé, ahol egyszerűen csak visszatesszük és a mágnes máris rögzítette – az egyébként össze-vissza hajtogatható – szűrőrácsot a megfelelő helyre. Ami még nagyon hiányzik, az a gumibélés a szerelőnyílásokból, de ezeket egyébként nem feltétlen lehet erős negatívumnak tartani, mert ebben az árkategóriában ezek nem nevezhetők kötelező alapfelszereltségnek.

Persze ízlés kérdése - nem mindenki fogja szeretni, de sokak kedvence lehet ez a gépház. A tükrös hatást keltő üvegfelületek a Matrexx 70 meghatározó vonása. Bár ez elég nagy átlátszóságot biztosít, azért mégis el lehet rejteni a konfigurció kevésbé látványos komponenseit, ehhez is megvannak a megfelelő felületek. Emellett minden szükséges dolog megvan ebben a gépházban, jó hűtés, porszűrők, USB 3.1 integráció és viszonylag problémamentes szerelés. (Létezik ugyanennek a gépháznak egy RGB-s verziója, a Matrexx 70 3F, ott annyi a különbség, hogy a gyártó előreszerelt 3 RGB ventilátort az előlapi panel mögé.)A belső felépítés kapcsán nincs okunk panaszra. Persze említhető, hogy a HDD-ket csak csavarral rögzítjük és az első oldalról elérhetőek, de ez aligha fog bárkit is eltántorítani. A DeepCool ráadásul ebben az esetben gondoskodott arról, hogy beférjen egy E-ATX formátumú alaplap, ennek megfelelően könnyedén elhelyezhetőek méretesebb videokártyák is. A felső, első és hátsó részben van még extra hely vízhűtésnek. Az optikai meghajtó úgy tűnik tényleg a múlt részévé vált, ezt USB-csatlakozású külső DVD/Bluray lejátszóval oldjuk meg, ha igény van rá, de a felhasználók többsége már nem igényli. Tárhely terén említettük már, két HDD-t lehet beszerelni és 2x2 SSD-t, ebből kettőnek van kerete, kettőt közvetlen a vázra kell rögzíteni.

A Matrexx 70 nem tökéletes, de ebben az árkategóriában nagyon jó vétel. A gyárilag szerelt ventilátor lehetne erősebb – bár legalább csendes -, ezt egy ütősebb konfignál vagy le kell cserélni, vagy további ventilátorokat kell beszerelni, de a felhasználó nagy valószínűséggel amúgy is beszerez három RGB ventilátort a gépház elejébe, ha egy ilyen sok üveg felülettel ellátott házat választ. Bár arra ügyelni kell, hogy RGB vezérlőt nem mellékel a gyártó, ezt is külön kell venni. Összességében ez a dizájn leginkább az esztétikáról és a helybőségről szól, egy-két apró hiányosságtól eltekintve csak ajánlani tudjuk.

NTG - PCX

Cikkek
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
Ez alkalommal egy rendhagyó bemutatóra kerül sor, hiszen költséges konfigurációból nem kevés fordult meg műhelyünkben, és még az egymilliót jócskán meghaladó összeállítások sem ritka vendégek nálunk, ám ezúttal egy igazán egyedi vásárlói igényt sikerült teljesítenünk. A rendszer főbb elemei a consumer vonal csúcsát képviselik, de nem kirívóan különlegesek, hiszen többször is bemutatásra, vagy épp tesztelésre kerültek már. Ezúttal azonban az Intel jelenlegi csúcsprocesszorát, nem egy jól bevált Be Quiet! Dark Rock Pro 4 léghűtés, de nem is egy középkategóriás kompakt vízhűtés tehermentesítette, hanem egy egyedi, limitált szériás Thermaltake folyadékhűtéses rendszer, mely szilikon tömlők helyett, jóval kevésbé rugalmas, ám annál stílusosabb és látványosabb merev csöveket használ. A cikk ezúttal nem a játéktesztekről szól, inkább csak bemutatja a konfigurációt, külön figyelmet fordítva a Thermaltake látványos szörnyetegére. PHANTEKS ENTHOO EVOLV X (PH-ES518XTG_DGS01) A szokás nagy úr, így ezúttal is a gépházzal kezdünk. A Phanteks felső kategóriás háza minden igényt kielégít, olyannyira, hogy az eredetileg választott modellel nem volt megoldható az alaplap, és emiatt a méretes vízhűtés beszerelése sem, így eggyel odébb kellett lépnünk, hogy a szerelés megvalósulhasson. A holland gyökerű Phanteks, tizenkét éve egy új processzorhűtővel alapozta meg jó megítélését, a méltán kiérdemelt hírüket pedig azóta is minőségi hűtési megoldásokkal, modding kiegészítőkkel szolgálják
A Radeon amire vártunk? - MSI RX 5700 XT EVOKE OC bemutató
Végre az erősebb Navi is elhagyta a gyári hűtést Itt a szeptember, és végre Magyarországon is tiszteletüket teszik az egyedi hűtéssel ellátott Navi kártyák. Az MSI RX 5700 MECH OC-t nekünk is volt alkalmunk elvinni egy körre, így nagyjából képet kaphattunk róla, hogy mit tud a gyári dizájnt, és a rémes blower hűtőt elhagyó MECH kiadás. Aki szemfüles, valószínűleg kiszúrta már, hogy webshopunkban egy másik kártya is felbukkant, méghozzá az erősebb XT újragondolt változata. Az EVOKE szériához tartozó kártya szintén az MSI műhelyéből került ki, és szintén egy gyárilag emelt órajellel rendelkező dupla ventilátoros megoldás. Az első házi tesztek elkészültéig nézzük meg közelebbről, mit is nyújt a várakozók számára az MSI RX 58700 XT EVOKE OC. Az MSI több formában is útjára indítja saját Navi változatait, a már bemutatott MECH változat mellett Gaming X, air-boost illetve az itt látható EVOKE széria is képviselteti magát. Az EVOKE egy új sorozat, ami első ránézésre a gyártó Lightnig sorozatát juttathatja eszünkbe, mely hasonlóan masszív, és nem túl hivalkodó dazájnnal megáldott fém hűtéssel hódított. Ahogy a MECH OC-n, úgy itt is visszaköszön a Twin Frozr VII dizájnra épülő, két 90 mm-es Torx ventilátor. Ha a kártyára pillantunk, azonnal szemet szúr, hogy hosszából lefaragtak jó 3 cm-t, cserébe a nyitott, dupla ventivel szerelt hűtésnek és a borításnak köszönhetően vaskosabb lett. Külsejével nem követ semmilyen extravagáns trendet, és nem is flancol, hacsak az arany és pezsgő sz
Prémium meghajtók a Gigabyte-tól - Aorus RGB M.2 SSD bemutató
A Gigabyte néhány éve belátta, hogy ennyi tapasztalattal a háta mögött ideje követnie legnagyobb konkurenseit, így az Asus, vagy akár az MSI után a Gigabyte is külön brandet hozott létre, ahol a megszokott jó minőségű alaplapok és videokártyák mellett, további játékosoknak szánt kiegészítőket dobnak piacra, méghozzá a felső, illetve prémium kategóriában. Végül tavaly eljutottak az első SSD-ig, idén pedig bemutatták az első high-end NMMe meghajtóikat is, melyek egyszerűen az Aorus RGB SSD nevet kapták. Ahogy azt már megszokhattuk, a kiváló minőség és az ütős teljesítmény mellett RGB díszítéssel jelzik, hogy ha az M.2 vagy PCIe modellekre tekintünk, nem belépőszíntő termékkel van dolgunk. GIGABYTE Aorus RGB M.2 SSD Az SSD-k alumínium hűtőbordával felvértezve érkeznek, és bár ma már ez sem számít újdonságnak, esetünkben RGB megvilágítást is kapunk, az ismert sas alakú logó mögé bújtatva. Ami valóban újdonság, hogy ez az első termék, ami nem csak pulzál, vagy villog az RGB skála színei között ugrálva, de kompatibilis a gyártó RGB Fusion 2.0 rendszerével is. Ennek értelmében, amennyiben a technológiával felvértezett alaplapot vásárlunk, teljes irányítást kapunk az eszköz viselkedése, illetve beállításai fölött, és a gépünkben lévő egyéb hasonló termékekkel is szinkronba hozhatjuk. Aki számára ez fontos szempont, lassan nem marad alkatrész, ami ne világítana, és ami fölött ne rendelkeznénk teljes kontrollal. Választáskor azonban érdemes tájékozódnunk, amennyiben szeretnénk kézb
Hozzászólások
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Bozoli70
Érdeklődni szeretnék, hogy a VGA-hoz hol lehet beszerezni a függőleges beszereléshez az adaptert?
2019-09-30 21:33:21
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás Belépés 0 A kosár üres