fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 21
Arctic Freezer 7 X? Műszakváltás 15 év után
2020. 02. 20
Va bene
2020. 02. 20
Cyberpunk 2077 és GeForce Now? Megjelenéskor akár telefonról is játszhatunk
2020. 02. 19
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
2020. 02. 19
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
2020. 02. 19
A NAGY PROCESSZOR TESZT! 21 Intel és AMD proci erejét mértük össze.
2020. 02. 18
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
2020. 02. 18
Korai hozzáférés? Comet Lake-S processzorokat árult egy webáruház
2020. 02. 17
Váratlan gyorsulás? GDDR6 memóriát kaphat a GTX1650
2020. 02. 17
A Metro Exodus végre Steamen, most 40%-os leárazással
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 01. 17

Liquid Freezer II 280 - impozáns AIO hűtés az Arctic-tól

Minőségi kompakt vízhűtő az Arctic műhelyéből, tuninghoz is, korrekt áron.

Első pillantásra egész csinos, ha mondhatjuk ezt egy AIO hűtőre

Az Arctic közismert minőségi hűtési megoldásairól, és az AIO hűtőkbe vetett bizalmat is már négy esztendeje igyekszik megszolgálni, Liquid Freezer terméksorozatával. A Liquid Freezer II, az előző év végén mutatkozott be, hogy egy RGB-től mentes, túlhajtásra is felkészített, masszív, de kompakt hűtést állítson szembe, a konkurencia ajánlataival. Aki épített rendszerig nem merészkedne, de az olcsóbb darabok helyett, azért inkább valami időtállót, hatékonyat, mégis csendeset szeretne processzorához, az új típusból négy variációt is választhat. Itt most a 280 mm-es változat látható.

Nagyobb hely a lamellák között, csendesebb működés

A népszerű "minden egyben" megoldás alapvetően a szokásosat nyújtja, azt viszont kiváló minőségben, és még némi csavarral is szolgál. A két darab PWM vezérlésű, 140 mm-es P-series ventilátor, papíron 200 és 1700 RPM közötti fordulatszámmal hűti a 280mm-es alumínium radiátort. A letisztult látképet, ízlésesen felharisnyázott csövekkel toldották meg, melyek hossza 450 mm. Ez a típus, a letisztultság jegyében ARGB, vagy egyéb megvilágítási rendszerektől teljes mértékben távol marad, ugyanis se fények, se kompatibilitás nincs a pakliban. A 317 mm × 138 mm × 38 mm-es dimenziók, az átlagnál valamivel vastagabb darabot alkotnak, ami végül a teljesítmény és a zajszint oldalán megtérül. Ez főleg a hűtőbordák közti nagyobb távolságnak köszönhető, továbbá a légáramlás irányát is szabadon megválaszthatjuk, a ventilátorok mindkét irányban rögzíthetők, igazodva az általunk megálmodott rendszer igényeihez.

A VRM hűtés jól működik, és valóban hasznos

A házon belül kifejlesztett PWM vezérlésű szivattyúhoz, egy réz alsó érintkezőlemez tartozik. Az érdekesség, hogy az eszköz egy 40 mm-es aktív VRM hűtőt kapott, mely szolid igénybevétel esetén nem dolgozik, terhelés alatt azonban biztosítja, hogy túlhajtott rendszerünk is stabilan alacsony hőértékeket produkáljon. Az 1000-től egészen 3000 RPM-ig terjedő fordulatszám elsőre ijesztően is hangozhat, és felveti a kérdést, hogy az AMD nyomában visszatérünk-e az apró, zúgó ventilátorokkal telezsúfolt PC-k világához, de a tesztek megnyugtatóak. Ezúttal a hatékonyság, és a mérsékelt zajszint ideális egységet alkotnak, vagyis processzorunk hűvös, gépünk pedig megfelelően csendes lesz.

Egyetlen kábel, semmi több.

A dobozban megtaláljuk a rögzítéshez szükséges elemeket, és még egy MX-4 pasztát is, ám ha már elszántuk magunkat a minőségi hűtő beszerzésére, lehetünk kicsit maximalisták, és az elérhető legjobb végeredmény eléréséhez, választhatunk mellé valamilyen drágább hűtőgélt az Arctic, vagy akár a Thermal Grizzly kínálatából. A kompatibilitás az Intel 1150/1151/1155/1156/1366 / 2011-3 / 2066, és az AMD AM4 aljzataival megoldott, vagyis a lista széles, de a Theadripperek TR4-es aljzata sajnos már nincs a listán. Maga a CPU blokk 800-2000 RPM-es áramlást nyújt, külsejét tekintve pedig kissé terebélyesnek hat, amit részben a VRM hűtés indokol. A felszerelésnél láthatjuk, hogy mindössze egyetlen 4-tűs PWM kábel igényel az alaplapi csatlakozáshoz, RGB, vagy plusz tápkábelek nem rontják a levegőt. A csövek nem túl hajlékonyak, és a hajlítgatás után korrektül tartják a pozíciójukat, ami megkönnyíti az építést, és házunk szellőzésének is a javára válhat.

Megfelelően állítható csövek

Az egyik mélyre ható külföldi teszt 22°C fokos környezeti hőmérséklet mellett tesztelte, egy i9-9900K processzorral, ráadásul még 5 Ghz-es túlhajtás mellett is meghajtotta. A tétlen rendszer kellemes 32°C-os hőmérsékletet produkált, mely alap órajelen, de maximális terhelés mellett 71°C-on tetőzött. Az alapzaj 32 decibel volt, és meghajtva is csak 37, így halkabbnak mutatkozott a 8000Ft-tal drágább Noctua NH-D15, vagy U12A léghűtőknél, miközben jól teljesít a CPU kordában tartásában. Az 5 Ghz-es tuning, teljes terhelés alatt 79°C-ig űzte a hőmérsékletet, ami kifejezetten szép eredménynek számít.

A csomagot érdemes megtoldani, egy komolyabb hűtőpasztával

A termék hivatalos oldala

Aki egy minőségi folyadékhűtőt keres AIO kategóriában, mely akár egy túlhajtott i9-9900K-t is hűvösen tud tartani, az Arctic Liquid Freezer II 280-at választva nehezen nyúlhat mellé. Csendesen dolgozik mint a legjobb bérgyilkosok, hűvös mint az idei január, a kábelek száma kellemesen alacsony, felszerelése pedig egyszerűbb mint összerakni egy játékot a Kinder tojásból. A szép eredményekre, és a vásárlók pozitív visszajelzéseire alapozva, 30 000 Ft-ot alulról súroló árával kifejezetten ajánlott vétel.

2020. 01. 17

Arctic Freezer 7 X? Műszakváltás 15 év után
Az Arctic megfizehető hűtője, kategóriájának egyik legjobban sikerült darabja volt, de a sok becsületesen ledolgozott év után végre kiérdemelte a nyugdíjazást. A Freezer 7 Pro hamarosan hátralép, hogy átadja helyét az új generációnak, ugyanis elkészült a Freezer 7 X. Ha egy termék képes tizenöt éven át megőrizni népszerűségét, az több mint elegendő bizonyíték arra, hogy valamit nagyon jól csinál. Az Arctic 7 máig az egyik legkedveltebb processzorhűtő, mely megjelenése óta mindössze a kompatibilis foglalatok számával bővült, és egy optimalizált Pro revíziót kapott, ugyanis se a gyártó, se a közönség nem érezte úgy, hogy megérett volna a leváltásra. Persze semmi sem tart örökké, a svájci vállalat pedig enged az új idők szavának, így végül újratervezte a nagy múltú modellt. A hatékonyságot szem előtt tartva, a hűtőbordák és a hőcsövek dizájnja is átalakult. Utóbbi esetében három helyett már csak kettő végzi a hőszállítást, viszont közvetlenül érintkeznek a processzorral, majd ahelyett, hogy szorosan egymás mellett haladnának, két felé ágaznak a jobb hőeloszlás érdekében. A 0.4mm-es alumínium bordázat 44 rétegből áll, melyet a 92mm-es ventilátor hűt, belül hidrodinamiks csapágyakkal, kívül stílusos, lamellákra fekvő kerettel. A légterelő nem csak külsőleg változott, hiszen a korábbi 2500 helyett, ezúttal maximum 2000 RPM fordulatszámot produkál, mely halkabb, összességében mégis hatékonyabb elődjénél. Az 7 Pro esetén a fülünk számára már korrekt 0.8 Sone értéket kaptunk, eh
Cyberpunk 2077 és GeForce Now? Megjelenéskor akár telefonról is játszhatunk
A GeForce Now már a megjelenés napján támogatni fogja a játékot, és elvileg a Ray Tracing opció is gond nélkül működni fog. A Cyberpunk 2077 szeptemberre halasztott startja nem csak a jobb optimalizációra adott lehetőséget, ugyanis az Nvidia-féle Ray Tracing funkció mellett GeForce Now támogatás is érkezik, az újdonságról korábbi cikkünkben már mi is hírt adtunk. Az Nvidia hivatalos közleményben osztotta meg a részleteket, miszerint a Steames változat az új szolgáltatáson keresztül is játszható lesz, már a megjelenés napján. Az ígéret szerint a Founder tagsággal bíró felhasználók RTX támogatással együtt fedezhetik fel Night City-t, és tökéletes optimalizáció mellett, akár egy Macbookon is élvezhetik azt. Ha esetleg a kiadó CD Projekt saját felületén, a GOG.com-on keresztül szereznénk be a játékot, a DRM mentes telepítőcsomag megvásárlása esetén a teljes bevétel a Lengyel stúdiót illeti, így viszont a felhő alapú játékról le kell mondanunk. Korábban a hasonló opciót kínáló Google Stadia is szóba került, ám erről csak annyit tudunk, hogy a 2077 idővel azon a platformon is elérhető lesz, viszont ott nem használhatjuk saját Steam fiókunkat. A játékokat minden esetben a Stadia rendszerén belül kell megvásárolnunk és csak ott érhejtük el őket, ebből a szempontból az Nvidia megoldása jóval rugalmasabb.  Akit elkapott a Cyberpunk láz, de nincs játékra alkalmas eszköze, tegyen egy próbát a GeForce Now időlimites ingyenes opciójával. Ha elégedettek vagyunk, talán érdem
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
Amikor azt hittük, hogy az egyedi megoldások megjelenésével többé nem lesz gond az RX5700 széria hűtésével, az Asus ROG Strix megoldásai új bekezdést indítottak. A rossz tapasztalatok egyre csak gyűltek, az Asus azonban kiderítette a problémát és megoldást is ajánl. A ROG Strix a felső kategóriás termékekről és tuningra kihegyezett komponensekről szól, ám a gyártó ezúttal rendesen elnézett valamit. A vásárlók alig várták, hogy egy izmos hűtéssel felszerelt strapabíró kártyát kapjanak, ám a megjelenést hamarosan panaszos vásárlói bejelentések követték, a kártyák ugyanis indokolatlanul komoly melegedést produkáltak. Bár a gyártó az AMD-re mutogat, az a helyzet, hogy a problémáért mindkét fél felelős.  Jobb később mint soha, mondhatnák, ugyanis utólagos tesztek kiderítették, hogy az AMD téves információkkal látta el partnerét a hűtés rögzítéséhez szükséges nyomás mértékéről. Az elvégzett mérések során 50 és 70 PSI között értek el optimális teljesítményt, ezzel szemben az AMD eredetileg 30 és 40 PSI körül határozta meg, a megfelelő hőtovábbításhoz szükséges értéket. Bár az AMD valóban tévedett, a felelősség áthárítása nem túl elegáns, hiszen tökéletesen látszik, hogy az Asus egyáltalán nem tesztelte megfelelő alapossággal a szériát, mielőtt útjára bocsátotta a vásárlók felé. A helyzet megoldása a hűtést rögzítő csavarokban rejlik, a ROG kártyákon alkalmazott darabok egyszerűen nem elég szorosak a szükséges nyomás eléréséhez. A helyzet orvoslására sokan alátétekkel,
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres