fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 06

Adatokat szivárogtat a rendőrségnek a ProtonMail

Úgy tűnik, hogy nincs az a biztonságos szolgáltatás, ami megkerülheti a törvényeketHatósgi nyomozás esetén mehet az adatgyűjtés.

Manapság a hétköznapi felhasználók számára is egyre kritikusabb szemponttá válik az adatbiztonság kérdése. Míg vannak, akik legfeljebb a nyaralási fotóikat féltik, mások inkább a vállalati, pénzügyi és más, visszaélésre alkalmas adataikat szeretnék megóvni az adathalász technikáktól. Ha biztonságos, mégis egyszerű és egyben ingyenesen hozzáférhető digitális levelezésről van szó, akkor hamar felbukkan a ProtonMail, mint a legjobban ajánlott választás, ám egy aktuális precedens rámutat, hogy egy hatósági eljárástól még a CERN volt kutatói sem nyújthatnak védelmet.


A ProtonMail bő három év tesztelés után 2016-ban mindenki számára megnyitotta kapuit, mely az USA-ból induló megfigyelési botrányok és az online adathalászat folyamatosan növekvő fenyegetése miatt nagy figyelmet is kapott. A levelező szolgáltatás elsőszámú hívószavai tehát az adatbiztonság és a privát szféra voltak, de legalább ekkora hangsúlyt kapott az elérhetőség, a felhasználóbarát kezelőfelület és az a tény, hogy bárki teljesen ingyen férhet hozzá egy olyan megbízható titkosítást ígérő levelezőhöz, mely alapvető funkcióit tekintve semmivel sem bonyolultabb egy hétköznapi Gmail fióknál. A lényeg alapvetően az, hogy kliens oldali titkosítást alkalmaznak, tehát levelünk még azelőtt kódolásra kerül, hogy átkerülne a ProtonMail szervereire, ahonnan tovább halad a címzett felé. Hogy a végponttól végpontig tartó titkosítást elérjük, két jelszó megadására lesz szükségünk, az egyik a szokásos azonosításhoz, a másik az egyéni titkosító kulcsunkat is tartalmazó postafiók lezárásához és feloldásához szükséges.


Mindezt több neves egyetem mellett a CERN, vagyis az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet garantálta, az alapokat ugyanis az internet bölcsőjeként számon tartott szervezet svájci főhadiszállásán alkották meg, a szigorú adatvédelmi törvényekről ismert ország pedig már önmagában sem rossz ajánlólevél. Az érdeklődőknek viszont alapvetően nincs dolga semmi mással, mint ezredszerre is elvégezni egy regisztrációt, a fiókját pedig hagyományos – de kevésbé biztonságos – böngészőből ugyanúgy elérhetik, mint PC-s, Androidos és iOS-es levelezőprogramokkal. Egy újabb jelszó megadásával ráadásul akkor is felhúzhatunk egy védelmi vonalat, ha az adott levelünk célpontja nem ProtonMail-t, hanem mondjuk Gmail címet használ. A Proton Technologies AG néven megalakított szervezet ajánlatát kezdetben tömeges érdeklődés fogadta, mára pedig számos anyagi támogatóra, előfizetőre és több mint egymillió aktív felhasználóra tett szert, éppen ezért büszkén hirdetik, hogy „ma mi vagyunk a világ legnagyobb, biztonságos e-mail szolgáltatója”.


Van akkor bármi okunk az aggodalomra? Nos, technikai értelemben nem feltétlenül, jogi értelemben azonban más a helyzet. Legalábbis erre utalnak azok a friss hírek, melyek szerint a ProtonMail hatósági nyomásra, illetve felkérésre megcáfolta azt az állítását, miszerint nem gyűjt adatokat a felhasználókról, és jelenleg is kritikus információkat szolgáltat ki Európa-, és közvetve az Egyesült Államok bünüldöző szerveinek. A témával foglalkozó források tehát nem is egyetlen ügyhöz kapcsolják az adatközlést, az egyik cikk például klímaaktivisták illegális épületfoglalásairól tesz említést, míg a másik egy amerikai tudósnak küldött halálos fenyegetésekről beszél. A Párizsban zajlott események ügyében nyomozó Europol felszólította a Svájci kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, mely a Youth for Climate mozgalom levelezésének követését jelentette. A ProtonMail végül az IP-címeket és a levelezésre használt eszközökről megszerzett információkat át is adta, mely azóta állítólag több letartóztatást is elősegített. A másik esetben egy Anthony Fauci néven ismert amerikai immonológust ért halálos fenyegetések miatt, az USA adatközlést kért Svájctól, aki a jogsegélykérelmet nem utasította el és már át is adta a rendelkezésére álló adatokat.

Nem minden marad rejtve.


A ProtonMail a mai napon frissítette az eredetileg 2014-ben közzétett, terjedelmes átláthatósági nyilatkozatát, melyben aprólékosan elmagyarázzák, hogy a svájci hatóságok időnként segítséget kérhetnek tőlük, a jogilag kötelező érvényű állami utasításoknak pedig meg kell felelniük. Tisztázták, hogy ilyesmi két esetben fordulhat elő. Vagy akkor, ha a svájci hatóság utasítja őket, vagy ha olyan külföldi megkeresés érkezik, melyet olyan jogsegélykérelem előzött meg, amit a svájci hatóságok elbíráltak és jóvá hagytak. Ilyen esetben tehát a privát szférát felfüggesztik, majd átadják a kért információkat a svájci hatóságoknak. A lényeg, hogy az az illúzió most szertefoszlott, hogy a ProtonMail minden esetben, például bűncselekmények esetén is elrejti felhasználóit, igaz, a levelek tartalmához nem fértek hozzá, – de legalábbis nem szolgáltatták ki azokat –, csak az ismeretlen személyek azonosításához járultak hozzá.

Az egyértelmű jogi megkötések ellenére a közösség reakciója nem túl pozitív, tekintve, hogy a vállalat ígéretei szerint nem gyűjtenek, illetve nem tárolnak olyan adatokat, melyek a névtelen e-mail fiókokhoz és általuk a felhasználóikhoz kapcsolhatók.

2021. 09. 06

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Téglásy Sándor
Én személy szerint azt látom, hogy az új szolgáltatók a régi megszokott utat járják. Beetetik a felhasználót, majd szivárogtatnak. Nem lehet egyik szolgáltatóban sem megbízni. Az ún. magasabb szempont minden esetben győz.
2021-09-10 07:37:34
Elek Dezső László
Én személy szerint, nem tartom ezt rossz ötletnek. A bűnözők, aktivisták mindig is a biztonságos, nem nyomonkövethető platformokon fognak kommunikálni, főleg, ha egyre több rá a lehetőségük. A rendőrség kénytelen kérni ezektől a platformoktól különböző információkat, hogy megakadályozzák őket vagy legalább is, hogy nyomonkövethessék.Szerintem ez inkább az átlag embernek szól, mivel nem lopják el az adatait, ha megosztja azt egy hasonló biztonságos platformon például ismerősével - legyen az jelszó, banki adat stb.
2021-09-06 16:53:02
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...