fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 09
i3 9100F vagy Ryzen7 2700X szerez több FPS-t egy RX580 kártyával?
2020. 04. 08
Controller a jövőnek? Íme a Sony DualSense
2020. 04. 07
Bluetooth-szal a vírus ellen? Anonim módon segíthetünk
2020. 04. 07
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
2020. 04. 07
Hamarosan megérkeznek a GDDR6-os GTX 1650 kártyák
2020. 04. 06
Ingyenes nyomozás és Spring Sale az Epic Games Storeban!
2020. 04. 05
Racse AMD konfig Ryzen 5 3600 és RX5700XT párossal!
2020. 04. 03
Legyünk óvatosak, ha Zoommal videotelefonálnánk
2020. 04. 03
Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
2020. 04. 03
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
2020. 04. 03
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 02
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
2020. 04. 01
Így vehetünk részt a Valorant zárt bétájában!
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 03. 23

Korlátozások és fejlesztések a stabil netkapcsolatért

A COVID-19 vírus terjedésének visszaszorítása érdekében rengetegen kényszerültek otthoni munkavégzésre, mely váratlan terhet rótt a szolgáltatókra, és a forgalmat biztosító infrastruktúrára. Minden országban jelentősen megnőtt az internetes forgalom, melynek kezelésére a szolgáltatók és a tartalomközvetítők egyaránt lépéseket tesznek.

Ellenőrzés alatt az európai hálózat

Kerek BEREC.


A napokban az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) közös álláspontjáról adott tájékoztatást, a megnövekedett hálózati terhelés kezelésére vonatkozóan. A nyilatkozat lényegében az aktuális helyzet ellenőrzéséről és a távközlés folyamatosságát akadályozó problémák kezeléséről szól. Komolyabb lépések egyelőre nem szükségesek, de válság esetén a nyílt internetről szóló EU rendeletben foglaltak szerint járhatnak el, mely lehetőséget ad kivételes forgalomkezelési intézkedések alkalmazására, és a hálózati torlódások enyhítésére. A válságterv bejelentéséhez hozzáfűzték, hogy jelenleg sem ők, sem a hálózatok üzemeltetői nem tapasztalnak komolyabb problémákat, ugyanakkor a gyorsan változó helyzet miatt készen kell állniuk. Együttműködve az illetékes hatóságokkal, a BEREC egy speciális jelentési mechanizmuson dolgozik, a hálózat forgalmának ellenőrzése és a felhasználói élmény megőrzése érdekében, továbbá felkérte az üzemeltetőket, hogy minden releváns intézkedésről tájékoztassák a szabályozó hatóságokat is.

A magyarországi hálózat jól bírja a terhelést

Az aktuális hírek szerint az itthoni adatforgalom átlagban nagyjából 25%-os emelkedést mutat, mely alulmarad az általános csúcsidőszakokban mért terheléstől, és egyelőre nem jelent veszélyt az kapcsolatok zavartalan biztosítására. A három nagy telekommunikációs szolgáltató jelentései eltérő, folyamatosan változó terhelést mutatnak, és természetesen a Magyar Telekom számolhat be a legnagyobb leterheltségről. Az MTI adatai alapján, náluk a múlt héten 20-30%-kal volt magasabb a mért forgalom, a hang alapú adattovábbítás pedig két hét alatt 50%-os emelkedést produkált. A rendszer ugyan nincs túlterhelve, de a T-Systems üzleti partnereitől érkeznek hálózatbővítési kérelmek, melyre kiemelt figyelmet fordítanak.

A Telekom szerverei fáradhatatlanul üzemelnek


A BIX (Budapest Internet Exchange) egy szolgáltatóktól független szervezet, mely az itthoni, illetve regionális internetforgalom tehermentesítésével, optimalizálásával foglalkozik. Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület irányítása alatt, a szolgáltatóknak nyújtanak segítséget, hogy a hazai és nemzetközi irányú kapcsolatok komoly terhelés nélkül üzemelhessenek. A napokban értesítették BIX-szel együttműködő szolgáltatókat, hogy az egyre intenzívebb terhelés miatt extra segítséget és kedvezményt nyújtanak a vállalatoknak. A magyarországi forgalomkicserélő központjuk segítségével többek között biztosítják az 1 Gigabites vonalak 10 Gigabitesre bővítését, az eddig korlátozott csatlakozásokon díjmentes lesz a sávszélességi határ átlépése, és a tartalék csatlakozásokon is extra fizetési terhek nélkül kezdődhet meg az adatforgalmazás. Az intézkedések visszamenőleg is érvényesek, vagyis a március 15 óta eszközölt változtatások mindegyikére vonatkoznak a kedvezmények.

Minőségkorlátozás a stabilitásért

A tartalom marad, de a bitráta csökken


Ahogy az egészségügyi tippek, úgy az internet körültekintőbb használatáról szóló tanácsok is gyakran jönnek szembe velünk. A tartalomgyártók és szolgáltatók egyaránt felhívják a figyelmünket, hogy ne terheljük feleslegesen a hálózatot, hiszen nehéz lenne elképzelni, ha otthoni magányunkban még az internet se lenne elérhető. A helyzet fontosságára még Thierry Breton (a belső piacokért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos) is felhívta a figyelmet, és arra kérte a vállalatokat is, hogy vegyenek vissza a videós tartalmak minőségéből, vagyis ideiglenesen vonják meg a HD opciót. A Netflix nem is várt sokáig, és az adatforgalom 25% környéki enyhítésének reményében, csökkentette a videók bitrátáját, egyelőre 30 napra.

A HD nem tűnik el, csak a háttérbe vonul.


A következő a Google volt, ami valamivel óvatosabb lépést tett. Az általuk üzemeltetett YouTube ugyan nem tiltja le a magas felbontás lehetőségét, viszont a videók mostantól alacsonyabb felbontáson indulnak el. Ez sok felhasználónak nem okoz majd gondot, hiszen egy beágyazott tartalom, vagy egy mobil kijelzőjén elindított anyag nem feltétlenül mutat látványos különbséget, és leszenek, akiket nem zavar, mivel észre sem veszik a különbséget. Természetesen, ha akarjuk, pár mozdulattal továbbra is átkapcsolhatunk HD-ra. Érdekesség, hogy az EU illetékesei megkeresték a Disneyt is, és javasolták, hogy várjanak egy kicsit a Disney+ videós szolgáltatás elindításával.

A 4K még messze, és a 1080p és pihen egy kicsit


Azután, hogy az Amazon is hasonlóan járt el Prime Video szolgáltatásával, végül a közismerten komoly felhasználói bázissal bíró Facebook és Instagram is beszálltak. Mostantól a két közösségi oldal is lefarag kicsit a videók minőségéből. A hatóságok és a szolgáltatók egyaránt abban bíznak, hogy ezzel sikerül ellensúlyozni a megnövekedett kommunikációs, és tartalomfogyasztási igényeket, így a távmunkában dolgozók, és otthon tanulók tevékenysége zavartalan marad.

2020. 03. 23

Controller a jövőnek? Íme a Sony DualSense
Azt gondolnánk, hogy egy PC-s játékos hozzá sem nyúlna egy controllerhez? Ez talán régen így volt, de ma már szinte minden játéknál miénk a döntés, hogy kényelmünkhöz igazítsuk a lehetőségeket. A két legnagyobb konzolgyártó controllerei évről évre versengenek a legjobbnak járó címért, és ha hosszútávra vásárolnánk, érdemes lesz közelebbről megvizsgálni a Sony újdonságát. A PlayStation 5-ről már egy egész sor lényeges információ nyilvánossá vált, az irányításért felelős kiegészítő azonban majdnem akkora durranás, mint maga a konzol, így a bemutató mostanáig váratott magára. Az előző generációs DualShock 4 is hozott újdonságokat elődjéhez képest, és láthatóan most is rengeteget dolgoztak a mérnökök, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. A DualSense Controller több ponton is újít, és a dizájn is többet változott, mint az előző három generáció során bármikor, ileltve jópár újdonság talán csak a konzoltulajdonosok számára lesz izgalmas. Az első, és talán legnagyobb érdekesség, hogy eddig példátlan módon beépített mikrofont kapott az eszköz! Mostantól bármilyen fejhallgató lehet a játékoson, ha online küzdelmekre kerül sor, esetleg ismerősökkel játszik, maga az irányítóegység is biztosíthatja a kommunikációt. Szimpatikus újítás, hiszen azok a vásárlók is egyből nekikezdhetnek a multiplayer játékoknak, akik még nem szerelkeztek fel gamer headsettel, vagy különálló mikrofonnal, melyekre természetesen továbbra is szükség lesz, ha igazán komolyan gondoljuk. A Sony kifejezetten
Bluetooth-szal a vírus ellen? Anonim módon segíthetünk
Az új alkalmazás állítólag anonimitásunk megőrzése mellett informálna minket, ha a közelben regisztrált fertőzött tartózkodik. Új mobilkövető megoldást vetnének be európai kutatók, mely segítene a vírus hatékonyabb elkerülésében. Mivel a COVID-19 tünetek nélkül is szervezetünkben lehet, sajnos megvan rá az esély, hogy tudtunk nélkül adjuk tovább, vagy tesszük ki magunkat a fertőzés veszélyének. Azonban néha az önként vállalt karantén és a kormányok által bevezetett biztonsági intézkedések mellett is el kell hagynunk otthonunkat, az új telefonos applikáció ilyenkor segítene.  Az ötlet lényege, hogy úgy kövessék az app használóit, hogy ez nem jár személyes adatok begyűjtésével, tehát a célja nem konkrét azonosítás, és mindössze egyetlen lényeges információra fókuszálna: ha van a közelben olyan felhasználó, aki igazoltan fertőzött, az app tudatná velünk. A megoldás alapja a Bluetooth LE vagy Bluetooth Smart, ami egy alacsony fogyasztású hálózati protokoll, mely akár több száz méteres (sőt, kilóméteres) hatósugárban is képes kommunikációra, és 128-bites AES biztonsági kódolást használ, amit jelenleg feltörhetetlennek mondanak. A tudósok választása tehát nem véletlen, hiszen a technológia akkor is működhet, ha a jel eredeti forrása kiesik a képből, mivel a szerepét automatikusan átveheti egy másik csatlakozott eszköz. Aki pozitív teszteredményt kapott, az appon belül egy kód segítségével név nélkül jelezheti ezt, a rendszer pedig értesít minden felhasználót, aki akár
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
Kiszivárogtak az első teszteredmények az Intel 11. genereciós processzorait képviselő Core-i7-1195G7-ről. A Tiger Lake-U CPU a sok nehézség árán létrejött 10nm-es gyártástechnológiával készült, és a jelenleg legerősebb Willow Cove fedőnevű architektúrára épül, az eredmények alapján azonban egy korai tesztpéldányról lehet szó. 3 Ghz-es órajel és Intel Xe GPU A korábbiakban érkeztek már részletek Tiger Lake processzorokról, de most először bukkan fel mérési adat 11. generáció alá sorolt példányról. A 11. generáció alapja az a Willow Cove architektúra, mely a 10. generációs Ice Lake családban alkalmazott Sunny Cove módosított változata. A Core-i7-1195G7 az előző évben megjelent Core i7-1065G7 helyét hivatott átvenni, és továbbra is egy négymagos, több szálas munkavégzést alkalmazó megoldás. A tesztpéldányban 4 mag és 8 szál dolgozik, az órajel pedig 3 Ghz-en megáll, tehát messze áll a kereskedelmi forgalomba szánt ütősebb változattól. A mérések 16 GB DDR4 SODIMM memória, és egy 128 GB méretű Samsung MZHPU128HCGM M.2 SSD társaságában készültek, de sem az alaplapra sem a RAM órajelére vonatkozó információ nincs. Dedikált videokártyát nem látunk, van viszont adat az Integrált GPU-ról, mely az Intel Xe megoldása 96 EU-val (Execution Unit – végrehajtóegység). A benchmark teszthez a 3DMark Time Spy-t alkalmazták, de a kapott érték egyelőre nem tűnik kiemelkedőnek, ami a négy mag és a 3 Ghz-es fix órajel miatt nem olyan meglepő. A CPU oldalán mért érték 2922 pont, ám az
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres