fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 15

CPU-tuning és Win 11 támogatás az új Radeon szoftverben

Az AMD nem csak CPU-k terén és az eladásokban erősödött, de sokat fejlőfött a szoftveres támogatás isAutomata tuning és Windows 11 támogatás az új Adrenalin szoftverben.

Az AMD szoftveres hátterének instabilitása talán még több vicc tárgya volt, mint a processzoraik állítólagos fűtőértéke, mely egykor tagadhatatlanul enyhítette a játékkal töltött téli esték fagyos pillanatait. Egy ideje azonban nem csak az egyre izmosabb és kiegyensúlyozottabb Ryzen szériával cáfolnak rá a gúnyolódókra, de a Radeon kártyákhoz szánt szoftverekkel is, mely már évek óta Adrenalin néven fut és a beszámolók szerint egyre stabilabb felhasználói élményt biztosít. Egy új verzió megjelenésének híre azonban még így sem feltétlenül izgalmas, ám az aktuális verzió már tartalmaz annyi érdekességet, hogy megérje körbejárni egy kicsit.


Az AMD számos extra funkcióval vértezte fel Radeon™ Software Adrenalin névre hallgató meghajtóprogramját, mely ezúttal a 21.9.1-es verziószám alatt keresendő. Első lépésként az új verzió már Windows 11 kompatibilitással érkezik, tehát mostantól az Insider program tesztelői is tejesértékű kompatibilitást és stabilabb működést élvezhetnek. A legnagyobb érdekesség azonban nem más, mint hogy kibővült a túlhajtást, avagy tuningot támogató opció, mely eddig a Radeon videokártyák teljesítményét segített megtolni egy kicsit. Természetesen az órajelekkel és feszültségértékekkel való bíbelődésre régóta léteznek jól bevált külső alkalmazások, ám erre célra a Radeon szoftver is teljesen jól használható, és mostantól már nem csak a VGA-k, de a CPU-k értékeit is módosíthatjuk. A megoldás nagyon hasonló, mint a népszerű és sokrétű ClockTuner for Ryzen (CTR), vagy akár a hivatalos AMD Ryzen Master programok esetében, azzal a kivétellel, hogy mostantól elég a legfrissebb Adrenalin szoftvert telepíteni, és akár néhány kattintással a kártyát és a processzort is felgyorsíthatjuk.


A hírek alapvetően a Ryzen 5000 processzorok és a Radeon RX 6000 videokártyák támogatását emelik ki, azonban a tuning funkciókat az egyel korábbi generációk birtokában is elérhetjük, tehát Ryzen 3000 és RX 5000 termékek esetén is. Bár ez az első Zen generáció és a régebbi Radeonok tulajdonosait nyilván nem vigasztalja, azonban akiknek ezekben a szeszélyes időkben jutott a viszonylag friss architektúrákból, elérhetik például a Smart Access Memory beállítást, mely úgy igyekszik némi többlet teljesítményt kisajtolni konfigurációnkból, hogy a CPU számára közvetlen hozzáférést biztosít a VGA fedélzeti memóriájához. A tavaly bevezetett megoldás nem minden esetben jelent elképesztő teljesítménynövekedést, de bizonyos játékok alatt valóban extra képkockákat jelenthet, így aki teheti, sokat nem veszíthet a próbálkozással. Az automata OC lehetősége pozitív fejlemény, de érdemes megemlíteni, hogy a Tuning opciók beépítése még kissé kezdetlegesnek tűnik, és azok, akik korábban nem szívesen próbálkoztak ilyesmivel, nem feltétlenül most lesznek magabiztosabbak.


Az AMD többnyire igyekszik a lehető legegyszerűbbé tenni a dolgokat, ám a tapasztalatlan felhasználok számára néhány rövid magyarázó üzenet biztosan jól jönne, remélhetőleg a következő frissítések során számíthatunk hasonló fejlesztésekre. Mindenesetre az Automatic tuning magától keres egy optimálisnak mondható beállítást, vagyis igyekszik egy kiegyensúlyozott feszültség és órajel kombinációt találni, mellyel nem csak gyorsulást ér el, de a rendszerünk stabilitását is megőrzi. Találunk itt előre hangolt profilokat is, melyek a csendesen visszafogott, a kiegyensúlyozott és a totális túlhajtás lehetőségét kínálják. Aki nem kér a gyári limitációból, az feszegetheti a kupak alatt dolgozó szilícium határait, és próbálkozhat manuális alulfeszeléssel a takarékosság és a kisebb melegedés érdekében, de hangolhat hozzá magasabb órajeleket is. Utóbbihoz azért nem árt némi tapasztalat a témában, vagy legalább egy kis előzetes utánajárás, hogy biztosan tudjuk, éppen mit is csinálunk.


A rossz hír, hogy az extra CPU tuning eléréséhez muszáj processzorból és kártyából is AMD-t birtokolnunk és azokból is csak az említett architektúrák párosítása működik, ráadásul kizárólag 500-as lapkészletbe, tehát X570, B550, esetleg A520 lapba ágyazva. Ami a Windows 11-et illeti, a kompatibilitási listán a WRX8 és TRX40, az 500, az X399, a 400 és 300 sorozathoz tartozó lapkészleteket találjuk meg, de a támogatott processzorok listáját is érdemes átböngészni, mivel sem az első generációs Ryzen és Threadripper processzorok, sem a Ryzen 2000G és a mobil 2000U nem mentek át a Microsoft szigorú rostáján, ahogy az A szériához tartozó APU-k hetedik generációja sem. Természetesen az újdonságok mellett egy sor hibajavítást és hasznos, teljesítményt javító módosítást is eszközöltek, ráadásul egy rakás játék bővült az AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) teljesítményjavító funkcióval, mely az AMD válasza volt az NVIDIA DLSS 2.0 AI alapú felskálózós módszerére.

A teljes leírást ide kattintva olvashatjuk, a letöltést pedig ezen a linken keresztül indíthatjuk el, de frissült az AM4-es lapok chipset drivere is, melyet itt érdemes keresnünk.

2021. 09. 15

Íme az új Intel foglalat, két generációt biztosan kibír majd
Felbukkantak a közelgő Alder Lake-S processzorokhoz társított új foglalat részletei
Az Intel hamarosan megjelenő Alder Lake-S asztali processzorcsaládja várhatóan a közeljövőben debütál. Ahogy azt már megszokhattuk, ezzel együtt ismételten egy foglalatváltás előtt állunk, ám ezúttal egy jelentős előtt, méghozzá az LGA1700-as CPU foglalat formájában, amelyről a napokban teljesértékű képek és technikai részletek is nyilvánossá váltak.
Az Intel 12. generációjának közeledtével a felhasználók ismét szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy az új processzorok beszerzése most is teljes platformváltást követel majd a vásárlóktól. Ahogy az a közelmúltban már kiderült, a vadonatúj foglalat jelentős változásokon esett át, az elődökhöz képest ugyanis alaposan megnyúlt. Mint kiderült, ez a drasztikus módosítás a korábban már jól bevált, illetve a jelenleg forgalomban lévő processzorhűtők rögzítését is megnehezítheti, ráadásul az előzetes értékelések alapján a fedetlenül maradt hőátadó felület következtében a hűtés hatékonyságára is negatív hatást gyakorolhat. Végül a korábbi homályos fotók után a kínai Bilibili fórumokon végre felbukkantak az első értékelhető képek, részletesebb bemutatót azonban a Videocardz közölt, bemutatva a már ismert LGA1200, és a soron következő LGA1700 közötti legfőbb különbségeket.
Az Intel tehát a 15R1 kódnéven futó LGA 1700-as foglalatra vált, melynek leginkább szembetűnő változása, hogy a 37.5 x 37.5 mm-es, lényegében négyzet alakú területet tég
Eltávolítható lett a jelszó a Microsoft-fiókokból
Sokat emlegették, és most meg is tették az első komoly lépést a jelszavas azonosítás felszámolása felé
A Microsoft még az előző év végén tett közzé egy terjengősebb blogbejegyzést, melyben az adatvédelemhez „ősidők óta” használt jelszó alapú azonosítás veszélyeit ecsetelték. Az értekezés témája és konklúziója pedig nem volt mást, minthogy záros határidőn belül szeretnék kivenni az egyenletből a biztonságot jelentősen gyengítő, begépelhető jelszavakat, hogy a felhasználókat a modernebb és megbízhatóbbnak tartott lehetőségek felé tereljék.
„A jelszavak használata nehézkes és biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók, illetve bármilyen méretű szervezetek számára, minden 250 vállalati fiókból havonta átlagosan egy kompromittálódik. A Gartner Group (globális kutatási és tanácsadó cég) szerint az összes ügyfélszolgálati hívás 20-50 százaléka jelszó-visszaállításra irányul” – foglalta össze a lényeget a Microsoft alelnöke tavaly decemberben közölt bejegyzésében. Persze nem csak a Microsoft beszél úgy a jelszóról, mint egy jelentős mértékben elavult intézményről, hiszen többek között a Google is hasonlóan hangos ebben a kérdésben, és természetesen esetükben is rég bevezetésre került a többlépcsős azonosítás és a hitelesítő alkalmazások is. Mindenesetre a Windows mögött álló óriásvállalat már évek óta beszél arról, hogy közeleg az idő, amikor a biometrikus azonosítás, az azonosító appok és további modern megoldások teljes mértékben kiszorítjá
Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap
Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálható
Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.
Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újab
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...