fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 03
Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
2020. 04. 03
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
2020. 04. 03
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 02
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
2020. 04. 01
Így vehetünk részt a Valorant zárt bétájában!
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 04. 01
Játszós home office konfig 180 ezerért!
2020. 03. 31
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
2020. 03. 31
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
2020. 03. 30
Limbo? Inside? Végre életjel a fejlesztőktől
2020. 03. 30
Hétvégi felújítás? Modern Warfare 2 Remastered
2020. 03. 30
Az USA a TSMC-t is eltiltaná a Huaweitől
2020. 03. 27
Járványsegély? Közel egymillió dollárt adakozott a CD Projekt RED
2020. 03. 27
Isteni teljesítmény extrém áron? MSI MEG X570 GODLIKE
2020. 02. 10

Apple ítélet - 25 millió eurós bírság a lassított telefonok miatt

A francia fogyasztóvédelem újabb milliók megfizetésére kötelezte az Apple-t, ezúttal a vásárlók megtévesztéséért

2017 év végén derült ki, hogy a korábban paranoiának, városi legendának gondolt gyakorlat tényleg zajlik, ugyanis az amerikai vállalat frissítéssel korlátozta korábbi készülékeinek sebességét. A lebukás után azzal érveltek, hogy a cél az elöregedő akkumulátorok okozta működési hibák orvoslása volta, ám az, hogy erről egyáltalán nem tájékoztatták a vásárlókat és a butítást teljes titokban hajtották végre, nem helyezte valami jó fénybe a céget. Az új 8 és X modellek megjelenésére időzített frissítés erősítette a gyanút, hogy a manőver célja az eladási számok növelése volt.

Utólag gyengülő akkumulátorokra fogták


Akkor egy közleményben a lítium-ion akkumulátorok jellegzetességeit hozták fel, ám mivel számos más gyártó készülékében is ilyen telepek dolgoznak, a lebukás után felhozott kifogás kissé nehezen volt hihető. Korábban nem volt még példa arra, hogy ilyen teljesítményű, és ilyen árkategóriába tartozó készülékek lassításra szoruljanak, pláne, hogy ez több szériát is érintsen (iPhone 6, 6S, SE és 7). A közönség jó része joggal várta el azt is, hogy ilyen helyzetben tájékoztassák őket, és biztosítsanak lehetőséget a javításra, vagy a telefon sebességének opcionális szabályozására.

A frissítés visszafogta a processzort


A felháborodást kedvezményes akkucserével igyekeztek enyhíteni, illetve 2018 elején bevezették az opcionális lassítást, vagyis a processzorok órajelét visszafogó Energiagazdálkodás funkciót. Az Apple ugyan nem ajánlotta, de lehetővé tette felhasználóói számára, a szoftveres korlátozás kikapcsolását. A bejelentésig beérett a bocsánatkérés is, ám sokan nem tudták komolyan venni az olyan sorokat, miszerint az Apple-t mindig is „a felhasználók érdeke” motiválta. Idő közben vizsgálat is indult, melyben most született elmarasztaló ítélet.

Francia környezetvédők a tervezett elvafulás ellen


A vizsgálatot a Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP), egy tervezett elavulás ellen dolgozó civil szövetség indította be. A sikert történelmi fontosságúnak nevezték, és kitértek arra, hogy az ilyen módszer jóformán hulladékot csinál a telefonokból, a tömeges készülékcsere pedig súlyos hatást gyakorol a környezetre. A francia Versenypolitikai, Fogyasztási és Csalásmegelőzési Főigazgatóság döntésének értelmében, az Apple 25 millió eurós bírságot köteles fizetni. Nemrég az olasz fogyasztóvédelmi hatóság is büntetett, az Apple ekkor 10, a Samsung pedig 5 millió eurót fizethetett.

Az Apple kifizeti a bírságot, a francia nyelvű honlapjukon pedig harminc napig köteles egy hivatalos közlemény megjelenítésére.

2020. 02. 10

Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
Bár a Google csütörtökön bejelentette, hogy a Chrome frissítései ismét érkezni fognak, ezt a felhasználói élményt javító kiegészítést is érdemes lehet kipróbálni A Chrome frissítései hamarosan ismét hadrendbe állnak, és a 83-as verzió is hamarabb várható az eredetileg júniusra tervezett megjelenésnél. Mivel a járványhelyzet miatt nagy mértékben megnövekedett a hackerek tevékenysége, a fejlesztők továbbra is a biztonsági intézkedésekre koncentrálnak, március végén pedig az Android felhasználók is megkapták az app 80-as verzióját. A böngésző sebessége jó ideje problémát okoz a felhasználóknak, hivatalos megoldás pedig egyelőre nincs terítéken, így még szerencse, hogy a Chrome Webáruházban találni alternatív megoldásokat. A FasterChrome egy viszonylag egyszerű trükköt alkalmaz a böngészési élmény javítására, mivel szimplán előtölti nekünk a megnyitásra váró oldalt. Ha a plugin aktív, elég a kurzort az adott link fölött pihentetni, így kattintás után már a kész oldal fogad minket, nem kell megvárnunk, míg a szöveg megjelenése után a képi tartalmak és a beágyazott videók is a helyükre kerülnek. A háttérművelet mindössze 65 milliszekundum alatt megkezdődik, így mire eljutunk egy rövidebb mondat végére, az új lap valószínűleg már készen is áll az olvasásra. Ha tesztelnénk kattintási sebességünket, az instant.page oldalt érdemes megnézni, melyen weblapkészítők érhetik el az oldalak betöltését gyorsító scriptet. Ha itt lejjebb görgetünk, a „Test your clicking speed”
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
A kezdeti tesztidőszak véget ért, így mindenki számára elérhetővé vált a Facebook Messenger különálló asztali változata. Korábban már írtunk róla, hogy a Facebook kiemelt figyelemmel kezeli a közösségi oldal üzeneküldő funkcióját, mely az aktuális helyzetben több felhasználót lát el, mint valaha. Bár az utóbbi időben a konferenciahívásokra specializálódott Zoom rengeteg embert csábított el, a Messenger asztali változata is sokaknak nyújthat kényelmes megoldást a kommunikációra. Mostantól nem feltétlenül szükséges a böngészőben megnyitott lapok között navigálni, és minden eddig megszokott funkció elérhető, így testre szabhatók az értesítések, és világos témáról a szemet kímélő sötét módra kapcsolhatunk. Az új kiadás megörökölte a mobilos app, illetve a böngészős felület funkcióit, és automatikusan szinkronizálja a történéseket, így a megszokott módon folytathatjuk, mikor másik eszközre váltunk. A letisztult dizájn mellett a sebességre sem lesz sok panaszunk, a nagyjából 300 megabájt tárhelyért cserébe jóval könnyebben kezelhetjük beszélgetéseinket. Természetesen csoportos beszélgetést és videóhívást is indíthatunk, a gyorsbillentyű funkció pedig két gombos parancsok lenyomásával segít minket gyakori műveletek elérésében, így nem kell majd mindenért a beállítások között keresgélnünk. Ha játék vagy munka közben nem szeretnénk az értesítések csilingelését hallgatni, egy kattintással azt is lekapcsolhatjuk, és természetesen az ablak méretét is tetszőlegesre szabhatjuk.
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
Még éppen csak berobbant a Ryzen 9 4900HS, melyben először köszönthettünk AMD terméket a mobilprocesszorok csúcsán, az Intel viszont kivárásra játszik, hogy a megfelelő pillanatban reagálhasson. Az április elején felbukkanó komolytalan hírek között gyanúsan figyeljük az újdonságokat, ezek az információk viszont megbízhatóank tűnnek. Ugyan az asztali teljesítményt ígérő 10. generációs laptopok már megjelentek az Intel honlapján is, a H szériáról egyelőre hallgatnak. A 10. generációs Comet Lake-H széria nem a legmodernebb fejlesztéseken alapszik, de ha hihetünk az adatoknak, láthatjuk, hogy az Intel továbbra is a magas órajelekben erős, így ismét magának követelheti a teljesítményvezér szerepét. A 10. generációs Comet Lake-H CPU sorozat március utolsó napjaiban bukkant fel, de a hat processzor részleteit először a hd-tecnologia.com közölte, így még nem tekinthető hivatalos bemutatónak. A korábbi szivárgások azért valószínűleg végre a helyükre kerülnek, és ahogy az sejthető volt, az Intel "újdonságai" nem hoznak semmi igazán váratlant. Az egyetlen komoly ütőkártyájuk viszont továbbra is játékban tartja őket, mely nem más, mint a magas órajel. A gyártó a végletekig igyekszik feszegetni gyártástechnológiáját 14nm++ lapkáival, és a paletta hat eleméből szinte mindegyik eléri, illetve meghaladja az 5Ghz-es magaslatokat, egyedül a két i5-ös fogja vissza magát. Bár a PCI-Express 3.0 és DDR4 támogatás változatlan, a H szériás chipek azért hoznak újdonságokat is, a HM470 lapkészle
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres