fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
MSI RTX 3080 VS RTX2080Ti / RTX3080 kártyát nyerhetsz!!!
Instabil pár RTX 3080, csere helyett szoftverfrissítés jött
Végleg Linux alapokra kerülhet a Windows
NO HACK - Oroszország megállapodna az USA-val
Kínában már az utakon járnak a sőfőrmentes robottaxik
Jól kiegyensúlyozott AMD konfig kisebb hiányosságokkal
Az RTX 3090 startja sem sikerült, viszont a tuning rekord igen
Szupergyors vezeték nélküli perifériákkal támad a Razer
Bemutatkozott az új Samsung 980 PRO PCIe 4.0 SSD
Az új Pure Loop, a Be Quiet! új kompakt vízhűtése
Megszűnhet az európai Instagram és Facebook
Félmillió Activision fiókot lophattak el, de a cég tagadja
A Microsoft megvette a Bethesdát, és még vagy 7 stúdiót
Az új Oculus Quest 2 a Rift helyébe lép
RTX 3060, RTX 3080 20GB és blower hűtős RTX 3090
2020. 01. 17

Liquid Freezer II 280 - impozáns AIO hűtés az Arctic-tól

Minőségi kompakt vízhűtő az Arctic műhelyéből, tuninghoz is, korrekt áron.

Első pillantásra egész csinos, ha mondhatjuk ezt egy AIO hűtőre

Az Arctic közismert minőségi hűtési megoldásairól, és az AIO hűtőkbe vetett bizalmat is már négy esztendeje igyekszik megszolgálni, Liquid Freezer terméksorozatával. A Liquid Freezer II, az előző év végén mutatkozott be, hogy egy RGB-től mentes, túlhajtásra is felkészített, masszív, de kompakt hűtést állítson szembe, a konkurencia ajánlataival. Aki épített rendszerig nem merészkedne, de az olcsóbb darabok helyett, azért inkább valami időtállót, hatékonyat, mégis csendeset szeretne processzorához, az új típusból négy variációt is választhat. Itt most a 280 mm-es változat látható.

Nagyobb hely a lamellák között, csendesebb működés

A népszerű "minden egyben" megoldás alapvetően a szokásosat nyújtja, azt viszont kiváló minőségben, és még némi csavarral is szolgál. A két darab PWM vezérlésű, 140 mm-es P-series ventilátor, papíron 200 és 1700 RPM közötti fordulatszámmal hűti a 280mm-es alumínium radiátort. A letisztult látképet, ízlésesen felharisnyázott csövekkel toldották meg, melyek hossza 450 mm. Ez a típus, a letisztultság jegyében ARGB, vagy egyéb megvilágítási rendszerektől teljes mértékben távol marad, ugyanis se fények, se kompatibilitás nincs a pakliban. A 317 mm × 138 mm × 38 mm-es dimenziók, az átlagnál valamivel vastagabb darabot alkotnak, ami végül a teljesítmény és a zajszint oldalán megtérül. Ez főleg a hűtőbordák közti nagyobb távolságnak köszönhető, továbbá a légáramlás irányát is szabadon megválaszthatjuk, a ventilátorok mindkét irányban rögzíthetők, igazodva az általunk megálmodott rendszer igényeihez.

A VRM hűtés jól működik, és valóban hasznos

A házon belül kifejlesztett PWM vezérlésű szivattyúhoz, egy réz alsó érintkezőlemez tartozik. Az érdekesség, hogy az eszköz egy 40 mm-es aktív VRM hűtőt kapott, mely szolid igénybevétel esetén nem dolgozik, terhelés alatt azonban biztosítja, hogy túlhajtott rendszerünk is stabilan alacsony hőértékeket produkáljon. Az 1000-től egészen 3000 RPM-ig terjedő fordulatszám elsőre ijesztően is hangozhat, és felveti a kérdést, hogy az AMD nyomában visszatérünk-e az apró, zúgó ventilátorokkal telezsúfolt PC-k világához, de a tesztek megnyugtatóak. Ezúttal a hatékonyság, és a mérsékelt zajszint ideális egységet alkotnak, vagyis processzorunk hűvös, gépünk pedig megfelelően csendes lesz.

Egyetlen kábel, semmi több.

A dobozban megtaláljuk a rögzítéshez szükséges elemeket, és még egy MX-4 pasztát is, ám ha már elszántuk magunkat a minőségi hűtő beszerzésére, lehetünk kicsit maximalisták, és az elérhető legjobb végeredmény eléréséhez, választhatunk mellé valamilyen drágább hűtőgélt az Arctic, vagy akár a Thermal Grizzly kínálatából. A kompatibilitás az Intel 1150/1151/1155/1156/1366 / 2011-3 / 2066, és az AMD AM4 aljzataival megoldott, vagyis a lista széles, de a Theadripperek TR4-es aljzata sajnos már nincs a listán. Maga a CPU blokk 800-2000 RPM-es áramlást nyújt, külsejét tekintve pedig kissé terebélyesnek hat, amit részben a VRM hűtés indokol. A felszerelésnél láthatjuk, hogy mindössze egyetlen 4-tűs PWM kábel igényel az alaplapi csatlakozáshoz, RGB, vagy plusz tápkábelek nem rontják a levegőt. A csövek nem túl hajlékonyak, és a hajlítgatás után korrektül tartják a pozíciójukat, ami megkönnyíti az építést, és házunk szellőzésének is a javára válhat.

Megfelelően állítható csövek

Az egyik mélyre ható külföldi teszt 22°C fokos környezeti hőmérséklet mellett tesztelte, egy i9-9900K processzorral, ráadásul még 5 Ghz-es túlhajtás mellett is meghajtotta. A tétlen rendszer kellemes 32°C-os hőmérsékletet produkált, mely alap órajelen, de maximális terhelés mellett 71°C-on tetőzött. Az alapzaj 32 decibel volt, és meghajtva is csak 37, így halkabbnak mutatkozott a 8000Ft-tal drágább Noctua NH-D15, vagy U12A léghűtőknél, miközben jól teljesít a CPU kordában tartásában. Az 5 Ghz-es tuning, teljes terhelés alatt 79°C-ig űzte a hőmérsékletet, ami kifejezetten szép eredménynek számít.

A csomagot érdemes megtoldani, egy komolyabb hűtőpasztával

A termék hivatalos oldala

Aki egy minőségi folyadékhűtőt keres AIO kategóriában, mely akár egy túlhajtott i9-9900K-t is hűvösen tud tartani, az Arctic Liquid Freezer II 280-at választva nehezen nyúlhat mellé. Csendesen dolgozik mint a legjobb bérgyilkosok, hűvös mint az idei január, a kábelek száma kellemesen alacsony, felszerelése pedig egyszerűbb mint összerakni egy játékot a Kinder tojásból. A szép eredményekre, és a vásárlók pozitív visszajelzéseire alapozva, 30 000 Ft-ot alulról súroló árával kifejezetten ajánlott vétel.

2020. 01. 17

Instabil pár RTX 3080, csere helyett szoftverfrissítés jött
Az ág is húzza az új RTX 3080 kártyát, akinek jutott, annak gondja lehet vele Amilyen hangzatos volt az NVIDIA nagy Amper leleplezése, az új videokártyák indulása már sokkal inkább idézi a régi idők nehézkes termékstartjait, ahol a félig-meddig teljesített gyártói ígéretek mellett az alacsony árukészletek, az őrült felvásárlóhadjárat, és végül az új hardverek esetében előforduló gyártási hibák is bekerülnek a képletbe. Márpedig kiderült, hogy bizony az új RTX-ek sem mentesek ezektől, így néhány sikertelenül járt érdeklődő még hálás is lehet azoknak az úgynevezett scalpereknek, akik botok sokaságával szinte a teljes nyitókészlet felvásárolták a két forgalomba hozott Ampere kártyából. A sikeres vásárlók egy része azonban joggal lehet bosszús, mivel az első tesztek sokuk számára kellemetlen élményekkel szolgáltak, az Nvidia pedig jelenleg úgy áll a dologhoz, hogy termékcsere helyett inkább szoftveres megoldást kínál. A hibajelenség híre futótűzként terjedt az online felületeken, és mint kiderült, nem csak a gyári Founders Editiont, de a különféle ismert gyártók egyedi kiadásait is érinti. A vásárlók egyöntetűen arra panaszkodtak, hogy játék közben az alkalmazás váratlanul összeomlik, ők pedig a Windows asztalán találják magukat. Az Nvidia sokáig csendben volt, a sajtó és a közösség tagjai viszont nem bírták cérnával és maguk kezdtek el utána járni a helyzetnek. Az első tapasztalatok annyit árultak el, hogy bizonyos kártyák nem bírják a 2GHz-es vagy annál magasabb órajelet, é
Végleg Linux alapokra kerülhet a Windows
A szabad szoftverek legnagyobb szószólója szerint készülőben van a Linux alapú Windows Szinte követhetetlenné váltak a Windows 10 rendszerrel kapcsolatos problémák, a felhasználók negatív visszajelzéseivel pedig tele vannak a fórumok. Az egymást követő frissítések egyre újabb problémákat okoznak, a júniusban kiadott 2004-es számú funkciófrissítés pedig sokak számára még mostanra sem vált elérhetővé, ezért számukra a manuális telepítést sem javasolják. Nem ritka jelenség, hogy a frissítés után alapvető funkciók válnak elérhetetlenné, most pedig az insider programban résztvevő tesztelők szerint, a megjelenésre váró októberi frissítőcsomagban már legalább 50 hibát találtak, az egyik ráadásul pont a legérdekesebb részegységét, a beépített Linuxot öli meg. Részben ehhez kapcsolódó érdekességet osztott meg a szabad szoftverek legismertebb alakja, aki szerint a Windows úton van oda, hogy teljes mértékben Linux alapon folytassa tovább. A témával Eric S. Raymond, a nyílt forráskódú szoftverek mozgalmának ismert és különc figurája foglalkozik, aki blogjában az asztali rendszerek háborújának végét vetíti előre. Azt nehéz vitatni, hogy jóformán történelmi jelentőséggel bírt a natív Bash shell, illetve a WSL (Windows System for Linux) megjelenése, így a Linuxos parancssor mellett a Linuxos alkalmazások natív támogatása, vagyis emuláció nélküli futtatása is lehetségessé vált. A májusban bevezetett WSL 2 már teljesértékű Linux rendszermagot hozott, ezzel tulajdonképpen teljesértékű támo
NO HACK - Oroszország megállapodna az USA-val
Oroszország új kiberbiztonsági megállapodást kötne az USA-val, melyet nemzetközi szintre emelne Meglepő közlemény jelent meg az orosz elnökség hivatalos híreit szolgáltató oldalon, a kremlin.ru-n, mellyel Vlagyimir Putyin közvetlenül az Egyesült Államokat szólítja meg. A diplomáciai szempontból nem éppen elhanyagolható nyilatkozatban, az orosz elnök tulajdonképpen új alapokra helyezné a két nagyhatalom között erősen megromlott viszonyt, legalábbis ami az információbiztonság kérdéseit illeti. A négy sarokpontból álló listára a sajtó már csak úgy hivatkozik: "No Hack paktum".  Bár a felszínen úgy tűnhet, az Egyesült Államoknak jelenleg Kínával van a legnagyobb problémája, a választások közeledtével a megszokottnál is több gondjuk akad a más országokból érkező internetes támadásokkal is, melyek a legkülönfélébb módokon próbálják tovább zilálni az USA-ban kialakult feszült helyzetet. A hírekben nem kell sokat keresgélnünk, ha az Egyesült Államok és Oroszország közötti ellentétek történelmére vagyunk kíváncsiak, mely mára főleg a kibertérben zajló adathalászatra, hackelésre és a közösségi médiában folytatott manipulációs hadjáratokra korlátozódik. Most, a közelgő elnökválasztás miatt azonban olyan esetek bukkannak a felszínre, mint a 2016-os amerikai elnökválasztás befolyásolásának vádja, mely 2018-ban konkrétan 13 orosz állampolgár, illetve egy orosz cég megvádolásával folytatódott. A nagy horderejű ügy zászlaját Robert Mueller, az FBI korábbi igazgatója hordozta, aki
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Uszogh David
Szerencsére ezt vettem és nem a túlárazott sznobista NZXT-t,
2020-04-01 18:37:59
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...