fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 19
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
2019. 10. 17
Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
2019. 10. 16
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
2019. 10. 15
A világ leggyorsabb gépszerelői.
2019. 10. 14
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
2019. 10. 14
Ádám csövezik. Hogyan készül egy folyadékhűtéses számítógép merev csövekkel?
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 08
Kúpósztó vagy egy átlagos Gamer számítógép? TUF cuccok, Ryzen 7, X470, 970 Pro, 1660Ti
2019. 10. 07
IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping
2019. 10. 07
Jól szellőző QHD-ra alkalmas konfiguráció 390 000 ft-ért! 2700/RTX2060 S/32GB RAM/NVMe SSD
2019. 10. 07
Számítógép az irodába és játékra 260 ezer Ft-ért. Ryzen5 3400G/GTX1650/16GB RAM/ SSD /HDD/FSP
2019. 10. 03
Ki az igazi G? Négy dudás egy stúdióban
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 30
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
2019. 09. 30
IT hírek 09.30. - Lekörözné a Wi-Fit az Amazon, AMD PRO CPU-k, Oculus Quest PC-n, Metro 2033 ingyen
2019. 05. 22

Az arany középút - Cooler Master MWE 650 Gold moduláris tápegység

A Cooler Master, tápegység gyártásban is nagy múlttal rendelkezik, méghozzá több szegmensben is. A mostani cikkben egy erős középkategóriás Gold minősítésű, moduláris táppal fogunk foglalkozni.

Név szerint az MWE termékcsalád 650 Wattos változatával. A gyártó itt sem arra törekedett, hogy ki fosszon minket, tehát nem kell világbanki hitelt fel vennünk vagy eladnunk az egyik vesénket, hogy ki tudjunk perkálni egy ilyen tápegységet. A 650 Wattos változat nálunk jelenleg mindössze 26.603.- HUF. A sorozat egyébként még rendelkezik egy kis és egy nagy testvérrel is. Az az létezik ebből 550 Wattos és 750 Wattos verzió is.


Amikor kézbe vesszük már első pillantásra is tudhatjuk, hogy jól döntöttünk. A dobozon ugyanis fel van tüntetve elölről az 5 év garancia, a gold minősítés, hátulról a tápegységben megbújó ventilátor ami egy Silencio FP 120, lapos kábelek melyek megkönnyítik a cable management-et még akkor is, ha szűk lenne a hely, valamint pár grafikon a ventilátor sebessége és a tápegység igénybevételének arányosságáról.


Az egyik oldalán egy rövid specifikációval találkozunk, melyről bővebben a gyártói oldalon olvashatunk.


Kicsomagolás

Igényes csomagolással találkozunk, a doboz tartalma:

-maga a tápegység,

-1db 24 pin ATX

-1db 4/8 pin EPS 12V

-2db 2x6/8 pin PCI-E
-2db 4x SATA

-1db 3x MOLEX

-1db 3x MOLEX + FLOPPY

-4db M6-os csavar a rögzítéshez

Őszinte legyek, picit elmosolyodtam magamban mikor megláttam, hogy még floppy táp csatlakozó is van az egyik molex kábelen.


A PCI-E kábeleket úgy tervezték, hogy akár 300W terheléssel szemben is megállják a helyüket, ami azt jelenti, hogy ez csatlakozónként 150W. A tápegységen ezeknek a kábeleknek a csatlakozóit felülre helyezték ez alsó tápos számítógépháznál igen csak megkönnyíti a szerelést. A CPU 8 pines EPS kábele ugyan ilyen csatlakozót kapott a tápon. Én szerelésnél mindig a legkívülebbre eső csatiba szoktam helyezni ezt a kábelt, hogy minél kényelmesebben tudjam elvezetni a helyéig.


A tápegység

A tápegység egyik oldalán található specifikáció lista komoly hibát is tartalmaz. “SELECT THE RIGGHT INPUT VOLTAGE” - ez duplán hibás ugyan is a mélyen tisztelt garanciális kolléga nem csak angol nyelvi hibát vétett, de logikailag is problémás mivel ez egy univerzális bemenetű tápegység (100-240V).


Na térjünk vissza a tárgyra. Ami másodjára szembe ötlött, hogy az 5 voltos ág csak 15 Amperes. Egy átlagos USB portnak 900mA-ra van szüksége, ami azt jelenti, hogy csak 16-ra elegendő, ami elsőre nem hangzik rosszul, de nagy teljesítményű gépnél érdekes lehet. Nem beszélve az SSD-kről, ami szintén erről az ágról megy. Viszont a 12 voltos ág 54,1 Amperje egy 650 Wattos táptól már egyáltalán nem hangzik rosszul.

A táp köszönhetően a már jól ismert Silencio FP120-nak “idle” nagyon csendes. Nagyobb terhelés hatására persze a ventilátor magasabb fordulatszámon kezd el pörögni, de még ilyenkor sem zavaró.


Boncolás


Jöjjön hát a kedvenc részem ebből a tesztből és tárjuk fel mi lapul a tápegység burkolata alatt. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy én rendelkezem elegendő tapasztalattal egy ilyen műveletre, de ti ne próbáljátok ki otthon, ezért teszem én meg, hogy nektek már ne kelljen. Garancia vesztés mellett egyéb veszélyei is vannak egy tápegység megbontásának, szóval tényleg hagyjátok az ilyesmit szakemberre!


A ventilátoron találkozhatunk egy műanyag lemezzel ami kitakarja a jó egyharmadát. Gondolhatják most ez micsoda badarság, ám korán sem az. Ez a kis lemez gondoskodik az áramlásról, ugyanis ha csak telibe fújná alulról az egész tápot, akkor a levegő nehezebben áramlana ki a tápegységből.


Ez a tápegység saját belsővel rendelkezik. Máris kifejtem bővebben mit értek ez alatt. A legtöbb piacon kapható tápegység FSP vagy Seasonic belsős, ám a Cooler Master ehhez a sorozathoz teljesen saját tervezésű belsőt használ.

Konklúzió

A feszültség szabályozás nagyon jó, a hatékonyság szintúgy, bár ez az idő előre haladtával a kondenzátorok miatt romolhat. Az 5 voltos ágat nem szabadott volna elhanyagolni. Összességében nem egy rossz táp. Játék gépbe ajánlom, olyan gépbe ami 24/7 megy (pl.: bányász gép) már nem annyira.

Modst3R - PCX

2019. 05. 22

Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
A csapat a lelke mindennek A francia Ubisoft, több egymáshoz hasonló szériát is üzemeltet, melyek alapját első sorban, a nagy bejárható területen zajló lövöldözés adja. Míg az egyjátékos kalandokért főként a Far Cry és az Assassin's Creed epizódok felelnek, a multiplayer élményt, jelenleg a Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon, és The Division játékok adják. Utóbbi 2008-ban mutatkozott be, ám nem egészen felelt meg a megjelenést megelőzően felgerjesztett elvárásoknak. A be nem tartott ígéretek és a hiányzó technikai kunsztok ellenére, rengetegen töltötték idejüket a csatatérré változott New York utcáin. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos céges rekord megdöntése után, végül 330 millió dolláros világszintű bevételt produkált, a kiegészítő tartalmakat és a mikrotranzakciókat pedig még nem is számoltuk. Borítékolható volt tehát a folytatás, mely a hiányosságok pótlásával, és a hibák kijavításával kecsegtette a játékosbázist. Idén márciusban meg is jelent a folytatás, melyet most vasárnapig ingyenesen kipróbálhatunk. Műfaját tekintve, egy kizárólag online játszható, külső nézetű akció-szerepjáték, melynek keretében, a rejtélyes vírus által letarolt New York-ban kell felszámolnunk az elszabadult bűnözést. Az idő nagy részében gép ellenfeleken kell átverekednünk magunkat, így tisztítva meg a várost a fegyveres csoportoktól. A játék egyik tartópillére a szerepjátékos rendszer, így nem csak mi léphetünk szintet, de ellenfeleink is különböző nehézségi fokot képvi
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
Kellemesnek ígérkezik a The Outer Worlds Emlékszünk a Fallout 76-ra? Ha kedveljük a szériát, akkor egészen biztosan előttünk van az a csúfos kudarc, és a pofátlanul elbagatelizált marketinghazugság, amit a Bethesda hányt a széria rajongói, és a játékosközösség elé. Nagyon úgy tűnik, hogy idén októberben, szó szerint betölti a majd az űrt az Obsidian Entertainment csapata, ugyanis új játékuk már csak pár hipertér ugrásra van tőlünk. A fejlesztők olyan referencákkal a hátuk mögött kezdtek a fejlesztésbe, mint a legendás Star Wars: The Knights of The Old Republic második része, a Neverwinter Nights 2, a Pillars of Eternity, vagy épp a Fallout: New Vegas, mely egyaránt a széria, és a stílus közkedvelt darabja. Aki tehát régóta vár egy stílusos akció-RPG-t, az most dörzsölheti a tenyerét, és még az első 20 percet is megnézheti. Aki esetleg figyelemmel kísérte a játék fejlesztését, az talán aggódott a különböző hibák, hiányosságok miatt, ám ez alapján bizakodhatunk, hogy a szemmel látható gondokat sikeresen orvosolták, már csak bíznunk kell abban, hogy legalább egy átlagos, a 3D-s érából származó Fallout epizód szintjét hozza majd, és akkor nem sokat panaszkodhatunk. A felvételen jól látható, hogy az atmoszférával nem lesz gond, a retro-futurisztius dizájn, stílusos formáival és színeivel egyszerre idézi meg a Bioshock féle art déco-t, és a Fallout alternatív történelmi hangulatát. Az előzetesekből már sejthető volt, hogy a pihent humor legalább akkora jelentőséget kap majd
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
i3 lesz az i7-ből Nagyot fordult a kocka az IT piacon, mikor az AMD bemutatta tovább fejlesztett Ryzen processzorait. A harmadik generációs Zen CPU-k megjelenésével több magot és több logikai szálat kapunk a pénzünkért, a megnövekedett magonkénti teljesítményt viszont már az Intel sem hagyhatta figyelmen kívül. A kérdése tehát, hogy milyen választ ad a kék gyártó, a soron követező, 10. generációs asztali processzoraival. A legfrissebb hírmorzsák szerint, újragondolják a Core i szériát, és a belépő kategóriában is bevezetik, a többszálas munkavégzést. 2020-tól tehát az i3 processzorok is rendelkeznek majd Hyperthreading funkcióval, vagyis 4 maggal és 8 szállal dolgoznak majd. No nem új fejlesztésről van szó, egészen konkrétan a 2017-es i7 lesz az i3-as kupak alatt. A kissé esetlenül hangzó i3-10100, a SiSoftware adatbázisában bukkant fel, és twitteren tette közszemlére, egy TUM_APISAK nevű felhasználó. A leírás szerint, a processzor négy magos, nyolc szálas, alap órajele pedig 3.6GHz. A pletyka szerint, a Comet Lake processzorok mindegyike Hyperthreading képes lesz, vagyis az i5 hat maggal és tizenkét szállal, az i7 nyolc maggal és tizenhat szállal, az i9 pedig tíz maggal és húsz szállal támad majd. Valódi újdonságokról persze továbbra sem beszélhetünk, ugyanis a 2020-ban érkező Comet Lake, továbbra is a Sky Lake architektúrára épül majd. Viszlát Kaby Lake Eközben az Intel bejelentette, hogy hamarosan végleg búcsút int azon asztali processzorainak, melyek a Kaby
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres