fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 11. 12
Poszt-apokaliptikus futárszolgálat - Előrendelhető PC-re a Death Stranding
2019. 11. 12
Warcraft III Reforged - visszatér a legendás stratégia, már játszható a béta
2019. 11. 11
Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
2019. 11. 08
Van élet odakint? - The Outer Worlds bemutató
2019. 11. 08
AMD vagy Nvidia? Radeon RX5700 vagy RTX2060 Super?
2019. 11. 07
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
2019. 11. 06
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
2019. 11. 06
Miért füstöl az AMD-s konfig? Ryzen 3600, Radeon 5700XT és egy hihetetlen szerelés.
2019. 11. 04
A legerősebb Intel? 8 x 5GHz? Itt az i9-9900KS processzor
2019. 10. 31
Hogyan épül a merev csöves számítógép? Most elmondjuk és megmutatjuk.
2019. 10. 30
GTX 1650 és 1660 SUPER - újra lecsapott az Nvidia
2019. 10. 29
Kit érdekel, hogy neked mennyire jó szerelni? Az 1,1 gurigás számítógép.
2019. 10. 28
Fejlettebb AMD BIOS, gyorsul a Ryzen, 3nm-en a TSMC, ingyen Layers of Fear es QUBE 2
2019. 10. 28
Ez nem csak gyerekjáték! Xiaomi Mi Robot Builder bemutató
2019. 10. 26
Az ideális gamer processzor? I5-9600K/Ryzen 5 3600/RTX2070 SUPER teszt
2019. 11. 04

A legerősebb Intel? 8 x 5GHz? Itt az i9-9900KS processzor

Teljes 5GHz-es meghajtás? Itt az i9-9900KS

Október végén megtörtént a hivatalos bejelentés, a napokban pedig be is futottak az első teszteredmények, az Intel otthoni felhasználásra szánt processzorának felturbózott változatáról. Az i9-9900KS nem más, mint a 14nm-es Coffe Lake alapokon nyugvó sorozat aktuális csúcsa, mely a frissítésnek köszönhetően, akár mind a nyolc magján képes a maximális 5Ghz-es órajel teljesítésére.

Kézzel fogható sebesség - i9-9900KS


A processzor részletei szinte minden egyéb tekintetben azonosak az eredeti i9-9900K modellel. Az alaplapi foglalat továbbra is LGA1151v2, az L3 cache mérete 16MB, a Hyper-Threading továbbra is aktív (16 logikai szál), és az integrált UHD 630 grafikus vezérlő is 350Mhz-es alap, és 1200MHz-es turbo órajellel dolgozik. Változtak viszont az órajelek, és ehhez mérten jelentősen növekedett a TDP is, tehát a nagy teljesítményhez nagy fogyasztás, és megnövekedett melegedés társul. Az i9-9900K még 3.6 GHz-ről indult, a KS modell azonban 400 MHz pluszt kínál. Ez a 4 Ghz-es alap órajel vezet a 127 wattos TDP értékig, ami érezhető különbség az előd 95 wattos alap fogyasztásához képest. Legyen szó bármilyen munkafolyamatról, mostantól mind a 8 mag képes lehet egyidejűleg, az 5 GHz-es turbó frekvenciára, míg ez korábban maximum 2 mag esetén volt lehetséges.

Újjá nem született, inkább szintet lépett. - i9-9900KS


Ez a plusz sokak számára vonzó lehet, a várhatóan ütősebb tuning potenciálról nem is beszélve. A képlet persze ezúttal sem ilyen egyszerű. Ha ki akarjuk használni ezt az erőt, nem spórolhatunk az alaplapon sem, így arra is figyelnünk kell, hogy Z390-es lapunk megfelelő VRM hűtéssel rendelkezzen. A sikerre ez sem minden esetben garancia, egyes programok ugyanis akkora terhelést rónak processzorunkra, hogy a rendszernek vissza kell fognia azt, a stabil működés érdekében. A tuningot pedig továbbra is az úgynevezett „szilikon lottó” határozza meg, tehát az egyes felhasználók, egyforma hűtéssel, azonos hardveres környezetben is eltérő eredményeket érhetnek el. A szerencsésebbek beszámolói alapján nem lehetetlen, hogy a 8 mag mindegyike akár 5.2Ghz-es frekvencián üzemeljen, máshol azt olvasni, hogy az esetek többségében az ígért 5GHz inkább valahol 4.9 környékén mozog.

Limitált széria, javított biztonsági funkciókkal. - i9-9900KS


A képet tovább árnyalja, hogy a 9900KS úgynevezett Special Edition, vagyis az átlagnál alacsonyabb példányszámban, és rövidebb ideig kerül értékesítésre, ez pedig az árakra is komoly hatással lehet. A tesztek alapján, ha munkafolyamatokról van szó, a barátságosabban árazott AMD Ryzen 9 3900X továbbra is jobban teljesít. Hiába az extrém órajelek, és játékok esetén tapasztalt erőfölény, mind a fogyasztás, mind a munka alatt mért teljesítmény tekintetében, alul marad a 8 magos Ryzen processzorral szemben. Aki mindenképp az Intel kínálatából válogatna és túlhajtást is tervez, az i9-9900K kedvezőbb árával és fogyasztásával, vonzóbb ajánlat maradhat. Elődjéhez hasonlóan, a KS sem feltétlenül teszi lehetővé az ígért órajelet, maximális terhelés mellett viszont jelentősen meghaladja a 127 wattos TDP értéket. Ezt a viselkedést többnyire az alaplapok határozzák meg, mivel a gyártók igazodhatnak az Intel ajánlásához, de el is térhetnek attól. Így lehetséges az, hogy bizonyos lapok esetén megkapjuk a lehetőség szerinti legmagasabb órajeleket, cserébe a magas fogyasztásért, máshol viszont az energiakorlát miatt az órajelek is alacsonyabbak. Összességében tehát dolgoznunk kell azon, hogy megkapjuk az áhított frekvenciát, az sem mindegy milyen feszültség mellett érjük el a kívént értéket, a gyártó pedig csak azt ígéri, hogy a processzor képes rá. Hogy meddig és milyen körülmények között, az már más kérdés.

Mire a túlméretezett tápegység? Pont erre! i9-9900KS


Fontos megjegyezni, hogy bár a gyártó nem veri nagy dobra, de előrelépést könyvelhet el a sokat, és jogosan kritizált biztonsági rések tekintetében is. A 9900KS-ben hardveres megoldást kapott a Spectre, de a Meltdown és MDS is, ehhez pedig nem kell más, mint egy firmware frissítés alaplapunk számára. Ez a megosztó jelenség a legtöbb felhasználót nem izgatja, sokan pedig egyáltalán nincsenek tisztában processzoruk sebezhetőségével, főleg, hogy viszonylag ritkán hallani visszaélésekről. Az Intel az elmúlt nagyjából 10 évben, következetesen igyekezett elkerülni az erről zajló kommunikációt, miközben próbált utólagos megoldásokat biztosítani a felhasználók számára. Talán épp ezért, most sem hangsúlyozzák a dicséretes javulást, hiszen felvetné a kérdést, hogy mi a helyzet a már piacon lévő termékekkel. Azoknak a vásárlóknak, akiknek ez fontos fegyvertény, jó hír, hogy ezúttal komolyabb védelmet kapunk, és a szoftveres megoldásokra jellemző teljesítménycsökkenés sem lesz számottevő. Végeredményében forradalomról nem beszélhetünk, de aki az aktuális generáció legerősebb i9 processzorára várt, most megérkezett. Ami kérdéseket vethet fel, hogy gyártó a szokásos 3 év helyett, ebben az esetben csak 1 év garanciát biztosít a termékhez. Ha az Intel a Ryzen 9 3950X érkezése miatt érezte sürgetőnek a felturbózott változat kiadását, nem biztos, hogy pozitív benyomást kelt, hogy egyharmadára redukálja a jótállás idejét.

A legjobban sikerült példányok több mint a dupla áron is elkelhetnek - i9-9900KS


A limitált i9-9900KS tehát csökkentett darabszámban készül, ennél pontosabb adatot a sajnos nem tettek közzé. Forgalmazása október 30-án kezdődött, és várhatóan 2019 év végéig tart majd, ajánlott ára pedig 513 $, azaz atóterhek nélkül nagyjából 150 000 Ft.

2019. 11. 04

Poszt-apokaliptikus futárszolgálat - Előrendelhető PC-re a Death Stranding
Az év legmegosztóbb sci-fi kalandja előrendelhető PC-re PlayStation 4-en már játszható a Death Stranding, 2020-tól azonban véget ér a konzolos exkluzivitás Hideo Kojima neve az utóbbi években kevés gamer figyelmét kerülhette el, hiszen a különc művész státuszt maximumra járató fejlesztő mindent elkövetett, hogy önálló projektje figyelmet kapjon. A 2016-ban bejelentett játék elkészült, megjelent, és végre kiderülhet, mit is takar a végletekig feszített titokzatoskodás, és a következetesen levezényelt reklámhadjárat. Bár a játék fejlesztése szoros együttműködésben zajlott a Sony-val, jövőre a PC-s közönség is kiveheti a részét az egyedi megközelítésű kalandjátékból, ugyanis a megjelenéssel egyidőben megnyílt az előrendelés lehetősége is. Aki rendelkezik a PS4-es változattal, az bizonyára örömmel fogadta a teljes körű magyar fordítást, így reméljük, hogy a feliratozás a PC-s változatot sem kerüli majd el. Az előzetes félelmekkel ellentétben, nem csak az Epic Games Store kínálatában lesz elérhető, tehát Steamen is megtaláljuk, egységesen 60€-ért, vagyis nagyjából 20 000 Ft-ért. Az alkotó nevével egybeforrtak az olyan fogalmak, mint a rétegelt történet, az elvont megközelítés, és a rendhagyó játékmenet, a konzolos kiadásról készült tesztek pedig már fellelhetők, és sok ponton igazolják az előzetes sejtéseket. A sci-fi és természetfeletti elemeket házasító világ megismeréséhez, egy aprólékos, türelmet igénylő kalandon át vezet az út. Igazi rétegjátékról van tehát szó,
Warcraft III Reforged - visszatér a legendás stratégia, már játszható a béta
Visszatér a világ egyik legsikeresebb stratégiai játéka Bár nem új epizódról van szó, bizonyára sokan várják a klasszikus Warcraft III felújított változatát is A Blizzard tavaly bejelentette, most október végén pedig elindította a zárt bétát. A 2002-es játék felújított változata Reforged névre hallgat, és a Frozen Throne néven megjelent nagysikerű kiegészítőcsomagot is magában foglalja majd. A zárt kapuk mögött zajló próbaidőszakban, elsőként a Spoils of War kiadás előrendelői vehetnek részt, akik jelenleg a többjátékos módot tesztelhetik. A limitált változatban gyelőre csak a Human és Orc fajok elérhetők, és 1v1 vagy 2v2 módok játszhatók. Idővel az alapváltozat előrendelői is bekapcsolódhatnak a tesztelésbe, és minden bizonnyal játszhatóvá válnak az Elfek is, egyéb játékmódok kíséretében. A Blizzard néhány kiválasztott játékosnak már október elejént megadta a lehetőséget, hogy elsőként vegyenek részt a bétában, így néhány kiszivárgó kép után, végre mozgásban is megmutatkozik a játék. A rögzített multiplayer meccseken keresztül láthatjuk, mekkora törődést kapott a vizualitás, idő közben pedig egyéb részletekre is fény derült. Nem rebootról, de nem is remakeről van szó, a remaster keretében viszont alaposan csiszoltak a modelleken, a felhasználói felületet, a menüt és a pályát pedig a jelenleg divatos képernyőfelbontásokhoz igazították. Aki tehát egyfajta ultrarealisztikus újragondolásra várt, az rossz helyen keresgél. A Blizzard ezúttal a Warcraft III időtáll
Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
Lebukott a 64 magos AMD processzor? A komoly Threadripper egy új MSI alaplap promóciós videójában bukkant fel, de még továbbra sem hivatalos Nemrég mi is hírt adtunk az új harmadik generációs Ryzen Threadripper processzorokról, a 24 magos 3960X, és a 32 magos 3970X, legkorábban november 25-én kerülhet a boltokba. Az új szériához új lapkészletet is készített az AMD, az eddig csak pletykált 64 magos processzort, egy ilyen TRX40-es lap bemutatójában fedezték fel. A korábbra várt bejelentést ugyan későbbre halasztották, de nincs ok az aggodalomra, a 3990X néven várt HEDT CPU már nem maradhat sokáig rejtve. Erről nemrég megbizonyosodhatott a világ, mikor az MSI honlapjára felkerült, az új Creator TRX40 alaplapok promóciós videója. Az azóta eltávolított anyagon látszódott a Windows-os feladatkezelő, melyről leolvasható volt a lényeges információ, a törlés persze csak olaj volt a tűzre. 128 logikai szál, és egyetlen chip, a kizárólag 3. generációs Threadripperekhez tervezett alaplapban, vagyis szó sem lehet előző generációs hardverről. A három Creator alaplap magas szintű felszereltséget kínál, optimalizált felületi kiosztással, komoly terhelhetőséggel, és fokozott hűtési képességekkel, melyre szükség is lesz a 3990X kiszolgálásához. A már bemutatott Threadripper modellek november 25-én rajtolnak el, és ekkorra várják a 64 magos szörnyeteg leleplezését is, melyre legkorábban jövő év januárjában számíthatunk.
Hozzászólások
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Tóth András
Kellet már ez mint egy falat kenyér. A limitált meg évfordulós kiadások azok növelik ám a teljesítményt! De legalább jól el van magának az Intel. Kellene változtatni az architektúrán meg csíkszélességen? Figyelj " Jól van ez így", mert így is megveszik. De van egy jó hírem is legalább már nem fázik ki az Intel tulajok lábba. Nincs is abból semmi mikor 2 zokniba nyomod a proci 30%-át sem használó játékokat. Cserébe szegény felhasználó 5.0 Ghz-en Oc-za a procit, mert nehogy már fizettem érte! Teljes szánalom ahová a PC piac tendál!
2019-11-09 06:19:21
Gábor
nevetséges a sima 9900K val is elérhető a összes magra 5.1 ghz azigaz hogy nagyon erős hűtés kell de megoldható. Akkro minek fizessek érte pluszba?
2019-11-05 08:16:31
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres