fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 01. 22
Megvalósult az UltraRAM! A Britek fejlett univerzális memóriát alkottak
2020. 01. 22
Őrült szerelők üvöltése! RX5500XT VS GTX1660Ti, Ryzen5 2600X vs Ryzen7 2700X?
2020. 01. 22
Ingyen Freeman? A Half-Life részek most ingyen játszhatók
2020. 01. 21
Control mozi készülhet? A Rogue One írója benne lenne
2020. 01. 21
Kiderült mely Huawei készülékek kapják meg az új frissítést.
2020. 01. 21
Son Goku lenyomja a Jediket is! Jól fogy a Dragon Ball Z: Kakarot
2020. 01. 21
A Dying Light 2 megjelenése is csúszik!
2020. 01. 20
Olcsó? Akkor futás! - Xiaomi Mi AirDots bluetooth fülhallgató
2020. 01. 20
Apró, mégis sokakat zavaró frissítést adott ki a Google
2020. 01. 20
Első kézből? A nagy NAVI még idén bemutatkozik
2020. 01. 20
Kiszivárgott volna az RTX3080 és RTX3070?
2020. 01. 17
Mit tud a GTX1660 Fortnite, RDR2 és Rage2 alatt? Elég 100 FPS-re Full HD felbontáson?
2020. 01. 17
Liquid Freezer II 280 - impozáns AIO hűtés az Arctic-tól
2020. 01. 17
Elhalasztották a Cyberpunk 2077 megjelenését
2020. 01. 17
Árat csökkent az Nvidia - olcsóbb lesz az RTX 2060
2020. 01. 07

Szorul az Intel? - AMD Ryzen 4000 mobilprocesszorok

A CES technikai show, idén is elhozza az év technikai újdonságait. A Las Vegas-ban évről évre megrendezett eseményen hosszasan várt bejelentések, és a legfurcsább meglepetések versenyeznek egymással, melyek közt mindig nagy figyelem övezi az AMD aktuális előadását.

Az első masinák hamarosan kaphatók lesznek

Tavaly a bejelentések részeként, az AMD bemutatta Ryzen 3000 mobil processzorait, és úgy néz ki ezt szokássá formálják, hiszen idén a következő generációs Ryzen 4000 került sorra, szintén a hordozható készülékekbe szánt változatokkal, de lássuk is a lényeges részleteket!


Ryzen 4000 mobil divízió

Az Asus az első számú partnerek között

Az AMD egészen belejött abba, hogy megmutassa, milyen amikor egy cég tartja magát az ígéreteihez. A vállalat tehát halad a megkezdett útján, melynek központi eleme a Zen architektúra, a következő állomása pedig a Zen2 továbbfejlesztése, elsőként a friss Ryzen 4000 alapú mobil processzorokkal. A csomag két típussal érkezik! Az első tagja a kisebb 15 wattos Ryzen U-Series, az úgynevezett ultrahordozható laptopok számára, utána pedig a komolyabb Ryzen H-Series következik. Ezek már 45 wattos fogyasztással bírnak, játékra és tartalomkészítésre készültek, sőt, az AMD állítása szerint az asztali gépek teljesítményét hozzák el, laptopokba ágyazva. A kategóriák megjelölését tekintve marad a megszokott séma, vagyis továbbra is Ryzen 3, Ryzen 5 és Ryzen 7 alatt találjuk majd a termékeket.

Alacsony fogyasztás mellett nagy teljesítmény


Ahogy az jól látható, az AMD a hordozható gépek piacán is igen komolyan kihívja az Intelt, de ez már akkor egyértelművé vált, amikor először bevezették a Core i3, i5 és i7 elnevezésekhez hasonló jelöléseket. Az új sorozat egyértelműen konkurál a legfrissebb Intel chipekkel, Liza Su például bemutatta az U-Sorozat legütősebb darabját, a Ryzen 7 4800U-t, mely 8 magot és 16 szálat kínál, az 1.8 Ghz-es órajele pedig egészen 4.2 Ghz-ig boostol. A promóciós benchmark diagram nem kevesebbet állít, mint 4%-kal jobb egyszálas, és 90%-kal erősebb többszálas teljesítményt, továbbá 28%-kal gyorsabb grafikus fölényt, az Intel legközelebbi kihívójával, a Core i7-1065G7-tel szemben, mely a 10nm-es Ice Lake felhozatalt erősíti. Említésre került továbbá, hogy az új Ryzen 4000 kétszeres energiahatékonyságot mutat második generációs elődjéhez mérve, amit nagyrészt a 12nm-ről 7nm-re történő váltásnak köszönhetnek.

Hatékony és erős az új H sorozat


A világ első 7nm-es laptop processzorainak csúcsát jelenleg a Ryzen 7 4800H képviseli, mely egy 8 magos és 16 szálas szörnyeteg, 2.9 Ghz-es alap, és 4.2 Ghz-es boost órajellel. A magasabb TDP itt a látványosan magasabb alap órajelnek kedvez, ám feltűnhet az is, hogy itt legfeljebb 7 CU-val, és az integrált grafikus egység alacsonyabb frekvenciájával számolhatunk. Az AMD szerint a visszafogottság a hatékony energiaelosztást szolgálja, és arra hivatkoztak, hogy ezen processzorok mellé minden partnerük szerel különálló grafikus hardvert is. A reális érvek ellenére, sokan már most a Ryzen 9-es variánsok érkezését sejtik.

Újabb hivalkodó eredmények

Az AMD erre a kérdésre nagyjából a szokásos választ adta, miszerint felmérik a piac reakcióját, és ha igény mutatkozik rá, bővítik a palettát, de egyelőre nincs mit bejelenteniük. A hatékony energiahasználatra amúgy konkrét példát is kaptunk, méghozzá az új SmartShift funkció bemutatásával. Amennyiben bekapcsoljuk, a SmartShift ügyesen osztja el a meghatározott energiakeretet, a CPU és a mellé került grafikai egység között. Az eredmények nagyjából 10%-kal jobb képkockaszámot mutattak Division 2, és 12%-kos növekedést Cinebench R20NT alatt. Az, hogy partnereik mely termékeikben garantálják ezt a lehetőséget, még nem tisztázták, de számítunk rá, hogy az AMD erre is odafigyel majd.

Marad tartalék akár a Ryzen 9-nek is?

Az AMD magabiztosan állítja, hogy az előző generációs mobil processzorokkal ellentétben, az új sorozat már szinte minden területen, a konkurencia ajánlatai fölött teljesít. Legyen itt szó akár a csúcs 9980HK, vagy 1065G7 hardverekről, jobb egyszálas, többszálas és komolyabb grafikai teljesítményt kapunk. A bejelentés végén több mint 100 különböző rendszer érkezését helyezték kilátásba a 2020-as évre, az első darabok pedig már az első negyedévben napvilágot látnak.

2020. 01. 07

Megvalósult az UltraRAM! A Britek fejlett univerzális memóriát alkottak
Az UltraRAM névre keresztelt új technológia elképszető mértékben energiatakarékos, gyors, és elérhető vele a merevlemezektől megszokott tárkapacitás Az "unvierzális memória" az Egyesült Királyságban található Lancaster Egyetem kutatóinak áldozatos munkáját dícséri. A több éve még csak elméletként létező módszer végül formát öltött, és megszületett belőle az UltraRam, mely tárhelyként és RAM-ként egyaránt funkcionál. Eredményeik igazolásához, több cikket, illetve részletes kutatási dokumentációt is nyilvánosságra hoztak, és ez alapján már most komoly változásokat jósolnak, digitális eszközeink számára. A korábban általuk is elérhetetlennek tartott áttörést, január 7-én, az egyetem weboldalán tették közzé. Jelenleg két fő memóriatípust különböztetünk meg, a DRAM-ot és a flash-t, melyek tulajdonságaikat és céljukat tekintve is egymás ellentétei. A DRAM gyors és aktív szerepet tölt be, viszont a kezelt adatokat folyamatosan frissíteni kell, melyek azonnal elillannak, amint megszüntetjük az áramellátást. A flash értelemszerűen lassú, ellenben passzív állapotban is hosszú távon megőrzi adatainkat, ráadásul ma már jóval kisebb költségen képes a DRAM-nál lényegesen nagyobb tárhely biztosítására. Mi történt? Az UltraRAM úgynevezett NVRAM (non-volatile RAM), vagyis nem jellemzi a RAM-okra jellemző "feledékenység", és az első valóban sikeres próbálkozás a két lényeges szerep ötvözésére, méghozzá a hátrányok elhagyásával. Egyik legnagyobb különlegessége, hogy pontosan a DRAM sebe
Ingyen Freeman? A Half-Life részek most ingyen játszhatók
A Valve megtalálta a tökéletes reklámfogást közelgő VR játékának népszerűsítéséhez: az ingyen játékot. Lehetetlennek tűnt, mégis megértük, hogy újabb hivatalos Half-Life cím készül a Valve műhelyében. A második rész előzményeit bemutató Half-Life: Alyx-nek sajnos csak a PC-s VR sisakok tulajdonosai örülhetnek, ám ők minden bizonnyal kérdés nélkül elő is rendelték a játékot. A kiadó kellemes akcióval hívja fel a figyelmet a megjelenésre, ugyanis az összes hivatalos Half-Life tartalmat ingyenessé teszi a nagyközönség számára, persze csak korlátozott időre. A márciusban érkező Alyx tesztelése tehát egy szűkebb réteg kiváltsága lesz, a klasszikus részek kihagyására azonban aligha lehet mentsége annak, aki kedveli az FPS, az akció, vagy akár a logikai játékokat. Ha mégsem játszottuk volna az FPS műfajt megreformáló Half-Life-ot, vagy a látványos fizikai szimulációt bemutató második részt, most bő két hónapunk lesz pótolni őket. Hogy teljes legyen az élmény, a promóciós időszak alatt a hivatalos kiegészítők is elérhetők, nem beszélve a temérdek közösségi modifikáció tartalmairól, vagy a rajongói frissítésekről, melyek javítják az égető hibákat, és csiszolnak a látványon is. Ha csak most ismerkedünk a műfajjal és bepótolnánk a klasszikusokat, esetleg ritkán játszunk, de nosztalgiázni vágyunk, a listán a Half-Life, a Half-Life: Blue Shift és Opposing Force csomagokkal, illetve a Half-Life 2 szerepel, két kiegészítő epizódjával együtt. A kívánt játékot a STEAM áruházából emel
Control mozi készülhet? A Rogue One írója benne lenne
Az alkotók benne lennének egy Control film elkészítésében, és már az író is bejelentkezett A Control kétségtelenül a Remedy nagy visszatérése volt, hiszen a közönség, és a sajtó is szerette a természetfeletti elemekben gazdag akciójátékot. Olyannyira, hogy a Los Angelesben megtartott The Game Awards rendezvényen elnyerte a legjobb látvényért járó díjat. A finn stúdió híres arról, hogy szereti filmszerűvé varázsolni játékait, ám ezúttal lehet, hogy szintet léphetnek. Gary Whitta neve sokaknak a Rogue One forgatókönyvírójaként lehet ismerős, de hozzá köthető a Star Wars Rebels animációs sorozat több epizódja is. A videojátékok világa sem idegen számára, hiszen olyan címek hátterének kidolgozásában vállalt szerepet, mint a Telltale-féle The Walking Dead, vagy a mára erős kult státuszt élvező 2006-os Prey. Az író néhány órája rajongói kérdésekre válaszolt Twitter oldalán, és aki esetleg követte az eseményt, izgalmas eseménynek lehetett tanúja. Az egyik felhasználótól azt a kérdést kapta, hogy melyik videojátékból látna legszívesebben filmes adaptációt, és hogy megírná-e hozzá a forgatókönyvet. A válasza egyszerűen csak annyi volt: "CONTROL. És igen." Az igazi meglepetés még csak ezután jött, ugyanis Thomas Puha, a Remedy kommunikációs igazgatója is felbukkant a bejegyzés alatt, és beszélgetésre invitálta a filmest. Természetesen ebből még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, és jogos a kérdés, hogy vajon jó ötlet megkockáztatni, egy újabb játékot feldolgozó
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres