fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 17

Megnyerő apróság lett a Cooler Master NR200P MAX

NR200P elképesztően kompakt és igényes gépház, minőségi alkatrészekkel és jó szellőzésselAz NR200P MAX igényes tápegységgel és AIO-hűtővel együtt érkezik.

A Cooler Master gépházak szerint is egészen széles palettával rendelkezik, legújabb termékük pedig annak ellenére nagy szám, hogy fizikai méreteit tekintve egészen apró. Legfrissebb fejlesztésükkel ugyanis ők is azokra gondoltak, akik kifejezetten a kompakt házakba csomagolt, ugyanakkor hatékony megoldások hívei, melyekhez az új MAX termékvonaluk bemutatkozó darabja elsőosztályú választásnak tűnik.

Ráccsal vagy üveggel, mindenképp jól sikerült darab. (Kép: tomshardware.com)


Furcsa látni, hogy olykor az egészen méretes, az E-ATX konfigurációkat kényelmes beépítésére tervezett tornyok is meglepően gyenge szellőzési potenciállal rendelkeznek, miközben vannak olyan kis formátumú házak, melyek úgy produkálnak meggyőző hőértékeket, hogy a meleg levegő talán csak azért nem szorul be, mert nem marad üres tér a jóformán összeérő alkatrészek miatt. Utóbbi persze egy külön műfaj, hiszen a hagyományos, szellősebb építményekhez szokott felhasználók igényeit a Mini-ITX konfigurációk megkötései nem feltétlenül szolgálják ki, ám nem véletlen, hogy a gyártók egy része egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szűkre szabott PC-ketrecek átgondolt tervezésre. Akinek legutóbb elnyerte a tetszését a Thermaltake kis kockaháza, az vessen egy pillantást a Cooler Master 377 x 185 x 292mm-es ajánlatára is, mely bár jóval költségesebb választás, átgondolt dizájnja, igényessége és felszereltsége miatt máris rengeteg elismerő kritikával büszkélkedhet.


A MAX tehát egy új sorozat, melynek bemutatkozó darabja a már forgalomban lévő NR200P ház továbbgondolt kiadása lett és azzal a szándékkal kerül a boltokba, hogy kis mérete ellenére a nagyobb teljesítményű rendszerek számára is megfelelő kereteket biztosítson. Fontos már az elején megemlíteni, hogy ez bizony nem egy belépő kategóriás megoldás, cserébe kihozza a Mini-ITX-ből a maximumot, ráadásul szolgál néhány olyan extrával, melyek még a kevésbé árérzékeny felhasználók számára is kellemes meglepetést okozhatnak. A Cooler Master ezt egy ritka, de nem példa nélküli húzással éri el, mely nem más, mint az előre beépített AIO hűtés és egy XFX formátumát meghazudtolóan izmos tápegység. A gyártó tehát az új rendszerek összeállítása előtt két nagy terhet is levesz a vásárlók válláról, mivel a kiegészítők minősége nem csak magas, de kifejezetten úgy kerültek kiválasztásra, hogy tökéletesen illeszkedjenek a ház kialakításához. Ez a fajta tudatos és okos tervezés pedig költséges dolog, aki viszont igényességre vágyik, valószínűleg nem kell tovább keresnie.

Be fog férni minden, még egy 3080 Ti is ((Kép: tomshardware.com)


Maga az AIO ki fogja használni a rendelkezésére álló teret, ugyanis a radiátora 280mm-es, rajta két erős 140mm-es ventilátorral. Ami a tápegységet illeti, a 850W SFX Juicebox az izmosabb gamer PC-k többségét is gond nélkül ellátja majd, a megnyugtató a 80+ Gold minősítés mellett pedig egy 92mm-es légterelőt pörget, de azt is csak akkor, ha azt a terhelés és a melegedés indokolttá teszi. Ez azonban csak a kezdet, hiszen az egyszerűre faragott külső meglepően okos és jól használható belső teret takar, mely két darab, 3.5”-os és három 2.5”-os meghajtót is befogad, továbbá alul és felül is megengedi két 140mm-es ventilátor rögzítését. Az egyik legfontosabb kérdés persze az, hogy mégis mekkora videokártyát paszírozhatunk bele, a 336mm-es határ azonban több mint meggyőző és persze szó sincs róla, hogy bármit is erőltetni kéne. Ez nagyrészt a vertikális rögzítésnek köszönhető, mely esetünkben az egyetlen opció, ám ezen aligha fog bárki megütközni, a mellékelt riser kábel pedig PCIe 4.0 támogatást is kínál, a teljesítmény tehát nem lehet kérdéses.

AIO és 850wattos PSU a helyén, és nem lesz gond a szellőzéssel sem. (Kép: tomshardware.com)


Aki azonban szkeptikus vagy kifejezetten óvatos típus, azt talán megnyugtatja a tény, hogy az NR200P MAX-ot tesztelték RTX 3080 Ti videokártyával is, mely alaposan túllő az átlagos Mini-ITX konfigurációtól megszokott célokon, ám a végeredmény igazolta, hogy nem kell kompromisszumokat kötnünk, egy alacsonyra faragott, mégis megfelelően erős VGA beszerzésével, mely manapság amúgy is a lehetetlennel határos vállalkozás. Az alaplap beszerelését muszáj az AIO-val való bíbelődés előtt megtenni, a tömlők és a blokk rögzítése így lesz megoldható, igaz, a pumpa 3-tűs kábele talán igényelhet némi türelmet. Üdítő figyelmesség, hogy az előlapi panelhez tartozó kábelrengeteget egyetlen 4 x 2-pines csatlakozóvá formálták, mely mindenki számára kellemes apróság lesz, aki valaha bajlódott már a miniatűr csatlakozókkal és a cérnakábelek rendezgetésével. A formátumból adódóan ne számítsunk az alaplap mögötti tálca mögé rejtett kábelkamrára, vannak viszont beépített tépőzáras Velcro pántok a rögzítéshez, melyekkel a vezetékek egybefoghatók és megfelelően rendezhetők. Ha a VGA hossza feszegeti a lehetőségeinket, a kényelmesebb szereléshez az I/O shieldet tartó hátoldali elem pár csavar eltekerésével teljesen kivehető, ami sokak dolgát megkönnyítheti. Apró, de érdekes adalék, hogy a riser kábel kényelmes beépítéséhez a gyártó a ház aljának leválasztását javasolja, de állítólag anélkül is egész könnyű dolgunk lesz. A tetőlapra pozicionált kötelező előlapi csatlakozópanelen amúgy két USB 3.2 Gen1 és egy kombinált jack audio port található.Bár készült belőle edzett üveg oldallal ellátott változat, sokan biztosan örülnek majd, hogy választható a szellőzőként funkcionáló, rácsozott oldalakkal is, főleg úgy, hogy előlapból minden esetben teljesen zárt lesz. Utóbbi amúgy azért is ajánlott, mert az üveglapos kiadáshoz képest legalább 5, de akár 10°C-kal is hűvösebb lehet. Az AIO egy Core i5-11600K processzort alaposan meghajtva sem enged sokkal 70°C fölé, míg az extrém VGA-teszt nagyjából 60-65°C körüli értékeket hozott, persze ezt is a szellősebb oldallapokkal, üveggel ez akár 74°C is lehet.

Fent proszűrős tető és a kötelező csatlakozók ((Kép: tomshardware.com)


Az az igazság, hogy sem részleteiben, se egészében nem lehet komolyan belekötni a Cooler Master apróságába, legfeljebb az árába, mely elvileg 349$-ról, vagyis kb. 101 ezer forintról indul, ami a régiós eltérések és adóterhek miatt változhat, viszont a csomagba bele tartozik a minőségi tápegység és AIO hűtő is. Az NR200P hivatalosan csütörtökön debütált az USA-ban, de állítólag hamarosan az európai piacon is találkozhatunk vele.

Az illusztrációk a Cooler Master hivatalos oldaláról és a tomshardware.com tesztjéből származnak.

2021. 09. 17

Ismét AMD CPU-kat sújtó sebezhetőséget találtak
Újabb Meltdown-szerű támadásokat találtak a korábban érintetlennek hitt AMD CPU-kon
A Meltdown-támadás mögött álló eredeti elképzelés az volt, hogy a rosszindulatú alkalmazások visszaélhetnek a CPU spekulatív végrehajtási műveleteivel, áttörve az alkalmazások és az operációs rendszer magja, avagy kernele között húzódó korlátot. Az akadémikusok szerint a támadás lehetővé tehette kölönböző rosszindulatú alkalmazások számára, hogy a behatolást követően érzékeny információkat lopjanak el a kernelből, például jelszavakhoz, titkosítási kulcsokhoz és érzékeny felhasználói adatokhoz, illetve olyan információkhoz jutva, amelyekhez egy alkalmazás normális esetben nem szerezhetne hozzáférést. Kezdetben a Meltdown-támadás mögött álló csapat azt állította, hogy technikájuk kizárólag az Intel processzorok ellen működik, és hogy az AMD egy merőben eltérő konstrukciót használt a spekulatív végrehajtás funkciójához, amely az ő támadási technikájukkal nem volt sebezhető. Bár a későbbi kutatások megállapították, hogy még az ARM alapú processzorok is kijátszhatók, a 2018-ban felbukkant klasszikus Meltdown-támadás az AMD processzorai ellen sokáig nem bizonyult sikeresnek.
Természetesen nincsenek feltörhetetlen rendszerek, és ez a közelmúltban az AMD aktuális, Zen architektúrájával kapcsolatban is bebizonyosodott. Az első rés tényét maga az AMD leplezte le idén áprilisban, miszerint a Zen3-nál találtak lehetőséget egy Spectre 4-hez hasonló támadási módra, ám már akkor is kiderült, hogy a
Kipróbálhatók az Android appok Windows 11-en
A szolgáltatás még távolról sem teljes, de legalább egy tesztüzem elindult
A Microsoft június vége felé ejtette meg a Windows 11 hivatalos bejelentését, ezzel együtt pedig több újdönsült funkciót is kiemeltek, melyekkel igyekezték felcsigázni a régi és leendő felhasználóikat. Az egyik ilyen kedvcsináló természetesen a széles körben használt Android alkalmazások kiemelt támogatása volt, mely a megújuló Microsoft Store-ral együtt valóban izgalmas, új perspektívát ígért. Ahogy azt már tudjuk, a Windows 11 megjelent és elérhető, ám az Androidos appok futtatása bizonytalan ideig még várat magára. Aki esetleg tűkön ülve várja a lehetőséget, annak itt jó hír, hogy szerdán elérhetővé tették a támogatást, igaz, egyelőre csak egy erősen korlátozott bétateszt formájában.
A Windows 11 számos kellemes és kellemetlen meglepetéssel szolgált, a TPM modulok vagy a hardvergenerációk között meghúzott határvonalak mellett, például alaposan megbolygatták a Tálcát is, mely sajnos sokat vesztett korábban gazdag funkciókészletéből, kellemetlen szájízt hagyva mindazokban, akik legalább a Windows 10 óta élnek együtt a Microsoft rendszerével. Az Androidos alkalmazások futtatásának lehetősége azonban olyan újdonság, mely korábban nem volt része a Windows történetének, így csak abban reménykedhetünk, hogy mikor tényleg bevezetik, már egy stabil és behangolt szolgáltatást kapunk. A fejlesztők azonban ezt sem bíznák a véletlenre, így a megfelelő végeredmény érdekében most is bevonják a tesztelésbe
Új HBM3 DRAM, akár 819 GB/s sávszélességgel
Az SK Hynix bemutatta saját tervezésű HBM3 memóriaegységeit, ezzel az iparágon belül elsőként rukkolt elő az ígéretes fejlesztéssel, ismét beelőzve piaci versenytársai

A frissen bejelentett, új memóriák 6,4 GT/s (6400 Gbps) adatátviteli sebességgel és akár 819 GB/s sávszélességgel rendelkeznek és olyan sávszélesség-igényes alkalmazásokat céloznak meg, mint a GPU-k, CPU-k, FPGA-k és AI gyorsítókkal végzett számítások. Ez az új típusú DRAM jelentősen növeli a korábbi generációs HBM2 és HBM2E szabványok által kínált teljesítményt, és a nagyobb hozam érdekében az hibajavító kódokat (ECC) is támogatja.
A HBM-memória eredetileg is az SK Hynix nevéhez fűződik, a koreai memóriagyártó ugyanis 2013-ban állt elő az első chippel, melyet a JEDEC azonnal hivatalos iparági szabvánnyá is minősített, és így tett a HBM2-vel is 2016-ban. A HBM szabvány előnyei és hátrányai azóta nagyjából ismertté váltak, hiszen amellett, hogy felépítésének köszönhetően gyorsabb, kisebb és takarékosabb lehet akár a DDR5-nél is, előállítása összetettebb és jóvak költségesebb feladat a hagyományos RAM-oknál, ezért egy-két ritka kivételtől eltekintve az átlag felhasználók nem igen találkozhattak vele. A korábbi iterációihoz hasonlóan a HBM3 is több, viszonylag lassú DRAM-ot halmoz fel egy alaplapkára, ezeket pedig szilícium átvezetők (TSV-k) segítségével kapcsolja össze és egy rendkívül széles, 1024 bites busz segítségével köti össze a gazdabázissal. Minden HBM 3 építmény (úgynevezett KGSD - known good s
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Csuka Bálint
Hirtelen re geteh pénzre lett szükségem. Kell?
2021-09-17 17:51:05
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...