fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 30

Lendületben a Be Quiet, jön a Dark Rock TF 2

A hagyományos toronyhűtők után ezúttal egy különleges modell újul megHatékonyabb, könynebben szerelhető, és talán még szebb is, mint volt.

Csak néhány hete, hogy a német be quiet! előállt a kedvező ára és hatékonysága miatt méltán közkedvelt Shadow Rock Slim újragondolt kiadásával, már jön is az újabb vérfrissítés. Míg legutóbb a pénztárcabarát ajánlatok híveit szólították meg egyik kedvenc léghűtésük még hatékonyabb kiadásával, a mostani alkalom már sokkal inkább a prémium kategória rajongóira kacsintgat, méghozzá azokra, akik nem a szokásos megoldásokra kíváncsiak. A Dark Rock TF 2 ugyanis sem megjelenését tekintve, sem az elvárható hatásfokát illetően nem nevezhető átlagosnak.

Bőven marad szabad hely lent is, fent is.


Ha valaki számára esetleg ismeretlen vagy szokatlan a TF 2 felépítése, a jól ismert Dark Rock fantázianév mögé illesztett TF a top-flow kialakításra utal, vagyis ebben az esetben nem a jól megszokott, vigyázzállásba rendezett tornyokkal találkozhatunk. Helyette a processzorok gyári dobozából, és a kétezres évek Zalman-féle sárgaréz csodájáról is ismerős fektetett verziót képviseli, mely ügyesen oldja meg, hogy az átlagnál szűkösebb helyet kínáló gépházak tulajdonosainak se kelljen lemondania az elsőosztályú teljesítményről. Az eredeti TF modell még 2015-ben mutatkozott be, és talán nem árulok el nagy titkot, hogy a legtöbb tesztelő kifejezetten kedvelte a látványosan tömzsi formába öntött hatékonyságért, mely a nevéhez hűen még csak nagy zajt sem csapott. A TF 2 ezúttal is csak a legszükségesebb pontokon nyúlt hozzá az eredeti koncepcióhoz, hogy még időtállóbb modellt faragjon egy amúgy is jól sikerült darabból, mely most még néhány fokkal hatékonyabb, és valamivel könnyebben szerelhető lett.


Az egyedi, látványnak sem utolsó szerkezet nagy erénye, hogy mindössze 134 mm magas, így a fekvő házas összeállítások legjobb barátja lehet. Arról nem is beszélve, hogy mivel alapvetően két ventilátorral dolgozik, a felsőt szükség esetén lehagyhatjuk róla, így attól a pillanattól kezdve a 107 mm-es mélység garantálja, hogy akár egy aktatáskából is gépházat varázsolhassunk. A másik különlegesség, hogy valójában ez is egy dupla tornyos rendszer, csak az alul sorakozó alumínium lamellák olyan keskeny bordázatot alkotnak, hogy együtt is alig méretesebbek a processzor foglalatánál. Fölötte már a 140 mm-es oldalhosszúságú alunégyzet kapaszkodik a hat darab, egyenként 6 mm-es átmérővel megáldott hővezető csövekbe, melyek ezúttal a régimódi szabálykönyv szerint nem maguk alkotják a CPU-hoz rendelt érintkező felületet, pusztán csak áthaladnak rajta, ám mivel az is réz, ez leginkább dizájn szempontjából lehet igazán jelentős. A legszélesebb pontja 164 mm-ig terjed, mely a tekergőző hőcsöveknek köszönhető, ám a típus jellegzetességéből adódóan akár 49 mm magasságú RAM modulok számára sem jelent majd különösebb akadályt.

Vastagabb lamellák, kerámiatartalmú festéssel.


