fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 21
Arctic Freezer 7 X? Műszakváltás 15 év után
2020. 02. 20
Va bene
2020. 02. 20
Cyberpunk 2077 és GeForce Now? Megjelenéskor akár telefonról is játszhatunk
2020. 02. 19
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
2020. 02. 19
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
2020. 02. 19
A NAGY PROCESSZOR TESZT! 21 Intel és AMD proci erejét mértük össze.
2020. 02. 18
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
2020. 02. 18
Korai hozzáférés? Comet Lake-S processzorokat árult egy webáruház
2020. 02. 17
Váratlan gyorsulás? GDDR6 memóriát kaphat a GTX1650
2020. 02. 17
A Metro Exodus végre Steamen, most 40%-os leárazással
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 01. 20

Első kézből? A nagy NAVI még idén bemutatkozik

Nagy figyelem irányul az AMD-re, hiszen nemrég leleplezték a legfrissebb Zen architektúrát. Az új NAVI videokártyák érkezése a második égető kérdés, melyre a vállalat vezérigazgatója végre egyértelmű reakciót adott.

A hardveres Ray Tracing, az AMD-nél is téma!


Az új Radeonok nem sikerültek rosszul, de mi a helyzet NAVI kártyák felső kategóriájával? Tényleg meglépik végre, és a legdrágább RTX VGA-k is kaphatnak ellenfelet? Vajon képes lesz versenyezni a készülőben lévő NVIDIA Ampere GPU-kkal? A várakozás tüzére, legutóbb újabb adatszivárgás öntött benzint, hiszen korábban csak pletyka szintjén létező modellek nevei bukkantak fel. Az EEC (Eurasian Economic Commission – Eurázsiai Gazdasági Bizottság) adatbázisában gyakran jelentek meg olyan terméknevek, melyekkel később valóban találkozhattunk a boltokban. Legutóbb a Radeon RX 5900, RX 5950 és RX 5950XT videokártyák kerültek fel az online listára, jó okot adva a bizakodásra.

Az EEC viszonylag ritkán téved.

Az AMD vezérigazgatója, Dr. Lisa Su szinte lubickol a figyelemben, és élvezi, hogy elég csak csepegtetnie az információkat, a sajtó minden apró félmondatát leközli. A stílusával, és a konkurenciát finoman, de jogosan szurkáló prezentációkkal, egyre nagyobb szimpátiát szerző cégvezető, végre kimondta a lényeget: "A nagy NAVI-t, még 2020-ban látni fogjuk." 
Ezzel végre biztosak lehetünk abban, hogy a korábban ígért asztali Ryzen 4000 processzorok mellett, végre izomerős Radeon kártyákat is láthatunk, még ebben az évben.


Mivel az NVIDIA is készül az új Ampere kártyák bemutatására, több szaklap is valószínűtlennek tartja, hogy az AMD-nél a Radeon 5000 szériát bővítenék, valódi felső kategóriát képviselő termékekkel. A cég eddigi viselkedése alapján 6000-res szériát kiáltanak, hiszen ez tűnik érdemi válasznak, az új RTX 3000 megjelenésére. Ha figyelembe vesszük, hogy több forrás szerint az RTX 3080 szíve a GA103 GPU, ráadásul akár 20GB GDDR6 fedélzeti memóriával érkezhet, az AMD-nek valami olyat kell mutatnia, ami árában, és teljesítményében is valódi kihívója lesz.

Szokatlan eredmény egy RTX 2080Ti-jal eszemben.


A RedGamingTech (RGT) egy AMD-s forrására hivatkozva azt állítja, hogy a fejlettebb RDNA 2 architektúra, akár 50%-os teljesítménynövekedést mutat majd az előző generációhoz képest. Ebbe bele tartozik a teljesítménnyel lépést tartó, visszafogott fogyasztás és melegedés is, vagyis a NAVI hatékonyság terén valódi fejlődést mutat. Azonban a jól hangzó pletykákat, és csak félig-meddig komolyan vehető információkat, megtámogatja egy teszt eredménye is. Az OpenVR Benchmark listáján három, HTC Vive készülékkel mért pontszám látható, az ismeretlen AMD kártya itt látványosan megelőzte az RTX 2080Ti-t.

Ők előre szóltak, mi pedig várunk.

A verseny tovább zajlik, az AMD pedig megfontoltan építkezik, bevéve a piac belépő-, közép-, és szép lassan felső szintjét is. Nem kell sokáig várnunk a továbbfejlesztett RDNA architektúra meglepetéseire, az pedig már biztos, hogy a még ebben az évben meglátjuk, mit is tartogat számunkra, a NAVI felső kategóriája. 

 KD - PCX

2020. 01. 20

Arctic Freezer 7 X? Műszakváltás 15 év után
Az Arctic megfizehető hűtője, kategóriájának egyik legjobban sikerült darabja volt, de a sok becsületesen ledolgozott év után végre kiérdemelte a nyugdíjazást. A Freezer 7 Pro hamarosan hátralép, hogy átadja helyét az új generációnak, ugyanis elkészült a Freezer 7 X. Ha egy termék képes tizenöt éven át megőrizni népszerűségét, az több mint elegendő bizonyíték arra, hogy valamit nagyon jól csinál. Az Arctic 7 máig az egyik legkedveltebb processzorhűtő, mely megjelenése óta mindössze a kompatibilis foglalatok számával bővült, és egy optimalizált Pro revíziót kapott, ugyanis se a gyártó, se a közönség nem érezte úgy, hogy megérett volna a leváltásra. Persze semmi sem tart örökké, a svájci vállalat pedig enged az új idők szavának, így végül újratervezte a nagy múltú modellt. A hatékonyságot szem előtt tartva, a hűtőbordák és a hőcsövek dizájnja is átalakult. Utóbbi esetében három helyett már csak kettő végzi a hőszállítást, viszont közvetlenül érintkeznek a processzorral, majd ahelyett, hogy szorosan egymás mellett haladnának, két felé ágaznak a jobb hőeloszlás érdekében. A 0.4mm-es alumínium bordázat 44 rétegből áll, melyet a 92mm-es ventilátor hűt, belül hidrodinamiks csapágyakkal, kívül stílusos, lamellákra fekvő kerettel. A légterelő nem csak külsőleg változott, hiszen a korábbi 2500 helyett, ezúttal maximum 2000 RPM fordulatszámot produkál, mely halkabb, összességében mégis hatékonyabb elődjénél. Az 7 Pro esetén a fülünk számára már korrekt 0.8 Sone értéket kaptunk, eh
Cyberpunk 2077 és GeForce Now? Megjelenéskor akár telefonról is játszhatunk
A GeForce Now már a megjelenés napján támogatni fogja a játékot, és elvileg a Ray Tracing opció is gond nélkül működni fog. A Cyberpunk 2077 szeptemberre halasztott startja nem csak a jobb optimalizációra adott lehetőséget, ugyanis az Nvidia-féle Ray Tracing funkció mellett GeForce Now támogatás is érkezik, az újdonságról korábbi cikkünkben már mi is hírt adtunk. Az Nvidia hivatalos közleményben osztotta meg a részleteket, miszerint a Steames változat az új szolgáltatáson keresztül is játszható lesz, már a megjelenés napján. Az ígéret szerint a Founder tagsággal bíró felhasználók RTX támogatással együtt fedezhetik fel Night City-t, és tökéletes optimalizáció mellett, akár egy Macbookon is élvezhetik azt. Ha esetleg a kiadó CD Projekt saját felületén, a GOG.com-on keresztül szereznénk be a játékot, a DRM mentes telepítőcsomag megvásárlása esetén a teljes bevétel a Lengyel stúdiót illeti, így viszont a felhő alapú játékról le kell mondanunk. Korábban a hasonló opciót kínáló Google Stadia is szóba került, ám erről csak annyit tudunk, hogy a 2077 idővel azon a platformon is elérhető lesz, viszont ott nem használhatjuk saját Steam fiókunkat. A játékokat minden esetben a Stadia rendszerén belül kell megvásárolnunk és csak ott érhejtük el őket, ebből a szempontból az Nvidia megoldása jóval rugalmasabb.  Akit elkapott a Cyberpunk láz, de nincs játékra alkalmas eszköze, tegyen egy próbát a GeForce Now időlimites ingyenes opciójával. Ha elégedettek vagyunk, talán érdem
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
Amikor azt hittük, hogy az egyedi megoldások megjelenésével többé nem lesz gond az RX5700 széria hűtésével, az Asus ROG Strix megoldásai új bekezdést indítottak. A rossz tapasztalatok egyre csak gyűltek, az Asus azonban kiderítette a problémát és megoldást is ajánl. A ROG Strix a felső kategóriás termékekről és tuningra kihegyezett komponensekről szól, ám a gyártó ezúttal rendesen elnézett valamit. A vásárlók alig várták, hogy egy izmos hűtéssel felszerelt strapabíró kártyát kapjanak, ám a megjelenést hamarosan panaszos vásárlói bejelentések követték, a kártyák ugyanis indokolatlanul komoly melegedést produkáltak. Bár a gyártó az AMD-re mutogat, az a helyzet, hogy a problémáért mindkét fél felelős.  Jobb később mint soha, mondhatnák, ugyanis utólagos tesztek kiderítették, hogy az AMD téves információkkal látta el partnerét a hűtés rögzítéséhez szükséges nyomás mértékéről. Az elvégzett mérések során 50 és 70 PSI között értek el optimális teljesítményt, ezzel szemben az AMD eredetileg 30 és 40 PSI körül határozta meg, a megfelelő hőtovábbításhoz szükséges értéket. Bár az AMD valóban tévedett, a felelősség áthárítása nem túl elegáns, hiszen tökéletesen látszik, hogy az Asus egyáltalán nem tesztelte megfelelő alapossággal a szériát, mielőtt útjára bocsátotta a vásárlók felé. A helyzet megoldása a hűtést rögzítő csavarokban rejlik, a ROG kártyákon alkalmazott darabok egyszerűen nem elég szorosak a szükséges nyomás eléréséhez. A helyzet orvoslására sokan alátétekkel,
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres