fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 02

Dobja a kék halált és még pár funkciót a Windows 11

Tovább gördül az új Windows szekere, melyről út közben leesett néhány korábbi funkciójaSzínt váltott a kaszás a Microsoftnál (Kép: windowslatest.com)

A Windows felhasználóinak valószínűleg nem okozott hatalmas meglepetést, hogy a Microsoft már az előtt ellentmondásokba és problémákba ütközött az új operációs rendszerével, hogy az a végleges formájában megjelent volna. A telepítés, frissítés és a megkövetelt rendszerigény körüli mizéria még távolról sem oldódott meg, hiszen ahhoz képest, hogy új szoftver vásárlására próbálják ösztönözni az embereket, jelentős akadályokat gördítettek a felhasználók elé. Míg a színfalak mögött eldöntik, hogy melyek a legöregebb hardverek, amiket még kellően biztonságosnak ítélnek az új csodafegyverük bevetéséhez, addig itt van néhány olyan rendszerfunkció, ami többé nem lesz alapvető része a Windows élménynek.

Sokszor temettük, de most tényleg vége, bár az Edge azért még megtart belőle ezt-azt. (Kép: thestorypedia.com)


Sokszor temettük már, de a Microsoft végre tényleg sót hinthet az öreg Internet Explorer helyére, a korábbi kiadások beépített böngészője ugyanis a Windows 10-zel végleg a vitrinbe kerül. Ahogy azt a cég hivatalos honlapján olvashatjuk, az Internet Explorer 11-es verziója 2022. június 15-től nyugdíjba vonul és nem kap többet frissítéseket, és ez vonatkozik az esetleges biztonsági résekre is, melyekből biztosan akad még egy pár, mindenesetre ezekkel sem foglalkoznak többet. Helyette a Chrome alapokon újjászületett Edge fogad majd minket, mely a biztonság kedvéért kapott egy beszédes Internet Explorer módot. A továbbiakban ez a legacy (örökség) funkció a Trident MSHTML motorra támaszkodva biztosítja majd, hogy az elavult IE böngészőre optimalizált oldalak, appok, illetve kiegészítők modern környezetben is elérhetők maradjanak, azonban ebben az esetben bizonyos funkciók, pl. az eszköztárak, fejlesztői eszközök és bizonyos csoportházirendek nem lesznek elérhetők.

Az S Mód csak a Home kiadásban lesz elérhető. Érdekes. (Kép: diit.cz)


Ha valakit korábban korlátozott volna az úgynevezett S Mód, mely blokkolt bizonyos felügyeleti eszközöket, továbbá a Microsoft Áruházon kívüli alkalmazások telepítését igyekezett lehetetlenné tenni, akkor most örülhet, igaz, a Windows 11 Home kiadásában azért benne hagyják. Félreállítják szegény Cortana-t is, a hangvezérlésre reagáló digitális asszisztenst, aki a Microsoft alternatívája volt az Apple-féle Siri, és az Amazon által készített Alexa-val szemben. Kezdetben nyilván nagy jövőt szántak neki és szerették volna, ha a Windows elválaszthatatlan részévé válik – legalábbis céges környezetben –, ám a közönség nem osztozott a vállalat lelkesedésében. Emiatt a Windows 11-be nem kerül beépítésre és már csak opcionális letöltésként lesz elérhető. Érdekes, hogy lényegében kukázzák a Timeline, avagy idővonal funkciót is, amit annak idején olyan nagy hanggal demonstráltak. Az új aktivitások feltöltésének lehetőségét ráadásul már most júliusban kikapcsolják, a Windows 11-ben pedig már nyoma sem lesz, mivel végleg megszűnik.

Cortana a Microsoft elsőszámú FPS-szériájában, a Halo 4-ben. (Kép: geekwire.com)


Természetesen nem kerüli el sorsát a Start menü és a Tálca sem, melyek talán a legkritikusabb pontokat jelentik a felhasználók többsége számára. Először is a Tálcán kap helyet a Skype helyébe lépő Teams, melyet jelenleg ezerrel tol a Microsoft. A pandémia alatt a cégek számára is sikerült hasznosabb megoldást faragni belőle, mint a kissé idegesítő, kék emblémás elődjéből, a Tálcáról pedig közvetlenül is indíthatunk majd hívásokat. Különös döntés, de a Tálca többé nem lesz kedvünk szerint mozgatható, illetve tetszőleges helyre áthelyezhető, és az Emberek ikont is száműzik onnan. Ami szintén érdekes lépés, hogy a Start menüben többé nem lesz lehetséges a kiválasztott alkalmazásokkal elnevezett csoportokat és mappákat létrehozni. Eltűnnek még az elavultnak minősített élő csempék, mert a Microsoft most a Widgetekbe helyezi bizalmát, így nekünk is ezekkel kell beérnünk.

Áthelyezni nem, átmeretezni viszont lehet majd a tálcát. (Kép: windowslatest.com)


Végül hosszú évek után kiveszik a képletből a Tablet, avagy Táblagép módot is. Tekintve, hogy a Microsofttól rengeteget hallhattunk a hordozható gépek és a Windows szorosabb összefűzéséről, ezek a funkciók egészen biztosan nem szűnnek meg teljesen, sőt, a Surface Pro, és más lecsatolható billentyűzetes eszközök hatékonyabb kezeléséhez új opciókat építenek be. Emellett van még egy maréknyi kisebb alkalmazás, melyek a Windows 10 telepítésekor automatikusan a gépre kerülnek, a Windows 11-ből azonban kihagyják majd őket. Ilyen a Paint 3D, a OneNote, a 3D-megjelenítő, illetve szegény Skype is, melyeket csak a telepítőből és nem a létezésből száműznek, így igény esetén az Áruházból elővarázsolhatjuk őket. Kivéve a Wallet nevű appot, mert azt tényleg megszüntetik.

Tényleg vége egy korszaknak, ha már a BSOD sem a régi. (Kép: frontpagetech.com)


Végül egy színes apróság, ugyanis megváltozik egy ikonikus funkció, nevezetesen a Kék halál, avagy a Blue Screen of Death. Bár az egész Windows 11 a modernizációról szól, a kritikus rendszerhibák és összeomlások esetén felbukkanó hibaüzenet a középkort idézi majd, hiszen kék helyett fekete halállal riogat majd minket, de legalább a BSOD rövidítés változatlan marad.

2021. 07. 02

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...