fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
KC2500 - A Kingston gyorsított népszerű SSD sorozatán
A Windows 10 többé nem frissíti netről a drivereket
6 év garanciával érkeznek a megfizethető Asus TUF tápok
1.2 milliárd okoseszköz rejt durva biztonsági réseket
Az Intelt is feltörték, 20 GB céges adat lett nyilvános
Milyen számítógépet vegyek a gyereknek, amin jól fut a Fortnite?
F1 2018 - ingyenes a száguldó cirkusz digitális változata
240 Hz-es és 165 Hz-es AOC AGON monitorok érkeznek
A TikTok és a WeChat is az USA tiltólistáján, Kína tiltakozik
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
2019. 07. 09

Ha az AMD beindul - Jól teljesít a Radeon RX 5700 és 5700XT

Elszabadult az AMD – Ryzen és Navi megjelenés

Megtört végre a csend, és megérkeztek az első független tesztek az AMD új 7nm-es hardvereiről. A Zen 2 processzorok és a Navi GPU-ra épülő RX5700-as sorozat tagjai már megjárták első útjukat a tesztelőknél, az embargó lejártával pedig nyilvánosságra kerültek az eredmények. A látottak alapján az AMD nem okozott csalódást az érdeklődőknek, hiszen évekre előre feladta a leckét az Intel-nek, az Nvidiának pedig végre újra valódi ellenfele akad, igaz, egyelőre csak a középső kategóriában. Lássuk hát, hogy mire számíthatunk a középkategóriát támadó Radeon RX 5700 és Radeon 5700 XT videokártyáktól.

Radeon RX 5700 és RX 5700 XT

Bevetés előtt vizsgálódhatunk egy kicsit

Az elmúlt hetekben rendületlenül, és teljes csendben zajlottak a tesztek, és egy időben akár tíz videokártya képességei is összevetésre kerültek, hogy a megjelenés napján releváns adatokhoz jusssanak az érdeklődők. Ahogy azt korábban már bejelentették, az Nvidia is lépéseket tett, hogy megőrizze versenyképességét a felső-középkategóriás VGA-k piacán, így még az AMD előtt útjára indította a fantáziadús, RTX SUPER névre keresztelt kártyáit. Az alig 8 hónapja piacon lévő RTX széria frissített változatai, beindították a várt versenyt a két vállalat között, hiszen az AMD, válasz gyanánt még a megjelenés előt csökkentette az RX 5700 és RX 5700XT kezdőárait. Az Nvidia húzása sok vásárlónak kellemetlen pillanatokat okozhat, hiszen a tuningolt Turingok leváltják fiatal elődeiket a boltok polcain, viszont azokkal azonos áron lesznek kaphatók. A két Navi áresése viszont kellemes meglepetés, hiszen az RX 5700 XT átszámítva nettó 116 000 Ft-ról indul, míg vetélytársa, az RTX 2070 SUPER 145 000 Ft-ról. Még jobb a helyzet az RX 5700 esetén, hiszen a durván 100 000 Ft-os alapára, nagyjából 15 000 Ft-tal kedvezőbb a vele szemben álló RTX 2060 SUPER-nél.

Na, vajon melyik lehet az XT változat?


Az RX 5700 és RX 5700XT bizonyítja, hogy az AMD végre valóban játékra optimalizált hardverekkel igyekszik megtörni az Intel egyeduralmát, hiszen ár/érték arányban több mint versenyképes termékekről beszélhetünk. A vizsgált kategóriába vitathatatlanul a 2560x1440-es, vagyis WQHD felbontás az optimális terep játékok alatt, a kártyákban rejlő potenciál tehát itt mutatkozik meg igazán, bár adott esetben még a 4K sem indokolatlan magasság. A tesztek alapján jól látható, hogy az RX 5700XT a legtöbb esetben kérdés nélkül maga alá gyűri az RTX 2070-et, az RTX 2070 SUPER viszont elég közel áll az RTX 2080-hoz, így többnyire sikerül lehagynia az erősebb Navit. Az eredmények még így is tartogatnak meglepetéseket, ugyanis a megfelelően optimalizált játékok alatt, az 5700 XT még az RTX 2080-nál is képes volt jobb számokat teljesíteni. Ez persze nem általánosságban nem jellemző, és ebben a szegmensben nem is elvárható, mégis pozitív fényt vet a széria, illetve az RX 5700 XT jövőjére nézve.

A meleg levegő ugyan nem jut be a házba, a kártya viszont jobban melegszik mint egy nyitott, több ventilátoros hűtővel.

Az RX 5700-nak sincs oka szégyenkezni, hiszen egy kiválóan árazott kártyáról beszélünk, mely Full Hd, és WQHD felbontás mellett is számos esetben le tudta előzni az RTX 2060 SUPERT, máskor alig néhány képkockányi lemaradással követte. Az RTX 2060 többnyire alulmaradt a versenyben, mivel az 5700 a legrosszabb esetben is azonos FPS-számot produkált vele. Érdekesség gyanánt, a Vega 56 és Vega 64 kártyák, a legtöbb esetben a lista végén, az RTX 2060-nal osztoztak az utolsó három helyen. Bár az erőviszonyokat erősen befolyásolják a választott játékok is, a két RX erősen tartja a pozícióját a versenyben. Az egyöntetűen pozitív beszámolók ellenére, a vásárlás előtt néhány tényezőt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hiszen a kártyák órajele, ára, fogyasztása és a GPU-k melegedése nem elhanyagolható szempontok.

Gigabyte kártya gyári hűtővel

Le kell szögezni, hogy a 7nm-es gyártástechnológia egyértelmű előnyt jelent az AMD számára, akár a GPU-kból kipréselhető maximális órajeléről, akár a fogyasztásról és a párhuzamosan fellépő hőtermelésről van szó, melyek egy videokártya teljesítményére, és élettartamára is komoly hatást gyakorolnak. Ahogy arról már korábban szó esett, az AMD a klasszikus gyári hűtéssel, vagyis az egy ventilátoros, zárt "blower" rendszerrel indítja útjára a két Navi-t. A döntés nehezen indokolható, hiszen már az Nvidia is rájött, hogy egy hagyományos nyitott kialakítású, legalább két ventilátoros hűtéssel sokkal jobb eredményeket ér el egy kártya, nem beszélve a várható élettartamról. Azt is fontos kiemelni, hogy aki várta az RX szériát és meggyőzik a teljesítményadatok, semmiképp se vesse rá magát az első elérhető példányokra, inkább várja meg a gyártópartnerek egyéni, optimalizált hűtéssel ellátott változatait. A mérések szerint a 7nm-es Navi chipekkel valóban visszafogott fogyasztással számolhatunk, és a két Navi kártya az átlag, és a terhelés alatti maximum értékekben is jobban teljesít, mint bármelyik ellenfelük az RTX száriából. Egyedül az alap RTX 2060 átlagfogyasztása volt képes nagyjából 13W-tal visszafogottabb értékre, mint az RX 5700. Viszont nem ilyen impozáns a helyzet, ha a melegedésről van szó, az egyik tesztben a gyári hűtővel szerelt RX 5700, alig 2 Celsius-fokkal volt hűvösebb az RTX 2080-nál. Az 5700 XT pedig az összes kártyánál forróbb volt, ebben az esetben 84 Celsius-fok. Nagyobb melegedés pedig hosszú távon egyenlő a rosszabb átlagteljesítménnyel. Már korábban is láthattuk, hogy az RX kártyák (első sorban az XT) képesek akár a 2000MHz-ces órajel meghaladására is. A fent vázolt tesztben az 5700 XT 1950Mhz-en tetőzött, a kisebb testvér pedig 1744Mhz-ig jutott. Egy megfelelő és hatékony hűtés elég alacsonyan tartja a hőértékeket, így a kártya stabilabban képes a magasabb órajelek megtartására, a gyári hűtő tehát nem csak az élettartamot, de az általános teljesítményt is visszavetheti. Sajnos a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a türelmetlen felhasználók, 1-2 év használat után, sok esetben kártyájuk korai halálával számolhatnak. Kíváncsian várjuk, hogy az augusztusban megjelenő változatok miként dolgoznak hűvösebb környezetben.

Nvidia RTX 2060 a világ ellen

A kártyák teljesítménye százalékban, az RTX 2060-hoz viszonyítva


A mérési eredmények átlagolásával megkapjuk a döntéshez szükséges viszonytási alapot, melyhez az RTX 2060-at hívtuk segítségül. 1440p-s felbontás mellett az RX 5700 nagyjából 15%-kal, az RX 5700 XT pedig jó 28%-kal magasodik a legkisebb RTX fölé, 1080p estén pedig nagyjából még 2%-kal nő ez az előny. A Radeon 
RX 5700 és RX 5700XT tehát teljesíti az ígéreteket és nagyjából megfelel az előzetes eredményeknek is, így az 5700 átlagban erősebb mint az RTX 2060, az 5700XT pedig könnyedén megfogja az RTX 2070-et. Az Nvidia, az alig 8 hónapos RTX szériát frissítette, eközben az AMD a beígért nettó árakhoz képest, átlagban 10-15 000 Ft-tal olcsóbban kínálja legújabb kártyáit. A SUPER széria nagyjából a Ti-jal egyenértékű, ám míg SUPER kártyák némelyike leváltja elődját, az RTX 2080Ti mint legerősebb Turing, továbbra is a kategória tetejét képviselheti. Az AMD természetesen hardveres sugárkövetést nem kínál, ám azt már nekünk kell eldöntenünk, hogy mekkora hangsúlyt fektetünk az Nvidia által kínált lehetőségre. Az AMD mellett a kiegyensúlyozott teljesítmény, a jövőbiztos architektúra, a várhatóan magas órajelek, a gyártási technológiából adódó kedvező fogyasztás, és nem utolsó sorban a versenyképes árszabás szólnak. Az AMD új termékei még nem vették be az európai boltokat, de hamarosan meg kell érkezniük, azonban mindazok, akik nem tervezik a gyári hűtést azonnal vízhűtő rendszerre cserélni, inkább várják meg a megbízhatóbb, egyedi léghűtéssel ellátott változatok megjelenését.

KD - PCX

2019. 07. 09

KC2500 - A Kingston gyorsított népszerű SSD sorozatán
A Kingston frissítette legnépszerűbb M.2 meghajtóit a gyorsabb adatsebességért A Kingston hosszú idő alatt szerzett és régóta tart fenn magának előkelő helyet memóriagyártás élmezőnyében, és tavaly óta már felső kategóriás SSD-ket is kínál az otthoni felhasználóknak. A belépő szintű A1000 és KC1000 után bevezette a komolyabb KC2000 szériát is, mely teljesítményben és árban is simán felvette a versenyt a Samsun EVO szériájával, így méltán vált népszerűvé a vásárlók körében. Most azonban elérkezett a frissítés ideje, az új KC2500 sorozat pedig igyekszik rálicitálni az elődök képességeire. Az M.2-2280 formátumú meghajtók továbbra is a megszokott négy méretkategóriában választhatók, melyek a tárhely növekedésével egyenes arányban válnak gyorsabbá és terhelhetőbbé írás és olvasás tekintetében is. A 250 GB-os belépő szinten 3500 megabájt szekvenciális olvasás és 1200 megabájt írás elérhető másodpercenként, az 500 GB-os változat esetén ez az érték már 3500/2500 MB, az 1TB-os és 2TB-os modellek esetén az olvasás marad 3500 MB, míg az írás legfeljebb 2900 MB lehet egy szekundum alatt. A véletlenszerű adatkezelés terén nincs különbség, egységesen 375 000/300 000 IOPS a legfelső érték, míg a maximális írásmennyiség a ranglétrán felfelé haladva egyre több, konkrétan 150 TBW, 300 TBW, 600 TBW, a csúcsmodell esetén pedig 1200 TBW. Ez idáig nem rossz eredmény, hiszen a KC2000 sorozathoz képest komolyan javult a szekvencális és véletlenszerű írás sebessége is, míg a fogyasztás maradt
A Windows 10 többé nem frissíti netről a drivereket
Biztonsági okokra hivatkozva megszüntetik a Windows egy népszerű funkcióját Számos kisebb-nagyobb átalakuláson esik át a Windows 10 operációs rendszer, amit részben a hordozható eszközökre érkező Windows 10X érkezésének köszönhetünk. A Windows Latest oldalán azonban egy igen váratlan frissítésről számoltak be, mely már bőven elhagyta a tesztelési fázist és nem a jövő egy ismeretlen pillanatában érkezik, mivel a v2004-es frissítéshez érkező 19041.423 verziószámú csomagot már több felhasználó is letöltötte és telepítette. Az új csomag azonban nem csak újdonságokkal szolgál, sokkal inkább elvesz valami régit, ugyanis az Eszközkezelő (Device Maganer) ezzel megválik a driverek telepítését segítő egyik megszokott funkciótól. Az Eszközkezelő a Windows rendszerek egyik leglényegesebb eleme, mivel ezen az informatív panelen tekinthetjük át a tételesen listázott hardvereinket, illetve itt ellenőrizhetjük az eszközillesztők állapotát, frissességét, és kedvünk szerint letilthatjuk, törölhetjük, vagy lecserélhetjük a számunkra optimális verziószámra. A Microsoft már régóta lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy a drivereket kedvük szerint telepítsék vagy frissítsék, a legelterjedtebb módszereket pedig az Eszközkezelő biztosította. Az automatikus keresés például megkerülte a Windows Update döcögősen működő várólistáját, és célzottan az adott eszközhöz keresett újabb verziót a Microsoft szervereinek használatával. A másik módszer természetesen a lokális tárhelyet böngész
6 év garanciával érkeznek a megfizethető Asus TUF tápok
Az Asus a TUF brand alatt veresenyezteti megfizethető tápegységeit  A gépépítők között az Asus már nem csak alaplapjairól, videókártyáiról, esetleg a néhány jól sikerült hangkártyájáról ismert, hiszen hosszú évek óta kínál kifejezetten játékosoknak szánt termékeket is, melyek a kulcsfontosságú hardverelemek mellett, a gamerek számára izgalmas perifériákat sorakoztatja fel. A prémium kategóriás ROG család, és a megfizethetőbb TUF brand kínálata azonban folyamatosan bővül, így már egyedi dizájnba burkolt tápegységeket is kínálnak az érdeklődőknek. Ezúttal a TUF logója díszeleg a két új középkategóriás modellen, melyek azon túl hogy az almárka első tápegységei lesznek, 6 év gyártói garanciával hívják fel magukra a figyelmet. A TUF Gaming sorozatba tartozó termékek a megfizethető árazásukról ismertek, legalábbis a ROG-hoz viszonyítva mindenképpen kedvezőbb kategóriát képviselnek, és ez valószínűleg nem most fog megváltozni, hiszen a két tápegység egyaránt 80 Plus Bronze minősítést kapott. Akik tehát nem vágynakk 100%-os teljesítménymutatókra, de azért nem adnák alább egy hivatalos 80 Plus plecsnit megszerző terméknél, az 550 wattos TUF-GAMING-550B és 650 wattos TUF-GAMING-650B  modellek valamelyike jó kompromisszumot nyújthat, mivel minden egyéb minőségi követelményt igyekeznek teljesíteni, és bőven nyújtanak olyan extrákat, melyeket a belépő kategóriában aligha találunk meg. Mindjárt itt van az átlag 120mm-es légkavaróktól eltérő 135 milliméteres, dupla adag golyós
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...