fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 06. 04
AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
2020. 06. 04
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
2020. 06. 03
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
2020. 06. 03
Konzol gyilkos HTPC, rendkívüli Fortnite teszt
2020. 06. 02
Éves termés - A Thermaltake online mutatta be újdonságait
2020. 06. 02
Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
2020. 06. 02
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
2020. 05. 31
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2020. 01. 07

Szorul az Intel? - AMD Ryzen 4000 mobilprocesszorok

A CES technikai show, idén is elhozza az év technikai újdonságait. A Las Vegas-ban évről évre megrendezett eseményen hosszasan várt bejelentések, és a legfurcsább meglepetések versenyeznek egymással, melyek közt mindig nagy figyelem övezi az AMD aktuális előadását.

Az első masinák hamarosan kaphatók lesznek

Tavaly a bejelentések részeként, az AMD bemutatta Ryzen 3000 mobil processzorait, és úgy néz ki ezt szokássá formálják, hiszen idén a következő generációs Ryzen 4000 került sorra, szintén a hordozható készülékekbe szánt változatokkal, de lássuk is a lényeges részleteket!


Ryzen 4000 mobil divízió

Az Asus az első számú partnerek között

Az AMD egészen belejött abba, hogy megmutassa, milyen amikor egy cég tartja magát az ígéreteihez. A vállalat tehát halad a megkezdett útján, melynek központi eleme a Zen architektúra, a következő állomása pedig a Zen2 továbbfejlesztése, elsőként a friss Ryzen 4000 alapú mobil processzorokkal. A csomag két típussal érkezik! Az első tagja a kisebb 15 wattos Ryzen U-Series, az úgynevezett ultrahordozható laptopok számára, utána pedig a komolyabb Ryzen H-Series következik. Ezek már 45 wattos fogyasztással bírnak, játékra és tartalomkészítésre készültek, sőt, az AMD állítása szerint az asztali gépek teljesítményét hozzák el, laptopokba ágyazva. A kategóriák megjelölését tekintve marad a megszokott séma, vagyis továbbra is Ryzen 3, Ryzen 5 és Ryzen 7 alatt találjuk majd a termékeket.

Alacsony fogyasztás mellett nagy teljesítmény


Ahogy az jól látható, az AMD a hordozható gépek piacán is igen komolyan kihívja az Intelt, de ez már akkor egyértelművé vált, amikor először bevezették a Core i3, i5 és i7 elnevezésekhez hasonló jelöléseket. Az új sorozat egyértelműen konkurál a legfrissebb Intel chipekkel, Liza Su például bemutatta az U-Sorozat legütősebb darabját, a Ryzen 7 4800U-t, mely 8 magot és 16 szálat kínál, az 1.8 Ghz-es órajele pedig egészen 4.2 Ghz-ig boostol. A promóciós benchmark diagram nem kevesebbet állít, mint 4%-kal jobb egyszálas, és 90%-kal erősebb többszálas teljesítményt, továbbá 28%-kal gyorsabb grafikus fölényt, az Intel legközelebbi kihívójával, a Core i7-1065G7-tel szemben, mely a 10nm-es Ice Lake felhozatalt erősíti. Említésre került továbbá, hogy az új Ryzen 4000 kétszeres energiahatékonyságot mutat második generációs elődjéhez mérve, amit nagyrészt a 12nm-ről 7nm-re történő váltásnak köszönhetnek.

Hatékony és erős az új H sorozat


A világ első 7nm-es laptop processzorainak csúcsát jelenleg a Ryzen 7 4800H képviseli, mely egy 8 magos és 16 szálas szörnyeteg, 2.9 Ghz-es alap, és 4.2 Ghz-es boost órajellel. A magasabb TDP itt a látványosan magasabb alap órajelnek kedvez, ám feltűnhet az is, hogy itt legfeljebb 7 CU-val, és az integrált grafikus egység alacsonyabb frekvenciájával számolhatunk. Az AMD szerint a visszafogottság a hatékony energiaelosztást szolgálja, és arra hivatkoztak, hogy ezen processzorok mellé minden partnerük szerel különálló grafikus hardvert is. A reális érvek ellenére, sokan már most a Ryzen 9-es variánsok érkezését sejtik.

Újabb hivalkodó eredmények

Az AMD erre a kérdésre nagyjából a szokásos választ adta, miszerint felmérik a piac reakcióját, és ha igény mutatkozik rá, bővítik a palettát, de egyelőre nincs mit bejelenteniük. A hatékony energiahasználatra amúgy konkrét példát is kaptunk, méghozzá az új SmartShift funkció bemutatásával. Amennyiben bekapcsoljuk, a SmartShift ügyesen osztja el a meghatározott energiakeretet, a CPU és a mellé került grafikai egység között. Az eredmények nagyjából 10%-kal jobb képkockaszámot mutattak Division 2, és 12%-kos növekedést Cinebench R20NT alatt. Az, hogy partnereik mely termékeikben garantálják ezt a lehetőséget, még nem tisztázták, de számítunk rá, hogy az AMD erre is odafigyel majd.

Marad tartalék akár a Ryzen 9-nek is?

Az AMD magabiztosan állítja, hogy az előző generációs mobil processzorokkal ellentétben, az új sorozat már szinte minden területen, a konkurencia ajánlatai fölött teljesít. Legyen itt szó akár a csúcs 9980HK, vagy 1065G7 hardverekről, jobb egyszálas, többszálas és komolyabb grafikai teljesítményt kapunk. A bejelentés végén több mint 100 különböző rendszer érkezését helyezték kilátásba a 2020-as évre, az első darabok pedig már az első negyedévben napvilágot látnak.

2020. 01. 07

AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
Az új fejlesztés komoly változást okozhat az okoseszközök piacán  Tavaly izgalmas bejelentést tett közös együttműködéséről az AMD és Samsung, hiszen senki sem számított rá, hogy a két vállalat közös fejlesztésbe kezd. Mint kiderült, a jövőben a grafikus teljesítmény látványos növekedésére számíthatunk, legalábbis az ultra-alacsony fogyasztású mobilos szegmensben. Lényegében annyi tudtunk meg, hogy a Samsung Exynos processzorai Radeon grafikus megoldásokkal egészülhetnek ki, és ahogy Lisa Su fogalmazott, „az AMD felhasználói bázisa jelentős bővülés elé néz”. Ugyan részleteket ekkor még nem közöltek, sokan a szintén szóba hozott RDNA architektúra alternatív változatára számítottak. Úgy néz ki, hogy az elvetett mag egy év alatt szépen kihajtott, ugyanis nemrég kiszivárogtak az első mobilos AMD chip specifikációi. Arról már érkeztek információk, hogy az AMD nagy durranással készül a Samsung számára, ám ha egy nagyközönségnek szánt fejlesztésről van szó, a Qualcomm által tervezett ARM architektúrának rendesen össze kell kapnia magát. A Ryzen C7 kódnéven megismert lapka szívét a 3.0Ghz-es Gaugin Pro magok adják, melyek a Qualcomm Cortex X1-et veszik alapul, a grafikus megoldás azonban még ennél is izgalmasabb, ugyanis ott egy négymagos RDNA 2 Mobile GPU látható. Ez a leírás szerint 45%-kal múlja felül az Qualcomm Adreno 650-et, mely többek között a Samsung Galaxy Z Flip 5G, Lenovo Legion és OnePlus 8 Pro telefonokat is ellátja. Érdemes kiemelni a fejlett Med
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
Hiába a hosszas tesztidőszak, a Microsoft végül szünetelteti az automatikus frissítést  A Microsoft nemrég örömmel jelentette be, hogy elkészült a Windows 10 korábban beharangozott májusi frissítőcsomagja, mely változtatásokat, újdonságokat és fejlesztéseket egyaránt magában foglal. Naiv módon azt reméltük, hogy a fejlesztők talán tanultak az elmúlt hónapokban érkező frissítésekkel együtt járó folyamatos nehézségekből, és ezúttal talán elegendő lesz pusztán a megjelenésről és a főbb újdonságokról írni. Sajnos a helyzet most is igazodik a sormintához, ugyanis egyre növekszik a hibajelenségek és problémák száma. Az indulás alapból is óvatosan kezdődött, a kompatibilitási problémák ugyanis már ismertek voltak a fejlesztők számára, így azok feltérképezéséhez csak fokozatosan tették elérhetővé a frissítőcsomagot, és ugyan a manuális telepítésre továbbra is van lehetőség, sokaknak az sem működik. Úgy néz ki, hogy a Microsoft nem talál rá a megfelelő ritmusra, hiszen hiába a Windows Insider program egyre növekvő felhasználói létszáma, sajnos a tesztelési folyamat közel sem bizonyul elég hatékonynak. A listán korábbról ismerős hangproblémák és váratlan újraindulások, sajnos egyaránt visszaköszönnek. A jelenségek igen vegyes szórásban jelentkeznek, de az sem ritka, hogy például két azonos típusú és felszereltségű laptopon eltérőek a tapasztalatok. Például van ahol gond nélkül zajlott a frissítés, máshol szintén, de jöttek a hibák, és van ahol egyszerűen nem lehetséges végr
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
Hamarosan egy teljes generációnyi Coffee Lake processzor tűnik el a boltokból  A friss bejelentés alapján, hamarosan véget ér a Coffee Lake alnéven bemutatott processzorcsalád gyártása, az Intel itt alkalmazta második alkalommal, az azóta bőségesen bejáratott 14nm-es gyártástechnológiáját. A Coffe Lake a Broadwell, Skylake és Kaby Lake közvetlen utódja a sorban, ám emelt magszámmal, magasabb Turbo frekvenciával, bővített L3 gyorsítótárral és 2666 MHz-es DDR4 memóriák támogatásával igyekezett leváltani elődjét, illetve nagyjából itt szűnt meg végleg a DDR3 támogatás az LGA 1151-es platformon. A sorozat 2017-ben, a 300-as lapkészlettel együtt érkezett, majd 2018-ban a 8 magos i9 is bemutatkozott. A búcsúzó sorozat a teljes 8. generációs vonalat magában foglalja, tehát a Core, Pentium és Celeron modellek egyaránt eltűnnek majd. Az Intel egészen év végéig foglalkozik a 8. generációval, konkrétan december 18-ig fogad megrendeléseket, a teljesítésük határidejét pedig 2021. július 4-ig bezárólag tudja vállalni. Apróság, de valójában a széria frissített 9. generációját is érinti a helyzet, mivel a 9900K-ra beruházó vásárlóknak a továbbiakban le kell mondania a stílusos műanyag dobozkáról, és be kell érniük az olcsóbb modelleknél alkalmazott kartonnal. A közkedvelt sokszög állítólag megnehezítette a termék tárolását, így az Intel végül leegyszerűsíti a partnerek dolgát. A váltás valójában teljesen érthető, hiszen a gyártó elsődleges érdeke a 10. generációs modellek, és az
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...