fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
2019. 02. 11

Luxus vadmacska igényes ügyfeleknek – Cougar Conquer bemutató

A Cougar az utóbbi évek során igen széles terméákpalettát tudott felvonultatni a gamerek számára, ezek közt voltak gaming periféria eszközök, játékülések, tápegységek, hűtés, és gépházak. Az egyik legkreatívabb megjelenésű termékük a Cougar Conquer gépház, amit első ránézésre talán nem tudunk hova tenni, de elég hamar kiderül róla, mennyire célorientáltan tervezett gépházzal van dolgunk.

Specifikációk

Kicsomagoljuk

A Cougar egy teljes egészében színes kartondobozba csomagolja a Conquer gépházat, ennek egyik oldalán a ház képe látható, másik oldalán további képek más szemszögből, illetve részletesebb adatok. Az oldallapon sorolják a specifikációkat, valamint egy céges logót is láthatunk itt. Mivel ez egy jókora doboz, a könnyebb mozgathatóságot elősegítendő tartófülekkel is ellátták mindkét oldalon.

Amúgy a kartondoboz elrendezése elég érdekes, nem teljesen egyértelmű, kicsomagoláskor melyik lapja kell felfele nézzen, ehhez egyetlen tippet a céges logó adja, ami nyilván nem fejjel lefelé kell álljon, mikor kicsomagoljuk a zsákmányt. Maga a gépház több darabban érkezik, ezek külön-külön habszivacs csomagolásban vannak, emiatt elég nagy a doboz, és a használatba vétel előtt legózni kell kicsit, mint az IKEA bútorokkal.

A dobozban találhatunk egy összeszerelési útmutatót, ami jól jön, tekintve, hogy kicsomagolás után sok különálló alumínium és üveg alkatrész van elénk kiterítve, ezeket folyamatában kell összerakni, rendszerépítés közben.

Szemügyre vesszük

Első teendő, hogy fel kell szerelni a lábakat az alap keretre, ezek mindegyike masszív, eloxált alumíniumból áll. A lábazatot hosszú rudak tartják a helyén, az alját gumitalpakkal látták el, így nem kell aggódni, hogy összeszerelés közben végigkarcolná az asztalt. Miután ez a lábazat helyére került, talpára állíthatjuk a gépház egyelőre üres és félkész vázát, így már hozzávetőleges képet kapunk arról, hogyan is fog kinézni ez az egész (de azért ne siessük el).

A főoldal felől nézve láthatjuk, hogy a gép belseje szilárd allumíniumkeretekből áll, ez egy félig nyitott terület, ami stabil bázist ad a gépösszerakáshoz, de a gépház összeszerelt formájában sem lesz egészen zárt, a gyártó ehelyett ilyen félig nyitott futurista megjelenést választott. A jobb-első oldalon egy jókora narancsszínű panel megfelelő kontrasztot ad az egyébként sötét tónusú szerkezetnek, valószínűleg majd úgy helyezzük el a gépet az asztalon, hogy ez nézzen felénk, mert elég látványos. Kialakításának köszönhetően a Cougar Conquer lehetővé teszi az alaplap függőleges beszerelését, ennek köszönhetően a gépház végső formájában zártabb megjelenést kap, annak ellenére, hogy alapból mindenhol nyitott és akárhová nézünk, szellőzőnyílások vannak rajta.

Az előlap csavarozással van rögzítve, emögött van lehetőség két 120 mm-es ventilátor beszerelésére, de ehhez előbb le kell csavarozni az elülső panelt. A gépház felső részében további három hely található, ahová ventilátort szerelhetünk be, ehhez mindössze fel kell hajtanunk a fedlapot. A Conquer kialakítása kifejetten barátságos a vízhűtés rendszerekkel szemben, erre a helyre 240 és 360 mm-es radiátort is beszerelhetünk.

Az előlapra tekintve az I/O panelt láthatjuk, ami a ház felső részén található, ezen van két USB 3.0 csatlakozó, a szokásos audió bemenet, valamint ki/bekapcsoló és reset gomb. A bekapcsolt állapotról LED-es fény ad visszajelzést, ez az utóbbi két gomb közepébe van építve. A nagy fémkereteken az egyetlen márkajelzés az alumínium előlap alsó részén található Cougar logó, ezt leszámítva a szerkezet többi része jelöletlen, ami egyfajta letisztult megjelenést biztosít.

