fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
2019. 06. 06

RGB-s tápegységre vágysz? Ilyen gépházat válassz!

Ezúttal egy furcsa elnevezésű gépházat mutatunk be, ami majdnem Mátrix, csak két X-szel a végén, és leginkább tükörsima üveg felületeiről fogunk rá emlékezni. Ebben a gépházban a tápegység helye is üveg borítást kapott, ami furcsa megoldás, de kétségkívül látványos. A DeepCool Matrexx 70 közepes torony ára a szokványosnál némileg magasabb, de ez éppen a méltán népszerű üvegfelületek miatt alakult így.A gépház E-ATX, ATX, Micro-ATX és Mini-ITX formátumú alaplapok befogadására alkalmas. 3,5 és 2,5"-os meghajtókat egyaránt szerelhetünk bele, van hely több videokártyának (egyenként 380mm hosszúsággal), vagy egy vertikális elhelyezésű videokártyának legfeljebb 360mm magasságig (ami nem foglal több mint két bővítőhelyet). Processzorhűtő 170mm magasságig szerelhető be, valamint legfeljebb 200mm mély tápegységet kaphat a konfiguráció. A gépház elejébe három darab 120mm-es ventilátor szerelhető, illetve egy a hátoldalra fények nélkül. Emellett a fedlapra rögzíthetünk legfeljebb három 120/140mm-es ventilátort. A hátoldalon 30mm helyünk van a kábelek elvezetéséhez, valamint több oldalon is mágneses porszűrőt láthatunk. Az I/O panelen két USB 3.0 és egy USB 2.0 port található.

Csomagolás

A hatalmas kartondobozban érkező gépházat hungarocell panelek védik a sérüléstől és nejlonzacskó a kisebb karcoktól.
Kicsomagolás után máris láthatjuk az edzett üveg paneleket, az oldalsó és az elülső lap is ilyet kapott.
Az elülső panelen szellőzőrácsok láthatók, ami elég nagy légáramlásra ad lehetőséget, mivel az I/O panel is a gépház tetején kapott helyet, és a teljes első felület a megfelelő szellőzés biztosítását szolgálja.

Külsőségek

A gépház külső szerkezete ABS műanyagból készült. Bár ez nem egy kifejezetten nehéz gépház, a legkönnyebbek közé sem sorolható. Súlya közel 10kg, mérete 475×228×492mm. Alaplap terén igen nagy választási lehetőséget ad, gyakorlatilag bármit beleszerelhetünk. E-ATX formátumtól a legkisebb Mini-ITX formátumú alaplapokig bármit választunk ki, az ebbe a házba jó lesz.
A hátoldalon 7 bővítőhely található, plusz 2 extra hely vertikális videokártya számára. Ez alatt található a tápegység helye, aminek szintén üveg fedele van.

Felül a gépház elülső része gondoskodik a konnektivitásról, itt a szokásos gombok találhatók: ki-be kapcsoló, fejhallgató-csatlakozó és USB portok. A szellőzés egyértelműen nem probléma ennél a gépháznál, körben 360fokban szellőzőrács van az előlapi panelen. A felső panel szellőzőrácsa mágnesesen tapad, nincs szükség szerelésre a tisztításához.Belső felépítés

Az alátámasztásról négy gumitalp gondoskodik. Ezen a részen is van egy eltávolítható mágneses porszűrő közvetlen a PSU alatt, ez könnyedén tisztítható és visszahelyezhető.A Matrexx 70-ben rengeteg szerelőnyílás van, de sajnos egyik sem kapott gumibélést, amit helyenként így hiányolhatunk. A tápegység a bal alsó részben helyezkedik el és üveg borítás védi, pontosan így:
Az üveg borítás itt sokak számára zavaró lehet, egyrészt mert láthatóak maradnak a kábelek, másrészt itt könnyebbben gyűlik a por. Az üvegpanellel ellátott előlap egy gombnyomással kivehető. Itt van ugyan porszűrő, de ez nem mágnesesen rögzül. Könnyű eltávolítani, de a visszaszerelése kicsit problémásabb.


Első oldal, üveg fedlap nélkül


A gépház belső részén felül rengeteg hely van kialakítva hűtés számára. A hátsó részbe csak egy gyárilag szerelt ventilátort kapunk, de több ventilátor, vagy folyadékhűtés is beszerelhető.

Hátul baloldalt ott az egyetlen előszerelt elszívó ventilátor, ami 120mm nagyságú. Ezen a helyen található még 7 bővítőhely, ami elegendő az E-ATX alaplapokhoz.Az alaplapi keret jobboldali részénél (mögötte) helyben bővelkedünk, itt akármennyi kábelt is elrendezhetünk problémamentesen. A gépház vázán rengeteg rögzítőpont van, és összesen 3cm vastag üres tér van itt kifejezetten kábelrendszerezés céljára.

A PSU területe szintén bőven elég ahhoz, hogy elférjen egy normál méret ATX tápegység, és emellett még kábeleknek is maradjon hely.

