KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 21

Mindent bele? 4K, 10-bit és 144Hz extrákkal az AOC-tól

Árban is a prémium ligában játszik, de végre bővíti a 4K-s gamer kijelzők kínálatátAz AOC előállt a 4K/144Hz-es AGON monitorral.

A magas képfrissítéssel megáldott kijelzők már évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és a tény, hogy a 60Hz-es zóna elhagyása ma már nem feltétlenül kívánja meg egész vagyonok kifizetését, az nagy részben az AOC-nak is köszönhető. Az amerikai eredetű cég tavaly a legnépszerűbb gamer monitorokat kínáló vállalattá lépett elő, amit elsősorban korrektül árazott középkategóriájának köszönhet, mellyel számos játékos számára tették elérhető távolságba a 144Hz-es játékélményt. Emiatt azonban egyre nagyobb figyelem irányul a prémium vonalukra is, a két új AGON monitor nagyobb példánya ráadásul egy kissé elhanyagolt, de feltörekvő kategóriát gyarapít egy igen megnyerő termékkel.

A 32


Az AGON sorozat továbbra is az AOC zászlóshajának számít, mely ezúttal két újdonsággal, az AG324UX és AG274FZ modellekkel bővíti a flottát. Prémium termékekhez híven, a legfontosabb alaptulajdonságaik mellé több extra funkciót, kényelmi extrát és hangulatteremtő elemet is kínálnak, de ezúttal talán mégis a nagyobb testvérre és legfontosabb részleteire érdemes először odafigyelni. A két termék osztozik néhány specifikáción, az AG324UX azonban több szempontból is kiemelkedőnek mondható. Pár éve sokan még gond nélkül lesajnálták azt, aki 4K felbontáson akart játszani, az új generációs konzolok érkezésével azonban már nem csak a magas felbontás számít egyre reálisabb igénynek, de a mellé társított magas képfrissítés is, mely a monitorok piacán még most is kissé rétegkategóriának számít. Az AOC 32 colos újdonsága azonban nem csak 4K felbontást és 144Hz-es képfrissítést kínál egyszere, de teszi ezt egy megnyerő, valóban 10-bites színmélységet nyújtó IPS panellel.


A 3840x2160 pixel megjelenítéséhez és a 144Hz-hez kellemesen alacsony válaszidő is tartozik, az 1ms azonban itt is a szürkéből szürkébe váltás esetén értendő, de a vélhetően 4ms körüli valós késedelemért sem érdemes komoly panasszal élni, a játékra szánt IPS kijelzők többsége nem igen kínál ennél sebesebb értéket, főleg nem olyan komoly színhűség biztosítása mellett, mint amit ettől a paneltől láthatunk. A dinamikatartományt jelző HDR400 minősítéstől és az ehhez szükséges 400 cd/m²-es maximális fényerőtől talán nem dobjuk el az agyunkat, a színterek terén azonban kifejezetten korrektül teljesít. A DCI-P3 esetében 100, az Adobe RGB-nél 107, az sRGB-nél pedig 125 százalékos lefedettséget hirdetnek, így aki játék mellett esetleg tartalomszerkesztéssel is foglalatoskodik, akkor egészen jó társra lelhet ebben a látványosan játékra kihegyezett kijelzőben. Nagyjából 107 millió megjeleníthető színárnyalatról van szó, melyek 16 „local dimming zone”, vagyis 16 egyenlő megvilágítási zóna támogatásával kelhetnek életre a szemeink előtt.Az AOC tartogat még meglepetést, ugyanis itt végre elérhető a 120Hz-es konzol mód, ami előre is vetíti nekünk, hogy itt bizony a HDMI 2.1 csatlakozó sem hiányozhat, mely az új típusú asztali játékkonzolok esetén a funkció aktiválásának elsőszámú feltétele. Ezen felül élhetünk a PiP (kép a képben) és a több bemeneti forrás egyidejű megjelenítését kínáló PBP opciókkal is. De akkor jöjjön is a csatlakozókínálat, mely az AGON esetén mindig kellően bőséges szokott lenni. Esetünkben a 2.1-es HDMI-ből kettő is elérhető, a teljesértékű DisplayPort 1.4-ből viszont csak egy, cserébe mindegyik rendelkezik (DSC) Display Stream Compression képességgel. De ha már teljesértékű, a 90 wattra felkészített USB 3.2 Type-C megállja a helyét második DisplayPortként is, ezen felül négy adattovábbításra és töltésre is alkalmas USB-A 3.2 is helyet kapott. A hangról pedig nem csak a két 3.5 mm-es jack, de a 8 wattos DTS sztereó hangszórópár is gondoskodik.


Az extrák sora azonban még tart, hiszen a monitort irányítópulttá avató KVM kapcsoló már aligha nevezhető alaptartozéknak. Az extra fizikai kapcsoló/távirányító amúgy is a széria egyik védjegyének számít, a vezetékes kiegészítővel pedig nem csak az OSD beállításait érjük el, de négy személyre szabott felhasználói színprofil között is könnyedén válthatunk. Az emelhetőség, a dönthetőség, de még a PIVOT mód is alap, ahogy a 100 x 100-as VESA rögzítőpontok is. Ami talán kevésbé alap, az bizony a várható ára, az AG324UX ugyanis 3 év garanciával együtt is 900 fontról indul, ami bizony durván 370 ezer forintnak felel meg. A specifikációkat tekintve azonban ez nem igazán meglepő, ebben a kategóriában viszonylag kevés versenyző van, de remélhetőleg a gyártók rákapnak az ízére, így idővel talán ez is olcsóbbá válik, ahogy az korábban megtörtént a 120-144Hz-es FHD monitorokkal.


Az AOC készült egy másik modellel is, mely első ránézésre jóval kevésbé a határok feszegetéséről szól, cserébe az ára is valamivel kevesebb, mint a fele a 4K-s modellnek. Az AG274FZ egy alapbeállításon 240Hz-en ketyegő IPS panelt dolgoztat, ezt azonban 27 hüvelyken és 1080p felbontáson teszi, mely ekkora képátló mellett sokak számára már nem feltétlenül ideális az alacsony pixelsűrűség miatt. 10-bites panel ebbe az árkategóriába sajnos már nem fért bele, így a DCI-P3, Adobe RGB, NTSC és sRGB színtérlefedettségek is csak 86, 92, 94 és 111 százalékosak, változatlan viszont a 400 cd/m² és a HDR400. A DTS hangszórók is maradtak és 5 wattosak, a két HDMI érthető okokból 2.0-ra csökkent, a DisplayPort 1.4-ek számát viszont Type-C hiányában megduplázták. A négyes USB 3.2 hub és a két 3.5mm-es jack szintén elérhetők, ahogy a külső távirányító is, ráadásul itt állítólag még három, a kávákra rögzíthető védőpajzsot is kapunk.


Az érdeklődőket 260Hz-ig túlhajtható képfrissítési értékkel igyekszik elcsábítani, mely azért nem olyan rossz ajánlat, ha kisebb összegért keresünk szélsebes panelt, extrákkal felvértezve. A közös pontok között még megtalálható az 1000:1 statikus kontrasztarány, a szintén visszatérőnek számító kihajtható fejhallgató tartó, a hátoldali ARGB és a szakadozó képet elhárító NVIDIA G-Sync Compatible és AMD FreeSync Premium technológiák. Az állvány frontjába ágyazott kis LED projektor túlzásnak tűnhet, de ettől még mindkét modell kapott belőle egyet, így az ASUS ROG emblémája után az AGON logót is az asztalunkra varázsolhatjuk, méghozzá két színben. Az AG274FZ összességében jóval barátságosabb áron indul, a 390 fontos kezdés ugyanis nagyjából 148 ezer forintnak felel meg.

2021. 09. 21

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...