A legkavarók amúgy minimális mértékben eltérnek egymástól, mivel az alsó fertályon egy 135 mm-es Silent Wings, a felső részen viszont egy Silent Wings 3 foroghat, de amúgy mindkét típus hidrodinamikus csapágyazást használ, PWM-es vezérléssel működik, és még a csúcssebesség esetén produkált zajszintjük is megáll 27.1 dB-en, mely talán annyira egy félelmetes érték egy viszonylag alacsony profilú, dupla ventis hűtőtől. A lapátok amúgy azon változtatások között foglalnak helyet, melyeket a gyártó feltétlenül szükségesnek érzett a teljesítmény a javításához. De ezen kívül jóval fontosabb, hogy a hűtőbordák valamivel vastagabbak lettek, és emiatt mintha kicsit közelebb is kerültek volna egymáshoz. De ne aggódjunk, a tudatos tervezésnek és a kerámiaszemcsékkel megtoldott fekete festésnek hála, további 10 wattot, vagyis összesen 230 wattot lesznek képesek leküzdeni. Nem elhanyagolható különbség, és főleg azzal együtt nem, hogy a top-flow dizájn a CPU körüli terület tehermentesítésében is segít, ráadásul a ventiket végre rezgéscsillapító gumitalpak támasztják meg. Apróság, de különbözik elődjétől a keskeny kis takarólemez is, mely ezúttal nem teszi közszemlére a hőcsövek hegyes végződéseit, inkább eltakarja őket és megörvendeztet minket a szálcsiszolt lapra gravírozott, szolid be quiet! felirattal.

Tömör gyönyör, a réz hőcsövek azonban ezúttal éppen hogy, de elkerülik a CPU-t.


Természetesen a megújuló be quiet! hűtők egyik legfontosabb újdonsága a kényelmesebbre hangolt rögzítőrendszer, mely a korábban nem látott, beépített tartóhíddal is jelzi, hogy ezúttal könnyebb dolgunk lesz. Talán azt sem tartanám túlzó állításnak, hogy végül a körülményes rögzítést érő kritikák miatt frissülhet majd az összes klasszikus termékük, de akárhogy is, ez sokat dob az összesen 945 grammos hűtő értékén és megítélésén. A támogatott foglalatok listáján Intel LGA115x, LGA1200, LGA2011 (-3) és Square ILM található, valamint AMD Socket AM3(+) és AM4, az AM5 pedig talán azért nem kerül szóba sehol, mert a szabványos rögzíési módok valamelyike esetleg ott is használható lesz. A Dark Rock TF 2 tehát kompakt, de hatékony megoldás lesz a szűkösebb beltérrel gazdálkodó gépépítőknek, legkorábban augusztus 10-től, amikor várhatóan elkezdi átvenni a boltokban a korábbi kiadás helyét.

A rögzítés egyszerű és nagyszerű, ideje volt kicsit kényelmesebbé varázsolni.


A dobozban amúgy egy kis tubus DC1-es hővezető komponenst is találunk, és valószínűleg ezt is beleértve az egész csomagra 3 év garanciát kapunk. A gyártó ezúttal az ajánlott fogyasztói árakat sem spórolta le, mely a jelzett 85.90€ alapján nagyjából 31 ezer forintról indulhat, ami nagyjából meg is egyezik a hat éves eredeti változat aktuális árával.

2021. 07. 30

A böngésző után itt a Brave Talk, a titkosított videotelefon
A böngészőjével már bizonyított cég most előállt saját, titkosított beszélgetést nyújtó szolgáltatásával
Kevés népszerűbb funkció van ma egy digitális szolgáltatás esetén, mint a teljes titkosítás vagy az adatvédelem, melyet számos vállalat megígért, némelyik viszont nem egészen tudott betartani. Ilyen például a Facebook, aki a biztonság kedvéért hagyott magának egy kiskaput, így a titkosított üzeneteket végponttól végpontig tartó titkosítás esetén is megszerezheti és átvizsgálhatja. Most viszont a követésvédelemről is ismert Brave böngésző alkotói döntöttek úgy, hogy ők is belépnek a kommunikációs platformok piacára, és bemutatták a Google ellenfelének szánt követésgátló beszélgetős megoldásukat.
Bár a Brave a Google Chrome árnyékában rétegterméknek számít, de valójában rengetegen elégedettek a Chromium alapokon nyugvó böngészővel, már számos kedvelt kényelmi, illetve biztonsági funkciót már alapból tartalmaz. Az adatgyűjtést és kéretlen reklámokat hatékonyan szűrő Brave lényegében ugyanazt a felhasználói élményt nyújtja, amit a Chrome, csak extrákkal. Egyszerre akadályozza meg az oldalakat az adataink listázásától, szűri ki a képünkbe tolt hirdetéseket és nyitja meg az oldalakat az elvárt sebességgel, még mobil platformon is. A startupként induló projekt mostanra eleget bizonyított a felhasználóknak és elég népszerűvé vált ahhoz, hogy a fejlesztők újabb fejlesztéssel rukkoljanak elő, mely egy hasonló minőséget, sebességet és megbízhatóságot ígérő alkalmazás, konfer
Brutális lett az EVGA X570 DARK tuning alaplapja
Kíméletlen belépő az AMD-sek klubjába, legkevésbé sem a belépő kategóriában
Még a nyáron vált hivatalossá, hogy az exkluzív termékeiről híres EVGA szakít régi hagyományával és szövetségre lép a szépen megerősödött AMD-vel, mely új videokártyák és alaplapok érkezését jelentette. Júliusban meg is kaptuk az első ízelítőt, az Intel 10. és 11. generációs processzoraihoz készített Z590 DARK ugyanis előre vetítette, hogy az első AMD-s projektjük egy hasonszőrű alaplap lesz, mely csak még jobban felfokozta a várakozásokat. Nos, úgy tűnik, hogy az EVGA elkészült az első AMD-s prémium termékével, az X570 DARK pedig néhány apró hiányossága ellenére is egy meggyőző, extrém tuninglap lett.
Az EVGA és az AMD kooperációja nagy visszhangot váltott ki a hardverrajongók és a sajtó körében is, hiszen egy-két régmúltban látott megoldást leszámítva, nem igazán találkozhattunk tőlük mással, mint Intel és Nvidia kompatibilitást nyújtó termékekkel. Aztán június végén egy rövid kedvcsináló formájában jelezték, hogy az első megoldásuk a felső kategóriás DARK sorozat alatt érkezik, és az is biztossá vált, hogy az X570-es lapkészletre építkezik majd, tehát a Z590-hez hasonlóan ez sem a megjelenés előtt álló, új generációs architektúráknak kedvez. A napokban végre le is leplezték az X570 DARK-ot, melyet egy-egy szerencsés külföldi tech-oldal már közelebbről is szemügyre vehetett, a népszerű Tom’s Hardware pedig még néhány tesztkörre is elvitte. Annyi biztos, hogy a Z590 után nem érnek hata
Az i9-12900K lenyomott egy 32 magos Threadrippert
Az AMD processzora már nem fiatal, eredetileg mégis az volt az esélyes
Ma már mind tudjuk, hogy az AMD szépet gurított a Ryzen processzorokkal, hiszen lényegében minden kategóriában erős szereplővé vált, és mostanra már nyers erő tekintetében le is hagyta a rivális ajánlatokat. Az Intel azonban jó ideje készül már egy régen várt nagy fordulatra, a sokadik céges átalakulás első lépése pedig egy kompetens vezérigazgató kinevezése volt, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan látványos fejlesztésekkel állnak elő. Az egyhelyben ácsorgás végét az új Alder Lake-S széria jelentheti, mely egy előzetes teszteredmény alapján odavágott még egy 32 magos Threadripper processzornak is.
2018 augusztusában jelent meg hivatalosan az AMD Threadripper 2990WX, mely 32 maggal és 64 logikai szállal a közönséget és a tesztelőket egyaránt lenyűgözte. Az energiaéhes szörnyeteg nagyjából 1800 dolláros ajánlott árán, állva hagyta minden ellenfelét, főleg a sok magot és nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokban. Az idő persze felette is eljár, és ma, amikor közeleg a Zen 4, de az AMD már a Ryzen 5000-rel is alaposan odalépett az egymagos teljesítménynek, a hároméves Zen+ magok egy szálon nyújtott ereje aligha lehet versenyképes. De ne feledjük, hogy a sok mag adott esetben többet nyújt, mint kevés, de egyenként nagyon izmos mag, éppen ezért a Threadripperek még a mai napig is megállják a helyüket a megfelelő feladatkörben. Úgy tűnik, hogy a generációs fejlődés azonban egyre jobban me
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...