fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 15

Arany középút? Ryzen 5 5600G APU

A legújabb nyolcmagos után kiderült, hogy mit tud az AMD hatmagos csodája, integrált videokártyávalAugusztus végén befuthat a legjobb ár/érték arányt kínáló AMD APU. (GTA referencia: deviantart.com/baldknuckle)

Az utóbbi időben jelentősen felértékelődtek az integrált grafikus lapkával felvértezett processzorok, éppen ezért örömteli a hír, hogy az AMD közkedvelt G-szériás termékei végre elhagyják az OEM kategóriát, és az 5000-res sorozattal kezdve ismét részt vesznek a bolti forgalmazásban. Legutóbb a kategória csúcsát képviselő Ryzen 7 5700G teljesítményéről tudhattunk meg többet, most viszont az olcsóbbnak ígérkező, de játékok mellé kifejezetten ígéretes középső testvér, a Ryzen 5 5600G is megmutatta magát.


A Cezanne APU-k az AMD 7 nm-es gyártósorairól gördülnek le, melyek legjobban várt darabja egyértelműen a hat processzormagot és tizenkét logikai szálat dolgoztató 5600G. A nyers teljesítményhez ezúttal is Zen 3 magokat kapunk, míg az önálló videokártyát az integrált Vega grafikus motor válthatja ki, természetesen nyilvánvaló kompromisszumok mellett, melyeket egy ilyen kompakt csomag esetén a vételér gond nélkül képes ellensúlyozni. Az AMD mostanra azt is egyértelművé tette, hogy a széles közönség számára is elérhető 5000G vonallal a hagyományos, X utótaggal felvértezett processzorok közötti (ár)hézagokat szeretnék kitölteni, úgy, hogy a gyengébb modellek nem csak olcsóbbak, de még grafikai műveletek elvégzésére is alkalmasak lesznek, ezzel lényegében két legyet üthetnek egy csapásra. Bár a 2019-es Zen+ magos APU-k olykor még fellelhetők, és limitált példányszámban, de a 2020-as, Zen 2-vel hajtott Renoir is leszivárgott a kiskereskedőkhöz, a Cezanne végre nagyobb készleteket, és a 7 nm-es chipeknek köszönhetően kellemesebb teljesítményt nyújthat a vásárlóknak.


Az igazi ütőkártya azonban mégiscsak a beépített RX Vega GPU, mely az eddig tapasztalt legsúlyosabb kártyahiány idején relevánsabb ajánlat lehet, mint valaha, az elődhöz mérhető teljesítményugrás pedig még akkor is jó vétellé teheti az 5000G szériát, ha a VGA árak visszatérnek eredeti medrükbe. Természetesen egy iGPU-tól nem várunk kimagasló erőt, viszont azt is fontos figyelembe venni, hogy a Ryzen 5 5600G a legolcsóbb Zen 3-as processzornak ígérkezik, ami nem utolsó szempont, tekintve, hogy az AMD elhajította a legjobb ár-érték arányú processzorok gyártójának szerepét, és belépett a teljesítményvezér helyére. Igaz, a négy magos Ryzen 3 5300G még szintén bemutatásra vár, azonban arról nem sokat hallani, továbbá a hat mag, a nagyobb gyorsítótár és az eggyel jobb Vega egység hosszú távon sokak számára vonzóbb ajánlat lehet.A Ryzen 5 5600G hat magos és tizenkét szálas, alap órajele 3.9 GHz, mely egészen 4.4 Ghz-ig Boostolhat, amennyiben az elégtelen hűtés miatt nem kell visszafognia magát, a munkát pedig 16 MB L3 cache segíti. A videokártya szerepét az RX Vega 7 tölti be, melyet 1900 MHz-re hangoltak, a teljes pakk pedig egy barátságos, 65 wattos TDP-t kapott, a fogyasztási keret tehát maximális kihasználtság mellett is kategóriákkal jobb, mint bármi, amire az Intel hasonló teljesítmény elérése mellett képes. Ebbe pedig bátran kalkuláljuk bele a tuningot is, az órajelek és a feszültség értékeinek ügyes egyensúlya mellett ugyanis további lóerőkre tehetünk szert, vállalható fogyasztás és melegedés mellett. Egy átlagos, olykor játszani vágyó felhasználó azonban aligha esik neki új processzora túlhajtásának, így abból érdemes kiindulni, amit azonnal, az első üzembe helyezést követően kapunk.


Hogy mennyi is az annyi, azt a Tom’s Hardware-nek, illetve a HP-nak köszönhetően ismerhetjük meg, akik a bolti forgalmazás megkezdése előtt biztosítottak egy teljes értékű példányt az oldal munkatársainak. A próbához egy gyári üzemmódban hagyott ASUS ROG Strix B550-E alaplapot, illetve 2x 8GB, 3200 MHz-es DDR4 RAM-ot használtak, utóbbit CL16-os időzítés mellett, ez a kombináció pedig nagyjából meg is felel a legnépszerűbb, közép kategóriás konfigurációk alapvető jellemzőinek. A próba során megmérettetésre került a legutóbb kipróbált Ryzen 7 5700G, az előző generációkat képviselő Ryzen 7 4750G és Ryzen 5 3400G, az Intel részéről pedig egy Core i5-10600K, 11600K, illetve egy Core i7-11700K is. Az elsődleges szempont ezúttal is a grafikus teljesítmény meghatározása volt, mely most sem hagyott kétséget afelől, hogy integrált grafika terén az AMD-nek továbbra is saját maga az igazi ellenfele. Külön érdekesség, hogy még azt is demonstrálták, hogy mennyi játékteljesítménytől esünk el, ha dual channel memóriák helyett egyetlen memóriamodult szerelünk a gépünkbe, ami az iGPU-k esetén katasztrofális következményekkel jár. A toplista első három helyezettje az 5700G, az alig 4%-kal lemaradó 5600G, és a további 2-4%-os hátrányával is korrektül teljesítő 4750G voltak. Utóbbit tehát mindössze pár százalékkal előzi be az 5600G, azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ezt kettővel kevesebb processzormaggal, eggyel kevesebb grafikus maggal és 200 MHz-el lassabbra hangolt GPU-val érte el.

 Ez szép, de vajon hogy néz majd ki a bolti ára?


Akinek esetleg augusztus után lesz módja válogatni az ajánlatok között, vegye majd számításba, hogy a 3400G már érzékelhető lemaradásban lesz játékok alatt, 1280x720-as felbontás esetén 13%-kal, 1920x1080 alatt pedig 12%-kal, ez pedig megér némi tanakodást. Amit szintén nem érdemes elfelejteni, hogy ha asztali videokártyánk meghajtásához szeretnénk processzort vásárolni, akkor az új 5600G lényegében egy Ryzen 5 3600X teljesítményét hozza (a tesztben szereplő RTX 3090 esetén), aminek azért már akadnak kihívói, természetesen az Intel CPU-k között is. A kérdés már csak az, hogy mennyi lesz a Ryzen 5 5600G végfelhasználói ára, mely az AMD részéről 259 dollárról, vagyis nagyjából 80 ezer forintról indul, míg a Ryzen 7 4750G jelenleg nagyjából 130 ezer forintért elérhető.

2021. 07. 15

A Xiaomi lett Európa elsőszámú mobilgyártója
A vállalat egyre sikeresebb, és világviszonylatban is nagyot lépett előre
A Xiaomi 11 évvel ezelőtti indulása óta elképesztő menetelést hajtott végre, és míg a mobilpiacot többször is megreformáló LG végleg feladta a próbálkozást, a fiatal kínai cég folyamatosan lépkedett feljebb a ranglétrán és eközben számos új brandet is életre hívott. Sikerüket alapvetően a jó minőségükhöz képest kedvező áron kínált termékeikkel alapozták meg, és ugyan számos egyéb elektronikai eszközt kínálnak, legnagyobb kincsüknek továbbra is az okostelefon-részleg számít, mely a közelmúltban lehagyta európai riválisait, és az első helyre ugrott.
A Xiaomi az elmúlt években mindent megtett, hogy nevét egy lapon említsék az olyan veterán iparvállalatokkal, mint például a Samsung, tavaly például ők mutathatták be az első átlátszó paneles okostévét, mely kereskedelmi forgalomban is elérhető lett. Bár egy rövid ideig felmerült a lehetőség, hogy az Egyesült Államok őket is a Huawei sorsára juttatja, de miután sikerrel perelték ki magukat a befektetői tiltólistáról, semmi sem gátolta meg őket, hogy tovább folytassák a látványos növekedésüket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Strategy Analytics piackutató intézet aktuális jelentése, mely szerint a kínai tech-cég több ponton is rálicitált legnagyobb ellenfeleire. Mint kiderült, 2021 második negyedévében nem kisebb nevet hagyott maga mögött, mint a 45 éve kiemelt szerepet betöltő Apple-t, a világ második számú okostelefon-gyártójaként.
Nem tit
Beteltek a szerverek a Windows 365 első próbanapján
Akkora volt az érdeklődés, hogy azonnal fel is függesztették az ingyenes próbát
Júliusban a Microsoft újabb bejelentéssel tolta meg a Windows 11 hírét, ugyanis leleplezte a felhő alapú szolgáltatását is, mely elsősorban céges ügyfeleknek kínál hasznos lehetőséget. Az elmúlt hetekben egyre több információ derült ki, például nyilvánosságra hozták az ügyfelekre váró költségeket, és az is kiderült, hogy a Microsoft szerverei nem igazán voltak felkészülve egy újabb, ingyenes próbaidőszakra.
A Windows 11 kiszivárgása után a Microsoft gyorsan megnyitotta a hivatalos tesztidőszakot és a teljesen ingyenes letöltést, így még azok is részt vehetnek a soron következő rendszer készre pofozásában, akik nagy valószínűséggel, az elavultnak minősített számítógépükön nem is tudják majd használni. Míg a közönség a kissé szigorú rendszerkövetelmények indokain és jogosságán vitatkozik, a Microsoft bejelentett egy olyan szolgáltatást, mely lényegében pontosan az ellenkezőjét várja el a felhasználóktól, mint az önálló, megvásárolható asztali rendszer. A Windows 365 ugyanis egy felhő alapú szolgáltatást nyújt, mellyel virtuális Windows asztalunk akár egy mobiltelefon böngészőjével is bármikor elérhető lehet. A trükk azonban az, hogy ez elsősorban egy céges felhasználóknak kitalált üzleti modell, mely előfizetéses csomagok mögé rejti a távoli szerverekről közvetített operációs rendszert, várhatóan nem olyan árazással, ami a többség számára feltétlenül vonzó ajánlat lehet.
Ez persze nem
Kevesebb műanyag a Vodafone-nál? Jön az eSIM
A Vodafone átalakítja háttérrendszerét, mely magával hozza a digitális SIM lehetőségét is
A fénysebességgel zajló digitalizáció korszakát éljük, ezért talán meglepő lehet, hogy a telefonos előfizetések többségéhez még a mai napig szükségünk van a jó öreg műanyag SIM-kártyára. Az átalakulás azonban itthon is zajlik, és ahogy szaporodnak a modern készülékek, úgy szép lassan a szolgáltatók is elhagynák a fizikai formátumot, most például a Vodafone készül szintet lépni.
Legalábbis ez derül ki a Vodafone nem rég bevezetett ÁSZF módosításából, mely szerint a Vodafone is beáll abba a sorba, melyet itthon a Telekom kezdett meg. A magenta színt kisajátító szolgáltató mintegy három éve vette fel kínálatába azt az okosórát, mely egy beépített chip segítségével helyettesítette a hagyományos SIM-kártyát, és akkor már biztosították hozzá a szükséges szolgáltatást is. Az eSIM igénylésekor fizikai kártya helyett egy egyedi felhasználói profilt kapunk, mely az adott készülékhez rendeli előfizetésünket. A Vodafone-nál még nem egészen zajlottak le az ügyfélkezelést, illetve ügyintézést bonyolító átalakítások, július 30-án azonban egy érdekes tétellel bővültek a szolgáltató Általános Szerződési Feltételei, sőt, időközben a myVodafone oldalán, az előfizetéssel bejelentkező ügyfelek szintén megtalálják a váltás lehetőségét – hívja fel rá a figyelmünket a szifon.com.
A váltás egyelőre online nem intézhető, vagy személyesen kell próbálkoznunk, vagy jobb esetben a telefonos ügyfé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Karminás Péter
Itthon árak terén nem kell és nem is szabad jóra számítani. Itthon nem 80.000 Ft lesz az 5600G, az biztos, mert a boltok ráteszik majd még a saját hasznukat, és itthon minden kisker 200%-os árréssel vagy többel dolgozik kivétel nélkül. Érdekes módon 4k TV-t már 150.000 Ft-tól is lehet vásárolni, ami jóval nagyobb élményt nyújt, mint péládul egy 140.000 Ft-os 5800X processzor. Összefoglalva, a számítástehcnikai árak nevetségesek!
2021-07-16 11:14:38
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...