KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2020. 11. 19

Még több reklám a YouTube-on, és még jutalék sem jár érte

A csendben bevezetett változtatások kitolhatnak a kisebb csatornákkalA gomb, amiért fizetünk, hogy ne lássuk többet.

A Google által üzemeltetett YouTube videomegosztó, tegnap ismételten átírta felhasználási feltételeit, de mivel ez igen gyakori jelenségnek számít, időbe telt, mire a módosított pontok elérték a felhasználók ingerküszöbét. A módosítások természetéről a support.google.com egy rövidke bejegyzésében adtak tájékoztatás, melyből kiderült, hogy ezúttal nem a képlékeny közösségi irányelvek, vagy hasonló nehezen megfogható pontok frissültek, hanem valami sokkal jelentősebb. Most ugyanis az oldalon közvetített reklámok, illetve az utánuk járók bevételek kérdését bolygatták meg, méghozzá nem is kicsit, a hír pedig komoly felháborodást szült a nézők és tartalomgyártók körében egyaránt.

A partnerek kaptak jutalekot, más azonban nem fog.


A YouTube-on 2018-ban került bevezetésre az úgynevezett YouTube Partnerprogram, mely lehetővé tette a csatornák üzemeltetőinek, hogy amennyiben megfelelnek a Google által támasztott elvárásoknak, akkor a videóikban reklámokat jelenítsenek meg, a megtekintések után pedig jutalékra tegyenek szert. Az elit körbe nem volt könnyű bekerülni, az első lépcsőt ugyanis legalább 1000 feliratkozóval, illetve 4000 órányi megtekintéssel rendelkező videós portfólióval lehet megmászni, de ez még nem minden. A partnerséghez ugyanis át kell esni, egy nem meghatározott szempontok szerint történő szűrésen is, így simán előfordulhat, hogy még a legnépszerűbb csatornák sem felelnek meg a YouTube önkényes ízlésének, aki végül részletes indoklás nélkül visszadobja a jelentkezést. Nos, az új intézkedések ennél jóval cifrábbak, ugyanis mostantól azoknak a tartalomkészítőknek az anyagaiban is felbukkannak majd a hirdetések, akik kis halnak számítanak, ezért eddig meg sem próbáltak extra bevételhez jutni.

15 milliárd dolláros reklámbevétel évente.


Nos, mint kiderült, jutalékra a továbbiakban sem számíthatnak, viszont a reklámok ettől még megjelennek majd, és YouTube minden ilyen esetben megtartja a hirdetések után beszedett teljes bevételt. Ezzel a nem üzleti célú tartalmakat lényegében szabad hirdetési felületként fogják kezelni, tehát az eddigi viszonylagos felhasználói szabadság jelentős csorbát szenved, legalábbis a közösség szerint valami hasonló történik. A komoly változások mellett ezúttal is a megszokott érveket hallhatjuk, melyek szerint az kiterjesztett hirdetési hullámmal a platform fenntarthatóságát támogatják, a Partnerprogram résztvevőit pedig megnyugtatják, hogy esetükben minden marad az eddig megszokott mederben. A dolog a reklámmentességet pénzért megváltó Premium előfizetőket sem érinti, míg a bevételeket szállító hirdetők igényeit továbbra is előtérben tartják, tehát reklámjaik csak olyan videókon bukkannak fel, melyek nem ütköznek különösebben az általuk képviselt brandekkel, és a reklámok elkészítésében is a megszokott szabadságot élvezhetik. Hogy az egyszerű nézők és a kisebb csatornák mit élvezhetnek, az továbbra is másodlagos szempont, persze ezt ők aligha gondolják így.

Gyerekeknek ajánlott tartalmak.


Ahogy az sejthető, a hír hallatán rengeteg negatív reakció irányult a YouTube, illetve a Google felé. A kisebb csatornák mögött álló tartalomkészítők amiatt aggódnak, hogy a kéretlen reklámok elriaszthatják a nézőket, emiatt még nehezebb lesz emelni a csatornájuk népszerűségén, sőt, még veszíthetnek is érdeklődőket. Az persze sosem volt kérdés, hogy többnyire az ingyenes szolgáltatásokért is fizetnünk kell, ha mással nem, hát a reklámokra szánt időnkkel, azonban sokan úgy érzik, hogy az évi 14 milliárd dollár reklámbevételt megszerző YouTube, ezzel a húzásával már extrém módon él vissza piaci helyzetével. A vállalat azonban nem csak a tömegből kap éles kritikát, a Bloomberg pár napja megjelent cikke például a fiatal-, illetve kiskorú nézők védelmére figyelmeztet, ugyanis a YouTube minden korábbi ígérete ellenére, továbbra sem figyel oda, hogy milyen reklámokkal bombázza őket. A Common Sense Media felmérése a gyerekek által megtekintett tartalmakat vizsgálta, melyekhez a szülőktől kértek javaslatokat. A 8 éven aluliak által nézett videók 95 százaléka tartalmazott reklámokat, ezeknek pedig egyötöde felnőtteket célzó tartalom volt, melyekben az alkoholtól a politikán át, egészen a fizikai erőszakig tartott a spektrum. Edukációs célú tartalmak csak elenyésző mennyiségben, nagyjából 5 százalékban jelentek meg, de az ajánló algoritmusok ezek helyett elsősorban a figyelemfelkeltést részesítik előnyben. Ezen a téren tehát szintén szükséges lenne változtatásokat eszközölni, ugyanis az elmúlt három évben kétszeresére nőtt a gyerekek által YouTube-ozással eltöltött idő.

Szöveges reklámok is jönnek


Még érdemes lehet megemlíteni, hogy a feltöltött zenék sem maradnak majd ki a szórásból, ráadásul olyan szöveges hirdetések formájában, melyek a felhasználói szokásokhoz igazodva akkor is jól érthetők és részletesek lesznek, ha csak a háttérben hallgatunk zenét, vagy mondjuk nem foglalkozunk a zenéhez társuló videoklippel. Ez utóbbi a YouTube Music Ads megoldás, melynek egyelőre a tesztelése zajlik, az előzetes eredmények azonban már most azt mutatják, hogy a pusztán hang alapú hirdetések 14 százalékkal hatékonyabbak a már megszokott hagyományos megoldásnál. Az új monetizációs modell ezúttal is fokozatosan veszi át az uralmat, elsőként az Egyesült Államokban, ahol már életbe is lépett, a világ többi országának pedig 2021-ig van ideje felkészülni. A bevezetéssel kapcsolatban a YouTube hangsúlyozni kívánja, hogy a reklámok megjelenítése alól továbbra is kivételt képeznek a durva nyelvezetet, illetve szexualitást és/vagy erőszakot tartalmazó videók.

 

2020. 11. 19

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...