fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 05

Mától nem az alapító Jeff Bezos az Amazon vezére

Hosszú vezetői pályafutásának vetett véget az egyik legismertebb cégbirodalom fejeMár inkább az űr felé kacsintgat Jeff Bezos.

Az Amazon nem csak a világ egyik legnagyobb sikertörténetét produkáló vállalata, de egészen mostanáig azon óriásvállalatok listáját is erősítette, melyek élén több évtizedes fennállásuk óta az eredeti alapító állt. Ma azonban egy másik listára is új bejegyzés kerülhetett, Jeff Bezos ugyanis hivatalosan is leköszönt és átadta nagy felelősséggel járó pozícióját, ezzel új fejezetet indítva a technológiai szektorban is jelentős szerepet betöltő cég számára.

Könyv, az egykori könyvárusról. Az Amazonon is jól fogyott... (Kép: ecommcongress.com)


A bejelentés természetesen nem a semmiből érkezett, ugyanis a döntés már jóval korábban megszületett, és már februárban nyilvánossá is vált. A többek között tudatosságáról is jól ismert cégvezető 27 évvel ezelőtt, egészen pontosan ezen a napon indította útjára a legendássá vált vállalkozását, a lemondását pedig stílusosan ugyanerre a dátumra időzítette. Az Amazon megszületéséről és fejlődéséről szinte mindenki hallhatott már, hiszen Jeff Bezos lényegében az amerikai álom ígéretének egyik kiemelt szimbólumává vált. Azzá a milliárdossá, aki néhány használt könyv eladásával egyszerű kisemberből az egyik legmeghatározóbb ipari szereplővé nőtte ki magát, elérve még a világ leggazdagabb emberének járó jelképes titulust is. A státuszából adódóan, és nem meglepő módon vitatott vezetési stílusa miatt sokat emlegetett szakember most egy újabb elit klubhoz is csatlakozott, és olyan volt cégvezetőkhöz lépett hátra egyet, mint a Microsoftot összehozó Bill Gates, vagy a Google egyik alapító-tulajdonosa, Larry Page.

Már rég nem csak használt holmit árulnak, de saját termékeket is.


Bezos nem hagyta magyarázat nélkül a döntését, a távozás elsődleges okainak pedig azt a hatalmas nyomást és felelősséget nevezte meg, amit egy Amazonhoz mérhető vállalat vezetése helyez az ember vállára. Márpedig egyre több saját projektje, és olyan érdekeltsége van, ami évek óta leköti a figyelmét, így most végre fel tudja szabadítani az ezekhez szükséges energiákat. Természetesen nincs szó teljes kapitulációról, az igazgatótanács ügyvezető elnökeként ugyanis továbbra is lesz szava a vállalatnál, de a korábbihoz hasonló súlyú döntési felelősséget a továbbiakban nem visel, és ezen nem is tervez változtatni. Annyi biztos, hogy panaszra nem lesz oka, a 197 milliárd dollárra becsült vagyona ugyanis több mint elég az olyan hóbortok támogatására, mint például az űrutazás. Ez a szenvedélye azért túlmutat egy dúsgazdag üzletember kedvtelésén, a 21. évében járó Blue Origin nevű cége ugyanis hamarosan valóban megkezdheti az űrturisták fogadását, igaz, az első hivatalos rakétaúton való részvétel lehetőségét nem adja át idegeneknek. A finoman szólva is megosztó karakterű vezető távozása ugyanakkor sokak számára akár megkönnyebbülést is jelenthet. Bezos ugyanis mérnöki pontossággal kimunkált működési struktúrájáról, és annak kíméletlen betartásáról is híres volt, melynek központjában mindig a maximális vásárlói elégedettség állt.

Újabb milliárdos vállalkozó, aki az űrben látja a jövőt, igaz, egyelőre csak turistautakat kínál. (Kép: axios.com)


Ez egyike volt azon tulajdonságainak, amiért hosszas pályafutása alatt talán a legtöbb kritika érte, ugyanis rengeteg panasz érkezett a céges hierarchia legkülönbözőbb magasságaiból és mélységeiből, miszerint ennek a működésnek és szigornak az alkalmazottak itták meg a levét, a vezetőktől egészen az utolsó raktári csomagolóig. Emiatt többen a hasonlóan maximalista Steve Jobshoz is hasonlítgatták, aki például többet dolgozott, mint azt a legtöbben egészségesnek vélnék, ám ezt elvárta az alkalmazottaktól is. Tagadhatatlan, hogy ez a fajta hajthatatlanság mindkét esetben hozzájárulhatott az elképesztő sikerekhez, melyek az Amazont például fontos technológiai és médiaipari szereplővé növesztették az egykori kereskedő és értékesítő vállalkozásból. Utóbbi hódításaikhoz a teljesség igénye nélkül olyan szolgáltatások tartoznak, mint a Netflix konkurenciájaként életre hívott, saját gyártású műsorokat is készítő Amazon Prime, de hozzájuk kötődik az Alexa néven ismert AI alapú virtuális asszisztens, és a nagysikerű Kindle eBook olvasó is, ami már a 10. generációjánál tart. Hogy ez a fajta poroszos fegyelem és drákói szigor enyhülhet-e, az erősen kérdéses, a jelenleg több mint 1770 milliárd dolláros értéken karistoló Amazon ugyanis aligha akar alább adni megszokott sikereiből, főleg azután, hogy a pandémia alatt rég nem látott bevételeket söpörtek be.

15 éve az amazonnál, és mostantól vezérigazgató Andy Jassy. (Kép: Max Butterworth / nbcnews.com)


Valószínűleg az új vezérigazgatót sem találomra választották, az igazgatóság szeme pedig mostantól Andy Jassy-n, az Amazon Web Services (AWS) részleg korábbi irányítóján lesz, aki azon a poszton 18 évet tudhat maga mögött. Ahogy az az interjúkból kiderül, Jassy nem csak a megszokott stabilitásért felelhet majd, de vezetőként új irányok felé is elkanyarodhat. Egy februári nyilatkozata szerint például határozottan támogatja az elkeserítően szolid eredményeket hozó videojátékos szárnyukat, az Amazon Game Studio-t is.
Jeff Bezos most 57 éves, az űrprogramja mellett pedig másik nagy befektetésével, a The Washington Posttal kíván a legtöbb időt tölteni.

2021. 07. 05

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...