fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 09

A csőd szélére sodródott a Huawei telefonos üzletága

Sok területen előrébb léptek, de a mobilpiacról szinte teljesen kizuhantakMár Kínában sem viszik a Huawei mobilokat.

A Huawei még 2019 első felében került fel arra a tiltólistára, mellyel az Egyesült Államok megpecsételte a kínai tech-vállalat jövőjét. A legnépszerűbb mobilgyártónak járó címért jó esélyekkel küzdő céget akkor kereskedelmi zárlat alá helyezték, majd nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették, a láncreakció pedig azóta is tart. Hatása már bőven túlhaladt Amerikán és nem csak Európában építette le a vállalat pozícióját, de még az elsőszámú piacukon, vagyis Kínában is látványos visszaeséshez vezetett. Olyannyira, hogy az akkor megroppant okosmobilos ágazatuk mostanra elképesztő mélypontra került, és az sem kizárt, hogy a végéhez közeledik.

Gyalogosok egy pekingi Huawei kereskedés előtt (Kép Reuters/Tingshu Wang)


A több mint két éve indult folyamat nagy médiavisszhangot váltott ki, hiszen az USA döntése és nyomásgyakorlása miatt a Huawei számos befektetőtől és üzlettől esett el. Lényegében több országban is elbukták az 5G-s infrastruktúra kiépítését, és volt olyan európai állam, mely az együttműködés hirtelen megszakadása miatt szintén komoly összegeket bukott, mivel a hálózati fejlesztések már előrehaladott állapotban voltak, mikor meg kellett válniuk a Huawei által fejlesztett eszközöktől. Sok más vállalathoz hasonlóan, a Huawei Technologies is a közelmúltban adta ki 2021 második negyedévére vonatkozó üzleti beszámolóját, amiből kiderült, hogy az okostelefonok piacán, alig egy év alatt elképesztő mértékben veszítettek jelenlétükből. Tavaly novemberben mi is megírtuk, hogy külön azért jött létre egy jogi szempontból feddhetetlen üzleti csoport, hogy átvegye, és ezzel megmentse a nagy sikereket elért Honor márkanevet, mely így valóban túlélte, azonban a kiesés a bevételek csökkenéséhez is látványosan járult hozzá.

Elképesztő zuhanás, még Kínában sem keresik a Huawei mobilokat.


A társaság beszámolója szerint, az év első hat hónapja 320 milliárd jüan összbevételt hozott számukra, mely átszámítva nagyjából 49.5 milliárd dollárt jelent. Ez első olvasatra nyilván nem kis összeg, ám egy évvel ezelőtt ilyenkor még 70 milliárd dollárról volt szó, és akkor már érvényben volt a tiltás. Igaz, a Honor ekkor még a szárnyaik alá tartozott, és valószínűleg még több olyan mobiljuk is forgalomban lehetett, mely még nem vesztette el a kulcsfontosságú Google szolgáltatásokat (GMS - Google Mobile Services). Ahogy azt akkor megígérték, hamar belekezdtek a mentőtervek gyors kidolgozásába és kivitelezésébe, például a HarmonyOS néven illetett mobilos, illetve multiplatform operációs rendszer fejlesztésébe, mely végül a nyílt forráskódú Androidra épülő rendszer lett, a Huawei alternatív szolgáltatásaival és saját alkalmazásboltjával. Sajnos úgy tűnik, hogy ez finoman szólva kevés volt a megváltáshoz, mivel az éves összehasonlítás szerint 47 százalékkal esett vissza az okoseszközökért felelős részleghez köthető bevételük.

A P30 Pro-ról még nem hiányoztak a Google szolgáltatásai.


Hogy konzumer részlegük helyzete mennyire súlyos, arra a Kínában betöltött szerepük drasztikus változása mutat rá a legjobban. Nem titok, hogy legnagyobb piacuknak Kína számított, ahol hét éven keresztül az volt a legnagyobb kérdés, hogy éppen hol állnak a legjobb öt mobilcég versenyében, most azonban ez a sorminta is megszakadt. A második negyedévben 6.4 millió okoskészüléket tudtak eladni az országban, ami elképesztő különbség ahhoz a 27.4 millióra saccolt értékhez, amit 2020 azonos időszakában könyvelhettek el. Ehhez persze szorosan hozzá tartozik, hogy az egész országban a mobilok iránti kereslet csökkenése volt tapasztalható, a második negyedévben értékesített 74.9 millió telefon ugyanis 17%-kal vékonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Miközben arról is érkeznek a hírek, hogy az USA már a Honor-t is nagyon szeretné azon a bizonyos fekete listán látni, a Huawei folyamatosan dolgozik a talpon maradásért, és míg mobiljaik jövője erősen kétséges, más területeken igazán szép fejlődést könyvelhetnek el. A szolgáltatásokért felelős üzletáguk például 18 százalékkal erősödött, a cloud részleg pedig közel kétszeresére emelte korábbi sikereit, ami a közel 1.4 milliárd lakost számláló Kínában majdnem 20%-os szerepvállalásra elég.

A P40 viszont hiába színes, ha nincs rajta GMS.


A Huawei tehát azért még nem tart ott, hogy csődöt jelentsen, inkább beteljesítették saját ígéreteiket, vagyis talpon maradtak, és tették mindezt úgy, hogy a gyengülő részlegük helyett más területekre fókuszáltak, lényegében bármire, amit nem befolyásolnak az USA által kivetett szankciók. Az amerikai vezetés most elégedetten bólogathat, a Huawei ugyanis hosszú évek óta nem fordított akkora figyelmet a Kínai érdekeltségeire, mint most, bevételarányos jövedelmezőségük pedig kifejezetten jó, a második negyedévben ugyanis 9.8%-ra nőtt, ami 2019 óta a legjobb eredményük. Ezt a fejlődést a nehézségek miatt hatékonyabbra hangolt működésüknek tulajdonítják, a vállalat vezetője azonban még így is rendkívül lesújtó hangnemben nyilatkozott a cég jövőjéről. Eric Xu nemrég úgy fogalmazott, hogy a „Huawei a túlélésért küzd”, ami a vállalat irányítójának szájából talán egy komolyan vehető állítás. A vezérigazgató arra is kitért, hogy céljaik eléréséhez az öt évre szóló stratégiájukat követik.

"Annak ellenére, hogy a fogyasztói üzletágunk bevételei külső tényezők miatt csökkentek, bízunk abban, hogy a szolgáltatói és vállalati üzletágunk továbbra is folyamatosan növekedni fog. Kihívásokkal teli idők voltak ezek, és minden alkalmazottunk rendkívüli elszántsággal és erővel tört előre. Szeretném megköszönni a Huawei csapat minden egyes tagjának hihetetlen erőfeszítéseit" – mondta Xu.

 

2021. 08. 09

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...