fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 26
Gyilkos páros - i7-9700K/RTX 2070 SUPER számítógép teszt
2019. 09. 24
Úthenger lábujjhegyen - 9900K/2080S számítógép teszt
2019. 09. 21
A furcsa ház, az élő fegyver és a lány - Control bemutató
2019. 09. 16
Hogy szuperál? RTX 2070 vs 2070 SUPER/Ryzen 7 3700X teszt
2019. 09. 13
Pulzus rendben - Sapphire PULSE RX 5700 és RTX 2060 SUPER OC teszt
2019. 09. 05
Tuningolt Navi egyedi hűtéssel? - MSI RX5700 MECH OC és Ryzen 5 3600 teszt
2019. 09. 04
Játék vagy munka? Mindkettő! - R9 3900X vs i9-9900K teszt
2019. 08. 15
Takarékos játékos kétszázezerért? - Ryzen 5 2600/GTX 1660 számítógép
2019. 08. 14
Vízerőmű egymillióért? i9-9900K/RTX2080 számítógép
2019. 08. 12
CPU egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 7 3700X és I9-9900K teszt
2019. 08. 07
Processzor egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 5 3600X/i9-9900K számítógépek tesztje
2019. 08. 05
XT vagy RTX? - RX 5700XT és RTX 2070/i9-9900K számítógép teszt
2019. 08. 02
Rágógumival a Nácik ellen - Wolfenstein Youngblood játékbemutató
Cikkek
2019. 02. 11

Luxus vadmacska igényes ügyfeleknek – Cougar Conquer bemutató

A Cougar az utóbbi évek során igen széles terméákpalettát tudott felvonultatni a gamerek számára, ezek közt voltak gaming periféria eszközök, játékülések, tápegységek, hűtés, és gépházak. Az egyik legkreatívabb megjelenésű termékük a Cougar Conquer gépház, amit első ránézésre talán nem tudunk hova tenni, de elég hamar kiderül róla, mennyire célorientáltan tervezett gépházzal van dolgunk.

Specifikációk

Kicsomagoljuk

A Cougar egy teljes egészében színes kartondobozba csomagolja a Conquer gépházat, ennek egyik oldalán a ház képe látható, másik oldalán további képek más szemszögből, illetve részletesebb adatok. Az oldallapon sorolják a specifikációkat, valamint egy céges logót is láthatunk itt. Mivel ez egy jókora doboz, a könnyebb mozgathatóságot elősegítendő tartófülekkel is ellátták mindkét oldalon.

Amúgy a kartondoboz elrendezése elég érdekes, nem teljesen egyértelmű, kicsomagoláskor melyik lapja kell felfele nézzen, ehhez egyetlen tippet a céges logó adja, ami nyilván nem fejjel lefelé kell álljon, mikor kicsomagoljuk a zsákmányt. Maga a gépház több darabban érkezik, ezek külön-külön habszivacs csomagolásban vannak, emiatt elég nagy a doboz, és a használatba vétel előtt legózni kell kicsit, mint az IKEA bútorokkal.

A dobozban találhatunk egy összeszerelési útmutatót, ami jól jön, tekintve, hogy kicsomagolás után sok különálló alumínium és üveg alkatrész van elénk kiterítve, ezeket folyamatában kell összerakni, rendszerépítés közben.

Szemügyre vesszük

Első teendő, hogy fel kell szerelni a lábakat az alap keretre, ezek mindegyike masszív, eloxált alumíniumból áll. A lábazatot hosszú rudak tartják a helyén, az alját gumitalpakkal látták el, így nem kell aggódni, hogy összeszerelés közben végigkarcolná az asztalt. Miután ez a lábazat helyére került, talpára állíthatjuk a gépház egyelőre üres és félkész vázát, így már hozzávetőleges képet kapunk arról, hogyan is fog kinézni ez az egész (de azért ne siessük el).

A főoldal felől nézve láthatjuk, hogy a gép belseje szilárd allumíniumkeretekből áll, ez egy félig nyitott terület, ami stabil bázist ad a gépösszerakáshoz, de a gépház összeszerelt formájában sem lesz egészen zárt, a gyártó ehelyett ilyen félig nyitott futurista megjelenést választott. A jobb-első oldalon egy jókora narancsszínű panel megfelelő kontrasztot ad az egyébként sötét tónusú szerkezetnek, valószínűleg majd úgy helyezzük el a gépet az asztalon, hogy ez nézzen felénk, mert elég látványos. Kialakításának köszönhetően a Cougar Conquer lehetővé teszi az alaplap függőleges beszerelését, ennek köszönhetően a gépház végső formájában zártabb megjelenést kap, annak ellenére, hogy alapból mindenhol nyitott és akárhová nézünk, szellőzőnyílások vannak rajta.

Az előlap csavarozással van rögzítve, emögött van lehetőség két 120 mm-es ventilátor beszerelésére, de ehhez előbb le kell csavarozni az elülső panelt. A gépház felső részében további három hely található, ahová ventilátort szerelhetünk be, ehhez mindössze fel kell hajtanunk a fedlapot. A Conquer kialakítása kifejetten barátságos a vízhűtés rendszerekkel szemben, erre a helyre 240 és 360 mm-es radiátort is beszerelhetünk.

Az előlapra tekintve az I/O panelt láthatjuk, ami a ház felső részén található, ezen van két USB 3.0 csatlakozó, a szokásos audió bemenet, valamint ki/bekapcsoló és reset gomb. A bekapcsolt állapotról LED-es fény ad visszajelzést, ez az utóbbi két gomb közepébe van építve. A nagy fémkereteken az egyetlen márkajelzés az alumínium előlap alsó részén található Cougar logó, ezt leszámítva a szerkezet többi része jelöletlen, ami egyfajta letisztult megjelenést biztosít.

A gépháznak hátlapja gyakorlatilag nincsen is, itt az egyetlen dolog, amit találunk, az a bővítőhelyek kerete. Erre a fémkeretre legfeljebb hét bővítőkártya szerelhető, pl. videokártyát lehet innen rögzíteni. Mivel ez egy nyitott szerkezetű gépház, ide fedlapot nem kell ráhelyezni, és ugyanez érvényes az alaplapot rögzítő keretre.

Az alaplap keret hátoldalára két merevlemez szerelhető, ide 2,5 vagy 3,5”-os modellt választhatunk, de óvatosan kell tervezni az összeszerelést, mert amint az alaplap a helyére került, ezekhez a helyekhez már nem férünk hozzá. A szereléshez egy további merevlemez rögzítő keretet is mellékeltek, ezzel a Cougar Conquer gépházba összesen három 3,5”-os, vagy négy 2,5”-os meghajtó szerelhető.

Az extravagáns külső ellenére a Conquerhez mellékelt kábelek tradicionális megjelenésűek, mindegyik fekete borítású, így akármit is szerelünk a gépházba, ezek biztosan nem fogják zavarni az összképet.

Összeszereljük

A gépház belakását a merevlemezekkel kell kezdeni. Mivel a gépház oldala nyitott, így lehetőség van arra, hogy összerakás után is mutogassuk a világító SSD-nket, bár ez az alaplap hátoldalához kerül, így a ház másik oldaláról lesz látható. Ezt négy csavarral lehet rögzíteni, ami egyszerű és hatékony megoldás. Ennél a résznél talán jobb lett volna, ha nagyobb rögzítőnyílások állnak rendelkezésre, így nagyobb, gumigyűrűs rögzítéssel ellátott merevlemezek elhelyezése és eltávolítása egyetlen mozdulattal megtörténhetne, de a Cougar valamiért kihagyta ezt a megoldást ebből a gépházból.

A pluszban mellékelt beépítőkeret szintén egy fontos eleme a gépháznak, ez 2,5 vagy 3,5”-os meghajtó rögzítését teszi lehetővé. Mivel ez egy zártabb felület, ide betehetjük az elrejteni vágyott nagyobb merevlemezt, ami csak egy fokkal szebb az ördögnél, ezért nem annyira mutogatnánk. Ezt a keretet szintén csavarozással rögzítjük a narancs borítású oldalpanel mögé, ami rendeltetésszerűen a kevésbé impozáns darabok takarására van kitalálva.

A gépház kialakításából következik, hogy a tápegység az elülső panel mögött foglal helyet. Nem egy szokványos elhelyezés, de ennek segítségével nyitottabb maradhat a gépház hátsó fele, ami így egyszerűbbben hozzáférhető. Elsőként a rácsot kell felszerelni a talapzatra, ehhez a PSU keretét és erre lehet ráhelyezni a tápegységet, majd csavarozással rögzíteni. Külön érdekesség, hogy a tápellátás előrefelé néz, ezzel az elhelyezéssel a kábelezés jórészt rejtve marad, és minden, ami rontaná az összeképet, átvezethető a gépház kevésbé látható hátsó felén.

Az alaplap rögzítése hagyományos módon történik, elosztóvasakkal és csavarozással. A nyitott dizájnnak köszönhetően minden könnyedén elérhető, inkább a kábelek elvezetésével kell több időt tölteni, ha nem akarjuk, hogy a fekete kábelkötegek látható helyen maradjanak.

A Cougar összesen három narancssárga, LED-es világítással ellátott ventilátort mellékel, ehhez a rácsok is elég impozáns megjelensűek, nem is feltétlen akarnánk letakarni őket (bár ezekre kerül az elülső oldali fedlap).

Ha minden komponens helyére került, már csak az van hátra, hogy az eddig kihagyott rudak helyükre kerüljenek, erre lehet rögzíteni az átlátszó, üveg oldallapot. Ha elég időt szánunk a kábelek elvezetésére, végső soron össze lehet rakni úgy ezt a gépházat, hogy a hátsó oldala sem néz ki valami rosszul, a belseje pedig egészen letisztult megjelenésű maradjon.

Megcsodáljuk

Az oldalsó üveglap felhelyezése után láthatjuk, hogy a gyártó ezt is logóval látta el, de ez a legkevésbé sem zavaró, átlátszó dizájnja miatt inkább hozzáad az összképhez.

A gyártó itt elég jó munkát végzett, az üveglap megjelenése kiválóan illeszkedik a ház nyitott szerkezetéhez, bekapcsolt állapotban minden világító komponensre tisztán ráláthatunk. A Cougar Conquerben minden hardvert működés közben láthatunk, és ez az egyik legmeggyőzőbb dolog, amiért érdemes ezt a gépházat választani; megfelelően elhelyezett RGB vízhűtéssel ellátva a szoba dísze lesz.

Ár-érték arány

Mivel ez egy kifejezetten drágának mondható gépház, azt hangsúlyozni kell, hogy itt elsősorban a külső megjelenés az, ami miatt érdemes megvenni, nem a belső szerkezeti kialakítás. Talán a Forma1-es versenyautókhoz hasonlítható leginkább, ahol a járművet megfosztanak minden felesleges alkatrésztől, és az egész konstrukció a tiszta teljesítménynek van alárendelve, olyan módon, hogy a néző számára mutatós legyen. A magas ár mögött így nem plusz szolgáltatások rejlenek, hanem esztétikai alapú választás, emellett elég markáns státusz jellege van ennek a gépháznak.

A Cougar Conquer igazából minden olyan elemet nélkülöz, amit ma a modern gépházak többségébeen megtalálni, például nincs benne RGB vezérlő, hangszigetelés, moduláris dizájn, szűrők, vagy egyéni elhelyezésű és mozgatható merevelemez keretek. Kizárólag a külső megjelenésre összpontosít, de ennek ellenére nem tudunk semmilyen érvet felhozni arra, miért kellett volna máshogy tervezni ezt a gépházat, az összeszerelés után az eredmény önmagáért beszél.

Még ha kkifejezetten a hűtő teljesítményre fókuszálunk is, a Conquer lehetővé teszi a legjobb teljesítményorienált komponensek beszerelését, érve ez alatt a két radiátort, átlagnál hosszabb videokártyát és nagy processzorhűtőket. Belefér minden, ami kell, így a szokványostól eltérő dizájn mellett nem lehet olyan érzésünk, hogy valamilyen téren kompromisszumot kötöttünk volna, ha a Conquer mellett döntünk. Talán az egyetlen panasz, amit megfogalmazhatunk, az, hogy az összeszerelés során egyes merevlemez-keretek nem hozzáférhetőek az alaplap elmozdítása nélkül, de ezzel nagyjából véget is érnek az ellenérvek, összességében egy teljes funkcionalitású és kifejezetten esztétikus gépházat kapunk a pénzünkért, ha a Cougar Conquert választjuk.

NTG - PCX

Cikkek
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
Ez alkalommal egy rendhagyó bemutatóra kerül sor, hiszen költséges konfigurációból nem kevés fordult meg műhelyünkben, és még az egymilliót jócskán meghaladó összeállítások sem ritka vendégek nálunk, ám ezúttal egy igazán egyedi vásárlói igényt sikerült teljesítenünk. A rendszer főbb elemei a consumer vonal csúcsát képviselik, de nem kirívóan különlegesek, hiszen többször is bemutatásra, vagy épp tesztelésre kerültek már. Ezúttal azonban az Intel jelenlegi csúcsprocesszorát, nem egy jól bevált Be Quiet! Dark Rock Pro 4 léghűtés, de nem is egy középkategóriás kompakt vízhűtés tehermentesítette, hanem egy egyedi, limitált szériás Thermaltake folyadékhűtéses rendszer, mely szilikon tömlők helyett, jóval kevésbé rugalmas, ám annál stílusosabb és látványosabb merev csöveket használ. A cikk ezúttal nem a játéktesztekről szól, inkább csak bemutatja a konfigurációt, külön figyelmet fordítva a Thermaltake látványos szörnyetegére. PHANTEKS ENTHOO EVOLV X (PH-ES518XTG_DGS01) A szokás nagy úr, így ezúttal is a gépházzal kezdünk. A Phanteks felső kategóriás háza minden igényt kielégít, olyannyira, hogy az eredetileg választott modellel nem volt megoldható az alaplap, és emiatt a méretes vízhűtés beszerelése sem, így eggyel odébb kellett lépnünk, hogy a szerelés megvalósulhasson. A holland gyökerű Phanteks, tizenkét éve egy új processzorhűtővel alapozta meg jó megítélését, a méltán kiérdemelt hírüket pedig azóta is minőségi hűtési megoldásokkal, modding kiegészítőkkel szolgálják
A Radeon amire vártunk? - MSI RX 5700 XT EVOKE OC bemutató
Végre az erősebb Navi is elhagyta a gyári hűtést Itt a szeptember, és végre Magyarországon is tiszteletüket teszik az egyedi hűtéssel ellátott Navi kártyák. Az MSI RX 5700 MECH OC-t nekünk is volt alkalmunk elvinni egy körre, így nagyjából képet kaphattunk róla, hogy mit tud a gyári dizájnt, és a rémes blower hűtőt elhagyó MECH kiadás. Aki szemfüles, valószínűleg kiszúrta már, hogy webshopunkban egy másik kártya is felbukkant, méghozzá az erősebb XT újragondolt változata. Az EVOKE szériához tartozó kártya szintén az MSI műhelyéből került ki, és szintén egy gyárilag emelt órajellel rendelkező dupla ventilátoros megoldás. Az első házi tesztek elkészültéig nézzük meg közelebbről, mit is nyújt a várakozók számára az MSI RX 58700 XT EVOKE OC. Az MSI több formában is útjára indítja saját Navi változatait, a már bemutatott MECH változat mellett Gaming X, air-boost illetve az itt látható EVOKE széria is képviselteti magát. Az EVOKE egy új sorozat, ami első ránézésre a gyártó Lightnig sorozatát juttathatja eszünkbe, mely hasonlóan masszív, és nem túl hivalkodó dazájnnal megáldott fém hűtéssel hódított. Ahogy a MECH OC-n, úgy itt is visszaköszön a Twin Frozr VII dizájnra épülő, két 90 mm-es Torx ventilátor. Ha a kártyára pillantunk, azonnal szemet szúr, hogy hosszából lefaragtak jó 3 cm-t, cserébe a nyitott, dupla ventivel szerelt hűtésnek és a borításnak köszönhetően vaskosabb lett. Külsejével nem követ semmilyen extravagáns trendet, és nem is flancol, hacsak az arany és pezsgő sz
Prémium meghajtók a Gigabyte-tól - Aorus RGB M.2 SSD bemutató
A Gigabyte néhány éve belátta, hogy ennyi tapasztalattal a háta mögött ideje követnie legnagyobb konkurenseit, így az Asus, vagy akár az MSI után a Gigabyte is külön brandet hozott létre, ahol a megszokott jó minőségű alaplapok és videokártyák mellett, további játékosoknak szánt kiegészítőket dobnak piacra, méghozzá a felső, illetve prémium kategóriában. Végül tavaly eljutottak az első SSD-ig, idén pedig bemutatták az első high-end NMMe meghajtóikat is, melyek egyszerűen az Aorus RGB SSD nevet kapták. Ahogy azt már megszokhattuk, a kiváló minőség és az ütős teljesítmény mellett RGB díszítéssel jelzik, hogy ha az M.2 vagy PCIe modellekre tekintünk, nem belépőszíntő termékkel van dolgunk. GIGABYTE Aorus RGB M.2 SSD Az SSD-k alumínium hűtőbordával felvértezve érkeznek, és bár ma már ez sem számít újdonságnak, esetünkben RGB megvilágítást is kapunk, az ismert sas alakú logó mögé bújtatva. Ami valóban újdonság, hogy ez az első termék, ami nem csak pulzál, vagy villog az RGB skála színei között ugrálva, de kompatibilis a gyártó RGB Fusion 2.0 rendszerével is. Ennek értelmében, amennyiben a technológiával felvértezett alaplapot vásárlunk, teljes irányítást kapunk az eszköz viselkedése, illetve beállításai fölött, és a gépünkben lévő egyéb hasonló termékekkel is szinkronba hozhatjuk. Aki számára ez fontos szempont, lassan nem marad alkatrész, ami ne világítana, és ami fölött ne rendelkeznénk teljes kontrollal. Választáskor azonban érdemes tájékozódnunk, amennyiben szeretnénk kézb
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás Belépés 0 A kosár üres