fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 11

Az EU jóváhagyta a magánkommunikáció megfigyelését

A gyerekek védelmére hivatkozva kevesebb jogunk marad a magánéletünkhözVáratlan fordulat, vagy időszerű húzás?

Különös korban élünk, mondhatnánk, és nem kevésbé különös régióban, ahol az Európai Unió és parlamentje hozhat döntést az összes tagországot érintő közös kérdésekről. A legutóbbi közös ügyként az úgynevezett ePrivacy Derogation (e-adatvédelem csökkentés), vagyis az adatvédelemről és az elektronikus hírközlésről szóló rendeletre tett javaslatot tűzték ki szavazásra, melyet elsöprő többséggel el is fogadtak, ezzel utat nyitva személyes kommunikációnk törvényes megfigyeléséhez, cégek és kormányok számára egyaránt. Tette mindezt az az Európai Unió, mely általában minden alkalmat megragad, hogy kritizálja a nagyvállalatokat és kormányokat a szabadságjogok csökkentése miatt.

Az Európai Parlament ülésterme.


"A magánélet védelméről és az elektronikus hírközlésről szóló rendeletjavaslat növeli az emberek magánéletének védelmét és új lehetőségeket nyit meg az üzleti vállalkozások számára" – olvasható az Európai Bizottság honlapján. A most jóváhagyott rendelet, melyre Chatcontrol-ként is hivatkoznak, lényegében lehetővé teszi az e-mail és egyéb üzenetküldő szolgáltatások, illetve szolgáltatók számára, hogy automatikusan átkutassák az egyes polgárok összes személyes üzenetét a feltételezett gyanús tartalmak után, és a gyanús eseteket jelentsék a rendőrségnek. A legkülönösebb, hogy egyelőre alig találunk cikket az ügyről, márpedig ez olyasminek hangzik, amiről az emberek talán szeretnének hallani. Épkézláb tájékoztatásért végül az Európai Kalózpárthoz és a honlapján közölt állásfoglaláshoz kellett fordulnunk. Írásában a polgárjogi szervezet természetesen heves tiltakozásának adott hangot, ahogy fogalmaz: "(…) az automatizált tömeges megfigyelés ellen, ami gyakorlatilag a magánélet végét jelenti a digitális levelezésben. A Kalózpárt képviselői jogi lépéseket terveznek".

Ma már senki sem ír postai levelet, az internet viszont egy nagy röntgengéppé változhat, ami átvilágítja minden üzenetünket.


A szavazás július 6-án zajlott, amikoris az Európai Parlament 537 tagja hagyta jóvá a rendeletet, 133 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett. Ahogy azt a Kalózpárt oldalán olvashatjuk, a rendőrség adatai szerint az esetek túlnyomó többségében ártatlan polgárokat gyanúsíthatnak meg, ami a megbízhatatlan eljárásoknak köszönhető. Egy közelmúltban végzett reprezentatív felmérés szerint az uniós polgárok 72%-a ellenezte üzeneteik általános ellenőrzését. Míg a szolgáltatók kezdetben választhatnak, hogy átvizsgálják-e a kommunikációt vagy sem, a várhatóan ősszel megjelenő nyomon követési jogszabály minden hírközlési szolgáltatót kötelez a válogatás nélküli átvilágításra. Patrick Breyer, a Német Kalózpárt európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott: “Ez inkább árt a gyerekeknek, mint védi őket”. A képviselő szerint egyfelől ez a totalitárius logika teljesen kiszolgáltat minket, hiszen postaládánk és a teljes digitális kommunikációnk megfigyelhetővé válik, másfelől viszont pont azokat teszi ki még nagyobb veszélynek, akiket papíron megvédeni hivatott. Breyer itt elsősorban nem csak a széles tömegekre, hanem a gyerekekre gondol, akiknek magánjellegű tartalmai, például fotói számos avatatlan kézen haladnak majd át, ezzel őket is kriminalizálva.

Az európai lakosok többsége nem kér a kötelező megfigyelésből.


A számos várható következmény között szó esett arról is, hogy a visszaélések áldozatainak rendkívül fontos, hogy szabadon beszélhessenek az elszenvedett bántalmazásról, és biztonságos körülmények között fordulhassanak segítségért. "Ezeket a biztonságos tereket most elveszik tőlük, ami megakadályozza az áldozatokat abban, hogy segítséget és támogatást keressenek" – írja a képviselő. Az Európai Bíróság egy korábbi bírája megerősítette, hogy az EU chat-ellenőrzésre vonatkozó tervei sértik az alapvető jogokat. Patrick Breyer jogi lépéseket tervez a rendelet ellen, és keresi a visszaélések áldozatait, akik ilyen panaszt tennének. Az Európai Bizottság már bejelentette, hogy a csevegés ellenőrzését kötelezővé teszi minden e-mail és üzenetküldő szolgáltató számára. Ez számunkra például azt is jelenti, hogy a korábban biztonságos, végponttól végpontig titkosított üzenetküldő szolgáltatások, mint például a Whatsapp vagy a Signal, kénytelenek lennének hátsó ajtót telepíteni, de ezek szerint nehéz helyzetbe került a magán szféra védelmezőjeként ismert Telegram is.


"A postai tisztviselők sem nyitják fel a magánleveleket, hogy megnézzék, nem küldünk-e valami kifogásolhatót. Ugyanennek a szabálynak kellene érvényesülnie az interneten is. Ez a kivétel azonban visszavonhatatlanul károsítja a magánélethez való alapvető jogunkat, ráadásul a nagy platformokon történő megfigyelés csak azt fogja eredményezni, hogy a bűnözők olyan platformokra költöznek, ahol a csevegés ellenőrzése technikailag lehetetlen lesz. Ennek eredményeképpen az ártatlan emberek napi szinten szaglásznak majd, miközben a bűnözők felkutatása sikertelen lesz" – közölte Marcel Kolaja, az Európai Parlament alelnöke, illetve a Cseh Kalózpárt európai parlamenti képviselője. Az EU Bizottsága által lefolytatott nyilvános konzultációból kiderült, hogy a válaszadók 51%-a ellenzi az e-mail és üzenetküldő szolgáltatásokban zajló kommunikáció ellenőrzését. A válaszadók 80%-a nem szeretné, ha a chat-ellenőrzést a titkosított üzenetekre is kiterjesztenék. Az ellenállás miatt Ylva Johannson belügyi biztos 2021 szeptemberéig elhalasztotta a javaslatot, de reméljük, hogy ennél nagyobb port kavar az ügy és alaposan átdolgozzák, hiszen ezzel Európa is eljuthat odáig, mint az Egyesült Államok, ahol ma már a terrorizmustól való rettegés miatt bárkit és bármikor elővehetnek, különösebb következmények nélkül.

2021. 07. 11

Nem gyárt többé sorozatokat a YouTube Originals
A sajátgyártású műsorszolgáltatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a YouTube 6 év után kiszáll a versenyből
Korábban már kiderült, hogy hogy Susanne Daniels, a YouTube eredeti tartalmakért felelős vezetője márciusban távozik a cégtől, ám ezzel együtt a YouTube a csak a Black Voices és a YouTube Kids alaphoz tartozó programokat fogja finanszírozni – jelentette be kedden a drasztikus változást Robert Kyncl üzleti igazgató. Bár a YouTube továbbra is az egyik legismertebb és legnépszerűbb videós platformnak tekinthető, a Netflix berobbanásával, illetve a tartalomfogyasztási szokásokban bekövetkezett éles kanyarral pozíciójuk alaposan elmozdult betonstabil helyéről. Az előfizetéses rendszerben fogyasztható sorozatoktól ugyanis a Netflix hamar eljutott a sajátgyártású szériák, valamivel később pedig az egészestés filmek bemutatásáig, mely olyan hullámot indított el, amiről természetesen a Google sem akart lemaradni. Az elmúlt években igyekeztek is a tartalmak viszonylag széles spektrumát kínálni a nézőknek, ám a jelek szerint ebben a versenyszámban nem sikerült teljesíteni saját elvárásaikat, így a részleg felszámolása mellett döntöttek.
A YouTube reklámbevételek megosztására szolgáló Partner Programjának növekedésére hivatkozva – amely már meghaladja a 2 millió résztvevőt – Kyncl a Twitteren elmondta, hogy "mostantól befektetéseink még több alkotóra gyakorolhatnak nagyobb hatást, ha más kezdeményezésekre fordítjuk őket. A már szerződött, folyam
Az ARCTIC cseréli a beszáradó MX-5 prémium pasztáit
Gyári hibával került forgalomba az ARCTIC legújabb prémium hővezető pasztája, érdemes ellenőrizni
A cég 2001-ben ARCTIC Cooling néven indult, és mára a világszerte elismert és megbízható hűtési megoldások szolgáltatójává léptek elő, melyet már szimplán csak ARCTIC néven ismerünk. Központjaik Svájcban, Németországban, Hongkongban és az USA-ban találhatók, termékeik több mint 45 országban elérhetők, mottójuk pedig teljesítménykompromisszumok nélküli hűtés. Éppen ezért egy gyári hibás termék viszonylag széles vásárlóközönséget érinthet, melyre saját bevallásuk szerint nem is olyan rég sor került, a közelmúltban bevezetett MX-5 hővezető paszta kapcsán.
Az ARCTIC MX sorozatú hővezető vegyületek széles körben ismertek az iparágban, és nem csak otthoni körülmények között, de a nemzetközi tech-sajtó félig-meddig professzionális műhelyeiben is gyakran használják őket. Emellett a szériához tartozó hővezető paszták megbízhatóságukról ismertek, és mindenképpen jobban teljesítenek, mint a legtöbb előre felhordott hőtovábbító matéria. Azonban a kiváló teszteredményekkel büszkélkedő MX-5 pasztájuk gyártása során egy ismeretlen mennyiségű termék rosszul sikerült, mely sajnos forgalomba is került, mielőtt még tudomást szereztek volna a problémáról. Ez arra kényszerítette az ARCTIC-ot, hogy azonnali hatállyal visszahívja az érintett terméket a boltokból, illetve bárkitől, aki már hazavitt belőlük. A gyártó természetesen szeretné megőrizni jó hírnevét és máris felelősséget vállalt a tő
Most akkor kell TPM modul, vagy sem?
Még mindig meglepően nagy a bizonytalanság a Windows 11-hez megkövetelt TPM funkcióval kapcsolatban
A Windows 11 már hivatalosan is elérhető, a Microsoft pedig egyre több felhasználó számítógépén teszi lehetővé az ingyenes frissítést. Bár maga a rendszer közel sem hozott gyökeres változásokat és leginkább egy alternatív Windows 10-nek tűnik, a rendszerkövetelmények terén viszont kissé megnehezítette a felhasználók életét. A friss kiadáshoz ugyanis nem csak kellően fiatal PC-re van szükség, de megköveteli a TPM biztonsági funkciót is, mellyel kapcsolatban számos felhasználónak továbbra is nehezére esik a tájékozódás. Kell-e vennünk ilyen modult és ha igen, akkor mindegy, hogy milyet, csak szerepeljen a nevében a TPM? Esetleg felesleges az egész, hiszen az alaplapunk alapból tartalmazza már?
A TPM a Trusted Platform Module (Megbízható platformmodul) rövidítése, és a Windows 11 bejelentéséig nem sokan hallottak róla. Ez egy olyan védelmi réteg, amely megakadályozza, hogy a potenciálisan rosszindulatú programok hozzáférjenek a rendszerben tárolt hitelesítő adatokhoz, titkosítási kulcsokhoz és egyéb érzékeny felhasználói információhoz. De gondolhatunk a TPM-re úgy is, mint az okostelefonok ujjlenyomat- vagy arcfelismerő rendszereire, vagyis a megfelelő biometrikus adatok nélkül semmilyen információ nem hozzáférhető. A TPM-rendszer azonban nem csak az áruházakban kapható, ujjhegy méretű kis kütyü, ugyanis többféle formában létezik: először is ott a fizikai modul, mely egy
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...