Egy HDD rekesz van két tálcával, ezt egyszerűen be kell tolni a helyére, majd csavaral rögzíteni. Gumibélés itt sincs, vagyis a HDD-k rögzítései minősége nem a létező legjobb, és csak kettőt szerelhetünk be.Az SSD-ket az alaplapi keret hátoldalán rögzítjük csavarozással. Két rekesz van, összesen négy pozícióra szerelhető a meghajtó.

Korábban a DeepCool ugyanennek a gépháznak az RGB változatát tervezte kiadni, ehelyett jött ki a Matrexx 70 a nem minden felhasználó által igényelt kiegészítőktől lecsupaszítva, de ezáltal olcsóbban is. Ezen a 20000Ft körüli áron egy ilyen típusú gépház jó vételnek mondható. Kifejezetten jól néz ki - bár vannak olyan pontok, ahol a felhasználók szélsőséges 'igen' vagy 'nem' véleményt mondanának erre, hiszen ott az üveg fedlappal elátott tápegység rész, aminek köszönhetően minden látszik. Minden IS. Aki csúnya és olcsó tápegységét akarja rejtegetni, nem fogja szeretni ezt a gépházat, de aki ezen a téren is figyelt a jó külsőre, az szívesen veszi az átlátszóságot, hiszen ez egy újabb komponens, amit edzett üveg lapon át mutogatni lehet. Például a Thermaltake RGB-s tápegységei lehetnek kiváló jelöltek ebbe a gépházba.

Érdemes-e a Matrexx 70-et választani?

Amit negatívumként lehet említeni ezen a gépházon, hogy az előlap mögé szerelt szűrő nem mágneses rögzítésű, mint a fedlapon látható. Szőrszálhasogatásnak tűnhet, meg persze attól függ, mennyire gyakran akarjuk leszedni és tisztítani az első szűrőt. A visszaszerelése problémásabb, mint a fedlapon lévőé, ahol egyszerűen csak visszatesszük és a mágnes máris rögzítette – az egyébként össze-vissza hajtogatható – szűrőrácsot a megfelelő helyre. Ami még nagyon hiányzik, az a gumibélés a szerelőnyílásokból, de ezeket egyébként nem feltétlen lehet erős negatívumnak tartani, mert ebben az árkategóriában ezek nem nevezhetők kötelező alapfelszereltségnek.

Persze ízlés kérdése - nem mindenki fogja szeretni, de sokak kedvence lehet ez a gépház. A tükrös hatást keltő üvegfelületek a Matrexx 70 meghatározó vonása. Bár ez elég nagy átlátszóságot biztosít, azért mégis el lehet rejteni a konfigurció kevésbé látványos komponenseit, ehhez is megvannak a megfelelő felületek. Emellett minden szükséges dolog megvan ebben a gépházban, jó hűtés, porszűrők, USB 3.1 integráció és viszonylag problémamentes szerelés. (Létezik ugyanennek a gépháznak egy RGB-s verziója, a Matrexx 70 3F, ott annyi a különbség, hogy a gyártó előreszerelt 3 RGB ventilátort az előlapi panel mögé.)A belső felépítés kapcsán nincs okunk panaszra. Persze említhető, hogy a HDD-ket csak csavarral rögzítjük és az első oldalról elérhetőek, de ez aligha fog bárkit is eltántorítani. A DeepCool ráadásul ebben az esetben gondoskodott arról, hogy beférjen egy E-ATX formátumú alaplap, ennek megfelelően könnyedén elhelyezhetőek méretesebb videokártyák is. A felső, első és hátsó részben van még extra hely vízhűtésnek. Az optikai meghajtó úgy tűnik tényleg a múlt részévé vált, ezt USB-csatlakozású külső DVD/Bluray lejátszóval oldjuk meg, ha igény van rá, de a felhasználók többsége már nem igényli. Tárhely terén említettük már, két HDD-t lehet beszerelni és 2x2 SSD-t, ebből kettőnek van kerete, kettőt közvetlen a vázra kell rögzíteni.

A Matrexx 70 nem tökéletes, de ebben az árkategóriában nagyon jó vétel. A gyárilag szerelt ventilátor lehetne erősebb – bár legalább csendes -, ezt egy ütősebb konfignál vagy le kell cserélni, vagy további ventilátorokat kell beszerelni, de a felhasználó nagy valószínűséggel amúgy is beszerez három RGB ventilátort a gépház elejébe, ha egy ilyen sok üveg felülettel ellátott házat választ. Bár arra ügyelni kell, hogy RGB vezérlőt nem mellékel a gyártó, ezt is külön kell venni. Összességében ez a dizájn leginkább az esztétikáról és a helybőségről szól, egy-két apró hiányosságtól eltekintve csak ajánlani tudjuk.

NTG - PCX

2019. 06. 06

Baleset áldozata lett az MSI elnöke
A technológiai szakember és cégvezető tragikus hirtelenséggel távozott  A tajvani sajtó értesülései szerint, kedden balesetet szenvedett és elhunyt Sheng-Chang ‘Charles’ Chiang, az MSI (Micro-Star International) elnök-vezérigazgatója. A tajvani Liberty Times hozta le elsőként a szomorú hírt, mely később futótűzként terjedt tovább, túllépve az informatikai jellegű magazinok felületein. A lap információi alapján Sheng-Chang Chiang a vállalat tájpeji Zhonghe kerületében álló irodaépületében tartózkodott, és - állítólag egy rossz mozdulat miatt - kizuhant a hetedik emeletről. A kiérkező mentőszolgálat igyekezett ellátni őt, ám megmenteni már nem sikerült. A hírt nemsokkal annak elterjedése után az MSI szóvivője hivatalosan is megerősítette, ám az eset pontos körülményeit azóta sem tisztázták. Mielőtt tavaly elfoglalta az elnöki széket, a közismert tajvani tech-vállalat már több mint húsz éve foglalkoztatta, 1999-ben csatlakozott, mint a mérnöki részleg alelnöke. 2010-től töltötte be a kutatás-fejlesztés, (Research and development, R&D) részleg alelnöki pozícióját és többek között kiemelkedő szerepe fűződött a Desktop Platform Business szárny felvirágoztatásához, illetve neki tulajdonítják a cég sikeres szemléletváltását is, melynek köszönhetően komoly sikereket értek el a játékosoknak szánt termékekkel, és a professzionális igényeket kielégítő eszközparjukkal. Az MSI szóvivője szerint nagy tiszteletnek örvendett a vállalatnál, és egy korábbi interjú ala
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az Intel formálisan bejelentette univerzális csatlakozójának új generációját, és eloszlat néhány félreértést is  Uralkodik némi zavar a Thunderbolt 3 örököseként érkező negyedik generáció körül, amit elsősorban a tévesen kommunikált sebességnövekedésnek köszönhetnek. Most azonban végre tisztáztak néhány fontos részletet, így kiderült, hogy a Thunderbolt 4 valóban több területen is előre lép majd, ám az adatok mozgatására továbbra is - az amúgy impozáns - 40 Gb/s maximális sávszélességet kínálja. Az adatáramlást és energiaellátást biztosító szabvány jelenleg a legsokrétűbb megoldás a piacon, hiszen több platformon is megtalálható, és a nagyfelbontású megjelenítőktől egészen a külső videokártyákig sok mindent kiszolgál, ráadásul ehhez ma már elég egyetlen Type-C típusú USB csatlakozó. A Thunderbolt 4 természetesen visszafelé is kompatibilis marad, tehát ellátja az előző generációs USB 2.0, USB 3.2 legfeljebb 20 Gbps-os igényeit, illetve a DisplayPort feladatait is, ugyanakkor némi extrát is kínál, hiszen DisplayPort mellett a listán szerepel az USB4, a PCI Express, és az Ethernet támogatása is. A 40 gigabit másodpercenként történő továbbítása jelenleg két méteres távolságon belül garantálható, ezeket az értékeket pedig optikai technológiát használó vezetékekkel szeretnének feljebb tornászni a későbbiekben. Ami még kérdéses volt és megváltozott, az a PCI Express számára biztosított sávszélesség, a negyedik generáció ugyanis duplázza a Thunderbolt 3 képességeit, és
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Szintet lép a videótömörítés technológiája, felére csökkenhet a fájlok mérete  Kevés népszerűbb dolog van manapság a digitális videótartalmaknál, a videómegosztók, élő adásokat közvetítő streaming felületek és az előfizetéses rendszert alkalmazó médiaszolgáltatók virágkorukat élik. De ezzel az ágazattal együtt fejlődik a technológia is, így szép lassan általánossá vált 4K felbontás, és már a 8K-s tévék is integetnek ránk a polcokról. A nagyfelbontású videók azonban hatékony tömörítést igényelnek, melyet a frissen bejelentett VVC/H.266 kodek hivatott új szintre emelni. Nem is volt olyan rég, hogy májusban a bejelentették a Samsung, Huawei és Qualcomm által közösen támogatott MPEG-5 EVC eljárást, most itt a VVC (Versatile Video Coding), melyet a német Fraunhofer Heinrich Hertz intézet kutatói dolgoztak ki, akik többek köztt az MP3 és az H.264/MPEG-4 AVC elkészítésében is fontos szerepet vállaltak. Az újdonság célja természetesen a 2003-as H.264-, illetve a 2013-as H.265 leváltása lenne, ám azt fontos megjegyezni, hogy a két kódoló nagyjából a 90%-os arányban uralja a teljes világpiacot, így az átállás nem lesz könnyű munka, nem is beszélve a különféle vállalatok által preferált alternatív szabadalmakról. Az ígéret szerint a VVC kodek a HEVC által biztosított képminőséget nyújtja, azonban mindezt akár fele akkora fájlméret mellett. Ez a hatékonyság lényegében a magasabb felbontások esetén érvényesül, melyről a BBC R&D (kutatás és fejlesztés) részlegének korai tes
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Bozoli70
Érdeklődni szeretnék, hogy a VGA-hoz hol lehet beszerezni a függőleges beszereléshez az adaptert?
2019-09-30 21:33:21
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...