fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 10

A Noctua és az Asus közös RTX videokártyára készül

A két neves gyártó izgalmas kooperációja történelmi pillanat, és igazi ritkaság lehetEgy újhatalom van születőben? (Forrás: reddit.com/r/pcmasterrace)

Bár a Noctua egy szűkebb réteg számára jelent egyértelmű választást, az nem kérdéses, hogy ha PC-s hűtéstechnológiáról van szó, akkor az egyik legnagyobb névről van szó. Szemben az Asusszal, ami jóval szélesebb kör számára kínál hardvereket és kiegészítő termékeket, a belépő szinttől egészen a felső kategóriáig. Most azonban egy olyan hír kapott szárnyra, mely az utóbbi évek egyik legizgalmasabb gyártói együttműködését vetíti előre, ugyanis most először készülhet el az első olyan videokártya, melynek hivatalosan is az osztrák specialista készítheti el a hűtését.

Noktifikált Zotac 1070 Ti Mini (Kép: ultrasquirr3l9000 / 2019)


A Noctua 16 éve szolgál elsőosztályú processzorhűtőkkel és rendszerhűtő ventilátorokkal, és nem túlzás azt állítani, hogy a konkurens vállalatok számára is egyfajta igazodási pontnak is tekinthető. Mivel a termékek árazása esetükben valóban összhangban van a produktumok minőségével, éppen ezért a közönség és a szakma részéről a legritkább esetben sütik rájuk a túlárazás bélyegét. Az Asus már egészen más tészta, hiszen a tajvani elektronikai vállalat 32 éves pályafutása során kismillió dolgot dobott piacra, így elkerülhetetlen volt, hogy kevésbé sikerült, vagy félrevezető módon hirdetett termékekkel is előálljanak. A fórumokban kutakodva pedig bőséggel találhatunk a közösség által átalakított VGA-kat, melyekre a lelkes rajongók Noctua légterelőket szereltek, így téve halkabbá, illetve hűvösebbé azokat. Most viszont valami olyasmi van születőben, ami mindkét fél számára újdonságnak számít, és nem kevésbé a felhasználóknak, akik hosszú évek óta remélik, hogy a Noctua végre kipróbálja magát a videokártyák terepén is.

A sor végére még befért ez az apróság is.


Az izgalmas hírt egy @KOMACHI_ENSAKA nevű Twitter-felhasználó osztotta meg, és bár nehezen nevezhetnénk részletes beszámolónak, beszédesnek viszont annál inkább. Az együttműködés legvalószínűbb bizonyítékát ezúttal is Eurázsiai Gazdasági Bizottság (EEC - Eurasian Economic Commission) adatbázis szolgáltatta, ahol a megjelenés előtt álló hardverek rendszeresen lebuktatják magukat. Az említett lista pedig az Asus által beregisztrált termékneveket tartalmazta, azon belül is kizárólag videokártyákat, a sort pedig nem más zárta, mint az RTX3070-8G-NOCTUA nevű példány. Ez persze még nem jelent feltétlenül eladásra kész terméket, az itt listázott terméknevek pedig olykor csak biztonsági célt szolgálnak, egyfajta szerzői jogi óvintézkedésnek, hogy más gyártók véletlenül se bitorolhassák el ezeket az elnevezéseket. Az ugyanakkor nagyon valószínűtlen, hogy a Noctua neve csak úgy feltűnik egy Asus által regisztrált terméken, anélkül, hogy a két cég bármilyen valós kapcsolatban állna egymással.

Variációk egy témára, Asus kártyák noctua hűtővel.


Szerencsére akadnak egyéb jelek is, melyek arra utalnak, hogy többről van itt szó, mint egy soha meg nem valósuló vágyálomról. A Videocardz például júliusban szintén a két vállalat együttműködésének lehetőségéről írt, megszólaltatva a hwcooling.net weboldal szerzőjét, Ľubomír Samákot, aki egy hiteles céges forrással folytatott levélváltásra hivatkozva azt állította, hogy az Asus és a Noctua partneri megállapodást kötöttek. Az együttműködés hírére természetesen egyből fel is keresték a két társaságot, ám a pletykák igazolása helyett, az ilyen esetekben gyakori „no comment” reakciót kapták, aminél azért láttunk már egyértelműbb tagadást. Szerencsére kiderült, hogy az a bizonyos válasz e-mail ennél jóval érdekesebb volt, a teljes válasz ugyanis így szól: „Sajnálom Lubo, de ezt még nem tudom kommentálni, viszont remélhetőleg hamarosan ;)”. Ez lényegében egyenlő egy beismeréssel, és azzal, hogy hamarosan befuthat a hivatalos leleplezés is, és az említett újságíró szerint már egy véglegeshez közelítő mintaváltozat is létezik, melyről sajnos még nem szivárgott ki egyetlen képi bizonyíték sem (a borítókép is egy lelkes Reddites felhasználó fantáziájának szüleménye, és legalább 3 éves).

Több mint gyanús válasz, valószínűleg hamarosan tényleg bejelenthetnek valamit.


Ami egészen biztos, hogy ha a tervek fizikai formát öltenek, akkor valami elképesztően költséges prémium kártya születik. Először is egy RTX3070-ből még a legolcsóbb elérhető példány sem nevezhető olcsónak, a Noctua pedig egészen biztosa nem adja a nevét fapados megoldásokhoz, így nem kizárt, hogy egy alapvetően limitált példányszámban előállított VGA van születőben. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mire készülnek, ahogy arra is, hogy az első Noctua által hűtött kártya megőrzi-e a gyártóra jellemző barnás színvilágot, mely ugyan nem mindenki kedvence, mindenesetre elképesztően ritka és exkluzív megjelenést kölcsönözne egy RTX-nek, melyről messziről virítana, hogy miről is van szó. Mivel a ROG szériát erősítő termék van készülőben, benne van a pakliban, hogy az Asus ragaszkodott a sorozatra jellemző sötétebb színvilághoz, ami szintén nem jelenthet nagy problémát, hiszen a Noctua egy ideje készít feketébe öltöztetett megoldásokat is.

Noctua hűtők egy GTX 1070 Arctic Accelero Xtreme 3  kártyán. (TheDeeGee - TechPowerup fórum)


A hwcooling.net információi szerint néhányan már látták a hűtőborda prototípusát, mely 25mm vastag, és erre kerülnek majd a ventilátorok, illetve a burkolat, a végeredmény tehát egy jó vaskos megoldás is lehet. A bejelentés szinte egészen biztosan az Asus felől érkezik majd, és amennyiben tényleg egy RTX 3070-ról van szó, valószínűleg még idén számíthatunk rá. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

2021. 08. 10

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...