A gépháznak hátlapja gyakorlatilag nincsen is, itt az egyetlen dolog, amit találunk, az a bővítőhelyek kerete. Erre a fémkeretre legfeljebb hét bővítőkártya szerelhető, pl. videokártyát lehet innen rögzíteni. Mivel ez egy nyitott szerkezetű gépház, ide fedlapot nem kell ráhelyezni, és ugyanez érvényes az alaplapot rögzítő keretre.

Az alaplap keret hátoldalára két merevlemez szerelhető, ide 2,5 vagy 3,5”-os modellt választhatunk, de óvatosan kell tervezni az összeszerelést, mert amint az alaplap a helyére került, ezekhez a helyekhez már nem férünk hozzá. A szereléshez egy további merevlemez rögzítő keretet is mellékeltek, ezzel a Cougar Conquer gépházba összesen három 3,5”-os, vagy négy 2,5”-os meghajtó szerelhető.

Az extravagáns külső ellenére a Conquerhez mellékelt kábelek tradicionális megjelenésűek, mindegyik fekete borítású, így akármit is szerelünk a gépházba, ezek biztosan nem fogják zavarni az összképet.

Összeszereljük

A gépház belakását a merevlemezekkel kell kezdeni. Mivel a gépház oldala nyitott, így lehetőség van arra, hogy összerakás után is mutogassuk a világító SSD-nket, bár ez az alaplap hátoldalához kerül, így a ház másik oldaláról lesz látható. Ezt négy csavarral lehet rögzíteni, ami egyszerű és hatékony megoldás. Ennél a résznél talán jobb lett volna, ha nagyobb rögzítőnyílások állnak rendelkezésre, így nagyobb, gumigyűrűs rögzítéssel ellátott merevlemezek elhelyezése és eltávolítása egyetlen mozdulattal megtörténhetne, de a Cougar valamiért kihagyta ezt a megoldást ebből a gépházból.

A pluszban mellékelt beépítőkeret szintén egy fontos eleme a gépháznak, ez 2,5 vagy 3,5”-os meghajtó rögzítését teszi lehetővé. Mivel ez egy zártabb felület, ide betehetjük az elrejteni vágyott nagyobb merevlemezt, ami csak egy fokkal szebb az ördögnél, ezért nem annyira mutogatnánk. Ezt a keretet szintén csavarozással rögzítjük a narancs borítású oldalpanel mögé, ami rendeltetésszerűen a kevésbé impozáns darabok takarására van kitalálva.

A gépház kialakításából következik, hogy a tápegység az elülső panel mögött foglal helyet. Nem egy szokványos elhelyezés, de ennek segítségével nyitottabb maradhat a gépház hátsó fele, ami így egyszerűbbben hozzáférhető. Elsőként a rácsot kell felszerelni a talapzatra, ehhez a PSU keretét és erre lehet ráhelyezni a tápegységet, majd csavarozással rögzíteni. Külön érdekesség, hogy a tápellátás előrefelé néz, ezzel az elhelyezéssel a kábelezés jórészt rejtve marad, és minden, ami rontaná az összeképet, átvezethető a gépház kevésbé látható hátsó felén.

Az alaplap rögzítése hagyományos módon történik, elosztóvasakkal és csavarozással. A nyitott dizájnnak köszönhetően minden könnyedén elérhető, inkább a kábelek elvezetésével kell több időt tölteni, ha nem akarjuk, hogy a fekete kábelkötegek látható helyen maradjanak.

A Cougar összesen három narancssárga, LED-es világítással ellátott ventilátort mellékel, ehhez a rácsok is elég impozáns megjelensűek, nem is feltétlen akarnánk letakarni őket (bár ezekre kerül az elülső oldali fedlap).

Ha minden komponens helyére került, már csak az van hátra, hogy az eddig kihagyott rudak helyükre kerüljenek, erre lehet rögzíteni az átlátszó, üveg oldallapot. Ha elég időt szánunk a kábelek elvezetésére, végső soron össze lehet rakni úgy ezt a gépházat, hogy a hátsó oldala sem néz ki valami rosszul, a belseje pedig egészen letisztult megjelenésű maradjon.

Megcsodáljuk

Az oldalsó üveglap felhelyezése után láthatjuk, hogy a gyártó ezt is logóval látta el, de ez a legkevésbé sem zavaró, átlátszó dizájnja miatt inkább hozzáad az összképhez.

A gyártó itt elég jó munkát végzett, az üveglap megjelenése kiválóan illeszkedik a ház nyitott szerkezetéhez, bekapcsolt állapotban minden világító komponensre tisztán ráláthatunk. A Cougar Conquerben minden hardvert működés közben láthatunk, és ez az egyik legmeggyőzőbb dolog, amiért érdemes ezt a gépházat választani; megfelelően elhelyezett RGB vízhűtéssel ellátva a szoba dísze lesz.

Ár-érték arány

Mivel ez egy kifejezetten drágának mondható gépház, azt hangsúlyozni kell, hogy itt elsősorban a külső megjelenés az, ami miatt érdemes megvenni, nem a belső szerkezeti kialakítás. Talán a Forma1-es versenyautókhoz hasonlítható leginkább, ahol a járművet megfosztanak minden felesleges alkatrésztől, és az egész konstrukció a tiszta teljesítménynek van alárendelve, olyan módon, hogy a néző számára mutatós legyen. A magas ár mögött így nem plusz szolgáltatások rejlenek, hanem esztétikai alapú választás, emellett elég markáns státusz jellege van ennek a gépháznak.

A Cougar Conquer igazából minden olyan elemet nélkülöz, amit ma a modern gépházak többségébeen megtalálni, például nincs benne RGB vezérlő, hangszigetelés, moduláris dizájn, szűrők, vagy egyéni elhelyezésű és mozgatható merevelemez keretek. Kizárólag a külső megjelenésre összpontosít, de ennek ellenére nem tudunk semmilyen érvet felhozni arra, miért kellett volna máshogy tervezni ezt a gépházat, az összeszerelés után az eredmény önmagáért beszél.

Még ha kkifejezetten a hűtő teljesítményre fókuszálunk is, a Conquer lehetővé teszi a legjobb teljesítményorienált komponensek beszerelését, érve ez alatt a két radiátort, átlagnál hosszabb videokártyát és nagy processzorhűtőket. Belefér minden, ami kell, így a szokványostól eltérő dizájn mellett nem lehet olyan érzésünk, hogy valamilyen téren kompromisszumot kötöttünk volna, ha a Conquer mellett döntünk. Talán az egyetlen panasz, amit megfogalmazhatunk, az, hogy az összeszerelés során egyes merevlemez-keretek nem hozzáférhetőek az alaplap elmozdítása nélkül, de ezzel nagyjából véget is érnek az ellenérvek, összességében egy teljes funkcionalitású és kifejezetten esztétikus gépházat kapunk a pénzünkért, ha a Cougar Conquert választjuk.

NTG - PCX

2019. 02. 11

Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
248 milliárd dollár. Ekkorára rúg az Nvidia pillanatnyi - az összes befektető által meghatározott - számszerűsített értékéke.  A szilíciumszobrász nagyvállalat történelmi magaslatra ért el, mikor értékpapírjai a napokban 404 dollár fölé hágtak, ezzel lekörözve a korábban uralkodó Intelt. Igaz, hogy a 246 milliárdos második hely továbbra is egy nagyobb bevételt generáló vállalatra mutat, ám az Nvidia csütörtökön elért-, és azóta is javuló eredményére korábban nem volt példa. Míg az Intel idén már 2%-ot zuhant, az Nvidia részvénycsomagja fantasztikus 68%-os erősödést produkált, melyet nagyrészt az adatközpontokkal elért eredményeik, és hosszú távon értékesnek tartott fejlesztéseik indokoltak. Ezek alapján az Egyesült Államokban megkérdőjelezhetetlenül a legértékesebb chipalkotó céggé vált és világviszonylatban sincs szüksége szégyenkezésre, hiszen a szegmensben annak ellenére foglalja el a kiemelkedő harmadik helyet, hogy a gyártási folyamatokat valójában kiszervezi külsős partnereknek, és házon belül kizárólag a lapkák megtervezésére koncentrál. Ezzel szemben az Intel saját gyártósorokat üzemeltet, ugyanakkor az is igaz, hogy évek óta küzdenek nem csak a kereskedelmi mennyiség szinten tartásával, de az olyan új technológiákra történő váltással is, mint például a hadak útját megjárt 10nm-es csíkszélességen alkalmazott fejlesztések. Külön érdemes megemlíteni, hogy miközben a globális bevételeket tekintve az Intel továbbra is kimagaslik a tömegből, és az idén várt
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
A koronavírus pozitív irányba terelte a PC-s piac egyre apadó forgalmát  A gazdasági mutatók kíméletlen igazsága, hogy az otthoni számítógépek értékesítése évről évre alacsonyabb számokat mutat. Ez a tendencia egyáltalán nem meglepő módon az okostelefonok és táblagépek terjedésének tudható be, mely 2020 elején évek óta nem tapasztalt mélypontra helyezte a PC-s piacot, és az év további részéről sem olvashattunk biztató jóslatokat. Azonban aki azt gondolta, hogy a kialakult járványhelyzet csak még mélyebb szakadékba löki az ágazatot, az rosszul tippelt, a globális gazdaság által behúzott kézifék pont az informatikai cikkek értékesítésén nem éreztette negatív hatását, sőt, hosszú idő után szép növekedést eredményezett. Az év második negyedévének eredményeiről két vállalat, a Gartner (globális kutató- és tanácsadó cég), illetve az IDC (Interactive Data Corporation – pénzügyi és piaci elemző, tanácsadó vállalat) felmérései nyújtanak releváns képet, a két egybevágó tanulmány alapján pedig a piac végre egyértelmű növekedést könyvelhetett el. A csoportok más megközelítést alkalmaztak, így a Gartner eredményei a vásárlókhoz került termékek darabszámát mutatja, az IDC pedig a gyártótól a kereskedőkhöz kiszállított árumennyiségre koncentrált, ebből adódik a számbeli eltérés is, mely mindkét esetben szépen jelzi az emelkedést. A hat éve nem látott pozitív változást a Gartner „rövid távú fellendülésnek” nevezte, míg az IDC valahogy úgy fogalmazott, hogy „
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
A hatóságok példát statuálnak a cseh tulajdonú kereskedővállalattal  „Közel 900 milliós büntetést kapott az Alza.hu” – hozta le a hírt az mmonline.hu (Marketing & Media Online). A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által bírságként megítélt 892 millió forint az Alza.hu webáruház üzemeltetőjét és cseh anyavállalatát sújtja, mivel korábbi hirdetéseikkel súlyosan félrevezették vásárlóikat. A hatóság ítélete állítólag nem véletlenül közelíti ilyen vészesen az egymilliárd forintos határt, ugyanis ezzel a többi vállalat számára is példát statuálnak, ez a káros gyakorlat ugyanis nem számít egyedi esetnek. Mint kiderült, a tekintélyes összegen felül további 30 millió forint eljárási bírság megfizetésére is kötelezik őket, mivel a hatósági eljáráshoz szükséges részleteket, konkrétan a vizsgálatok tárgyát képező kampányok költségére vonatkozó adatokat is hiányosan, vagy félrevezető módon közölték. Az MTI információi alapján, a GVH vizsgálata az Alza 2018. január és 2019. február közé eső, hat alkalmat számláló reklámkampányait vizsgálta, mely az Egyesült Államokból elterjedt és egyre népszerűbb Black Friday akcióra hívta fel a közönség figyelmét. A reklámanyagok a meghirdetett akciós időszakban „akár 80 százalékos” kedvezményt ígértek, ám mint kiderült, egyetlen bemutatott termék, vagy akár csak ahhoz hasonló áru sem kapott akár csak megközelítő mértékű leárazást. A hirdetésekben háztartási berendezések és különféle elektronikai cikkek szerepelt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...