fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
2021. 05. 03

A TSMC 2x értékesebb az Intelnél, de az AMD is duplázott

A tajvani gyártóvállalat látványos mértékben körözte le az Intelt, de az AMD is folytatja a magabiztos térhódítástMár az AMD procikat is AMD procik gyártják.

Átlagos felhasználóként csak pislogunk a hardverpiacról szóló hírek fölött, hiszen míg mi azt tapasztalhatjuk, hogy az új hardverek beszerezhetetlenek, vagy csak extrém magas árakon elérhetők, addig a gyártók folyamatos növekedésről és fantasztikus bevételekről számolnak be. Egy biztos, a hiány csak számunkra igazán feltűnő, a TSMC vagy éppen az AMD például már egészen biztosan túl vannak egy újabb pezsgőbontáson.


Az utóbbi időben rengeteget hallhatunk a TSMC-ről, mely a processzorok, videokártyák, SoC mobilchipek, és természetesen a játékkonzolokban duruzsoló egységek gyártásában lát el kiemelkedő szerepet. Bérgyártóként számos általunk is használt gép vagy okoseszköz szíve készül náluk, gyártószalagjaikért pedig olyan cégek állnak sorba, mint az Intel, vagy az AMD. Az elmúlt néhány év alatt a cég elképesztő mértékben növelte meg értékét, méghozzá olyannyira, hogy 2019-ben a Samsungot leelőzve Ázsia legértékesebb vállalata lett, most pedig újabb meglepetéssel rukkolt elő: a Taiwan Semiconductor Company (TSMC) piaci értékét tekintve alaposan megelőzte az amerikai chipóriás Intel Corporationt.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company 20-F formanyomtatványa, benyújtva: 2021. április 16-án.


Az biztosan nem számít új információnak, hogy mint szerződéses gyártó, a TSMC felel a globális chipgyártás jelentős részéért, hiszen amikor éppen nem szorulnak a Samsung segítségére, PC-s vonalon az NVIDIA is náluk dolgoztat, de egyik, ha nem a legnagyobb ügyfelük az Apple is. A friss és hivatalosan is megerősített jelentések szerint azonban már nem csak a legkeresettebb chipgyártónak számítanak, de a legértékesebbnek is, ugyanis piaci értékük mára kétszer akkorára duzzadt, mint az Intelé. Azt sajnos évek óta figyelhetjük, ahogy az Intel botladozik a fejlett gyártástechnológiák elkészítésével, míg a TSMC magabiztosan alkalmazza a 7nm-es folyamatokat, túl van az 5nm-es technológia bevetésén, és már készül a még fejlettebb 3nm-es eljárás korai szakaszának bevezetésére is, melyet állítólag jövőre már a tömeggyártásban is teljes magabiztossággal alkalmazhat.

A TSMC alapítója, Morris Chang (Zhang Zhongmou). Fotó: Lin Xunyi/United Daily News


Jelenleg a piac mintegy 84 %-át fedik le, a cégük pedig még úgy is a legértékesebbnek számít, hogy különböző források más bevételi eredményekről számolnak be. A legérdekesebb adat talán az Egyesült Államok Értékpapír- és tőzsdefelügyeletéhez elküldött nyomtatványból derül ki. Ezt a Form 20-F dokumentumot minden olyan cég köteles benyújtani, aki részvényeivel az amerikai tőzsdén kereskedik, a TSMC által legutóbb beadott papírból pedig az derül ki, hogy aktuális piaci értékük eléri a 636 milliárd dollárt. Ez az érték azonban eltér a Google Finance és a Yahoo Finance webhelyen megjelenített értékektől, mivel a két forrás a TSMC amerikai piacon érvényes tőkeérték 558 milliárd dollárra, illetve 564 milliárd dollárra tartja. Nos, akármelyik is áll a legközelebb az igazsághoz, ezen összegek bármelyikével erősen rálicitálnak az Intel Corporation értékére, aki a friss adatok szerint valahol 234 és 239 milliárd dollár között áll, attól függ melyik forrás becsléseire támaszkodunk. Mindez azt jelenti, hogy az Intelt múlt évben megelőző NVIDIA is csak tisztes távolból nézheti a tajvani óriás menetelését.


Tovább erősödik az AMD is, akinek ugyan ilyen szép számai azért még nincsenek, de azt azért elmondhatják magukról, hogy az első negyedévben 3.45 milliárd dolláros bevételt könyveltek el, mely közel duplája az ezt megelőző 1.79 milliárd dollárnak. A cég zsinórban hat olyan negyedéven van túl, ahol növelte a beérkező összegeket, legutóbb ráadásul 555 millió dollár tiszta hasznot tudhatott magáénak. Sokat hallatunk a szerverpiacon betöltött sikereikről, de egyre hangsúlyosabbá válnak a laptopok piacán is, és válság ide, vagy oda, a gamer kategóriában is rengeteget erősödtek, az OEM partnerek pedig szintén egyre szívesebben választanak AMD termékeket. A becslések szerint idén elérhetik a 14.65 milliárd dolláros éves bevételt is, ami az Intelt pedig árcsökkentésre motiválhatja. Az már csak hab a tortán, hogy a TSMC hatalmas biztonságot és precizitást megkövetelő gyártási folyamatait már szintén az AMD által tervezett rendszereken múlhatnak. Az automatizált folyamatokat mostantól sorba állított AMD EPYC rendszerek láthatják el, melyek a kényes műveletek akadálytalan teljesítését hivatottak biztosítani. A chipgyártás konkrétan 24-magos EPYC 7F72 és 64-magos EPYC 7702P egységek bevetésével történhet, az pedig mindenképpen beszédes információ, ha a világ legnagyobb chipgyártója modern AMD-s rendszerekre áll át. A váltás állítólag azért indokolt, mert most az EPYC rendszerek képesek a gyártást a legnagyobb terhelés mellett kiszolgálni, a CPU-k közötti kommunikáció itt a legfürgébb, ráadásul a nagy kapacitással nem csak a biztonság, de a hatékonyság is nő, beleértve a fogyasztást is.

Ezzel a TSMC egyszerre lesz hatékonyabb és energiatakarékosabb, az AMD pedig elmondhatja magáról, hogy már az AMD processzorait is AMD processzorokkal gyártják.

2021. 05. 03

Az IBM szerint a chiphiány még évekig eltarthat
Az ismert techvállalatnál úgy vélik, hogy még távol járunk a chiphiány végétől
A járványhelyzettel, és a takaréklángra visszahúzódó gazdasággal karöltve csapott le a globális chiphiány, melyet a magas fordulatszámra kapcsoló kriptobányászat csak még tovább súlyosbított. Bár időnként hallhatunk bíztató előrejelzéseket, a helyzet egyelőre nem látszik enyhülni, a veterán IBM vállalat vezetője pedig arról beszélt, hogy az egyre súlyosabb következményekkel járó krízis még több éven át eltarthat.
Míg a gyártósorok és a szakemberek nem kért pihenésre kényszerültek, aki tehette, számítógépen végezhető munkáját otthonában igyekezett ellátni, mely további teljesíthetetlen megrendelésekkel terhelte a hardvergyártókat. Azonban a technológiai szektor előtt nem csak az erősödő távmunka halmozta fel a munkát, de ott vannak az Ethereumot és más kriptopénzeket lázasan bányászók tömegei, akik csak úgy habzsolják a videokártyákat, nem beszélve a bezártság alatt szórakozni vágyókról, akik új játékkonzolt, notebookot, mobilt és asztali számítógépet szerettek volna. Ez egyfelől persze rekordmértékben növelte a PC-s eladásokat is, ám a szűkösre szabott termelési kapacitás, és a kereslet ellátásához elégtelen mennyiségű alkatrész együtt már olyan hosszútávú problémát okozott, melyből még jó darabig nehéz lesz kilábalni. Erről beszélt most Jim Whitehurst, az IBM jelenlegi elnöke is, aki a BBC-nek beszélt meglátásairól.
"Néhány évbe is beletelhet" – utalt a chiphiány enyhülésére a
Agyi chip segítségével gépelt egy mozgássérült férfi
Az agyba ültetett eszközzel elérhető, hogy kéz vagy beszéd nélkül is szabadon kommunikálhassunk
Bár a legmerészebb technológiai fejlesztésekről szóló híradások rendszeresen Elon Musk körül forgolódnak, nem ő és cégei az egyetlenek, akik a világ különböző problémáira a technológiában látják a megoldást, esetleg olyan válaszokkal állnak elő, amiket valójában még meg sem előztek a hozzájuk tartozó kérdések. Egy frissen közzétett tanulmány szerint ugyanis egy Stanford kutatói áttörésnek is nevezhető eredményt produkáltak, egy agyba ültetett chip segítségével, mely ezúttal nem a gyakran emlegetett Neuralink.
Márpedig, ha valami jelenleg aggasztja és egyben lázban is tartja az emberiséget, az a Neuralink projekt, melynek legkönnyebben megjegyezhető tulajdonsága, hogy a használatához muszáj lesz az agyunkba építeni. Az úgynevezett digitális agyi interfész lényegében azért felelne, hogy az emberi agy közvetlen kapcsolatot hozhasson létre a számítógépekkel, mely egy oda-vissza ható, és mellesleg szupergyors kommunikációt tenne lehetővé a két oldal között. A finoman szólva is merész terv azonban már bőven meghaladta az ötlet szintjét, hiszen túl van több sikeres állatkísérleten, és lényegében csak arra vár, hogy végre emberi alanyok is kipróbálhassák, vajon ők is tudnak-e pongot játszani, pusztán az elméjük segítségével. Természetesen bármennyire is megosztó koncepcióról van szó, az egyértelmű orvosi hasznát nehéz lenne félretenni, hiszen a beteg emberek életminőségének javítá
A Huawei mindenkihez elhozná a gigabites internetet
A Huawei az új AirPON technológiával segítené Magyarország digitalizációs törekvéseit
Sokat hallottunk, és sokat is írtunk a Huaweit sújtó gazdasági szankciókról, melyekkel az Egyesült Államok alaposan visszavetette a tekintélyes telekommunikációs vállalat helyzetét. Az okostelefonok piacán is nagyágyúnak számító kínai vállalat, már nem árulhat Google támogatással rendelkező telefonokat, a Honor telefonmárkát pedig nem is olyan rég mindenestül eladták. Az USA döntése számos ország hálózatfejlesztési beruházásait is visszavetette, de Magyarországét nem feltétlenül, ahol hamarosan megkezdődhet az utóbbi időszak legnagyobb internetes lefedettséget elősegítő programja.
Csütörtökön tartották meg a Távközlés világnapját, mely nálunk is jó okot adott egy tematikus esemény megrendezésére. A rendezvénynek a győri Széchenyi István Egyetem adott otthont, ahol többek között egy izgalmas és hosszútávú hálózatfejlesztési programról, a Gigabit Magyarország terveiről is szó esett. Ahogy azt már sejthetjük, fontos szerep jutott a Huawei Technologies Hungary Kft.-nek, akit a bemutató során a cég vezérigazgatója, Colin Cai képviselt, de megszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs is. A téma egy olyan, akár 5G alapon is működő vezetékes, és vezeték nélküli technológiát ötvöző megoldás volt, mely állítólag a kiépítés idejét és a művelet költségeit is jelentős mértékben lecsökkentheti.
A járványhe
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...