fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
2019. 06. 12

Elmarad a forradalom? Radeon RX5700 és RX5700XT videokártyák

Elmarad a forradalom? AMD RX5700 és RX5700XT

Elérkezett hát az E3, és a nap, amikor az AMD végre bevezette az új Navi GPU-val hajtott videokártyáit. A Computexen már promózott szériát két példánnyal indítják útjára, ám azt az előrelépést amit a Ryzen széria hozott, a Navi egyelőre nem tudja megismételni.

Egyelőre nem izzad túlzottan az Nvidia


A bejelentést hatalmas várakozások előzték meg, hiszen az AMD a Ryzen processzorokkal nem csak árazásban, de hatékonyságban is képes az Intel fölé kerekedni, ezzel hosszú évek után nehezen megkérdőjelezhető választássá válhat a játékosok számára is. De mi a helyzet a videokártyákkal? A komolyabb igényű felhasználók számára édeskevés egy-egy jól sikerült APU, mikor az asztali videokártyák felső kategóriájában régóta nem látni izgalmas kihívót, ami új irányt mutatna az Nvidiának.

A legfontosabb adatok


Az új Radeon RX 5700 és RX 5700XT szintén nem erre hivatott, inkább az RTX széria beugró, illetve középső szintjével helyezkedik szembe. A bemutatott kártyák az RDNA architektúrát használó, Navi 10 kódnevű GPU-ra épülnek, képességeikkel pedig az RTX 2060 és RTX 2070 kártyákat szorongatják. Az ígéretes híresztelések, és a Ryzenek által igazolt barátságos árképzés után tehát némileg csalódnunk kellett, de panaszkodni talán nincs okunk. Ráadásul a FidelityFX és a Radeon Anti-Lag képében szoftveres fejlesztéseket is kapunk a friss hardver mellé, melyek segítenek kiaknázni a kártyákban rejlő lehetőségeket.

Most elválik, hogy kinek mennyit ér a feleslegesen kifizetett sugárkövetés.


Kezdjük az erősebb testvérrel. A Navi 10 legizmosabb változata 40 darab CU-t (Compute Unit) tartalmaz, ez 2560 stream processzort és 160 darab textúrázót jelent. Ezzel duván 11%-kal hagyja le a Radeon RX 590-et hajtó Polaris 30 GPU-t, ami korábban leginkább a GTX 1070-nel tudta felvenni a versenyt. Alap órajele 1605Mhz, középre ékelődik az 1755Mhz-es játékra szánt érték, felül pedig az 1905Mhz-es Boost órajel tanyázik. A fedélzeti memória esetén várható volt, hogy az AMD elhagyja a rendkívül gyors, ám legalább ennyire költségesen beszerelhető HBM2 memóriát, és "megelégedett" a 14Gbps-os GDDR6-os chipekkel. A 256 bit-es memóriasínhez kapcsolódva 448 GB/s-os sávszélességre képes, ami a már említett RX590-hez mérve 75%-os javulást jelent. A 8GB mérettel tehát szépen besorol az RTX 2070 mellé, és az előzetes tesztek szerint 5-10% körüli erőfölényt nyújt videojátékok alatt, ami ha nem is kimagasló, az 50$ (nagyjából 14 000 Ft) nettó árkülönbség még szimpatikusabbá teszi. Ami kevésbé tetszetős, hogy az alacsony csíkszélesség ellenére fogyasztásban már nem tudja lekörözni a riválisát. A 225W-os érték nagjyából az RX590 szintjén mozog, ám az AMD egyre fejlettebb meghajtóbeálíltásai sokat dobnak energiatakarékosságon, tehát a megfelelő értékek mellett nem kizárt, hogy kordában tartható az első látásra nem túl impozáns érték.

Magasabb ár, nagyobb fogyasztás. Hacsak nem vált át a piac a teljes Radeon támogatásra, nem biztos, hogy elég vonzó lesz.


Jöjjön a kisebb testvér, aki nincs is annyira lemaradva. A 36 számítási egység 2304 stream processzort, és 144 textúrázó egységet jelent. Az alap órajel 1465Mhz, ezt az 1625MHz-es Game mód követi, a Boost órajel pedig 1725MHz-en tetőzik. Ami a memóriát illeti, megkapjuk a teljes csomagot, így ebben a tekintetben semmilyen hátrányt nem szenvedünk, a méret, a sávszélesség és az adatbusz is azonos. Ezzekkel az értékekkel tehát teljesítményben az RTX 2060 párja, fogyasztásban viszont az RX580-hoz közelít, ám ez utóbbít optimális beállításokkal akár meg is felezhetjük, tehát hatalmas okunk nincs a pánikra. A legjobb tudomásunk szerint hardveres sugárkövetést egyik kártya sem kínál, ráadásul az RX5700 valamivel drágább mint az RTX 2060, de legjobb esetben is egy azonos árról startolhat. A gyári ajánlás szerint mindkét esetben egy 6 és egy 8 tűs tápcsatlakozóra lesz szükségünk, amik az egyelőre kiaknázatlan tuningolási lehetőségeket is elősegítik majd.

Egy átlag 20% előny biztosan meggyőzőbb lenne


Számos hardveres fejlesztést tartalmaz a kártya, amiről még hallgat az AMD, és őket ismerve tartogatnak még meglepetéseket. Ismeretes viszont a frissített kijelzőmotor, ami Radeon Media Engine névre hallgat, és a Vega továbbgondolásának tekinthető. A Display Stream Compression technológia a DisplayPort 1.4 kiegésztése, a HEVC formátum alkalmazása mellett pedig elérhető a 4K-s kódolás, ezzel a videós tartalmak készítése és a stream is hatékonyabbá válik, ami manapság nem utolsó szempont. A vállalat ezzel kapcsolatban is titkolózik még, de azt már tudjuk, hogy ebben az esetben is sokkal többről van szó, mint amennyit elénk tártak. Ennél már jóval beszédesebbek, ha a korábban említett szoftveres fejlesztésekről van szó. Az egyik izgalmas újdonság a Radeon Anti-Lag, ami nemes egyszerűséggel az input lag csökkentésére szolgál. Hatékonysága persze az aktuális játéktól is függ, ugyanis egyelőre csak DirectX 9 és 11 alatt működik, de akár 23 és 35% közötti javulást is elérhetünk. Amennyiben Windows 10 rendszert használunk, és az új RX kártyák valamelyikét birtokoljuk, biztosan értékelni fogjuk az új funkciót. A FidelityFX a játékfejlesztők munkáját segíti az utófeldolgozást támogató effektek létrehozásában, aminek eredményeképp a felhasználók élesebb képpel találkozhatnak. A Borderlands 3 például már aktívan kiveszi a részét az újdonságokból, és nagy mértékben támaszkodik az AMD hardveres és szoftveres lehetőségeire. A FidelityFX ugyanakkor azok számára is érdekes lehet, akik nem csak a holnap újdonságait keresik. A Radeon Image Sharpening (RIS) szűrő aktiválásával ugyanis a korábbi játékokon is elérheünk minőségbeli ugrást. 

Az AMD partnereinek száma egyre bővül, így sokan profitálhatnak majd a közös fejlesztésekből


Hogy mit tudnak a gyakorlatban az RX5000 széria tagjai, hogy érdemes-e RTX helyett RX-et választani, és hogy milyen fogyasztói árakkal számolhatunk, azt július 7-i kezdettel ismerhetjük meg. Amint beérkeznek hozzánk az első példányok, a tapasztalatainkat azonnal megosztjuk veletek is.

KD - PCX

2019. 06. 12

Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
248 milliárd dollár. Ekkorára rúg az Nvidia pillanatnyi - az összes befektető által meghatározott - számszerűsített értékéke.  A szilíciumszobrász nagyvállalat történelmi magaslatra ért el, mikor értékpapírjai a napokban 404 dollár fölé hágtak, ezzel lekörözve a korábban uralkodó Intelt. Igaz, hogy a 246 milliárdos második hely továbbra is egy nagyobb bevételt generáló vállalatra mutat, ám az Nvidia csütörtökön elért-, és azóta is javuló eredményére korábban nem volt példa. Míg az Intel idén már 2%-ot zuhant, az Nvidia részvénycsomagja fantasztikus 68%-os erősödést produkált, melyet nagyrészt az adatközpontokkal elért eredményeik, és hosszú távon értékesnek tartott fejlesztéseik indokoltak. Ezek alapján az Egyesült Államokban megkérdőjelezhetetlenül a legértékesebb chipalkotó céggé vált és világviszonylatban sincs szüksége szégyenkezésre, hiszen a szegmensben annak ellenére foglalja el a kiemelkedő harmadik helyet, hogy a gyártási folyamatokat valójában kiszervezi külsős partnereknek, és házon belül kizárólag a lapkák megtervezésére koncentrál. Ezzel szemben az Intel saját gyártósorokat üzemeltet, ugyanakkor az is igaz, hogy évek óta küzdenek nem csak a kereskedelmi mennyiség szinten tartásával, de az olyan új technológiákra történő váltással is, mint például a hadak útját megjárt 10nm-es csíkszélességen alkalmazott fejlesztések. Külön érdemes megemlíteni, hogy miközben a globális bevételeket tekintve az Intel továbbra is kimagaslik a tömegből, és az idén várt
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
A koronavírus pozitív irányba terelte a PC-s piac egyre apadó forgalmát  A gazdasági mutatók kíméletlen igazsága, hogy az otthoni számítógépek értékesítése évről évre alacsonyabb számokat mutat. Ez a tendencia egyáltalán nem meglepő módon az okostelefonok és táblagépek terjedésének tudható be, mely 2020 elején évek óta nem tapasztalt mélypontra helyezte a PC-s piacot, és az év további részéről sem olvashattunk biztató jóslatokat. Azonban aki azt gondolta, hogy a kialakult járványhelyzet csak még mélyebb szakadékba löki az ágazatot, az rosszul tippelt, a globális gazdaság által behúzott kézifék pont az informatikai cikkek értékesítésén nem éreztette negatív hatását, sőt, hosszú idő után szép növekedést eredményezett. Az év második negyedévének eredményeiről két vállalat, a Gartner (globális kutató- és tanácsadó cég), illetve az IDC (Interactive Data Corporation – pénzügyi és piaci elemző, tanácsadó vállalat) felmérései nyújtanak releváns képet, a két egybevágó tanulmány alapján pedig a piac végre egyértelmű növekedést könyvelhetett el. A csoportok más megközelítést alkalmaztak, így a Gartner eredményei a vásárlókhoz került termékek darabszámát mutatja, az IDC pedig a gyártótól a kereskedőkhöz kiszállított árumennyiségre koncentrált, ebből adódik a számbeli eltérés is, mely mindkét esetben szépen jelzi az emelkedést. A hat éve nem látott pozitív változást a Gartner „rövid távú fellendülésnek” nevezte, míg az IDC valahogy úgy fogalmazott, hogy „
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
A hatóságok példát statuálnak a cseh tulajdonú kereskedővállalattal  „Közel 900 milliós büntetést kapott az Alza.hu” – hozta le a hírt az mmonline.hu (Marketing & Media Online). A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által bírságként megítélt 892 millió forint az Alza.hu webáruház üzemeltetőjét és cseh anyavállalatát sújtja, mivel korábbi hirdetéseikkel súlyosan félrevezették vásárlóikat. A hatóság ítélete állítólag nem véletlenül közelíti ilyen vészesen az egymilliárd forintos határt, ugyanis ezzel a többi vállalat számára is példát statuálnak, ez a káros gyakorlat ugyanis nem számít egyedi esetnek. Mint kiderült, a tekintélyes összegen felül további 30 millió forint eljárási bírság megfizetésére is kötelezik őket, mivel a hatósági eljáráshoz szükséges részleteket, konkrétan a vizsgálatok tárgyát képező kampányok költségére vonatkozó adatokat is hiányosan, vagy félrevezető módon közölték. Az MTI információi alapján, a GVH vizsgálata az Alza 2018. január és 2019. február közé eső, hat alkalmat számláló reklámkampányait vizsgálta, mely az Egyesült Államokból elterjedt és egyre népszerűbb Black Friday akcióra hívta fel a közönség figyelmét. A reklámanyagok a meghirdetett akciós időszakban „akár 80 százalékos” kedvezményt ígértek, ám mint kiderült, egyetlen bemutatott termék, vagy akár csak ahhoz hasonló áru sem kapott akár csak megközelítő mértékű leárazást. A hirdetésekben háztartási berendezések és különféle elektronikai cikkek szerepelt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...