fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 09
i3 9100F vagy Ryzen7 2700X szerez több FPS-t egy RX580 kártyával?
2020. 04. 08
Controller a jövőnek? Íme a Sony DualSense
2020. 04. 07
Bluetooth-szal a vírus ellen? Anonim módon segíthetünk
2020. 04. 07
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
2020. 04. 07
Hamarosan megérkeznek a GDDR6-os GTX 1650 kártyák
2020. 04. 06
Ingyenes nyomozás és Spring Sale az Epic Games Storeban!
2020. 04. 05
Racse AMD konfig Ryzen 5 3600 és RX5700XT párossal!
2020. 04. 03
Legyünk óvatosak, ha Zoommal videotelefonálnánk
2020. 04. 03
Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
2020. 04. 03
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
2020. 04. 03
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 02
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
2020. 04. 01
Így vehetünk részt a Valorant zárt bétájában!
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 03. 23

DirectX 12 Ultimate és új VULKAN Ray Tracing!

Míg a szobafogságra kényszerült lakosság nagy része igyekszik a lehetőségekhez mérten jól érezni magát, a technológiai újdonságokért felelős mérnökök és szakemberek továbbra sem untakoznak. A napokban lehullott a lepel a két rivális játékkonzol legfontosabb részleteiről is, mely a PC-s közönség számára is tartogatott érdekes információkat.

Ahogy az előző generációban, az újban is nagy szerep jut majd az AMD-nek, ugyanis a Sony PlayStation 5, és a Microsoft Xbox Series gépek egyaránt AMD RDNA 2 alalapokon nyugvó grafikus processzorral érkeznek. Mint kiderült, nem csak az új RX Radeon kártyák, de az egész RDNA2 architektúra hardveres szinten támogatja a Ray Tracing technológiát, melyet a közönség az Nvidia Turing alapú RTX kártyáival próbálhatott ki először. A kulcs a konzol és  az asztali hardverek közös pontjában keresendő, mely a rendszerek közötti könnyebb átjárás számára nyit kapukat.


Alig, hogy a közönség megtekinthette az online tájékoztatókat, újabb hírek érkeztek, melyek a továbbfejlesztett alkalmazásprogramozási felületekről, vagyis API-król szóltak. A DirectX és Vulkan új verziói a jövőben komoly segítséget nyújtanak majd a játékok portolásához, így a fejlesztőknek kevesebb erőfeszítésébe kerül a játékok PC-s és konzolos változatainak összehozása. Mostantól sok feladat akár párhuzamosan végezhető a két felületen, rengeteg időt és pénzt spórolva meg ezzel a cégnek, a végeredmény pedig egy jobban optimalizált játék lehet.

Fejlődik a textúrák betöltése, javul a teljesítmény


A Microsoft természetesen a DirectX 12 Ultimate érkezésével büszkélkedett el, míg a Sony a Vulkan előrelépésének örülhet. A Direct X 12 Ultimate rendelkezni fog az Nvidia által is alkalmazott Ray Tracing 1.1 támogatásával, de olyan érdekességet is magával hoz, mint a Variable Rate Shading, vagyis VRS. Ez utóbbi az emberi szem fókuszálási képességeit figyelembe véve, az érzékelésünk határain, vagyis a kép kevésbé lényeges szélein rontja az árnyékolás minőségét. A periférián megjelenített elemek árnyékolása valamivel rosszabb lesz, így nyerünk némi értékes teljesítményt, miközben észre sem vesszük, hogy trükközés zajlik.


A Mesh Shading is egy igen hasznos lépés, mellyel kizárólag a képen látható részleteket generálja le a rendszer, az ügyes rendereléssel pedig további szabad kapacitást nyerünk, ergo gyorsabban fut majd az adott játék. A Sampler Feedback is besegít, mely az árnyékolás és a textúrázás finomhangolásában játszik szerepet, a lényeg pedig az erőforrások optimális kihasználása lesz, a megfelelő látvány elérése mellet. A Microsoft és az AMD szorosabb együttműködése tehát a PC-s platformon is fényesebb jövőt ígér.

A legfontosabb a rugalmasság


A Sony oldalán a VULKAN dolgozhat majd, mely a Khronos Group által fejlesztett nyílt forráskódú API. A szabad hozzáférés igen lényeges tulajdonsága, hiszen megkönnyíti az optimalizációval járó munkát, az újabb API pedig nem titkoltan cross-platform megoldásnak készül. A csapat szeretné minél több felületen viszont látni munkáját, melynek szimpatikus tulajdonsága, hogy a Windows operációs rendszer mellett nemcsak a Linux, de a macOS is együttműködik vele, mely több felhasználót segíthet hozzá a játékok élvezetéhez. A VULKAN legújabb változata az Nvidia RT, és az érkező RDNA2 sugárkövetésért felelős magjait is támogatni fogja. A munkában amúgy az Intel és az Nvidia is részt vesz, így az újabb hardverek a szükséges kompatibilitással érkeznek majd, ráadásul már hallani kifejezetten Vulkanra kihegyezett ray-tracing VGA-k fejlesztéséről is.

Vulkan, itt még sugárkövetés nélkül


A DirectX mellé felzárkózó technológia szépen halad előre, az új Doom Eternal például dobta az OpenGL-t, és kizárólag VULKAN-t támogat, így az előző epizódhoz hasonlóan meglepően kellemes teljesítményt csal elő videokártyánkból. Szóba került a sugárkövetés is, mely nem kizárt, hogy idővel a Doom-ban is megjelenhet, de konkrét ígéretet ezzel kapcsolatban nem tettek.Végre az AMD is odaért

 

2020. 03. 23

Controller a jövőnek? Íme a Sony DualSense
Azt gondolnánk, hogy egy PC-s játékos hozzá sem nyúlna egy controllerhez? Ez talán régen így volt, de ma már szinte minden játéknál miénk a döntés, hogy kényelmünkhöz igazítsuk a lehetőségeket. A két legnagyobb konzolgyártó controllerei évről évre versengenek a legjobbnak járó címért, és ha hosszútávra vásárolnánk, érdemes lesz közelebbről megvizsgálni a Sony újdonságát. A PlayStation 5-ről már egy egész sor lényeges információ nyilvánossá vált, az irányításért felelős kiegészítő azonban majdnem akkora durranás, mint maga a konzol, így a bemutató mostanáig váratott magára. Az előző generációs DualShock 4 is hozott újdonságokat elődjéhez képest, és láthatóan most is rengeteget dolgoztak a mérnökök, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. A DualSense Controller több ponton is újít, és a dizájn is többet változott, mint az előző három generáció során bármikor, ileltve jópár újdonság talán csak a konzoltulajdonosok számára lesz izgalmas. Az első, és talán legnagyobb érdekesség, hogy eddig példátlan módon beépített mikrofont kapott az eszköz! Mostantól bármilyen fejhallgató lehet a játékoson, ha online küzdelmekre kerül sor, esetleg ismerősökkel játszik, maga az irányítóegység is biztosíthatja a kommunikációt. Szimpatikus újítás, hiszen azok a vásárlók is egyből nekikezdhetnek a multiplayer játékoknak, akik még nem szerelkeztek fel gamer headsettel, vagy különálló mikrofonnal, melyekre természetesen továbbra is szükség lesz, ha igazán komolyan gondoljuk. A Sony kifejezetten
Bluetooth-szal a vírus ellen? Anonim módon segíthetünk
Az új alkalmazás állítólag anonimitásunk megőrzése mellett informálna minket, ha a közelben regisztrált fertőzött tartózkodik. Új mobilkövető megoldást vetnének be európai kutatók, mely segítene a vírus hatékonyabb elkerülésében. Mivel a COVID-19 tünetek nélkül is szervezetünkben lehet, sajnos megvan rá az esély, hogy tudtunk nélkül adjuk tovább, vagy tesszük ki magunkat a fertőzés veszélyének. Azonban néha az önként vállalt karantén és a kormányok által bevezetett biztonsági intézkedések mellett is el kell hagynunk otthonunkat, az új telefonos applikáció ilyenkor segítene.  Az ötlet lényege, hogy úgy kövessék az app használóit, hogy ez nem jár személyes adatok begyűjtésével, tehát a célja nem konkrét azonosítás, és mindössze egyetlen lényeges információra fókuszálna: ha van a közelben olyan felhasználó, aki igazoltan fertőzött, az app tudatná velünk. A megoldás alapja a Bluetooth LE vagy Bluetooth Smart, ami egy alacsony fogyasztású hálózati protokoll, mely akár több száz méteres (sőt, kilóméteres) hatósugárban is képes kommunikációra, és 128-bites AES biztonsági kódolást használ, amit jelenleg feltörhetetlennek mondanak. A tudósok választása tehát nem véletlen, hiszen a technológia akkor is működhet, ha a jel eredeti forrása kiesik a képből, mivel a szerepét automatikusan átveheti egy másik csatlakozott eszköz. Aki pozitív teszteredményt kapott, az appon belül egy kód segítségével név nélkül jelezheti ezt, a rendszer pedig értesít minden felhasználót, aki akár
11. generáció? 10nm-es Core-i7-1195G7
Kiszivárogtak az első teszteredmények az Intel 11. genereciós processzorait képviselő Core-i7-1195G7-ről. A Tiger Lake-U CPU a sok nehézség árán létrejött 10nm-es gyártástechnológiával készült, és a jelenleg legerősebb Willow Cove fedőnevű architektúrára épül, az eredmények alapján azonban egy korai tesztpéldányról lehet szó. 3 Ghz-es órajel és Intel Xe GPU A korábbiakban érkeztek már részletek Tiger Lake processzorokról, de most először bukkan fel mérési adat 11. generáció alá sorolt példányról. A 11. generáció alapja az a Willow Cove architektúra, mely a 10. generációs Ice Lake családban alkalmazott Sunny Cove módosított változata. A Core-i7-1195G7 az előző évben megjelent Core i7-1065G7 helyét hivatott átvenni, és továbbra is egy négymagos, több szálas munkavégzést alkalmazó megoldás. A tesztpéldányban 4 mag és 8 szál dolgozik, az órajel pedig 3 Ghz-en megáll, tehát messze áll a kereskedelmi forgalomba szánt ütősebb változattól. A mérések 16 GB DDR4 SODIMM memória, és egy 128 GB méretű Samsung MZHPU128HCGM M.2 SSD társaságában készültek, de sem az alaplapra sem a RAM órajelére vonatkozó információ nincs. Dedikált videokártyát nem látunk, van viszont adat az Integrált GPU-ról, mely az Intel Xe megoldása 96 EU-val (Execution Unit – végrehajtóegység). A benchmark teszthez a 3DMark Time Spy-t alkalmazták, de a kapott érték egyelőre nem tűnik kiemelkedőnek, ami a négy mag és a 3 Ghz-es fix órajel miatt nem olyan meglepő. A CPU oldalán mért érték 2922 pont, ám az
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres