fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 04

Biztonsági funkció lassítja a játékokat Windows 11 alatt

A VBS durva teljesítményromlást okoz, de szerencsére kikapcsolhatóFontos biztonsági beállítás okozhat nehézségeket.

Sokáig másról sem szóltak a Windows 11 érkezését tárgyaló hírek, mint azokról a biztonságra hivatkozva meghozott szigorú intézkedésekről, melyek miatt számos felhasználó számára nem lesz adott az új Windows kipróbálásának lehetősége. Aztán kiderült, hogy a kritikus fontosságú TPM modul több előző generációs alaplapon utólag is pótolható, most viszont egy kifejezetten szoftveres védelmi funkcióról derült ki, hogy látványosan rombolja a rendszer videojátékok alatt nyújtott teljesítményét.


A Windows 11 aktív promóciós hadjárata során olyan hangzatos mondatok is előkerültek, mint "ha játékos vagy, a Windows 11 neked készült". Tekintve, hogy néhány év múlva a Windows 11 lesz nem csak az elsőszámú, de az egyetlen támogatott PC-s platform, furcsa lenne, ha nem számíthatnánk a játékok támogatására. A napokban azonban felmerült egy érdekesség, melyre a felhasználóknak és a Microsoftnak egyaránt ajánlott lesz figyelnie, ugyanis látványosan képes visszafogni az egyes játékok alatt produkált képkockaszámot. A Virtualization-Based Security, vagyis VBS funkcióról van szó, egy szoftveresen vezérelt védelmi mechanizmusról, mely a Windows 11 hivatalos kiadásában fontos szerepet játszik majd, de már előzetes kiadásában, sőt a Windows 10-ben is megtalálható. A probléma az, hogy amennyiben aktív, akkor elképesztő mértékben képes rontani a videojátékok teljesítményén, mely a tesztek szerint akár egy teljes generációs visszalépést is jelenthet az éppen használt videokártya valós teljesítményéhez képest.


A Windows 10-ben bevezetett VBS hardveres és szoftveres virtualizációt használ a rendszer biztonságának fokozására, a lényege pedig nagyjából az, hogy egy külön virtuális rendszert hoz létre a rendszeren belül, így elszigeteli a támadásoktól és a váratlan, de adott esetben pusztító eredménnyel operáló kártevőktől. "A VBS hardveres virtualizációs funkciókat használ, hogy létrehozzon és elszigeteljen egy biztonságos memóriaterületet a normál operációs rendszertől. A Windows ezt a virtuális üzemmódot számos biztonsági megoldás befogadására használhatja, így jelentősen megnövelt védelmet nyújt az operációs rendszer sebezhetőségével szemben, és megakadályozza a védelmek megkerülésére irányuló rosszindulatú exploitok használatát." – olvashatjuk a Microsoft magyarázatát. Mint kiderült, ez is elsősorban a vállalati felhasználóknak készült, ahol a támadók egyetlen rendszer feltörésével gépek tömegeit érhetik el, nagy adatmennyiséghez férhetnek hozzá, melyeket ellophatnak és zsarolóvírussal rejthetnek megfejthetetlen kód mögé.

A PC Gamer tesztjei jól mutatják VBS játékokra gyakorolt hatását.


Mint kiderült, a VBS az átlag felhasználók gépén is aktív lehet, pl. az előre szerelt, alapból telepített Windows 11 rendszerrel forgalmazott OEM PC-k elvileg mind aktív VBS-sel együtt kerülnek majd az új tulajdonosokhoz. Sőt, az is elég lesz hozzá, ha a Windows 10 frissítése helyett teljesen friss telepítést alkalmazunk és nem tudjuk, hogy ezt a funkciót érdemes lehet deaktiválni a játékok megfelelő élvezetéhez. A Microsoft szigorú intézkedéseit állítólag az amerikai védelmi minisztériumnak tett vállalások és ígéretek indokolták, mivel a közelmúltban számos súlyos támadás megelőzésében és elhárításában is kudarcot vallottak, melyek országos, illetve kormányzati szinten is hatalmas károkhoz vezettek. Az aggályok alapjaira a PC Gamer magazin is kíváncsi volt ezért le is tesztelte a VBS-t a Windows 11 jelenleg elérhető előzetes változatában. A mérésekhez több ismert videojátékot is elindítottak be- és kikapcsolt VBS funkció mellett, az eredmények pedig elég beszédesek voltak. A legjobb eredményeket a Far Cry New Dawn alatt mérték, ahol 5%-nál nem volt durvább a képkockavesztés. Azonban elég ijesztő volt látni a Metro: Exodus 24%-os, a Horizon Zero Dawn 25%-os, és a Shadow of the Tomb Raider közel 30%-os lassulását. A tesztek szerint a processzor és a videokártya terhelése nem lett érezhetően kisebb, tehát a játékok igazából elérik az összes szükséges hardveres erőforrást.

a PC Gamer tesztjén a 3D Mark Time Spy 10%-kal lassult le.


Érdekesség, hogy a problémára és annak súlyosságára a 3DMark benchmark szoftvert készítő UL hívta fel a figyelmüket, ahogy az is, hogy a 3DMark Time Spy számai végül csak 10%-kal mutattak rosszabbul, mint normál esetben. "A Windows 11 kiadás előtti változataival végzett tesztjeink során a Virtualizálásalapú biztonság (VBS) nevű funkció teljesítménycsökkenést okoz. A VBS a Windows 11 tiszta telepítése után alapértelmezés szerint engedélyezve van, de a Windows 10-ből történő frissítéskor nem. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a rendszer különböző benchmark-eredményeket kaphat attól függően, hogy a Windows 11 hogyan lett telepítve, és hogy a VBS engedélyezve van-e vagy sem." – foglalja össze a lényeget az UL, tisztázva, hogy a játékosoknak érdemes lesz majd résen lenniük, hacsak a Microsoft addig nem változtat az alapbeállításokon vagy a közönség megfelelő tájékoztatásán. Az UL jelezte, hogy benchmark szoftvereiket igyekeznek felkészíteni a VBS funkcióra, így a program automatikusan észlelni fogja azt és közli a felhasználóval, hogy éppen be van-e kapcsolva. A teszthez amúgy a magazinnál is friss telepítést alkalmaztak, de tapasztalataik szerint az aktuális verzióban a virtuális védelem nem csak nem volt aktív, de a BIOS és a rendszerleíró adatbázis is kellett a bekapcsolásához, tehát a felhasználók nagy része még jó eséllyel nem tapasztalta problémát, ugyanakkor a különböző verziók közötti eltérések okozhatnak némi zűrzavart.

Win gomb és MSInfo32 parancs.


A sajtó azóta már felkereste a Microsoftot és a nagyobb OEM partnereit, alaposabb tájékoztatás reményében. Egyelőre még várnak a hivatalos reakcióra a VBS jövőbeli szerepéről, de az már kiderült, hogy az előzetes verziók és a hamarosan megjelenő teljes verzió között számos eltérést tapasztalhatunk majd. Ha magunk ellenőriznénk, elég a Start menü keresőjébe, illetve a Win billentyű megnyomása után begépelni az MSInfo32 parancsot, majd a megnyíló ablakban a Virtualizálásalapú biztonság felirat tájékoztat minket a funkció állapotáról.

2021. 10. 04

Az új Firefox bevezeti a kártevők elleni sandbox módot
A Firefox legújabb biztonsági funkciója a hibás kódok elleni védelmet szolgálja
A Firefox 95, a Mozilla böngészőjének legújabb, mai naptól elérhető verziója egy új biztonsági funkciót vezet be, amelynek célja, hogy korlátozza a kódjában lévő hibák és biztonsági rések által okozott károkat – jelentette be ma a Mozilla. Az RLBox nevű funkciót a San Diegói Kaliforniai Egyetem és a Texasi Egyetem kutatóinak segítségével fejlesztették ki, és eredetileg prototípusként már tavaly megjelent.
Az RLBox alapvetően egy sandboxing technológia, ami azt jelenti, hogy hatékonyan képes elszigetelni a szoftver kódját, így az abban esetlegesen található biztonsági rések nem tudnak kárt okozni a teljes rendszerben, azáltal, hogy tömegével engedi be a szándékosan vagy hanyagságból káros oldalakról átszivárgó kártevőket. A sandboxing manapság széles körben használt biztonsági módszernek számít az iparágban, és egyes böngészők már most is ilyen elszeparált homokládába zárt folyamatokban futtatják a webes tartalmakat, hogy ezzel megakadályozzák, hogy a rosszindulatú vagy hibás webhelyek veszélyeztessék a teljes böngészőt, azon keresztül pedig a felhasználót. Az RLBox azonban eltér ettől a hagyományos megközelítéstől, és a teljesítmény, illetve a memóriahasználat szempontjából nem is jár ugyanolyan költségekkel. Ez lehetővé teszi a böngésző kritikus alkomponenseinek, például a helyesírás-ellenőrzőnek a sandboxolását, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy nem megbízható kódként kezelje
Terjed a Windows-aktivátorba rejtett kriptokártevő
A nyelvgyakorlatnak is beillő cím annyit tesz, hogy továbbra is jobban járunk a jogtiszta szoftverekkel
Mióta a programozható hardverek a nagyközönség számára is elérhetők, nagyjából azóta terjednek a másolt szoftverek is, és talán terjedni is fognak, míg a cégek végül át nem állnak a teljesen felhő alapú, távolról közvetített szolgáltatásokra vagy más trükkös megoldásokra. Kezdetben szimplán a technológia újdonsága és felfedezése hajtotta a felhasználókat, illetve a forgalmazási nehézségek, melyek a hozzánk hasonló régiókba csak nehezen, illetve talán soha nem juttattak el bizonyos programokat. A Windows ezek közül is az egyik legtöbbet kalózkodott program, melyhez nem ritkán valamilyen aktiváló programmal biztosítható a teljes verziós élmény, ám ezt jól tudják a vírusok terjesztői is.
Bár a Windows telepítőjéhez bárki ingyen és bérmentve hozzáférhet a Microsoft hivatalos oldaláról, aktiválás nélkül használva számos szolgáltatás csak korlátozva, vagy egyáltalán nem válik elérhetővé. A licenc megvásárlása a hivatalos csatornákon keresztül költséges lehet, de hiába vannak alternatív források és a megkérdőjelezhető eredetű OEM érvényesítőkulcsok, sokan még a mai napig keresnek buherált aktivátor-szoftvereket. Utóbbi kategóriában, nagyjából a Windows 7 megjelenése óta a KMSPico nevű program számít a legismertebbnek, éppen ezért a legveszélyesebbnek is. A Microsoft egyes szoftvereihez – elsősorban Windows és Office – biztosított a KMS (Key Management Services)
Renoir-X? Az AMD a Zen2-t veti be az új Core i3 ellen
Egy friss szivárgás szerint az AMD nem aggódja túl magát az erősödő Intel miatt és ők is egy több éves fejlesztésükhöz nyúlnak
Az Intelt éveken át rugdosta a sajtó és a felhasználók egyaránt, hiszen valós és előre mutató fejlesztések helyett csak felújították régi munkáikat. A jó öreg 14 nanométeres lapkák azonban már a múlthoz tartoznak, hiszen idén talajt fogtak a régóta várt Alder Lake-S processzorok, melyek friss architektúrát és új megoldásokat szállítottak az asztali PC-k piacára. Az AMD ezzel, ha csak minimálisan is, de ismét teljesítményhátrányba került, ám ez láthatóan nem izgatja különösebb mértékben. Legalábbis rideg magabiztosságra utal az a szivárgás, miszerint az AMD nem a legutóbbi Ryzen 5000, de nem is a nagyon várt Zen 4 alapjaihoz fordul majd az Intel olcsóbb Core i3 Core i5 processzorai ellen, inkább beveti a 2019-ben besorozott egységeit.
Egy Chiphell fórumbejegyzés szerint, amelyet nem meglepő módon ezúttal is a @momomo_us Twitter-fiók osztott tovább, az AMD nem hagyja, hogy az Intel ellopja a show-t az új Alder Lake-alapú Core i3 processzorokkal. Ehelyett az AMD állítólag visszavágni készül az új, Renior-X kódnevű Ryzen 3 és Ryzen 5 lapkákkal, amelyek már most jó eséllyel pályázhatnak a legjobb áron kínált gaming processzorok előkelő pozíciójára. Ezek a chipek a Ryzen 4000G termékcsalád állítólagos frissítései lesznek, de egy hatalmas különbséggel: az integrált grafikus egység mindegyikből hiányozni fog. Az új Ryzen 4000-es alkatrészekről hivata
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...